söndag 9 september 2012

Höstgäddan! Är du redo för den?

Vi är inne i september månad, när du läser detta och framför oss har vi ett spännande fiske efter gäddan. Vattnen börjar kylas ner och gäddan piggnar till efter en tillvaro i sommarvarm badtemperatur, nätterna blir längre och det är en fördel, om du ska nattfiska efter dina gäddor, så med andra ord, Så går vi en spännande tid till mötes och den håller i sig fram till isläggningen.
Tidig höstmorgon, två olika deadbaits på varje sida om ståndplatsen, vilket av dem ska hon välja?
Jag vill med denna lilla artikel ge dig lite tips och framför allt, se till att du är förberedd inför höstens gäddfiske och jag riktar artikeln främst till er därute som meta era gäddor. Jag börjar med det viktigaste och det är bra beten, det kan vara deadbaits i form av olika sötvattensfiskar eller seabaits som Makrill, Sill, Skarpsill eller varför inte ålbitar. Dessa fungerar bra även i nollgradiga vatten, men ett av de effektivaste beten, är en vanlig levande mört, Sarv, Braxen eller Björkna.

Dessa levande beten söker av ganska stora områden åt dig under ett flöte, de har de rätta rörelser och de känns framför allt rätt, om gäddan missar hugget och den kommer oftast igen och hugger. Något som är viktigt är att du är ute i god tid med fångsten eller anskaffningen av dessa så kallade livebaits, vi vet alla hur frustrerande det är att under samma dag eller på sin höjd kvällen innan, försöka att få ihop et gäng levande beten för dagens fiske – Det skiter sig alltid!

Skaffa en stor tank och skaffa dig dina beten i god tid innan fisket ska börja, se till att hålla rent och bytt 1/3 del av vattnet varannan dag och ett par bra syrepumpar, så klarar dina beten sig länge och du kan fylla på med mera levande beten i lugn och ro. 

Ett tips är att om du har en tävlingsfiskare som tränar, be honom och hans fångst av fisk, meta själv under kvällar, så du hela tiden har friska beten, skulle några betesfiskar dö, så plocka upp dem direkt och frys in dem för bottenmetet.
Livebaits i en 1000 liters tank, ett måste för ett framgångsrikt gäddmete.
Se till att du har allt du behöver i god ordning i en ryggsäck eller en större Carryall, flöten, bly, hagel och framför allt ett större gäng med 2 – krokstackel, så du kan byta vid behov. Ha alltid ett kraftigt beteslås i änden av din lina, det underlättar ett byte av kroktackel och du slipper att stå och knuta med frusna fingrar. 

Du får det även lättare på mattan, när din krokodil börjar sprattla och vrida sig, koppla bort kroktacklet och få bort spö mm, så är det hela betydligt lättare att hantera.

Kom tidigt på morgonen och fiska under hela dagen, tackla upp dina spön hemma, det tar för lång tid och en massa värdefull fisketid att göra detta vid vattnet. Tackla upp dina spön för olika metoder och prova allt under dagen och se vad som fungerar bäst.

Som exempel kan du ha ett vanligt flötmete, ett floatledger, ett för frilinafiske och ett för driftfiske. Se över dina grejer så du har med dig det du behöver och glöm inte ett par extraspolar med nylon och Braid, du vet aldrig vad du kan råka ut för.
 En bra vadderad Holdall och en bra stol tillhör gäddfisket.
En bra Holdall tar alla dina spön, banksticks med larmen på, här får även ett Shelter eller stort Parasoll plats, weing sling och din eller dina håvar. Bilden visar min Holdall med fem spön som är tacklade för fem olika metoder och det är bara att prova sig fram till vad som är bäst för dagen.

Som du ser på bilden, så har jag både nylon och braids på mina rullar, nylon för närdistansfiske och braids för flötmete, driftfiske och för fiske med större beten på längre avstånd t ex en halv Makrill eller annat med segt skinn.

Jag anser att all information man kan skaffa sig, antingen av andra fiskare eller vad man själv kan hitta eller upptäcka är guld värd. Jag skriver ner allt jag ser eller hittar och jag skriver ner det jag hör, dock tar jag det med en nypa salt. Man ska inte lita blint på folk, men ha det med dig i en liten notisbok. 

Jag antecknar det mesta och framför allt väder, vind, beten tider för fångst, djup o s v, jo mera du vet, jo bättre. Det är nu en gång så att kunskap är makt oavsett hur vi vänder och vrider på detta påstående!
Skriv ner så mycket information du kan skaffa dig och väl hemma gallra du ut godbitarna och provar dig fram. För eller senare dyker det upp ett mönster, ett beteende, huggperioder eller ståndplatser och det har du nytta av under många år framöver.

Fiskar du som jag i mindre vatten som är överskådliga eller om du till exempel tar en del av ett stort vatten, så kan det vara en stor fördel att rita upp en liten karta över vattnet eller den delen du utforskar. 

Du kan rita in grundtoppar, djupkantar, friliggande öar och grund, djup, vart du har fått eller missat större fiskar eller fångat stor fisk, vart du ser gäddan jaga och vart betesfisken befinner sig, under olika tider, gäddan är aldrig långt borta från födan! 

Rita även in hinder i vattnet som t ex döda träd, grenar och stubbar, dessa platser kan vara ståndplatser för den stora du jagar, men se upp med att fiska för nära dessa hinder!
 En enkel karta med information, kommer på sikt att göra dig till en bättre gäddfiskare!
Börja med en provisorisk karta som denna och därefter kladdar du ner vad du hittar, fångar mm och igen kommer ett mönster att dyka upp och du hittar snart dem mera produktiva områden i ditt vatten.

Du kan ha en karta med dig och denna kopiera du och kopian har du hemma, var du lägger in fångster o s v med nålar i olika färger. Man lär sig ganska mycket genom att kartlägga sina vatten och man lär sig snabbt att det faktiskt inte är så stora skillnader mellan våra gäddvatten. 

Vet man hur en gädda lever och beter sig, samt vad den kräver av skydd mm, så faller snart alla bitarna i pusslet på plats och det är då du blir framgångsrik i ditt fiske.

Se till att du har en bra matta och en stor håv, gäddan blir stor och den blir lång, så håv och matta måste anpassas efter en stor gädda. Andra viktiga saker är en bra och kraftig Peang och en avbitartång för att kunna lossna dina krokar eller kunna klippa sönder din wire för att få ut krokarna! 

En hink med vatten är alltid bra att ha vid mattan, nu i september är det fortfarande varmt vissa dagar och gäddan torkar snabbt i skinnet. På vintern eller under fiske i minusgrader förfryser gäddan ögon och fenor väldigt snabbt och det kan du förhindra med vatten och en blöt karpsäck.
Ha alltid landningsbanan klar innan du börja fiska och sköt om fisken!
Se hela tiden till att gäddan är uppe under så kort tid som möjligt, den är i helt fel element och ska tillbaka så snabbt som möjligt. Du kan säcka en gädda, men det är bättre att använda de så kallade Piketubes som finns på marknaden. 

En gädda som har gett dig en stenhård underbar fight, kanske behöver ett par minuters vila i tuben, för att komma på rätt köl igen, eller så kanske du behöver hjälp med dina foton, men se till att det går fort och att gäddan får sin frihet.

Med dessa ord avslutar jag för denna gång, jag har inte gått in på olika metoder, du hittar det mesta av dessa här på bloggen, det är bara att sätta sig en kväll och söka eller scrolla sig genom materialet. Lycka till i höst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar