onsdag 18 januari 2023

Floating Ledger Stems.

Gäddorna älskar att ligga i gräs, bland grenar, under träd och buskar och lura på sina byten, lika mycket som dem älskar detta, lika mycket tolererar dem inte motstånd från våra tackel och även för stora krokar och resultatet blir att Gäddan släpper betesfisken och ditt flöte kommer upp till ytan igen eller så stannar runnet och larmet tystnar!

Det där vill vi inte vara med om, när vi sitter ute många timmar under svinkalla dagar med vinden i nyllet och en halvljummen kopp kaffe i handen! Nä, det ska vara perfekt, så när vi lyckas få ett napp, så ska gäddan inte märka något konstigt och vi ska landa den.

Det är så mycket som kan gå fel i detta med att eliminerar motstånd, vi vet inte vad som finns i vattnet framför oss, men vi kan göra vårt bästa för att få våra tackel så friktionsfria som bara är möjligt och denna gång tar jag lite kring hur jag själv går tillväga och du hänger väl med!?

Helt okej, men kan och vill trassla sig under kastet.

Lite standard, skulle jag vilja säga och visst det fungerar nog bra på en ren botten och om inget trasslar till sig under kastet. Jag rekommenderar det inte, för skulle det vara trasslat och Gäddan mot all förmodan skulle dra iväg med bete och blyets tyngd, så är risken nästan 100 % att din Braid går av och vi lämnar en Gädda med ett tackel och ett bly, som kanske aldrig ramlar av linan! Så glöm detta!
Bättre, men endast för rena bottnar!

Här lite bättre med en kort bom, som håller tacklet från blyet eller vice versa, men jag använder endast detta på rena sand, grusbotten eller var det finns minimalt med gräs. 

Sen ska vi vara medvetna om att oavsett hur mycket vi gör, så finns det inga tackel eller riggar som är 100 % trasselfria, dem finns inte och kommer nog aldrig fram. Vill det jävlas, så kommer det att göra det = Satans lag!

Prologic`s Ledger Stem.

Här är det så bra vi kan göra det och man kan fiska på dem flesta typer av bottnar, Dessa Floating Stems går så klart att köpa för dyra pengar, vilket jag tycker är lite onödigt, inte för att jag på något sätt är snål, men dem är så enkla att göra själv och pengarna bör läggas på andra viktiga saker som bra wire, starka krok och lekande, men det är min lilla filosofi i det hela.
Ett par billiga röd/vita flöten och lite pianotråd.

Jag ska ge lite exempel på hur jag gör dessa Stems, jag bryr mig inte om hur dem ser ut, det viktigaste är att dem fyller sitt syfte att hålla linan fri från blyet och över bottnen, samt att linan glider fritt, så Gäddan inte märker något motstånd.

Lite pianotråd i 0,50 mm, ett par mindre röd/vita flöten och ett par Run-rings och lite svart färg och det var klart. Ja, lite lim behövs för att fästa tråden och Run-ringen. Har du inte tillgång till pianotråd, så går det lika bra med en styv lina och en hake till blyet. Det kommer lite längre ner!

Ledger Stems av sittdyna.

Dem bästa Stems som jag har kommit fram till är dessa som också kan göras med en styv lina, men jag använder pianotråd i lite olika längder och jag fäster Run-ringen och därefter för jag tråden genom en anpassad strimla av sittdyna och låser det hela med en pärla och både Run-ringen och pärlan får en droppe snabblim. Jag gör en liten ögla för blyet och kan då snabbt ta bort blyet eller byta mot en större eller mindre vikt om jag så önskar.
Run-rings eliminerar motståndet.

Jag klipper sittdynan, så dem är 1 cm breda och då blir dem kantiga och det är viktigt att man trimmar bort kanterna, så dem bli lite rundade, likaså i änderna mot Run-ringen och vid blyet, annars finns det en risk för trassel. 
Blymontage.

Dessa står rakt upp från bottnen, linan glider väldigt lätt genom Run-ringen och blyet byts enkelt ut. Klicka på bilden, så ser du hur blyet är fastsatt. Med tanke på att vi använder starka Braids eller starka nylonlinor i vårt fiske efter Gädda, så vill antingen blyet lossna vid ett bottennapp eller så går Run-ringen sönder och du räddar ditt tackel. Vi får inte lämna ett tackel ute i sjön med monterad betesfisk!
Här en enklare lösning.

Ja, enklare än så här kan det knappast bli! En bit lina, en hake för blyet, en korkboll och visst en Free Spirit Ring, men det går lika bra med en vanlig Run-ring. Ett tips är att göra en överhandsknut någon cm över haken, så blir du oftast bara av med blyet och resten får du tillbaka vid ett bottennapp.
Utan motstånd gick det bättre.

Denna dag hade jag ett napp, gäddan tog betesfisken och efter den hade dragit linan ur indikatorn, så släppte den betet och jag väntade 5 minuter, inget hände och jag knyckte i betet, gäddan tog betet och släppte det direkt, något var fel!

Jag vevade in och såg att min Braid var trasslat runt haken till blyet och jag bytte till en Ledger Stem (kort variant av sittdyna) och lade ut samma beten på "samma" plats och inom 3 minuter, var gäddan framme igen och nu var den halva Makrillen inte så tung att dra och allt gick bra.

Vissa vatten går inte att fiska utan dessa Floating stems.

Jag ser många som bara monterar sina betesfiskar och sen lägger man ut dessa utan att ha kollat vad det är för botten och det kostar dem fisk. Loda djupet och kolla om det är rent eller gräs eller annan växtlighet och gör det med endast blyet och inte med tacklet monterat!

Vissa vatten är nästintill hopplösa att kunna  presentera ett bete, utan att det fastnar i gräs mm, men det mesta går att lösa. En Ledger Stem eller kanske en längre lina till en korkboll och sen balanserar du din betesfisk, så den sakta sjunker och lägger sig på gräset eller rent av står precis över gräset och då kommer du att lyckas om Gäddorna är på hugget.

Det var allt för denna gång, jag tror att nästa inlägg kommer att handla lite om Flötestrolling och Bottombouncing. Så vi lämna landbacken och ger oss ut i båten och jag vill direkt säga att du behöver inte en båt för 3 miljoner, det bästa är faktiskt en gammal Eka, som du sakta ror runt sjön. Skitfiske på er och har ni frågor, så bara mejla dem, så löser vi det mesta.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.