tisdag 24 september 2019

Huggperioder och mäskning för Gäddan.

Gäddan har ganska så bestämda huggperioder och den absolut mest säkra perioden, är den på morgonen! Jag kommer alltid tidigt, många gånger någon timme innan det ens börja ljusna. Jag vill ha allt klart och mina beten på rätt ställe och det skall ske innan klockan är 8!

Grunden till detta är att dagens första huggperiod startar runt halv nio tiden på morgon, man kan nästan ställa klockan efter första nappet. Morgon är en bra tid, men det kan skilja lite från vatten till vatten, så prova dig fram. Du kan fiska från 7 - 18 och se vad som händer.
Kom alltid tidigt på morgonen.
Japp tidigt ska det vara, då hinner du få ordning på allt som ska finnas till hands, spöna, riggar och att få ut dina beten och som du vet en värmande kopp kaffe är aldrig fel en kylig höstmorgon med första frosten i gräset och din kran rinner lite.
Ha koll på minsta tecken från Gäddan.
Morgonen gryr och sakta men säkert kommer ljuset och förhoppningsvis den stora damen du har väntat på, det känns bra och spännande, det där eller hur?

Jag kommer till mäskning lite längre ner, men jag vill redan här säga att på en mäskad plats, finns risken att gäddan sväljer ditt bete på plats utan att röra sig nämnvärt och du bör kolla varje rörelse i flötet eller bleep i larmen och kroka gärna en gång för mycket än en gång för sent.
Placera dina beten på rätt ställe.
Ha lite koll på vattnet innan du börjar fiska, det är ingen mening med att hitta en plats som passar dig om hela bottnen är full av bråte eller 20 cm djup! Lite blandade djup, en kant eller annat som kan tilltala både dig och fisken du jagar, då känns det bättre.

Tänk även på att alla så kallade hotspots har sina egna små heta spots inom sig och det gäller att hitta dessa. Det kan vara en större gren var gäddan står och vilar, det kan vara en fördjupning som lockar till sig betesfisken i o m att denna lilla håla samlar upp lite av varje som är ätbart.
Kvälls och nattfisket kan ge överraskningar!
Gäddorna kan få ett ryck och gå i gång under en kort period på eftermiddagen, glöm inte det! Men kvällsfisket kan också vara bra, nästan lika bra som morgonfisket faktiskt i vissa vatten.

Nattfisket kan vara effektivt för stora gäddor! Betesfisken ställer sig i större eller mindre stim och gäddan vet detta. Den har dock svårt på grund av sin storlek att smyga fram i dagsljus, men på natten går det bättre, det är i alla fall min teori.

Glöm inte en bra handlampa och pannlampa för detta fiske. Nattfiske är inte svårare än fisket under dagen, allt som skiljer är mörkret, resten är det samma. Kom inte sent på kvällen till ett nytt vatten för att fiska natt. Kom tidigare, så du kan se dem olika hindren som eventuellt skulle finnas och dragga gärna bottnen med ett litet bly, så slipper du tråkiga överraskningar som ex-vis ett sjunkit träd mitt i fiskeplatsen.
Sök gäddan bland buskage och andra platser, var den har skydd.
Får du ingen fisk, så är det bara att leta, gäddan älskar skydd över huvudet och samtidigt en plats var den kan överrumpla födan som simmar förbi.

Buskage, överhängande träd, nerblåsta träd, vasskanter, näckroskanter o s v, det finns massor av ställen var du kan hitta gäddan. Det gäller att inte vara lat!

Flytta dina beten, knycka in dem, testa olika typer av beten och prova med dofter och oljor ... Gör allt för att få resultat! Sitt inte i stolen och tro att dem kommer till dig, det kan hända, men inte ofta!
Mäskning fungerar väldigt bra för Gäddfisket.
Alla dåliga och trasiga betesfiskar du får eller har, fiskrens,  ja allt som har med fisk att göra kan du mäska med, Gäddan är en latmask, som inte gärna ödslar energi på att jaga sin föda.

Lite fiskbitar 2-3 gånger i veckan räcker för att uppnå ett bra fiske, men tänk på vad jag skrev innan! Gäddan blir så pass präglad att dem kan och vill svälja ner ditt bete på plats. Ett bra tips här är att fiska med två spö tät bredvid varann och ha stenhård koll på indikatorerna eller flöten.
Mäska gärna runt din betesfisk!
Jag mäskar oftast 3 gånger innan fisket, men inget dagen innan fisket. Jag lägger dock ut 2-3 fiskbitar runt mitt bete, som oftast är en halv fisk.

Gäddorna känner doften av din mäskplats och vänjer sig snabbt vid att här finns föda och du kommer att få gädda om dem bara har varit framme bland gratismåltiderna. Det var allt för denna gång, har nyss jobbat 14 ½ timme och bör nog slagga lite. Skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar