onsdag 12 januari 2011

Sakta ramlar poletten ner!

Jag må vara trög i skallen, men inte när det gäller fiske och jag ser jo mera information, jag får om vattnet jag har börjat på, jo mera ser jag, att jag har rätt i mina egna bedömningar och jag kommmer till detta lite senare här.Jag har aldrig varit något större anhängare av dessa vippor, men dem har sina fördelar. Men ett problem, som jag har märkt är att dem håller inte större livebaits särskillt bra och linan släpper. Jag har fått en del tips, som t ex en vinkork som limmas på angelsprötet och sedan lindar man gummiband runt vinkorken och gummibandet håller linan på plats, en ganska smart och enkel lösning.
Andra har gjord två mindre jack i signalplasten och har gummibandet sittandes som på bilden och gummibandet håller linan tight och en del kör med lineclips på handtaget, jag valde lösningen på bilden och kan använda både gummibandet och den vanliga metoden, allt efter betets storlek eller ivrighet för att simma.
Enligt alla som jag har fått information av, så är det snön som är boven i dramat, vilket jag befarade och det gäller som jag sade tidigare att ha doft och en massa krimskrams, så det är jag på det klara med. Jag har fått den uppfattning att med mycket snö på isen, så är 2 - 3 gäddor per pass, en ganska vanlig företeelse och med andra ord fiskar jag/vi rätt.
Det blir bättre, när snön försvinner och då kommer det flera hugg per dag, det viser även att vi är på rätt område, men något måste förbättras. Sill har fungerat bra med mycket snö och det beror till stor del på Sillens doft, Makrill kommer att fungera likabra, om inte bättre. För att få ner lite mera ljus, kan man antingen vänta till senare eller skotta runt hålen med en skyffel och nöta fram till snön börja avta. Jag ska hålla mig till det sistnämnda, jag ska ha en stor gädda och jag nöter ut den oavsett om det är snö eller inte!

Jag tror inte att färgade beten har provats och det kan vara värd ett försök. Levande fisk med olika saker på tacklen som ger lite extra reklam, måste fungerar. Jag kan inte tänka mig något annat och det ska provas, jag kan inte bara sitta där och veta att det går stor fisk under eller omkring mig, som inte gå att locka till hugg, det finns inte på världskartan! Det finns lösningar på alla problem!


Något jag ska prova i det mörka vattnet, är att montera ett par Starlights på 2 av mina tackel och se vad det kan resultera i, det borde locka det med och jag vet av erfarenhet, att det fungerar bra för en del andra rovfiskar.
Jag tror ingen har testad detta concept i detta vatten och det kan vara till min fördel. Man måste ha något som väcker resten av gäddorna, inte bara dem på 6 - 7 kilo, det finns större exemplar i vattnet och det är dem jag vill åt.



Mäskning har jag varit inne på och det fungerar överallt, oavsett vad folk säger eller försöker pränta in i dig. Gäddan är en asätare av stora mått och en riktig latmask, som inte gärna bränner energi på att jaga ifatt sitt bete.
Så regelbunden mäskning med en salig blandning av olika fiskbitar, kommer att ge resultat och vi kommer att få betydligt fetare gäddor med tiden, allteftersom den kommer in och tar för sig. Därefter blir det rock and roll med Kebab - riggen, var så lugn!
När väl snön försvinner, är det dags för större livebaits och längre fram kanske det går att få tag på bra beten med rätt storlek, men fram tills det, jagar jag stora feta Sillar och lagom stora Makrillar till detta fiske och det är inte det lättaste i mörka Småland.
På livebaitfronten, som det ser ut nu är det Mört i fingerstorlek, man kan få tag på eller pimpla upp lite Abborrar på 200 - 300 gram, som får dra runt på silverfolie under ett hål som är, skottad rent i x antal kvardratmeter. För eller senare kommer grisen fram och jag hoppas att det är på ett av mina spön, den kommer, frågan är bara när och på vilken metod!




2 kommentarer:

  1. Hur har du fäst dina Starlights mot linan?

    SvaraRadera
  2. Nej, den sitter på wiren antingen precis över krokarna eller mellan krokarna. Starlights kommer med en liten genomskinlig plasthylsa och i denna sitter dem monterade. Prova detta Rolf efter Gös på djupt vatten!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.