måndag 16 november 2009

Flera tips i höstrusket.

Jag dra lite flera tips som du kan ha nytta av att veta, dessa kommer att förenkla ditt fiske och gör det lite effektivare att komma i gång tidigt på morgonen. Jag var ute 2 dagar nu i den gångna helgen och som jag nämnde, så missade jag två fina fiskar.
I går var jag ute från 07.00 - 17.00 och hade inte ett sniff på 4 spön och 6 olika metoder samt 5 flavours, ibland vill det sig bara inte! Det blir bättre tider, jag vet det och man får inte ge upp, fast det känns väldigt att inte ens kunna landa en gäddsnipa. Jag tycker inte att man ska blanka på gäddfiske, det finns såpass gott om dem att man bör lyckas.
Som ett plåster på såret, kan jag nämna att jag fiskade efter gäddor som har sett det mesta och dem var kanske inte hungriga eller kom jag fel dag?Ha alltid god ordning på dina prylar, det underlättar betydligt, när du står en tidig morgon och ska ha ut dina spön. Det är viktigt att du hitta dina grejor snabbt och allt bör ha sin rätta plats i din Carryall eller ryggsäck, packa ner det i samma ordning som du ska ta upp det nästa gång du ska fiska.
Rengör dina sprutor efter varje gång du har injekserad flavours eller oljor i dina beten, det håller dem rena och du slipper gammal klibbig olja som inte går att få ut. Du kan värma upp vatten i en gryta och låta sprutorna ligga i det varme vattnet en stund, då lossnar det mesta från dem.
Koka dem inte, det klarar inte plasten! Sätt ihop sprutorna efter ett tag i vattnet och sug upp det varma vattnet och tryck ut det genom nålen ett flertal gånger och nålen blir som ny.

Varje gång du vevar in dina beten, så bör du kolla efter bitmärken. Du ser här vid min tumme att det har varit en på besök och jag hade inget pip på larmet! Många tror inte mig, men gäddor kan vara lika kinkiga som andra fiskar, dem nyper i betet, lyfter det ett par centimeter och släpper det igen. Inget märks på ditt larm om inte fisken flyttar ditt/dina blyhagel eller drar i linan.
Ett exempel: Jag vet inte hur många gånger jag har fiskat med ett bete som har legat stilla i flera timmar på en säker plats, man drar lite i betet (twitching) och det går iväg direkt. Kom denna gädda från 40 meters håll, rusande fram och tog betet?
NEJ! Den har stått och spanat, den har varit framme och nypit i betet, kanske flera gånger. Troligen för att den inte är hungrig eller kände att något inte stod rätt till. När jag drar i betet är det inte hungern som kommer, utan en huggreflex som gör att den tar betet.
Mitt flöte kan ha legat stille på samma plats länge, men ett lätt knyck från min sida och det försvinner, samma sak. Gäddan var där, men tog inte betet. Lite att tänka på när larmen är tysta!


Netfloats är viktigt om du fiskar ensam, dem gör att din håv flyter och du kan lägga den på ytan medans du drillar din gädda. Den är även ovärderlig vid fiske från båt, var det ibland kan uppstå lite paniktendenser, om det är en stor gädda som ska drillas. Jag kommer till båtfiske senare och det blir nog flera inlägg kring detta. Om du skulle tappa håven från båten, så flyter den med ett netfloat och dem är en billig investering och en god försäkran för din annars så dyra håv.



Använda beten! Är dem hyfsad fräscha, kan du använda dem igen nästa dag var dem dofter lite mera. Kan du inte fiska dagen efter, så skär dem i bitar och mäska med dem. Jo mera du mäska, jo mera sänker gäddan sin gard och den återkommer till platsen.
Du kan använda allt i fiskväg, jag cyklade som grabb ner på Nordhavnen i Helsingör och hämtade 2 hinker med fiskrense varje vecka under vår och höst. Man hade läst genom Bill Chillingworth´s artiklar att detta skulle fungera och det skulle provas. Denna stinkande ladning cyklade jag, 5 kilometer med och slängde ut det i Kobberdammen och den närbeläggna Hvidkilde sjö.
Vi hade ett mycket roligt fiske och jag kommer ihåg att Sören Madsen skojade med att sätta på ett huvud från en Skrubba, vilket han flötmetade med.
Det tog 15 minuter och Sören kunde stolt visa upp en 7 kilos gädda. Ibland äter dem allt, men i går var det totalt omöjligt för min del.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.