lördag 10 oktober 2009

5 nya tips för ditt gäddmete!

Jag ska inleda med att nämna för er som liksom jag inte visste vad gäller för livebaits, det var på tal att man skulle förbjuda detta, men inget är bestämmt och vi kan fortsätta vårt fiske i lugn och ro, frågan är bara hur länge till? Personligen tycker jag det är löjligt att påstå att det är djurplågari med tanke på på vad som sker kring detta i vardagen och hur vi håller vissa typer av djur typ Kycklingar, Minkar mm. Hur skulle man kunna kolla att fiskarna sköter ett eventuellt förbud och vem skulle sköta den kontrollen?
Vi har i Sverige en gammal kultur var vi isfiskar med levande beten o s v. Nja, vi har andra och större problem i landet än att kolla om någon fiskar med ett levande bete eller hur?
Översta bilden visar The Mighty Ming Oil från Tacklebox i UK, Lee Jackson har ett finger med i tillverkningen och oljan är egentligen gjord för karpbeten, men ett par milliliter i en död betesfisk är mycket effektivt. Oljan släppar ut i kallt vatten och den har en lax/fiskdoft som drar till sig även den trögaste gäddan. Flaskan är på 100 ml och priset ligger på 4,75 pund i dagsläget.
Kommer du ihåg dessa Buoyant Bombs från Fox? Dessa foamklädda blysänken har försvunnit från marknaden och jag vet inte riktigt varför. Dem är designade för att kasta precis som med vanliga bly, men dessa sjunker sakta på grund av foamen som omger blyet och dem är kanonbra för fiske i weedy waters. Dem fanns i 2 - pack var ena vägde 1 oz och det andra vägde 2 oz, dem fanns i denna siltcolour och i en grön färg som passade bra i eller på växtligheten. Hittar du dem någonstans, så prova dem i ett vatten med kvarvarande växtlighet och märk skillnaden, den är enorm!

Mahin Knuten som du ser mitt på spolen är en av dem bästa knuterna för skarvning av leaders. Mono till braid, braid till braid, mono till mono o s v. Alla typer av linor kan skarvas med denna knut och jag ska beskriva hur du gör den.
Börja med att göra 2 öglor som du lägger på varann och trä linänden genom dessa öglor. Stick nu änden från den lina du ska skarva genom öglorna och dra ihop öglorna och strama dem hårt. Dra ut en bit av den lina du ska skarva och kolla så inte den är skadat där du drog ihop öglorna, är den det får du klippa bort det och dra ut en ny bit.
Den långa tampen du nyss drog ut ska du lina neråt 10 varv och därefter linda 5 varv tillbaka över dem första 10 varven och nu sticker du linänden genom det första varvet (precis under knuten från öglorna) och sedan fuktar du allt och drar ihop knuten sakta. Se till att alla varven lägger sig snyggt och du är klar. Den är lite besvärlig att beskriva och jag kommer att visa den med bilder lite senare, det kanske kan hjälpa dig lite.
Knuten blir lite konformad och den går lätt genom spöringerna när du kastar, jag använder till alla mina leaders och i gäddfisket är den just för montage av chockleaders för stora tunga beten som typ en hel Makrill jag använder den mest.


En Rig - bin är ett måste för bevaring av dina färdiga wiretafsar, dina krokar är skyddade och håller sig vassa, vilket är ett måste. Gäddan är hård i käften och vassa krokar är ett måste. Denna typen rig - bins kan ta 10 - 12 färdiga wiretafsar och det räcker mer än väl för en dags fiske. Dem brukar ligga på runt en 100 - lapp i butikerna och det är det värd att slippa att ha krokar som fastnar överallt och som blir slöa. Du fäster ditt lekande i en skåre och lindar sen wiren runt och fäster dina krokar i foamen och stänger den genom att skruva fast locket i burken.



Det är svårt att hitta stora, styva och bra hairstopps för ditt fiske med Kebab - riggen, dessa kommer från plomberingen på olika brandsläckare och dem håller fiskbitarna på plats och dem sitter säkert. Du får inte ta dem från brandsläckerna på ditt jobb! Då gör du en olaglig handling, en brandsläckare skall vara plomberad tills den används i en nödsituation och därefter skall den bytas ut med en ny som är plomberad. Men du kan fråga på din lokala brandstation om dem har några du kan få eller fråga om du får besöka deras övningsfält, där finns dem slängda överallt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.