lördag 7 januari 2023

Floatledgering för stilla och strömmande vatten.

Denna förkylning/Influensa eller vad det nu är, som jag har pådraget mig, den ska jag sent glömma! Fy fan, vad jobbigt! Men ingen feber och sakta går det åt rätt håll och man sover det mesta av tiden. Men just nu känns det så pass bra att jag kan knåpa ihop mitt utlovade inlägg kring Floatledgering.

Det är ett spännande sätt att fånga sina Gäddor på, metoderna är enkla och dem kan utövas utan nappalarm och indikatorer. Men du måste hela tiden hålla ett vaket öga på flötet och jag rekommendera dig att fiska med max 2 spö, vilket räcker gott och väl om du är på rätt plats!

Vi tittar på 2 stycken set-ups, ett för stilla vatten och ett för fiske i åarnas bakvatten, var vattnet är lite lugnare, men storleken på ditt flöte avgör om du kan fiska där åns vatten ät lite mer turbolent, där kan dem också stå och lura.

Stilla vatten.

Ett litet urval av mina Pencilflöten.

Gäddor acceptera inte motstånd, då är risken väldigt stor att dem släpper ditt bete. Så för stilla vatten rekommenderar jag dig ett långt smalt flöte, ett så kallad Pike Pencil. Dessa finns i en förblyad och en oblyad variant och jag föredra den oblyade typen till mitt fiske.

Jag gör mina egna av rundstav i Furuträd, lite olika längder och färger och alla har en ögla av mässing och dem är dränkta i båtlack och har en lång hållbarhet. Några får en liten vinge för bättre synlighet. Lite om färgerna: Orange syns i alla väderlekar. Svart syns bäst i motljus och vit eller gult syns bäst när du har solen bakom dig eller om du fiskar på ett skuggigt ställe.

Flötesmontage för flöten med ögla eller lekande.

På bilden ser du hur det hela är tacklad och mellan flötesstoppen och pärlorna sitter montaget för flötet. Det är en ledgerbead med ett litet safetyclip, som håller fast flötet. Detta gör det enkelt att byta flöte efter förhållanden och framför allt att kunna ta bort flötet under transporten till och från vattnet.
Allt du behöver på linan efter flötet är monterad.

Efter flöte har jag en bufferbead eller en gummipärla, som skyddar knuten till min hake och det är allt som behövs och denna del är klar.
Up-trace med hagel och tacklet.

Nu kommer vi till två viktiga saker, nämligen din Up-trace, som alltid skall vara 15-20 cm längre än ditt tackel med krokarna och du är nu på den säkra sida och Gäddan kan inte bita över din huvudlina om din betesfiska landar lite fel eller annat fantastiskt som kan och vill hända.

Montera 2-3 SSG-hagel på din Up-trace och aldrig på huvudlinan, som kan skadas av haglen! Montera din Up-trace och sedan ditt kroktackel och montera din betesfisk.

Nu var du har lodat djupet på din tilltänkta fiskeplats, så drar du upp flötestoppet ca 50-60 cm och du fiskar alltså lite överdjupt. Lägg ut din betesfisk, sänk linan under ytan och strama upp linan, så flötet står lodrätt i ytan och glöm inte att frikoppla eller lossna din spole, så Gäddan kan ta lina och så är det är klart. Har du en Drop-off indikator, så ska flötet står lodrätt i ytan och indikatorn hänga under din rulle och larmet aktiveras.

Drop-off indikatorn är alltid bra, men inget måste!

När gäddan greppar din betesfisk, så får du ett bleep i larmet, om du har allt rätt inställd. Du vaknar till och flötet lägger sig på ytan och Gäddan går med betet och larmet hörs. Gäddan märker inte något och du ser vart Gäddan går på flötet och kan snabbt ge mothugg och jag gratulerar dig till fångsten.
Gäddan kände inget motstånd från flötet eller annat.

Denna första metoden är effektiv av flera aspekter, man kan poppa upp sitt bete vid fiske över gräs, man kan fiska utan larm eller banksticks, men man måste ha koll på flötet och alla storlekar på betesfisk kan användas.
Strömmande och turbolenta vatten.

Flöten för strömmande vatten.

För fiske i denna typen av vatten, så krävs det ett helt annat flöte, då det långsmala vill omedelbart bli nerdragen och det funkar inte. Nej, ett flöte med mer flytkraft är ett måste, typ 14 - 35 grams bärighet och ett var linan går genom flötet. Så flötesstopp, pärla, flöte, pärla och en större gummipärla typ 8 mm och så kommer vi till en liten bom, som hjälper till att undvika trassel på flera sätt: Ström och turbolent vatten kan ställa till det, men framför allt när du kastar ditt tackel.


Min egen lilla lösning.

Jag gör bommen av 5-6 cm styv plasttube och monterar en bufferbead i ena änden, du kan klicka på bilden för större bild. Jag har en run-ring med hake, en gummipärla, bommen, en bufferbead, som skyddar knuten och sen min hake till mina traces.
Bommen eliminerar trassel.

Här ser du hela kitet och den lilla bommen håller wire och tackel borta och inget trasslar sig, verken under kast eller i strömmen. Allt är skyddat och glidande.

Även här fiskar du med ca 2 fot överdjup och här är det en fördel att ha en längre bankstick vid fiske i strömmande/turbolenta vatten, med eller utan larm. Lägg ut ditt bete, flötet lägger sig på ytan och nu ställer du spöt mot din sticks och stramar sakta upp linan till flötet, som vill ställas sig lite snett på ytan. Nu är allt klart och du kan frikoppla din spole, så Gäddan kan ta lina.

Rekommenderade bly i vikter 2-4 oz.

Vid fiske i strömmande vatten, så är det två faktorer som spelar in och det är storleken på ditt flöte och hur tungt bly du behöver för att allt ska ligga fast på bottnen! Jag rekommendera dig dessa platta bly med namnen Grippas och Flat Pear leads och minimum 2 oz för botten och flötmete.

Inget ska flytta sig och ge dig falska napp och blyet måste ligga still, när Gäddan drar iväg med ditt bete, så nappet syns på ditt flöte. Man kan ha flötet liggandes på ytan också och då syns nappet först som 1-3 knyckar och sedan går det och dras ner ... Grattis än en gång!

Lite PVA-tejp som håller ihop det hela eliminerar trassel!

Sist, men inte minst, så har alla som använder bly i sitt gäddfiske märkt hur allt oftast delar sig under kastet. Blyet går åt ena hållet och betesfisken åt andra hållet och det är inte bra.

Man får inte direktkontakt med betesfisken, vilket är ett måste, annars kan gäddan svälja utan att vi får någon indikation. Samla ihop bommen och knyt ihop blyet med haken till ditt tackel. En bit vattenlöslig PVA-tejp, ett par gånger genom och ett par kärringknutar och allt flyger och landar samlad och tejpen lösas upp. Bara ett litet tips!

Det var allt för denna gång, hoppas ni blir nöjda, huvudverken går sig påmind och det känns som att jag behöver några timmars sömn. Nästa gång tittat vi lite på bottenmete på längre avstånd och metoden: Sunken Paternoster, det tror jag blir bra och förhoppningsvis kommer det inte att dröja allt för länge innan ni får detta. Skitfiske på er!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.