lördag 28 januari 2023

Flötestrolling och lite kring Bottombouncing!

Denna gång lämnar vi torra land och ger oss ut i båten och du behöver inte en båt för en halv miljon kronor för att utöva detta roliga och spännande fiske. Det går bra med morfars gamla eka och även den slitna hyrbåten, som vi hittar i dem flesta vatten med uthyrning.

Visst det är klart att har du ett liten transportabelt ekolod och får använda din elmotor, så är det en fördel, men definitivt inget måste för att lyckas fånga dina gäddor. För detta fiske finns två måste och det är flytvästen och tala om vart du fiskar för frugan. Ett annat måste är ett par hållare för spöna och helst av den typen som kan skruvas fast på i princip, vilken reling som helst.

En annan fördel är ett sjökort över sjön eller ha någon form av förhandsinfo kring djup, öar, grynnor mm, men sen är det bara att börja. Själv gillar jag att ro runt, man fiskar väldigt sakta och samtidigt, så får min taniga kropp, lite motion, ingen dålig kombination med tanke på att när som kan flötet dyka och jag får en Gädda på kuppen!

Dem lite speciella flöten för trollingfisket.

Flötet för detta fiske är lite speciellt utformade, inte i flöteskroppen, men det röret som går genom flötet, det är inte rakt, utan lite böjd. Det gör att linan går genom flötet lätt vid slak lina, men låsas när linan är stram.

Det gör att ditt tackel snabbt kommer ner till det inställda djupet och när du ror eller använder motor, så stramas linan så pass att linan låsas i flötet och ditt tackel går hela tiden på det inställda djupet. Flötet sitter inte fast i ordets rätta bemärkning, det lossnar under drillning av fisken, så du står inte med flötet vid spötoppen och har Gäddan eller Gösen 8 meter från dig.

Bling-bling tackel fungera bra för Trollingfisket.

Man kan använda en massa olika tackel för trollingfisket, min erfarenhet är att tackel med lite bling-bling, typ det på bilden ovan, som har lite extra färgade pärlor och wiren kopplad till en spinnare, det ger lite extra reklam, som väcker Madam Pike.
Up-trace med fastsatt vikt.

Under tiden du trollar runt sjön, så gäller det att allt går rakt,en rak linje från flötet på ytan, ner till din betesfisk. Jag har en up-trace var blyet sitter lås mellan två flötesstopp och jag blyar flötet så hårt jag kan, allt för att det ska gå lodrätt genom vattnet och jag får direktkontakt med gäddan som hugger.
Vanligt standard tackel.

Jag använder som sagt tackel med bling-bling, men jag använder även dem vanliga standard tacklen, men då monterar jag en betesfisk på varje trekrok, genom nospartiet, det ger lite extra reklam och det blir ännu bättre om du har tillgång till livebaits. Två levande Mörtar på ett 2-krokstackel, det missar Gäddan sällan!
Här ett bra tackel, som jag kommer till i nästa inlägg.

Fisket fungerar så här, du lägger ut dina flöten på ett avstånd på 20 - 30 meter från båten och spöet läggs i hållaren och du bör lossna din broms lite, så Gäddan kan ta lina. Här kommer Baitrunner rullarna in, dem är bra för detta fiske, bara att engagera baitrunner och din spole är frikopplad.

Håll koll på dina flöten! När hugget kommer dras flötet ner och spolen ger lina, stannar båten eller fortsätt att köra sakta. Tänk på att Gäddan kanske måste få lite tid på sig att vända bete och du kan ge mothugg. Då jag gärna ror, så är det enkelt, bara att stanna och Gäddan får sin tid och under tiden fiskar det andra spöet vidare.

Fiska på olika djup och olika avstånd från båten, en del använder Paravaner, men jag se ofta en tendens till trassel med dessa och använder dem inte, det behövs inte då jag endast använder två spö, ett på varje sida av båten. Prova även olika betesfiskar under din dag på vattnet och prova på alla platser var det kan tänkas att det finns Gäddor. Kör inte bara rakt fram och tillbaka, sväng lite här och där och tänk på att hastigheten på ditt tackel ökar under en svängning med båten.

Bottombouncing.

Bottombouncer-riggen.

Om denna metod används, det vet jag inte, men den är lika effektiv som flötestrolling, enligt min mening. Principen är nästan den samma, dock har du inget flöte som visar dig nappet, utan du har koll på dina spötoppar under hela färden över och runt sjön.

Tacklet består av en längre Ledgerstem, om man ska ha en flytande sådan eller inte, det bestämmer du, jag kör utan flytkropp på mina och det fungerar bra. Jag har i änden, vilket inte syns på bilden, haken till blyet, en tunn lina, så denna lina går av, om jag fastnar i bottnen med blyet.

Din Braid går genom Run-ringen, två pärlor, som dels skyddar din knut och stoppar lekandet från att gå genom Run-ringen och sen ditt 2-tackel, var jag knyter fast en Baitpopper i trekroken, antingen den främre eller den bakre, lite beroende på hur jag vill att min betesfisk ska röra sig. Baitpoppern drar upp betesfisken från bottnen och ett livebait vill hela tiden ner mot bottnen och denna rörelse skapar reklam.

Du kan även använda Deadbait med samma tackel och det hela fungera genom att under tiden du ror eller kör sakta med elmotor, så studsar blyet i bottnen och det syns och hörs, vilket väcker Gäddan. Hugget kommer, spötoppen knycker till och spolen börjar gå eller om du använder lineclips, så släpper linan och du tar spöet och landar din gädda. Svårare än så är det inte!

Glöm inte flytvästen och en bra vadderad matta i båten och dina verktyg, tala om för någon vart du fiskar och skulle du byta till en annan sjö, så nämn det för någon. Det bästa är att vara två i båten, en fiska med långa och den andra med kortare spö och så reder ni ut det på ett bra sätt med 4 spö på 4 olika avstånd och kanske till och med 4 olika beten. Då hittar ni fisken och vilket bete Gäddorna föredrar för dagen. Skitfiske på er! 

 

onsdag 18 januari 2023

Floating Ledger Stems.

Gäddorna älskar att ligga i gräs, bland grenar, under träd och buskar och lura på sina byten, lika mycket som dem älskar detta, lika mycket tolererar dem inte motstånd från våra tackel och även för stora krokar och resultatet blir att Gäddan släpper betesfisken och ditt flöte kommer upp till ytan igen eller så stannar runnet och larmet tystnar!

Det där vill vi inte vara med om, när vi sitter ute många timmar under svinkalla dagar med vinden i nyllet och en halvljummen kopp kaffe i handen! Nä, det ska vara perfekt, så när vi lyckas få ett napp, så ska gäddan inte märka något konstigt och vi ska landa den.

Det är så mycket som kan gå fel i detta med att eliminerar motstånd, vi vet inte vad som finns i vattnet framför oss, men vi kan göra vårt bästa för att få våra tackel så friktionsfria som bara är möjligt och denna gång tar jag lite kring hur jag själv går tillväga och du hänger väl med!?

Helt okej, men kan och vill trassla sig under kastet.

Lite standard, skulle jag vilja säga och visst det fungerar nog bra på en ren botten och om inget trasslar till sig under kastet. Jag rekommenderar det inte, för skulle det vara trasslat och Gäddan mot all förmodan skulle dra iväg med bete och blyets tyngd, så är risken nästan 100 % att din Braid går av och vi lämnar en Gädda med ett tackel och ett bly, som kanske aldrig ramlar av linan! Så glöm detta!
Bättre, men endast för rena bottnar!

Här lite bättre med en kort bom, som håller tacklet från blyet eller vice versa, men jag använder endast detta på rena sand, grusbotten eller var det finns minimalt med gräs. 

Sen ska vi vara medvetna om att oavsett hur mycket vi gör, så finns det inga tackel eller riggar som är 100 % trasselfria, dem finns inte och kommer nog aldrig fram. Vill det jävlas, så kommer det att göra det = Satans lag!

Prologic`s Ledger Stem.

Här är det så bra vi kan göra det och man kan fiska på dem flesta typer av bottnar, Dessa Floating Stems går så klart att köpa för dyra pengar, vilket jag tycker är lite onödigt, inte för att jag på något sätt är snål, men dem är så enkla att göra själv och pengarna bör läggas på andra viktiga saker som bra wire, starka krok och lekande, men det är min lilla filosofi i det hela.
Ett par billiga röd/vita flöten och lite pianotråd.

Jag ska ge lite exempel på hur jag gör dessa Stems, jag bryr mig inte om hur dem ser ut, det viktigaste är att dem fyller sitt syfte att hålla linan fri från blyet och över bottnen, samt att linan glider fritt, så Gäddan inte märker något motstånd.

Lite pianotråd i 0,50 mm, ett par mindre röd/vita flöten och ett par Run-rings och lite svart färg och det var klart. Ja, lite lim behövs för att fästa tråden och Run-ringen. Har du inte tillgång till pianotråd, så går det lika bra med en styv lina och en hake till blyet. Det kommer lite längre ner!

Ledger Stems av sittdyna.

Dem bästa Stems som jag har kommit fram till är dessa som också kan göras med en styv lina, men jag använder pianotråd i lite olika längder och jag fäster Run-ringen och därefter för jag tråden genom en anpassad strimla av sittdyna och låser det hela med en pärla och både Run-ringen och pärlan får en droppe snabblim. Jag gör en liten ögla för blyet och kan då snabbt ta bort blyet eller byta mot en större eller mindre vikt om jag så önskar.
Run-rings eliminerar motståndet.

Jag klipper sittdynan, så dem är 1 cm breda och då blir dem kantiga och det är viktigt att man trimmar bort kanterna, så dem bli lite rundade, likaså i änderna mot Run-ringen och vid blyet, annars finns det en risk för trassel. 
Blymontage.

Dessa står rakt upp från bottnen, linan glider väldigt lätt genom Run-ringen och blyet byts enkelt ut. Klicka på bilden, så ser du hur blyet är fastsatt. Med tanke på att vi använder starka Braids eller starka nylonlinor i vårt fiske efter Gädda, så vill antingen blyet lossna vid ett bottennapp eller så går Run-ringen sönder och du räddar ditt tackel. Vi får inte lämna ett tackel ute i sjön med monterad betesfisk!
Här en enklare lösning.

Ja, enklare än så här kan det knappast bli! En bit lina, en hake för blyet, en korkboll och visst en Free Spirit Ring, men det går lika bra med en vanlig Run-ring. Ett tips är att göra en överhandsknut någon cm över haken, så blir du oftast bara av med blyet och resten får du tillbaka vid ett bottennapp.
Utan motstånd gick det bättre.

Denna dag hade jag ett napp, gäddan tog betesfisken och efter den hade dragit linan ur indikatorn, så släppte den betet och jag väntade 5 minuter, inget hände och jag knyckte i betet, gäddan tog betet och släppte det direkt, något var fel!

Jag vevade in och såg att min Braid var trasslat runt haken till blyet och jag bytte till en Ledger Stem (kort variant av sittdyna) och lade ut samma beten på "samma" plats och inom 3 minuter, var gäddan framme igen och nu var den halva Makrillen inte så tung att dra och allt gick bra.

Vissa vatten går inte att fiska utan dessa Floating stems.

Jag ser många som bara monterar sina betesfiskar och sen lägger man ut dessa utan att ha kollat vad det är för botten och det kostar dem fisk. Loda djupet och kolla om det är rent eller gräs eller annan växtlighet och gör det med endast blyet och inte med tacklet monterat!

Vissa vatten är nästintill hopplösa att kunna  presentera ett bete, utan att det fastnar i gräs mm, men det mesta går att lösa. En Ledger Stem eller kanske en längre lina till en korkboll och sen balanserar du din betesfisk, så den sakta sjunker och lägger sig på gräset eller rent av står precis över gräset och då kommer du att lyckas om Gäddorna är på hugget.

Det var allt för denna gång, jag tror att nästa inlägg kommer att handla lite om Flötestrolling och Bottombouncing. Så vi lämna landbacken och ger oss ut i båten och jag vill direkt säga att du behöver inte en båt för 3 miljoner, det bästa är faktiskt en gammal Eka, som du sakta ror runt sjön. Skitfiske på er och har ni frågor, så bara mejla dem, så löser vi det mesta.
 

onsdag 11 januari 2023

Paternoster-tacklet för stilla och strömmande vatten.

Då var vi framme vid nästa metod i jakten på din stora Krokodil. Paternostertacklet är effektivt på flera sätt, framför allt vid fiske i vatten med stora mängder växtlighet och annat på bottnen, som kan störa din betespresentation. Du presentera ditt bete, så Gäddan upptäcker det snabbt och nappindikationen är snabb och bra. 

Metoden kan användas i både stilla och i strömmande vatten, vilket vi ska titta på och du har även en möjlighet att kunna justera vilken höjd över bottnen/gräset, din betesfisk ska befinna sig. Ett Paternostertackel står lodrätt i vattnet och håller din lina från bottnens skräp, som ibland kan ställa till det, så det finns nog bara fördelar och jag tycker du ska prova denna metod!

Stilla vatten.

Sunken floats finns i massor på marknaden.

Dessa så kallade Sunken floats finns i olika storlekar och oftast i svart, brun eller grön färg, detta för att inte väcka för mycket uppmärksamhet hos Gäddan. Jag gillar dessa från Tyska Anacona och 20 gram versionen, är nog den jag använder mest i mitt fiske.
Här ett fixerad Sunken float.

Du monterar dessa flöten på följande sätt: Träd på ett flötesstopp, därefter en 6 mm gummipärla, sen flötet och därefter en 6 mm gummipärla och ett flötesstopp och det är klart och ser ut som på bilden ovan! So far, so good!
Allt du behöver efter montage av flötet.

Nu trär du på en Bufferbead eller annan form av skyddspärla på din Braid och med en 5-turn Grinnerknut, fäster du din hake och detta är allt du har längs klingan under transport till och från vattnet.
Up-trace utan hagel.
I din hake monterar du nu en Up-trace, som inte ska ha några hagel, det är viktigt, framför allt om du fiskar med livebaits! Glöm inte att denna wire skall vara 15-20 cm längre än ditt kroktackel!
Tacklet, allt som behövs är ditt bete.

I haken på Up-tracen monterar du ditt kroktackel och sen gör du en uppskattning av djupet på fiskeplatsen och djupet på växtligheten och dra ut en lagom bit av din svaga nylonlina och gör en ögla och den monterar du i haken på Up-tracen och stänger denna.
En tunn nylon blir en bra svag länk.

Din svaga länk är en tunn nylonlina 0,10 - 0,20 mm, själv har jag en 0,22 mm, det spelar egentligen ingen roll, bara den inte är för stark. Jag lägger denna lina i solljus och försöker på alla sätt och vis att försvaga den med flit.

Okej! Nu har du en lina från haken och i änden knyter du fast ditt bly och några centimeter ovan för denna knut, så gör du en enkel överhandsknut, som ytterligare vill försvaga linan vid ett eventuellt bottennapp eller annat fantastiskt.

Ögla och överhandsknut på den svaga linan.

Klicka på bilden, för större bild, så ser du vad ja menar. Ett litet tips, är att göra denna svaga länk justerbar! Bra att kunna justera höjden på sin betesfisk, utan att behöva knuta om o s v. Så här gör du: Dra ut exempelvis 2 meter svag lina och gör en ögla för montage i haken, träd på en mindre svag beteshake på linan, så kan du enkel byta bly efter behov.

Nu tar du änden av linan och lägger den mot linan precis under öglan och gör en glidande stoppknut, som du trimmer och nu har du öglan i haken och ditt bete står ca en meter över bottnen, men du kan genom att flytta stoppknuten ner mot ditt bly, nu fiska upp emot 2 meter över bottnen/gräset, inte så dumt eller hur? 

Glöm inte att ha en överhandsknut, som försvagar linan och den kan du göra ett par centimeter från stoppknuten och gör den innan du gör stoppknuten. Du har nu, om du gjorde rätt, en stor ögla som är justerbar för olika djup och det är inte fel om du fiskar på ställen med hög växtlighet eller stenar mm.

Square Pear leads i 2-4 oz.

Vid fiske över bottnar med gräs och annan växtlighet,så behöver man inte dem platta bly, som jag nämnde senast, utan det räcker med denna typ av bly, som har lite kantar som håller dem på plats.

Egentligen spelar det ingen roll vad du använder, huvudsaken är att ditt Paternostertackel står stilla och presentera ditt bete, där du placerade det. Det får inte kunna röra sig och ge dig falska napp och förhoppningar.

Ett vatten full av gräs mm, metoden var Paternostertackel.

Dammen på bilden är nog det vatten som jag har haft mitt roligaste Gäddfiske i, men samtidigt, så otroligt svår att kunna presentera en betesfisk på ett vettigt sätt. 

Grunden är gräset på bottnen, men vi hittade lite gånger som Gäddorna använde under sina jakter och där ställdes våra Paternoster-tackel och vissa dagar landade vi Gäddor på löpande band. En annan sak vi märkte var att kom man på morgonen och fick en mindre snipa direkt, så var det mindre fisk hela den dagen. Men var det lugnt med dem mindre, så kunde man räkna med större fisk, då dem mindre höll sig undan.

Strömmande vatten.

Använd större flöte i strömmande vatten.

Vid fiske i strömmande vatten från land eller från båt, så lämpar denna metod sig väldigt bra! Upptacklingen är den samma, men du behöver högst troligen ett större flöte och nu ska flötet befinna sig på ytan och det håller du ett vaket öga på hela tiden, lova mig det! 

Det gäller att hitta det exakta djupet på fiskeplatsen och där kommer den justerbara linan till din hjälp. Här kommer ett Flat Pear Lead mellan 2-5 Oz att hjälpa dig att hålla allt på plats, lite beroende på strömmens styrka.

Paternoster-tacklet står ute längs vasskanten.

Lite om tacklingen av betesfisken och indikation av nappen: I stilla vatten monterar jag min betesfisk på två sätt: Antingen med en krok i stjärten och den andra kroken i sidan på betesfisken eller så monterar jag ena kroken under ryggfenan och den andra kroken fästs vid ena bukfenan och betesfisken hänger så att säga vågrätt.

I strömmande vatten monterar jag alltid ena kroken i munnen/nospartiet på betesfisken och böjer betesfisken lite svagt, innan jag monterar nästa krok i sidan. Betesfisken får då en lite wobblande rörelse av strömmen och lockar lite extra.

Nappindikationen i strömmande vatten är dina ögon på flötet i ytan och du fiskar med linan i ett clips och med öppen bygel, så Gäddan kan ta lina i hugget. I stilla vatten kastar du ut ditt Paternoster-tackel och stramar sakta upp och därefter låter du flötet resa sig och nu öppnar du bygeln och monterar du din Drop-off indikator och aktiverar larmet. Svårare än så är det inte, ta dig en kopp kaffe och invänta nappet och resten kan du!

Lycka till eller skitfiske, prova gärna detta i både stilla och strömmande vatten och upplev effektiviteten med ett Paternoster-tackel, en super bra metod, framför allt var det finns en ståndplats eller var Gäddorna stannar till i ån, typ kanten av bakvatten mm.! Metoden funkar lika bra med både live eller deadbaits, vad väntar du på?
 

lördag 7 januari 2023

Floatledgering för stilla och strömmande vatten.

Denna förkylning/Influensa eller vad det nu är, som jag har pådraget mig, den ska jag sent glömma! Fy fan, vad jobbigt! Men ingen feber och sakta går det åt rätt håll och man sover det mesta av tiden. Men just nu känns det så pass bra att jag kan knåpa ihop mitt utlovade inlägg kring Floatledgering.

Det är ett spännande sätt att fånga sina Gäddor på, metoderna är enkla och dem kan utövas utan nappalarm och indikatorer. Men du måste hela tiden hålla ett vaket öga på flötet och jag rekommendera dig att fiska med max 2 spö, vilket räcker gott och väl om du är på rätt plats!

Vi tittar på 2 stycken set-ups, ett för stilla vatten och ett för fiske i åarnas bakvatten, var vattnet är lite lugnare, men storleken på ditt flöte avgör om du kan fiska där åns vatten ät lite mer turbolent, där kan dem också stå och lura.

Stilla vatten.

Ett litet urval av mina Pencilflöten.

Gäddor acceptera inte motstånd, då är risken väldigt stor att dem släpper ditt bete. Så för stilla vatten rekommenderar jag dig ett långt smalt flöte, ett så kallad Pike Pencil. Dessa finns i en förblyad och en oblyad variant och jag föredra den oblyade typen till mitt fiske.

Jag gör mina egna av rundstav i Furuträd, lite olika längder och färger och alla har en ögla av mässing och dem är dränkta i båtlack och har en lång hållbarhet. Några får en liten vinge för bättre synlighet. Lite om färgerna: Orange syns i alla väderlekar. Svart syns bäst i motljus och vit eller gult syns bäst när du har solen bakom dig eller om du fiskar på ett skuggigt ställe.

Flötesmontage för flöten med ögla eller lekande.

På bilden ser du hur det hela är tacklad och mellan flötesstoppen och pärlorna sitter montaget för flötet. Det är en ledgerbead med ett litet safetyclip, som håller fast flötet. Detta gör det enkelt att byta flöte efter förhållanden och framför allt att kunna ta bort flötet under transporten till och från vattnet.
Allt du behöver på linan efter flötet är monterad.

Efter flöte har jag en bufferbead eller en gummipärla, som skyddar knuten till min hake och det är allt som behövs och denna del är klar.
Up-trace med hagel och tacklet.

Nu kommer vi till två viktiga saker, nämligen din Up-trace, som alltid skall vara 15-20 cm längre än ditt tackel med krokarna och du är nu på den säkra sida och Gäddan kan inte bita över din huvudlina om din betesfiska landar lite fel eller annat fantastiskt som kan och vill hända.

Montera 2-3 SSG-hagel på din Up-trace och aldrig på huvudlinan, som kan skadas av haglen! Montera din Up-trace och sedan ditt kroktackel och montera din betesfisk.

Nu var du har lodat djupet på din tilltänkta fiskeplats, så drar du upp flötestoppet ca 50-60 cm och du fiskar alltså lite överdjupt. Lägg ut din betesfisk, sänk linan under ytan och strama upp linan, så flötet står lodrätt i ytan och glöm inte att frikoppla eller lossna din spole, så Gäddan kan ta lina och så är det är klart. Har du en Drop-off indikator, så ska flötet står lodrätt i ytan och indikatorn hänga under din rulle och larmet aktiveras.

Drop-off indikatorn är alltid bra, men inget måste!

När gäddan greppar din betesfisk, så får du ett bleep i larmet, om du har allt rätt inställd. Du vaknar till och flötet lägger sig på ytan och Gäddan går med betet och larmet hörs. Gäddan märker inte något och du ser vart Gäddan går på flötet och kan snabbt ge mothugg och jag gratulerar dig till fångsten.
Gäddan kände inget motstånd från flötet eller annat.

Denna första metoden är effektiv av flera aspekter, man kan poppa upp sitt bete vid fiske över gräs, man kan fiska utan larm eller banksticks, men man måste ha koll på flötet och alla storlekar på betesfisk kan användas.
Strömmande och turbolenta vatten.

Flöten för strömmande vatten.

För fiske i denna typen av vatten, så krävs det ett helt annat flöte, då det långsmala vill omedelbart bli nerdragen och det funkar inte. Nej, ett flöte med mer flytkraft är ett måste, typ 14 - 35 grams bärighet och ett var linan går genom flötet. Så flötesstopp, pärla, flöte, pärla och en större gummipärla typ 8 mm och så kommer vi till en liten bom, som hjälper till att undvika trassel på flera sätt: Ström och turbolent vatten kan ställa till det, men framför allt när du kastar ditt tackel.


Min egen lilla lösning.

Jag gör bommen av 5-6 cm styv plasttube och monterar en bufferbead i ena änden, du kan klicka på bilden för större bild. Jag har en run-ring med hake, en gummipärla, bommen, en bufferbead, som skyddar knuten och sen min hake till mina traces.
Bommen eliminerar trassel.

Här ser du hela kitet och den lilla bommen håller wire och tackel borta och inget trasslar sig, verken under kast eller i strömmen. Allt är skyddat och glidande.

Även här fiskar du med ca 2 fot överdjup och här är det en fördel att ha en längre bankstick vid fiske i strömmande/turbolenta vatten, med eller utan larm. Lägg ut ditt bete, flötet lägger sig på ytan och nu ställer du spöt mot din sticks och stramar sakta upp linan till flötet, som vill ställas sig lite snett på ytan. Nu är allt klart och du kan frikoppla din spole, så Gäddan kan ta lina.

Rekommenderade bly i vikter 2-4 oz.

Vid fiske i strömmande vatten, så är det två faktorer som spelar in och det är storleken på ditt flöte och hur tungt bly du behöver för att allt ska ligga fast på bottnen! Jag rekommendera dig dessa platta bly med namnen Grippas och Flat Pear leads och minimum 2 oz för botten och flötmete.

Inget ska flytta sig och ge dig falska napp och blyet måste ligga still, när Gäddan drar iväg med ditt bete, så nappet syns på ditt flöte. Man kan ha flötet liggandes på ytan också och då syns nappet först som 1-3 knyckar och sedan går det och dras ner ... Grattis än en gång!

Lite PVA-tejp som håller ihop det hela eliminerar trassel!

Sist, men inte minst, så har alla som använder bly i sitt gäddfiske märkt hur allt oftast delar sig under kastet. Blyet går åt ena hållet och betesfisken åt andra hållet och det är inte bra.

Man får inte direktkontakt med betesfisken, vilket är ett måste, annars kan gäddan svälja utan att vi får någon indikation. Samla ihop bommen och knyt ihop blyet med haken till ditt tackel. En bit vattenlöslig PVA-tejp, ett par gånger genom och ett par kärringknutar och allt flyger och landar samlad och tejpen lösas upp. Bara ett litet tips!

Det var allt för denna gång, hoppas ni blir nöjda, huvudverken går sig påmind och det känns som att jag behöver några timmars sömn. Nästa gång tittat vi lite på bottenmete på längre avstånd och metoden: Sunken Paternoster, det tror jag blir bra och förhoppningsvis kommer det inte att dröja allt för länge innan ni får detta. Skitfiske på er!
 

onsdag 4 januari 2023

Linor, knutar och markörer för ditt Gäddfiske!

God fortsättning på er alla, hoppas att allt kring årsskiftet har varit till belåtenhet! Här är det lite si och så, vi har lite influensa, magsjuka och feber i huset, så jag kommer att fatta mig kort denna gång.

Egentligen skulle jag ha gjord ett inlägg kring 2 sätt att bottenmeta sina Gäddor med flöte, det så kallade float ledgering, men det får tyvärr vänta tills jag är lite bättre, jag tar dock upp lite kring linor, knutar och en enkel markör, allt från era frågor! Fortsätt att ställa frågor och ingen fråga är för dum!

Super fin och stark Braid.

Tyska Saenger har denna fina runda braid och du hittar den hos Karpfiskebutiken för under 100-lappen och just i kväll vid 18.00 börjar förordern. 

Denna braid är sanslös stark, typ 0,30 tar mer än vad spolen säger, så du rätter dina krokar vid ett bottennapp och lämnar inte ett betad tackel kvar i sjön, vilket är väldigt viktigt.

5-Turn Grinner eller Uni-knot.

Denna knut är den absolut bästa knuten för Braids, öva på den tills det sitter och dra den sakta med saliv och starkare knut finns inte för dessa "flätade" linor.


Ridgemonkey´s RM-Tec har blivit min favorit.

Jag har under mina år testad och provat x-antal nylonlinor genom årens lopp och min favorit är numera denna från Ridgemonkey. Stark, kastar bra, sjunker snabbt, lite töjbarhet och extrem stryktålig!

Nu rekommenderar jag inte nylonlina till Gäddmete, men det finns vatten var en braid inte är att rekommendera, typ vatten som har en botten som mer liknar Rocky Mountains än något annat. Braid och vassa stenar eller klippblock ... Nej, ska du fiska på dessa ställen, så testa denna lina från Ridgemonkey.

Beskrivning på linan, klicka på bilden, för större bild.

Här en kort beskrivning på Engelska. Linan kommer i 3 olika färger: Brun, grön och vit (clear) och i 3 olika dimensioner: 12, 15 och 18 Lb. Mitt val för Gädda är 0,38 mm, den håller! Jag tror att Karpfiskebutiken har den till det fina priset av 59 kronor för 1000 meter!?
En stark och stryktålig lina från Saenger.

Samma butik har även denna nylonlina, som är mörkgrön till färgen, svinstark, kommer på 400 meters spolar, vilket gör att du kan ha en spole till 2-3 rullar! Lite styvare och kastar lite sämre är Ridgemonkeylinan, men vilken styrka den besitter!
Palomar-knuten.

Jag rekommendera Palomar-knuten till alla nylonlinor, jag har inte hittat någon lina, var den inte har funkat. Gör den noga och fukta och dra ihop den sakta och jag skulle gissa att du har ungefär 96 % av din linas styrka kvar, fast oftast om linan dras isär, så är det inte denna knut som ryker!
En svag lina har sina användningsområden i Gäddmetet.

Jo, man behöver ibland en svag lina i sitt gäddfiske, vilket jag kommer till längre fram, när jag går genom alla metoder, som finns att tillgå. Med svag lina menar jag en nylonlina mellan 0,15 - 0,25 mm, lite beroende på hur långt du ska kasta, men jag kommer till det i ett senare inlägg.

Lägg denna lina i solen, gör vad som helst för att göra den ännu svagare än den redan är! För 60 kronor hittar du Fladens 1/4 Lb spolar med 0,22 mm, hela 2410 meter, så den räcker nog livet ut? För att slippa släpa på spolen, så lindar jag upp 15-20 meter på en gammal wiretrissa, den håller linan bra, bara att dra ut vad man behöver och det tar ingen plats.

Stoppknuten.

Senast glömde jag att få med stoppknuten, en bra knut att kunna för att stoppa flötet mm. Den kan användas med dem flesta material typ nylon, braid, yllegarn, gummiband och vidare till Power gum mm.

Som med alla knutar, gör den noga, fukta rikligt med saliv och dra den sakta ihop och trimma inte tamparna för korta. En regler är att en knut som ser bra ut är välgjord och är bra, håller bra mm.

Enkla markörer.

Man ville ha en enkel markör och ett par mindre flaskor som dessa, lite lina med en hake och sen är det klart. Dessa är nog Yoggi dryck som har en lite kurvig utformning, vilket är perfekt för linan. Den vita färgen är bra och sen lite orange och dem syns bra och blir lätta att hitta.

Linda på önskad antal meter lina och montera en haka för ditt bly, så du kan välja blysänke efter förhållanden, ska det blåsa hårt, så kanske det krävs 200 gram för att markören ska ligga still. Jag låser linan i två hårt sittande gummiband eller öppnar locket och stoppar in linan och allt skruvas fast.

Fyll dem med bitar av sittdyna, för extra flytkraft.

För extra flytkraft fyller jag dem med sittdyna som pressa ner i flaskorna, på med locket igen och dem är klara för bruk. Dem tar ingen större plats, men dem är bra för att markera en grynna, en plats med bra fiske eller var man hade ett kraftigt hugg eller var ni tappade en sak över relingen mm.

Det var allt för denna gång, jag hoppas snart vara tillbaka igen med lite floatledgering, var man fiskar på ett väldigt effektivt sätt, både med hagel, men även ett större glidande bly. Så jag hoppas vi ses då och sen önskar jag er alla en god fortsättning och ett skitfiske om ni är ute.