fredag 30 december 2022

Gott nytt år!

Jag önskar er alla ett gott nytt år!

 

onsdag 28 december 2022

God fortsättning!

Jag hoppas att ni alla hade en fin och trevlig jul, kanske var ni ute och bedrev vår fina hobby, från isen eller kanske i öppet vatten? I mina trakter är det lite si och så med fiske, då det verken bär eller brister. Det ska dock enligt SMHI, om man kan lita på dem, blir mellan 3-8 plusgrader fram till och med 6 jan - 23 och det gillar jag!

Hur det blir i södra Sverige, det återstår att se, men man hoppas innerligt att man snart kan komma ut och jag ser fram emot den kommande säsongen som snart är här, inte mycket kvar av armodets år 2022. jag ska tacka alla som har mejlat, skickat sms mm och ställd frågor, ni är många och det värmer, ska ni veta.

Bland alla frågor kring metoder, tips och annat kring gäddfisket, så har jag valt en fråga från Robin Karlsson, som brukar spinnfiska i Skånska Saxån. Han vill börja att meta efter Gädda där och i en damm, som morfar äger och han undrade lite kring det där med flötmete och hur man går tillväga, så Robin,din önskan kommer här!

Flötmete fungerar i alla typer av vatten.

Flötmete är effektivt och fungerar i alla vatten och inte enbart för Gädda! Jag vill minnas att just Saxån, åtminstone en gång i tiden, var ett fint vatten för grov Abborre och jag hoppas det fortfarande är så. Ett mindre flöte med mindre betesfisk och en enkelkrok, kan vara rätt melodi om du jagar stor Abborre i ån!
Vanligt glidande Flöte för Gäddan.

Det finns många olika flöten för Gädda och olika storlekar. Jag tycker nog att flöten som klara 14 - 25 gram bly är att föredra och att linan går genom dem.

På bilden ovan har du en spunnen lina (braid) först ett flötesstop, men jag rekommendera att använda två, då dessa linor är hårda. Därefter har du en väl synlig oval gummipärla i en färg, som syns bra på toppen av ditt flöte.

Flötesstopp.

Flötesstopp finns det massor av runda, ovala och långsmala, en del är bra, andra rena ...... och släpper och glider på linan, vilket inte är så bra. Så kolla dem om du kan eller prata med någon med erfarenhet.
Stoppknut av Power gum, man kan använda vanligt garn!

Flötesstopp är enkla att använda, ett annat stopp är stoppknuten, som du gör själv av Power gum, en seg gummilina, dem bästa är E-S-P här till vänster och Fox till höger. Men det går lika bra med vanligt yllegarn och dessa stopp sitter bra och flyttar sig inte.
Ovala och synliga gummipärlor mellan flötet och flötesstopp.

Dessa ovala pärlor hittar du på Dollarstore i en större ask och du får många olika gummipärlor för typ 70 kronor. Allt från 4 - 12 mm runda och ovala i orange, gula och gröna, så det är väl värd att investera i denna ask.
Blya ditt flöte rätt, så det ger minst motstånd för Gäddan!

Det är viktigt att skydda sin huvudlina och sitt flöte, så gott det går. på bilden ser du att jag har ett flötesstopp på linan och det av två orsaker! dels så kan jag dra upp detta stopp och flötet kommer inte i närheten av blyet, jag kan även dra ner stoppet och samla ihop allt nere vid beteshaken.

Så ett flötesstopp, gummipärla, kulbly, gummipärla, bufferbead, som skyddar knuten och den träs över hakens lekande och skyddar därigenom knuten.

8 mm Gummipärlor.

Dem runda gummipärlorna fungera som en stötdämpare, så ditt flöte inte skadas, och dem kan så klart användas över flötet om så önskas och har man inte bufferbeads, så kan dessa också skydda din knut.
Vanligt 2-krokstackel.

Med denna tackling klar, så är det bara att ställe in djupet på fiskeplatsen och det går du utan kroktacklet monterad. Därefter drar du ner dina flötesstopp ca dubbla tackel längden, om det går och sen monterar du ditt kroktackel och du fiska ca 30-40 cm över bottnen. Variera och fiska på olika djup under dagen.
Prova olika betesfiskar, döda eller levande under flötet.

Nästa steg är att montera din betesfisk. Är det ett levande bete, så sätter du den översta kroken precis under ryggfenan och den andra kroken i ena bröstfenan och din betesfisk kan simma ganska så fritt.

Ett dött bete kan monteras på samma sätt, men jag rekommenderar att du sätter översta kroken i stjärten och den andra så långt det räcker i sidan på betesfisken. Och nu är det dags att lägga ut ditt bete och invänta att Gäddan ska hugga.

Dött eller levande bete, jag kommer inte ihåg?!

Flötmete efter Gädda är effektivt på flera sätt. Ett levande bete simmar runt och letar upp Gäddorna i princip åt dig. Ett levande bete gör mycket reklam av sig, genom att den inte kan simma normalt med två krokar i sig och den ser lite sjuk/skadat ut och det uppmärksammar Gäddan snabbt ... Ett lätt byte!

Vid fiske med en död betesfisk, så kan du parkera betet där det passa dig, du kan låta vinden driva runt betet och du kan knycka in ditt bete, veva in det sakta, stanna och på det sättet ge den döda betesfisken lite liv och rörelse. Och skulle du vilja bottenmeta lite, så drar du bara upp flötesstoppet, ca 60 cm mer än djupet på platsen och betesfisken ligger på bottnen.

Flötmete är vissa dagar väldigt effektivt. 

Håll öga på flötet hela tiden! ha alltid god linkontroll (ingen stor linbåge mellan spö och flötet) och kroka Gäddan snabbt, när flöte går ner och linan dras ut, vänta aldrig för länge! Vid fiske med flöte och betesfisken på bottnen, så ser man på flötet att gäddan är framme, ta upp spöet och ge mothugg, så snart flötet glider iväg på ytan. 

Ha din matta, håv, vatten och verktyg klart innan du påbörjar fisket. Håva Gäddan och rulla ner håvnätet mot fisken och bär den till mattan och ta ett stadigt gällgrepp och lossna dina krokar, håll fisken blöt hela tiden, väg den i en sling, håven eller mattan, om du måste, ta dina bilder och låt Fisken ta igen sig innan du släpper den, du kan ha den i håven en stund.

Var inte rädd för en Gädda, visst dem har tänder, men det är endast underkäken som är rörlig, så har du en galen Gädda,på mattan, så lägg den på rygg mellan dina knän och med gällgreppet, så lyfter du upp underkäken och hela käften öppnar sig och du håller Gäddan stadigt och kan lossna dina krokar. 

Sätt ut Gäddan varsamt, så den simmar iväg av egen maskin, inte som jag såg på Youtube, var en dåre utan erfarenhet flötestrollade med 4 spö, snacka om trassel och när han väl fick en Gädda, så kastades den i sjön.... Förbannad äckligt att skåda! Men han jagade en stor grisgädda ... Hur fan ska det komma fram "Grisgäddor" när idioten inte kan sköta om dem?

Nu fick jag spy lite galla, det kändes skönt! Jag hoppas ni får det fint här i mellandagarna, fiska på om ni kan och nu vet Robin hur han ska gå tillväga och jag önskar honom och alla ni andra skitfiske och så hoppas vi att dåren på Youtube sköter sig bättre i framtiden, typ fiska med 2 spö och sätta tillbaka Gäddorna på ett bättre sätt, visa fisken respekt!
 

fredag 23 december 2022

God Jul på er alla!

Jag hoppas att alla får en fin Jul i dessa tuffa tider!

 

onsdag 21 december 2022

Sink and Draw, en supereffektiv metod för Gädda!

Har du aldrig provat denna effektiva metod, så är det dags! Fast jag tror att du på något sätt har varit lite inne i detta. Vi har nog alla suttit bakom ett flöte, som inte har rört sig på flera timmar eller rent av under hela dagen och man vevar lite och flyttar tacklet och vips, så kommer nappet!

Det var just rörelsen i betet, som utlöste huggreflexen i Gäddan, så vi kan alltså fiska Sink and Draw med ett flötmete, genom att knycka  eller flytta betet, lite då och då och få en trög Gädda att nappa. Metoden är effektiv och den ger fisk under dagar, var allt annat inte fungerar och det är så enkelt och du behöver inte släpa med dig en massa grejer. Ett spö, mattan, dina verktyg och lite olika Deadbaits och det är klart för en fin och spännande upplevelse.

Tandem Baits "Kraken" i storlek 4 fungera väldigt bra.
Själv har jag använd metoden under många år och upplevt hur effektivt den kan vara i alla typer av vatten. Förra hösten skulle jag leka lite med dem så kallade Cirkelhooks och det slog mig att jag hade lite kurviga krokar liggande som jag ville testa. 

Egentligen är det krok för Karpfisket och dem har en sanslös styrka, skärpa och dem är lite vridna och ger ett väldigt bra grepp. Jag testade dem som Single hooks med olika beten genom att montera kroken i munnen på betesfisken och kroken hamnar i mungipan och är enkel att ta bort.

Jag gör dessa tackel av lite styvare wire, egentligen är det färdiga kast tafsar på 30 cm, dessa har lite svaga hakar och lekande och det tar jag bort. Själva wire håller, jag har testad och man kan lyfta mer än 20 kilo i dem utan problem.

Den svaga haken byts ut mot en Cross-lock hake, som är stark och betydligt säkrare och i denna fästs enkelkroken och därefter en stinger, som jag gör av samma wire. Dessa Stingers görs i lite olika längder, så man kan anpassa tacklet efter storleken på betesfisken man önskar att använda för stunden.

Kopplingen.

Betesfisken monteras genom att man fäster enkelkroken genom underkäken och upp genom näsan och sen monterar du ett Baitflagg, som ser till att betesfisken inte kan ramla av tacklet. 

Stingers trekrok fästs i sidan på betesfisken och du kan göra det med ett rakt bete eller som jag rekommendera att du böjer lite på betet och fäster kroken. Det gör att du får betydligt bättre rörelse i betesfisken, den wobblar, snurra o s v under invevningen.

Cross-locks, starka och säkra hakar.

Du blya din wire med 2-3 SSG-hagel eller mer om det krävs, dem är inte din kastvikt, det är betet, men dessa hagel ser till att betet sakta sjunker ner och och håller betet nere under tiden du vevar, pauser, lyfter mm. Hur du tar in ditt bete är upp till dig, låt fantasin spela!
Blya din wire, så betesfisken sjunker.

Man kastar ut och låter betesfisken sjunka till bottnen, därefter lyfter du upp spöet och betet lyfts från bottnen, låt det sjunka igen och upprepa lyft, sjunka, veva in någon meter lina och låt betet sjunka igen och du kan göra en liten paus eller låta det vara ett par minuter innan du fortsätter. Det kan vara bra ibland att ha en liten typ av flytkraft på tacklet framför enkelkroken,då ställs bete över bottnen, när du pauser.

Man kan även bara kasta ut betesfisken och låta den sjunka och därefter fiska, den som ett vanligt spinnbete. För du ett ordentligt hugg, är det bara att ge mothugg direkt, men känner du ett nafs, så låter du bara betet vara och ge lite lina, så gäddan kan ta din betesfisk i lugn och ro utan motstånd.

Ett 10 fots spö och en Baitrunner är perfekt för metoden.

Vilket längd på spöet man använder är lite beroende på platsen, men oftast är det spö runt 10 fot och alltid med en Baitrunner och en stark och stum Braid, som registrera allt som händer vid ditt bete.

Spöet ligger på 3 Lb, men det är känsligt nog tillsammans med Braiden att jag märker minsta nafs och jag kan snabbt ge lite slak lina genom att använda Baitrunner funktionen på rullen. 

En Braid i 0,26 mm är absolut minimum!

Man har spöet i 45 graders vinkel framför sig under fisket och håll spöet endast i handen och inte med stöd från underarmen, då känner du minsta stöt! kolla även din lina, där den skär vattenytan och var med hela tiden.

Oftast är det rejäla hugg, men ibland typ i kallt väder, så kan det vara att lina slaknar eller du känner ett nafs. Sänk spöet och låt gäddan få lite lina och förhoppningsvis tar den betet och går med det och där sätter du krokarna.

Bästa knuten för Braid enligt mig.

Jag anser att man inte ska gå under typ 0,23 mm Braid och själv fiskar jag aldrig under 0,26 mm och spolen på bilden klara över 20 kilo, har en bra färg, fast en orange eller gul Braid kan vara en fördel när man tittar på linan. 

Den visade Braid är som sagt stark, smidig och kastar väldigt bra och ska jag rekommendera dig en Braid för detta fiske, så blir det Power Por 0,23 mm eller Strike Wire Extreme i samma dimension och du hitta båda dessa linor hos CVC.se.

Knuten ovan är den jag alltid använder till Braid, en del kallar den 5-turn Grinner knot och andra för Uni-knot. Hur eller hur, så är denna knut den absolut bästa enligt min mening för Braid och alla så kallade flätlinor på marknaden.

"Nanna" för länge sen på Sill.

Gode gamla "Nanna" från Svarte göl och här en sista gång och just metoden Sink and Draw med en Sill som bete och det var sista gången vi sågs tyvärr. Angående betesfisk för denna metod, så bör du tänka på att en del beten som Sill och Sardiner är mjuka beten som inte klarar så värst många kast.

Beten som mindre Makrillar, Mörtar, Sarvar, Abborrar mm, är betydligt hårdare i skinnet och kan vara att före dra, men innerst inne så är det Gäddan som bestämmer vad du ska använda, så testa lite av varje och lura henne, den stora tjocka damen, som du såå gärna vill ha en dejt med!

Dem flesta får bra resultat med metoden!

Metoden är väldigt effektiv, vissa dagar rör dem inte ett bete som är statiskt på bottnen och ett konstgjord bete rör sig för snabbt. Men en betesfisk som du styr med spö och rulle, är en helt annan sak. Du kan fiska väldigt sakta och du kan göra rörelser som får betet att se sjukt eller skadat ut och du kan ge Gäddan tid att välja om den ska eller inte ta ditt bete.

Med andra ord, endast fördelar med Sink and Draw och har du inte provat metoden, så gör det, om inte så missar du mycket roligt fiske med en metod som ibland, kan öppna en helt ny värld vid vattnen och med dessa ord, säger jag bara testa metoden och skitfiske på er alla!
 

söndag 18 december 2022

Lite gör-det-själv eller bara lite tidsfördriv?

Man använder dessa tråkiga tider med att gå genom grejerna och det fattades lite saker, som skulle göras och då just denna kväll var det VM-Fotboll, som jag ville se. Men tyvärr, någon mer tråkig fotboll får man nog leta efter och jag tog från lite saker och gick igång, samtidigt som ena öga bevakade matchen.

Alla komponenter kommer från Karpfiskebutiken, en butik med bra grejer, bra priser och framför allt högst troligen Sveriges snabbaste och bästa service, enligt min mening! Så med alla grejer på bordet framför mig, så var det bara att skrida till verket och tillverka det som saknades och passa på att ge er en liten inblick i det hela och kanske nått tips på vägen.

Iron Claw´s 7 x 7 Soft Wire i 20 Lb (9 kg)
Denna wire består av 7 x 7 trådar och den är supermjuk och stark och är min absoluta favorit för mina Gäddtackel, oavsett om det gäller bottenfiske eller fiske med flöte mm.
Lekande i storlek 8.
Starka lekande är ett måste och att dem verkligen rotera när det behövs. Vad dem klarar i styrka, vet jag inte, men dem har aldrig gjord mig besviken.
Starka hakar.
Det finns ett otal av beteshakar på marknaden, min egentliga favorit är Berkley McMahon, ett Cross-lock. Dessa här är också bra och starka och lite enklare att öppna med kalla fingrar och vid en lite rolig test, så lyfter jag enkelt min tunga cykel från backen och det räcker för mig!
Saengers 120 gram ovala blyhagel från 0,5 - 3,0 gram.
Lite nytt i det hela är dessa ovala blyhagel från Tyska Saenger. Normalt sett är det runda SSG-hagel som jag använder och dem väger 1,9 gram och denna burk kommer med vikter som passar väldigt bra för Gäddfisket.

Mjuka hagel, som enkelt klämmas fast med fingrarna, visst lite too shiny, men det försvinner med tiden eller så mörker du dem med en vattenfast tuschpenna. Så där har vi grejerna för Up-Traces!

Jag vet att jag beskrev detta i förra inlägg, men vill ändå visa er och beskriva lite till. Bestäm längden på din Up-Trace och kom ihåg att den skall vara 15 -20 cm längre än ditt kroktackel! Gör ett halvslag genom lekande eller beteshake och se till att du har en wiretamp på minst 5-6 cm och denna glödgar du rejält med en tändare.

Tvinnad och du kan även limma dessa!
Nu är det dags att tvinna och alla kanske inte har en Twindling Stick, men den är enkel att göra själv! Du behöver ett handtag och det kan du göra av en tunnare rundstav eller liknande och en ena änden skruvar du fast en liten gardinkrok och den är klar för bruk.

Fäst öglan i lekandet eller använd en tång för att hålla fast lekandet, som INTE får rotera under tvinningen av wiren. Fäst därefter din Peang i änden av den glödgade tampen och sväng lite fram och tillbaka och sen startar du tvinningen genom att snurra Peangen bort från dig.

Peangen skall snurra rakt och inte åt något håll, så håll koll på detta, när tampen är slut, så släpper Peangen sitt grepp och jag hoppas din tvinning ser ut som den på bilden ovan. Öva på olika saker och du får snart grepp om detta! Ett liten tips är att du kan ta en minimal droppe med snabblim och stryka längs med tvinningen, om du så önskar, men se till att allt är rakt innan du limmar.

3 grams ovalt hagel.
Jag montera alltid mina hagel precis ovan för tvinningen eller wirelåset, i dem flesta fall blir det 2 stycken SSG-hagel, som ger nästan 5 gram vikt. Här börjar jag med 3 gram och kan alltid öka, om så behövs.
Färdiga Up-Traces.
Inga mål så långt i matchen, men väl 6 stycken färdiga Up-Traces låg klara framför mig och det tog inte lång tid att göra dessa, men så är jag van. Ta det lugnt och ta den tid du behöver, det är viktigt att det hela blir bra!
Iron Claw krokar i storlek 6.
Skulle andra halvleken bjuda på något sevärt? Nej, så jag gick vidare med att göra ett gäng 2-krokstackel och bland krokar jag gillar, så är det främst Iron Claw´s Round Trebles och det fattades lite tackel med storlek 6.

En super vass krok, som verkligen står emot Krokodilernas hårda käftar och den är stark och har lagom liten ögla. Hur jag knutar fast dessa, det såg du i förra inlägg och det är bara att apa efter och så blir det bra.

Färdiga 2-krokstackel.
Matchen var slut, likaså förlängningen utan mål och framför mig låg 8 färdiga tackel och det gick till straffläggning, som Kroatien vann och det ledde senare till VM Bronsmedalj och jag har en fin uppsättning av tackel och Up-Traces för vårens fiske, när fan den nu kommer!?
Du kan enkelt göra dina egna Baitflaggs!
På förra bilden är mina Baitflaggs av gamla jiggkroppar, men det finns ett annat sätt att göra dessa själv. Allt du behöver är en sax och en färgad tejp och så här gör du: Lägg en tejpremsa med klistersidan uppåt och sen lägger du en lika lång remsa så att säga klister mot klister och se till att var noga med detta.

Press ihop dessa remsor och sen klipper du dina Baitflaggs i önska storlek och bevarar dem i en liten burk och det är klart! Enkelt, lite roligt, men framför allt billigt och du får dem färgarna du önskar. 

Idag är det final i VM-Fotbollen mellan, Jag håller på Argentina och hoppas att Messi ska få sitt VM Guld, Om jag ska sitta med något fiske? Nej, jag ska bara njuta av världen bästa vänsterfot och se vad den kommer att prestera. Den kommer att prestera, jag lovar! Skitfiske på er!
 

torsdag 15 december 2022

Många frågor och här kommer en del svar!

Frågorna strömmar in och det gläder mig, det håller nämligen mig lite sysselsatt i dessa svåra tider med is, snö och abstinensbesvären, som gör sig lite mer än påtagligt! Jag ska beta av frågorna, inga kommer att glömmas, så håll ögonen öppna och du får ditt svar, så fort jag hinner.

Denna gång tar jag upp lite om Bait poppers, olika flytkraft som poppar upp din betesfisk från bottnen och det har en del fördelar, så som att betet syns bra, göms inte bland gräs och bråte, Gäddan har troligen lättare för att ta ditt bete och har du tillsatt doftämne, så sprider det sig fortare och sist och inte minst, är ett lyftmedel ett måste vid fiske med ett Kebab  - Tackel!

Diverse lyftmedel för din betesfisk.

Det finns massor av dessa så kallade Baitpoppers på marknaden, runda, ovala, tunna, tjocka, halvor och hela bollar och det är i princip bara att välja, vad som passar dig och ditt fiske, men framför allt vilka beten du ska använda.

Den stora halvan använder jag till för att lyfta en halv Makrill, dem mindre runda är perfekta för Mört, Sill och Sardin och den smala versionen, använder jag till mindre betesfiskar.

Fox 30 mm Bait poppers.

En fråga var om man måste ha sin Baitpopper på eller i betesfisken? Nej, det måste man inte, man kan ha en lina och ha Baitpoppern 50 cm över betesfisken om djupet tillåter det. Linan för detta bör vara tunn och jag använder en 0,10 mm braid och en svart målad vinkork eller annan, som lyfter min betesfisk.
Man kan använda en bit sittdyna också.

Man behöver inte alltid köpa Baitpoppers, men dem är väldigt smidiga att använda och samtidigt så kan man använda en bit sittdyna eller liknande och du trimmar bara en längre bit och för ner den genom svalget på din betesfisk och kollar om den flyter eller ställer sig på bottnen.
Bait Inserts för alla storlekar.

Sen har vi dem så kallade Bait Inserts, oftast gjorda av lackad Balsaträ, som har en stor flytkraft och formen är som gjord för att föra ner i halsen på en betesfisk och du låser dem till ditt tackel med en liten bit tunn ståltråd.
Sunk-floats.

En annan form av lyftkraft är dessa så kallade Sunken floats, dessa sitter antingen glidande eller fixerade på linan mellan två flötesstopp. Här är det 10 och 20 grams versionen från Anaconda tackel och jag använder dessa både i lugnt vatten och i strömmande vatten och endast på platser, var man fiskar med exempelvis ett livebait, som inte får ha för mycket utrymme typ, bland växtlighet eller liknande. 

Man har en tunnare nylonlina mellan blysänket och wiren eller så kopplar man wiren till betesfisken i haken mellan wirarna. Denna metod finns beskriven på annan plats i bloggen.

Up-trace, en viktig del i Gäddmetet!

Nu till nästa fråga! Varför en Up-trace? För det första ska jag säga, att jag använder ALLTID denna förlängda wire till allt mitt Gäddmete och jag ska förklara varför! Vid fiske med livebaits under ditt flöte, så finns det en risk, att ditt bete simmar upp mot ytan och har du inte en Up-trace om Gäddan hugger just då, då är din huvudlina i fara!

Samma sak om du använder ett Sunken float paternoster tackel, var betesfisken står fast på ett ställe och avger reklam, skulle gäddan hugga betesfisken, som är i närheten av din lina så ...

Andra scenarios är bottenmetet, oavsett om du fiskar med betet direkt på bottnen eller om det står en bit över, så kan vi ALDRIG vara säkra på hur ditt bete landar eller om det verkligen flyter upp från bottnen.

Med en Up-trace är det så säkert som det kan bli, skulle din betesfisk lägga sig över denna wire och Gäddan tar ditt bete, så är det wiren som tuggas och inte din huvudlina!

Up-trace och Gäddtackel.

Det absolut viktigaste med en Up-trace är, att den SKALL vara 15 - 20 cm längre än längden på ditt kroktackel och det oavsett vad du använder! Då slipper du avbitna linor och Gäddor som går en plågsam död till mötes, så glöm aldrig detta!
Kebab tackel och Up-trace.

Till och med en uppoppad Kebab, kan ställa till det, vi vet inte vart denna landar och om den ställer sig rätt och din och Gäddans säkerhet är just den långa wiren.
Två uppoppade beten ligger ute.

Ja, bilden ser fin ut och allt känns bra, men vi vet aldrig med säkerhet hur allt ligger eller står, men vi kan göra vårt bästa och göra det så säkert, som bara är möjligt.

Just denna dag hade jag en Sill ute och en Kebab, lite fiskbitar hade lagts runt mina beten och ungefär en timme senare kom nappet på Kebaben under en buske, som inte syns på bilden.

Ännu en Gädda som inte kunde tugga linan!

Gäddan landades och det var aldrig några problem, men för säkerhets skuld, så använder jag alltid en Up-trace när jag metar Gädda, det ger lite ro i själen, om jag har någon.

Spomben, en viktig pryl i Gäddmetet.

Det var lite svar på era frågor och nästa gång tittar vi lite på tillverkningen av tackel och Up-trace, samt dem olika komponenter jag använder mm. Sist och inte minst, så gäller det Spomben och jag förstår att alla inte vet vad detta är, vilket jag faktiskt trodde!

Spomben är en behållare, egentligen gjord för karpfiskaren och för att kunna mäska på längre avstånd. Dem kastas med spöet och när den landar på vattenytan, så öppnas den och innehållet glider ut och det innehåll kan vara dina fiskbitar eller hur? Gummibanden på bilden håller ihop Spomben under transport eller när den inte används.

När du väl har lagt ut dina fiskbitar, så placerar du bara din betesfisk eller Kebab mitt bland dem och risken för ett napp från Gädda ökar markant! Prova att lägga ut fiskbitar ett par tre dagar innan du ska fiska, Gäddan är asätare och en tacksam sådan och har du en Kebab stående bland fiskbitar, så ska det väldigt mycket till för att du inte ska få napp.

Spara alla använda betesfiskar under dagen och lägg ut dem efter avslutad fiske, inget behöver gå till spillo! Mäskning är bara till fördel, Gäddorna växer, dem kommer och söker föda och du får till 100 % ett mer givande och bättre fiske Det var allt för denna gång och jag önskar er skitfiske
 

måndag 12 december 2022

Tvinna och knyt dina Gäddtackel, enkelt och effektivt!

Vädret är som det är och vi kan inte göra något åt det, lite av en kliché och jag orkar inte tjabba om detta längre! Jag inser dock att något fiske resten av detta året, det kommer att bli vårt, väldigt svårt, om man inte vill fiska från isen vill säga. Den bör nog snart hålla med dessa temperaturer och jag ska passa på att varna lite så här i början: Var inte ensam, tala om vart du ska fiska och glöm inte din bästa försäkring, dina isdubbar och ha med en räddningslina!

Jag har fått en del mejl angående Gäddtackel, allt i från 2-krokstackel, Kebabtackel, tackel för pop-up fisk till den viktiga Up-trace, som gör att Gäddan inte kan tugga sönder din lina och eventuellt sätta livet till. Så detta kommer jag att ta tag i och ni får svar lite svart på vit, om hur ni kan göra dessa saker.

Bilden talar för sig själv.

Först ut var en fråga från Emil Strömberg, som undrade om man behöver wirehylsor för att göra sina Gäddtackel? Nej! Emil, det behöver man inte! Dem flesta wirar på marknaden går att både tvinna och knyta och det blir bra och starkt.
Numera helt stängd av is.

Vi ska titta på båda metoderna och vi börjar med att tvinna fast den nedersta kroken och den översta, den knyter vi fast med en så kallad Knotless knot, som vi har hämtat från Karpfisket och resultatet blir strålande, men framför allt starkt.
Halvslag om kroköglan.

Vik änden av din wire, så du har en tamp på 6-7 cm. Därefter gör du ett halvslag genom krokens ögla och jag ska förklara: Trä wiren genom öglan och lägg sedan wirens ögla över hela kroken och anpassa tampens längd.
Glödga denna del av wiren.

Värm hela tampens längd med en tändare och se till att hela tampen verkligen blir glödande! Detta gör denna del av wiren mjuk och hanterbar och g den enkel att tvinna.
Tvinnad med en Twindling stick, även Peang funkar!

Man kan tvina med en Twindling stick, en pinne/handtag med en liten krok, som sätt runt kroken och detta verktyg kan man enkelt göra själv. Man vrider runt verktyget under tiden man håller i tampen och lindar så att säga fast kroken eller lekandet som du senare ska ha i andra änden av tacklet.

Jag föredrar att använda en Peang till detta, fäst Peangen i änden av tampen och med en tång håller du fast kroken. Nu är det bara att svänga runt Peangen och se till att lindningen blir så tät som möjligt. Se till att Peangen svänger ifrån dig, då denna släpper när allt är klart, inget vidare att få en Peang i ögat eller liknande!

Lägg wiren runt överst kroken på detta sätt.

Översta kroken fäster vi med en Knotless knot! Trä wiren genom krokens ögla, anpassa avstånden du önskar mellan dina krokar och därefter lägger du wiren från öglan och ner över lödningen och mellan krokens tre skaft, som visat på bilden ovan.

Nu stramar du åt det hela och sen lindar du 6-8 varv upp på krokskaftet och därefter ska änden av wiren tillbaka genom krokens ögla, strama rejält och nu återstår bara att tvinna fast ett lekande och det gör du på exakt samma sätt som den nedersta kroken och ditt 2-krokstackel är klart!

Knotless knot med wire.

Här syns knyten med Drennan Seven Strand wire i 28 Lb.
Fint, snyggt och otroligt starkt!

Här samma knyt med en coated wire.
Tvinnad och knytet tackel.

Här ovan ett färdig Gäddtackel, utan wirelås eller Crimps, som dem heter, om du följer och gör som jag visar det, så kan du lägga pengarna från wirelåsen på ett paket med starka och pålitliga trekrok som Owners BC36 eller liknande och du har bra krok och ett eget tillverkat Gäddtackel som aldrig glider eller går upp på grund av wirelås, vilket faktiskt händer!
Bevara dina tackel i en Rig-bin.

Investera i ett par Rig-bins och bevara dina Gäddtackel i dessa, lätt att överskåda, inget som fastna i väskor, kläder mm och dem ligger skyddade. Med lite tur kan du kanske hitta dem till priset av ett paket wirelås? Det var allt för denna gång, tack för alla frågor ni skickar och lycka till med tillverkningen av dina Gäddtackel och jag önskar er alla skitfiske i skitvädret!