tisdag 1 februari 2022

Sätt färg på din betesfisk!

Just denna tid är den absolut värsta på året, isen ger sig inte och man kan inte bedriva sin kära hobby! Ena dagen är det milt och storm och man hoppas att vinden river upp isen. Det sker inte, bara lite större öppning och natten efter så fryser allt igen och omöjliggör fiske.

Man är jo sugen och visst finns det kanske en kvadratmeter öppet någonstans, men det ska vara lite mer vettigt än så, man bör jo ha en chans. Tyvärr jävlas det hela tiden och man håller på att bli lite smått galen, lite mer än man redan är. Nästa problem är att vad ska man skriva om och jag funderade och tänkte kolla andras bloggar för lite inspiration.

Gäddans underkäke, inget för fingrarna!
Jag brukar inte kolla runt bland bloggar, men jag blev lite förvånad över hur illa det faktiskt ser ut! Man håller inte bloggarna vid liv, väldigt många startar en blogg och sedan skrivs det inget eller väldigt lite! Dem finns kvar, men man har inte skrivit på 5-7 år!

Varför? En sak jag har märkt är, att det skrivs bara om man har fått en stor Gädda eller haft ett riktigt fläskfiske. Inte ett ljud om när allt gick fel och man hade dåligt resultat och det tycker jag är väldigt fel, man kan få fina naturbilder, berätta vad man gjorde och kanske om man vet, vad som gick fel. Allt detta kan andra lära sig av och undvika vissa saker eller få inspiration mm.

Färger attraherar Gäddan till hugg!
Ett par frågor har kommit kring färgning av Deadbaits och jag besvarar alla i denna skrivelse. Alla betesfiskar går att färga. Ja, man kan använda Livsmedelsfärger, men dem tvättas snabbt ur betesfisken och jag rekommenderar dem Karpfiskare har i sina Boilies.


Pulverfärger är helt klart dem bästa.
Jag använder och har gjord så under många år, Nash Boiliefärger i gul, röd och orange, alla färger, som attraherar Gäddan och väcker dennes nyfikenhet. Blanda ber en tesked med önska färgpulver i en liter vatten och rör om ordentligt, så pulvret löser upp sig. 

Därefter doppar du ner din betesfisk och bestämmer om det ska ex-vis vara ett rött huvud eller stjärt eller kanske hela fisken som ska vara röd. Håll betesfisken i det färgade vattnet under en minut och lägg den sedan på tork på hushållspapper och den är klar för fiske eller för frysen, svårare än så är det inte.

Man får nog leta efter strömmande vatten!?
Du kan jo samtidigt passa på att ge betesfisken lite extra doft genom att ge den olja eller en doft och skriv på påsen vad dem innehåller och ute vid vattnen, skriver du upp vad som gör bäst av färger och eventuell tillsatt doftmedel och inom kort har du ett mönster för dina vatten.

En del ställer sig frågan: Måste man färga sina betesfiskar? Mitt svar är både ja och nej! Ja, om vattnet fiskas hårt och nej, om det inte finns något nämnvärt fisketryck. Man ska dock veta att färger lockar och skapar nyfikenhet, så varför inte prova? Kom ihåg bara att börja i rätt ände, men naturella betesfiskar och när det går trögt, så tar du till olika doftar och därefter färger eller färgkombinationer.

Fortsätt med era frågor, det är så otroligt roligt att kunna hjälpa till, ingen fråga är för dum och hittar du inte ett tillfredsställande svar eller inlägg på bloggen, så är din fråga fri och med dessa ord och en förhoppning om att det snart ska bli mildare, så önskar jag er alla skitfiske! Jag får väl leta efter ett strömmande vatten innan jag blir galen, för fiska, det vill jag och det är nu!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.