måndag 24 januari 2022

Svar på era frågor kring Kebab-riggen!

Det har kommit flera frågor om Kebab-riggen, en suverän rigg för att lura gäddan till hugg. Jag har haft detta med flera gånger på bloggen, men i brist på annat att skriva om, så tar jag det en gång till! Gäddan är tacksam för all föda, den inte behöver spendera energi på, alltså en lat asätare!

Detta är en stor fördel för oss som fiskar våra Gäddor med betesfisk i olika former och fördelen är att vi kan fiska sakta eller bara låta våra beten ligga, det kan inte den spinnfiskande skaran göra ... det blir bottennapp, för eller senare.

Mäska upp ett par platser med fiskbitar, du kan använda allt, t o m bitar från havsfiskar. Sprid ut 10 - 15 bitar var eller varannan dag under en kortare period, såg en vecka eller två och du har garanterad gädda på platsen och det är just här din Kebab-rigg är så sanslös effektiv ... det är jo gratis fiskbitar det med eller? Gäddan tror det och märker inget!

Två Kebab-riggar ligger ute.
Så spara alla betesfiskar, som gick sönder, dem utan huvud eller dem som dog för dig, allt kan användas både som mäsk och som bete. Har du en fiskhandlare i din närhet, så be om renset!
Wire eller tjockare Fluorocarbonlina?
Riggen är väldig enkel, i princip bara en trekrok och ett starkt material, antingen av Wire eller en Fluorocarbonlina i typ 0,70 mm, så där blir valet ditt!
"Hair" tillverkad av plastbelagt ståltråd.
Jag föredrar Wire, så är man på den säkra sidan och själva biten (Hairet) var fiskbitarna ska monteras, den gör jag av en blomtråd, bestående av en grön plastbelagt ståltråd. 

Denna tråd är mjuk och väldig enkel att forma och man bestämmer bara längden och gör sedan två små öglor med en tandpetare och det är klart för att montera bitarna och som stopp, tar du en 5 mm bit av tandpetaren och din sjunkande Kebab-rigg är klar för fiske.

"Hair" med synlig flytkropp.
Ska din Kebab-rigg stå på bottnen eller precis över gräset, så behöver du någon form av flytkraft och gärna en synlig sådan och röd färg attraherar gäddorna, så den färgen rekommenderar jag!

Jag lindar fast flötet på tråden och sedan på med fiskbitarna och därefter lindas allt på trekroken eller så gör du en liten fin ögla och trär denna över en av trekrokens spetsar och sen låser du fast tråden med en bit bred gummiband eller ett baitflagg.

Vad väljer du?
Till vänster en av mina idéer, trekroken knyts fast med en så kallad Knotless knot och man gör tampen så pass lång man önskar och crimper en ögla i änden.

Till höger är trekroken fastsatt med en crimp och flytkulan och betestången, samt baitflagg kommer i ett paket från Fox-stallen, båda fungerar bra, men det finns bättre saker att lägga pengarna på, t ex vassa, starka krokar, som är ett måste i allt fiske efter gädda. 

Använd en så kallad Stringer needle för fiskbitarna.
Fiskbitarna skärs med kniv i lagom stora bitar och monteras på karpfiskarens Stringer Needle, svårare än så är det inte.
Den färdiga kebabben, klar för fiske.
Stoppet monteras så inte fiskbitarna flyger av under kastet och det är klart. Den lilla gula plastbiten håller fast hela köttkalaset under fiskets gång.
Se till att Kebab står på bottnen eller ligger ner.
Kolla vad din Kebab gör jämfört vad du vill den ska göra och flyter den för mycket eller lite för högt över bottnen, så kan detta enkelt justeras med ett par blyhagel.
Blya riggen vid behov!
Blir det ett huvud eller annan kroppsdel över, så lägger du bara ut det i din Kebabs närhet, allt lockar! Jag tycker du ska prova att fiska dina Kebab-riggar dels på bottnen, men även en av dem, var den står en bit över bottnen och framför allt om du har gräsbotten framför dig. 
Här två Makrillfiléer som Kebab!
Står du helt utan betesfisk eller fiskbitar, vilket jag inte hoppas! det finns en lösning och du kommer att få gädda, fast du inte har eller kan mäska. Du köper dig ett paket Makrillfiléer i den närmsta matbutiken och tinar upp dessa lite vattniga bitar.

Rulla ihop två fil+er som visad på bilden ovan och trä dem på din Kebab-rigg, det finns lite doft i dessa köpefiléer, men jag tycker att du kan pensla dem med lite av dem oljorna jag rekommenderade i senaste inlägget, det ökar dina chanser avsevärt. 

Långa smala Ledgerfloats.
Kebabben kan fiska på alla möjliga sätt, som frilina, det går bra köttklumpen väger tillräckligt för att kasta en bit och att strama upp linan emot. Här gäller en tyngre Drop-Off indikator, så du ser både när gäddan går ut och även om den går emot dig med Kebabben.

Med glidande bly på linan, se bara till att ha minst 3-4 oz bly och en lätt Drop-Off indikator, som direkt kommer att registrera att gäddan är framme. Jag gillar att se mina flöten sakta lägga sig på ytan till tonerna från larmet, det är fint det, en tidig vintermorgon.

Väntetiden är oftast kort med Kebab!
... En tidig vintermorgon och häröver står det att väntetiden oftast blir kort!? ... Vad hjälper det .... Det är is! ... Det går för fan inte att fiska någonstans och man håller på att..... Nej, det kan vi ta en annan gång! Jag hoppas på öppna vatten, önskar er all framgång med Kebab-riggen och alla får lite skitfiske med på vägen!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.