onsdag 14 april 2021

Hur vassa är dina krokar?

Lika sant som amen i kyrkan, lika sant är det att Gäddan är hård i käften och att alla krokar tar stryk under fisket. Vassa krokar är ett måste, det ger dig flera landade fiskar, oavsett vilken art du fiskar efter!

Jag lade in ett inlägg på Karpbloggen om hur jag får vassa krokar till det fiske och på samma sätt kan du få vassa krokar till ditt mete eller ditt fiske med artificiella beten och det är bara att klicka in sig och följa hur jag gör. 

Har du vassa krokar? Kolla det!
Det finns så mycket som kan förstöra våra krokar: Rostangrepp, stenar, Gäddan och Gösens hårda garnityr och framför allt hur du bevarar dina krokar ... Ligger oftast i en salig röra i en box och får stryk, man glömmer att torka sina beten i rumstemperatur efter avslutad fiske mm.
Alla krokar tar stryk under fiske.
Ta en stund och gå genom dina krokar och känn efter om skärpan finns där och du kommer att bli förvånad över hur snabbt det går t o m med helt nya beten, ett par gånger i spadet och korrosionen har gjord sitt intåg och oftast är det krokspetsen var det börjar och beläggningar med rost lite här och där, så kolla dina krokar!
I värsta fall tar jag av krokarna.
En del krok kan vara svåra att slipa om dem sitter kvar på ditt Jerkbait och då är det bäst att ta av dem från betet, i andra fall går det bra att ha dem kvar och man använder beteskroppen som handtag/stöd.

Ibland gäller det bara att finputsa lite, ibland får man fila rejält, typ efter kontakt med sten, bottennapp eller liknande och i värsta fall, så går det inte att få kroken vass, allt har sin gräns och du får montera nya krokar.

Plan slipning, se upp med spetsen!
Se alltid upp med krokspetsen och fila/slipa alltid från krokböjen mot spetsen, aldrig tvärtom! Krokspetsen ska egentligen bara putsas och kollas för eventuella skador.
V-slipning (båda sidorna av kroken)
Krokar med riktigt grovt gods, kan med fördel slipas så att godset minskas och penetreringen blir enklare och gör man rätt, så påverkas krokens styrka inte nämnvärt.
Ready to rumble!

Mer än så finns inte att säga, titta in på Karpbloggen och sen har du vassa krokar, som gör att du nyper Gösen, som bara går efter och nafsar och samma sak gäller Gäddorna. 

Det är här skillnaden ligger mellan en krok du kan kamma dig med och en krok som är super vass! Kollar du dina krokar efter varje landad fisk? Gör det och ha ett bra bryne i din närhet. Skitfiske på er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.