lördag 6 februari 2021

Flötmete, enkelt och väldigt effektivt!

Det dimper ner lite frågor i mejlen och jag svarar så fort jag kan och i mån av tid mm. Denna gång är det frågan om flötmete, vad jag rekommenderar och Anders och brodern Henrik vill börja med att fiska gädda. Dessa unga herrar ska fiska i Fyrisån och bor i Uppsala, nu känner jag inte till verken Uppsala eller Fyrisån, men mina rekommendationer och tips till er, fungerar överallt, bara det finns gäddor.

Dessa två ungdomar har fått 4 karpspön och baitrunners att dela på för sitt fiske, vilken julklapp och med två uppsättningar var, så kommer det att bli både karp och framför allt gädda och jag ska självklart ger er mitt svar på era frågor, så håll tillgodo!
Leedas färdiga kit, finns i 25 och 15 gram.

Jag har testat många flöten, färdiga tackel mm under mina år som fiskare, en del har varit skit, en del lite sådär och största felet med flöten, har varit att dem spricker och suger åt sig vatten o s v. 

Bland dem färdiga tacklen, har en del varit rena skämten, ovassa krokar, dåligt gjorda och en del kan man dra isär för hand! Vad jag kan och vill rekommendera i skrivande stund är dessa från Leeda, som ni hittar hos Karpfiskebutiken för 59 kronor.
Beskrivning för tackling och betesmontage.

Paketet innehåller allt för att kunna flötmeta: Tackel med baitflaggs, gummipärlor, flötesstopp och bufferbeads, ett riktigt bra kit, som jag själv använder och det är starkt och dessa flöten tål en bra portion stryk.
25 grams varianten passar bra i bakvattnen.

Jag rekommenderar att man skaffar sig båda flötesstorlekarna, då ni ska fiska i ett strömmande vatten. 25 grams flötet lämpar sig för större betesfiskar och är en suverän indikator på napp i bakvattnen, var gäddorna gärna ställer sig. 
15 grams varianten är perfekt för mindre betesfiskar.

Den mindre modellen av dessa flöten är perfekt för vanligt flötmete med lite normala eller mindre betesfiskar, men även som nappindikator vid fiske med betesfisken på bottnen.

Fiska då 60 cm överdjupt, så flötet ligger platt på ytan och man ser direkt att en gädda är framme på dem första knyckarna i flötet, sen drar det förhoppningsvis iväg över ytan och försvinner.
Anpassa avståndet mellan krokarna till din betesfisk.

Man bör anpassa sina tackel efter betesfisken, på bilden ser ni vad jag menar och med detta krokmontage, kan man kroka direkt, man ser nappet.

Man kan även montera sina krokar först och sedan justera betesfisken genom att ta bort huvudet, det avger mera doft från betet och dina krokar blir anpassade för en snabb krokning av gäddan, något som är viktigt!
Laxolja finns i matbutikerna.

Denna Norska Laxolja är helt outstanding för gäddorna, den finns lite överallt i våra matbutiker till ett pris på 90 - 100 kronor. Man får 300 ml och med tanke på att endast 2 ml per betesfisk, oavsett storlek, så är det billigt och supereffektivt.

Flaskan räcker till 150 beten och man behöver ett kit med sprutor, som finns för 25 kronor hos Karpfiskebutiken och man använder den tjocka nålen för denna olja. Glöm inte att rengöra era sprutor efter användning, fyll dem med vatten flera gånger och tryck ut det, så är allt rent till nästa gång.
Alla fiskar älskar Krilldoften.

En annan bra doft är denna Krill från Northern Baits, gäddorna gillar den och jag rekommenderar denna flaska starkt och du använder samma nål till denna smörja.
Makrill har en förmåga att spinna runt under långa kast.

Precis så är det med Makrillen, varför vet jag inte, men den spinner runt under långa kast och kan skapa rena konstverk med allt inblandat.

Jag tror att den styva och spetsiga stjärtfenan är boven i dramat, för klipper man bort fenan, så är problemet löst och med en Makrill eller Makrillhalva, kan du kast väldigt långt, på grund av det tuffa skinnet.
Gäddorna är tacksamma för mäsk (Fiskbitar)

Mäska gärna era fiskeplatser med bitar från fisk av olika slag och gör det några dagar innan ni ska sjösätta era flöten. Fiskdoften drar in gäddorna till platsen och det blir lite enklare att få napp och mäska gärna på flera platser.
Livebaits är nummer 1, men inte alltid!

Ställer man frågan till 100 gäddmetare om vilket, som är det effektivaste sättet att få gädda, så svarar 95 % att det är levande beten .... Jag håller med, men det finns dagar, var ett dött bete på bottnen eller över, är helt oslagbart .... Ganska tänkvärd eller hur?

Kallt vatten, tillgång på levande beten, inköp av dessa och bevaring av dessa mm. Deadbaits har en stor plats i mitt eget fiske och samtidigt tror jag att det någonstans finns ett förbud mot levande beten, åtminstone har någon flummpelle haft uppe den frågan ....

Ta hand om era gäddor!

Se till att ha allt klart innan ni börjar fiska. Matta, vatten, trasa, Peang, tång, och våg. Håven ska vara klar så man kan landa gäddan. Låt gäddan vila en stund i håven innan ni släpper tillbaka den, den kan behöva vila upp sig lite.
Håll gäddan i ett stadigt grepp i gälarna och stöd den med en hand under buken, om du ska ta bild på fisken. Är gäddan rommstin, så ska du inte lyfta upp den, utan ta ett bra och stadigt grepp i gälarna och låt fisken ligga kvar på mattan, lyft endast upp gäddans huvud lite, så skadas verken fisken eller romsäckarna. Tack på förhand!

Börja fisket tidigt på morgonen.

Kom alltid tidigt på morgonen, gäddorna har sin första huggperiod ganska tidigt och den pågår till fram mot 10 -11 tiden, men en topp runt 08.30. Nästa period börjar fram åt mot skymningen och kan pågå en bit in i mörkret. 

I en del vatten med större gäddor, så kan det vara en fördel att fiska under natten och då får man montera en Starlight (Knäck ljus) på sina flöten eller bottenmeta. Det var allt för denna gång, stort lycka till i Fyrisån och till er och alla andra, önskar jag skitfiske!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.