Jag har fått många frågor kring ståndplatser och jag ska försöka att bena ut det hela här, kul att ni hör av er med era frågor, mycket roligt och även spännande och se om jag klarar av dem.
Ståndplatsen kan se ut på flera sätt med våra ögon och ibland syns dem inte och vi får prova oss fram genom att fiska, förflytta oss, prova nya ställen tills vi hittar den. sen är det inte säkert att du fick din gädda på dennes ståndplats, det kan ha varit en bit ifrån eller så hade denna gädda ingen ståndplats.
Knepigt eller hur? Ja lite är det så, men alla gäddor har en plats dem föredrar att jaga på framför andra och det kan vara i närheten av ett område med växtlighet, längs en djupbrant eller annat som håller gäddans föda.
Själva ståndplatsen är den plats i respektive vatten var gäddan ställer sig och vilar, smälter födan och utgår för att jaga och gäddan är revirhävdande. Så står det exempelvis en 8 kilos på sin ståndplats, så kan inte en 4 kilos komma och ta över, det brukar sluta väldigt illa för den mindre fisken, fast de försöker nog.
Fångar du en stor gädda på ett ställe och sätter tillbaka fisken, så kan du nästan vara säker på att den har en ståndplats i närheten och provar du igen på samma plats inom huggperioderna, så kommer du säkerligen att påträffa samma gädda igen.
|
Lite lä för strömmen., kan vara en ståndplats. |
Den kommer att hugga om den är i sin huggperiod och den kanske inte tar samma bete två gånger i följd som väldigt många tror. Gäddan är inte så dum som många tror och de har blivit stora på grund av sin smarthet.
I min bok skrev jag om
`Nanna`en gädda från Svarte göl, jag landade henne 11 gånger, men aldrig med samma bete två gånger i följd. Jag lärde mig detta att byta bete och servera något hon inte hade råkat ut för den senaste tiden och det fungerade bra och det går det i alla vatten, så tänk till lite!
|
En liten femma stod där! |
Sen har vi platser som gäddorna ställer sig på i olika vattentyper, det kan vara för att få vila sig innan fisken ska gå upp för lek i en å och det kan vara att den hittar lite lä för strömmen efter kraftiga regnoväder eller rent av vårflodens kraftiga ström och det gäller för dig att lista ut dessa platser, som inte alltid syns.
|
Garanterad en ståndplats eller bara en bra plats! |
I strömmande vatten är det lättast, man ser strömmen, man ser bakvatten, man ser skillnaden mellan hård och svag ström. Men vad gör du när du inte ser dessa saker, vart finns lugna vattnet då?
Ju det kan vara vid bottnen, var det kanske finns en fördjupning eller så kanske gäddan har flyttat sig upp eller ner till närmsta håla.
Betesfisken söker skydd för strömmen och gäddan följer med, gäddan vill stå var det är lugnt och den vill ha sin föda så nära det bara går, gäddan är lat och vill inte ödsla energi på att jaga och långt mindre stå och kämpa emot strömmen.
|
Denna stod där och skulle med alla medel in bland rötterna. |
Prova att fiska av alla ställen var strömmen är lugn och prova olika beten och metoder, det ger fisk för eller senare, inget snack om detta. Är gäddan hungrig, så hugger den, svårare än så är det inte.
|
Rak, djup och lugnflytande sträcka. Värd att drifta av med flöte! |
Fiska både under ytan, mellanvattnet och på bottnen, sök överallt! Lugna partier som på bilden ovan, kan du drifta av med ett flöte och antingen ett live eller deadbait och oftast står gäddan djupt om ytströmmen är hård.
Bottenmete med spöna ståendes högt mot en bankstick, baitrunnerfunktionen på, lösställd spole eller broms och ett larm, det funkar bra och du ska igen prova lite av varje, t ex en tyngre jigg kan ge resultat och likaså en Sill på bottnen eller en levande Mört som opererar 30 cm över bottnen eller högre.
|
Denna kom efter ett par drifter och justeringar. |
Här en gädda som troligen låg på bottnen, full av blodsugande iglar och den hade nog legat där ett tag. Jag driftade flera gånger utan resultat, men till slut draggade min Mört bottnen och då minsann kom det ett försiktigt napp och flötet stannade och drogs sakta ner.
|
Avsmalnande partier. Gäddan måste passera här, värd att prova! |
Många tror att man ska fiska i större hålor, det är lite fel. Men gör det först och ger det inget, så får man leta och jag har många gånger fått gädda var ån är som smalast. Här spolas bottnen och det blir oftast lite djupare och gäddorna ställer sig här.
Nu undra du nog varför? Jo gäddan står nere i djupet och betesfisken måste antingen förbi denna smala passage eller så ställer dem sig precis var det blir bredare på varje sida om det smala området, det sker lite efter strömmen och här vilar småfisken och det ända vår gädda behöver göra är en attack iland för att fylla buken.
|
Inte det man var ute efter, men fin kondis och den togs i det smala partiet. |
Här har du ett exempel på precis detta och bilden är från platsen på bilden ovan. Ingen stor gädda, men det kunde det ha varit och ett tips här är att du provar med ett Paternoster tackel, var ditt livebait står låst mitt i den smala delen. Finns det gädda, så får du hugget, utan tvekan!
|
Glöm aldrig att det kan ofta stå grov Abborre i dessa områden |
På dessa avbildade ställen ställer sig även Abborren och du kan få uppleva ett fint fiske med mindre betesfiskar som Mört, Sarv, Björknor, Elritsor och Löja.
Montera din enkelkrok i betesfiskens mun och använd antigen en paternoster rig med en längre tafs eller varför inte ett mindre flöte och som du säkert vet, så är en fet Daggmask eller ett knippe med livliga Lövmaskar också beten som Abborrarna inte kan låta bli, maggots går bra också.
Det var allt för denna gång, jag ska återgå till min tillverkning av gäddflöten och det återkommer jag med senare, troligen efter att vi har tittat lite på fisket efter Färnan i Emån, vet inte vilken av bloggarna det ska läggas, men vi får se. Skitfiske på er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.