Floatlegering är en av de effektivaste metoderna för att presentera ett dött bete för gäddan, detta genom känsligheten, gäddan märker inget motstånd från det långsmala flötet.
Man kan fiska med mindre livebaits, men deadbaits eller fiskbitar (Kebab - riggen) är att föredra och det ger bra med fisk och de släpper sällan sitt byte.
Här en Kebab - rigg med ett stort glidande bly och en stoppbead ser till att du direkt märker, när fisken tar din betesfisk eller fiskbitarna.Här ska man dock se till att djupet är rätt inställt och man bör kroka gäddan, innan den känner av det stora blyet.
Jag föredrar att fiska med 2 - 3 SSG - hagel på min översta wire och det märker gäddan inte i sin iver efter mat, tänk på att gäddor inte gillar för stora motstånd!
Flötet på bilden och bilden ovan, är ett Loaded Pike Pencil, som står lodrätt i vattenytan och endast den röda toppen syns. Ett bra flöte för fiske med glidande bly, men inget för mindre vikter som SSG - hagel eller betesfiskens tyngd i sig själv, då dessa flöten inte lägger sig ner på ytan, när gäddan plockar upp ditt bete, så jag använder väldigt sällan denna typ av flöten.
Tänk på att större gäddor ofta sväljer betet på plats och det är grunden till att jag använder unloaded floats av denna typ. Dessa oblyade flöten visar dig allt som sker med dit bete, genom att flötet lägger sig när gäddan tar betet i munnen och dit larm piper och indikatorn sjunker ner.
Fox har fina Baitpopper och stems för Kebab - riggen. Tryck på en baitpopper och sen dina fiskbitar och därefter sätter du fast pinnen på kroken och låser fast pinnen med en baitflagg och det är klart för fiske.
Här har jag en Makrill utan huvud som bete och på grund av betets längd, så har jag använd en bit lödtråd som pinne, det fungera bra det också.
Fox har baitpoppers i tre olika storlekar, så det finns alltid något, som passar till dina beten och skulle det uppstå ett problem, så kan du alltid minska lite på betet.
Jag använder ibland dessa balsasticks för att poppa upp betesfiskar. Du sticker in denna stick genom fisken och hakar fast den ena trekroken i öglan och den andra trekroken sätter du i sidan på betesfisken och det är klart för fiske, fast du får kolla att allt stämmer i vattenkanten, innan du lägger ut ditt bete.
Floatlegering är en suverän metod på lugna ställen längs med vassar, buskage eller uppe på kanten av en djupbrant och det är så fint att höra ett par bleep i sitt larm, flötet ligger redan ner på ytan, man ser hur gäddan tuggar och sedan dra gäddan sig ut mot djupt vatten igen och flötet försvinner.
Har du inte provat denna effektiva metod för bottenmete med flöte, så gör det, det är så roligt och samtidigt en så spännande och givande metod.
Du har inga gäddor som släpper dina beten, oavsett hur kallt det är i vattnet, fast det gäller att presentera betet rätt och med rätt krokstorlek, ibland känner dem krokarna, något som jag har varit inne på tidigare.
Fiskar du med unloaded floats, så fiska ca 50 - 60 cm överdjupt och strama upp din lina till indikatorn, så flötet står lodrätt i ytan, så får du den bästa och snabbaste indikation på att en krokodil är framme och nafsar i ditt bete.
Ett tips är att ha med sig flera olika sorters deadbaits, gäddor äter det mesta, men vissa dagar föredrar dem vissa beten framför andra och skulle det vara Makrill och du står utan Makrill, så står du dig slät.
Prova alltid flera olika beten på dina spö i början och du märker snabbt vad gäddorna vill ha och sen fiskar du med detta bete på alla spöna. Variera dig under dagen och fiska på flera platser, det ger betydligt mera än att bara sitta still och vänta.
Hej! Mycket lärorik blogg du har. Jag undrar var du får tag på dina beten? Jag har bara lyckats få tag på sill... finns det någon typ av hemsida? Ha det bra!
SvaraRadera