Deadbait wobbling, spinnfiske med död betesfisk, är en bra och effektiv metod, som kan ge dig en extra gädda. Det är bra tidsfördriv under tiden, du väntar på napp också och det är så enkelt.
Fördelen ligger i att du kastar precis, som med ett konstbete, men skillnaden är stor, dels så har du ett naturligt bete, som känns naturligt för gäddan och dels, så kan du fiska betydligt saktare med denna metod.
Du behöver ett spö och en rulle med en tunn stark braid, men nylonlina går också bra, fast du känner bättre ett försiktigt napp med en braid.Ett 2 - krokstackel med trekrokar i storlek 6 är lagom. Montera ena kroken i nacken på betesfisken och den andra i flanken, som visat här.
För att dina betesfisk ska klara många kast, så bör du linda fast den med en tunn gummi tråd, som finns att köpa i bland havsfiske prylarna.
Denna gummi tråd håller betesfisken på ditt tackel och betesfisken håller betydligt längre och för många kast. Du har inget blyhagel, om du fiskar på grunt vatten, men ett större typ 1 - 2 SSG - hagel, om du fiskar på djupt vatten.
Du kastar ut och låter betet sjunka till bottnen, lyfter upp betet, sen vevar du in sakta en bit och låter betet sjunka ner igen, lyfter och så håller du på tills du får kasta om igen.
Variera invevningen, gör stopp ibland, knycka i betet och håll hela tiden ögonen på linan och känn efter i spöet. Nappet kommer oftast just efter att betet lyfts från bottnen!
Blir det för tråkigt efter ett tag, så kan du låta betet ligga på bottnen och lägga spöet på dina banksticks och aktivera ditt larm och hänga på din Drop - off indikator.
En enkel metod som väldigt få använder, men den ger massor av fisk och du täcker stora områden, genom att du ska fiska av platsen, genom att kasta runt i solfjäder form.
För att bottenmeta på stora avstånd, så kan en ballong vara ett bra hjälpmedel för att få ut ditt bete. Blås upp en ballong i en färg, som syns bra och montera ballongen på din huvudlina, precis över ditt beteslås.
Till detta behöver du ett gem, som håller fast linan mot ballongen, som visat här. Lägg ut det hela på ytan och vinden, som du har i ryggen driver ut ballongen och när du är över den plats, var du vill ha ditt bete, så knyckar du bara loss ballongen med spöet och ditt tackel sjunker ner till bottnen och du ställer in allt som vanligt.
Små ballonger blir även fina flöten, för stora betesfiskar och du fäster ballongen i haken, som sitter mellan två pärlor och flötesstopp, som du har sett i mina senaste inlägg om flötmete.
Haken ska endast låsas genom den tjocka kanten på ballongens munstycke och ballongen rivs av eller sprängs i hugget.
Man kan fiska med Paternoster - tackel, så att flötet syns på ytan, det krävs dock att du vet det exakta djupet på fiskeplatsen. Ibland kan det vara en fördel att fiska så här, uppe på kanten av en brant, men ibland kan det vara bättre att fiska nedanför branten.
För att snabbt kunna ändra djupet, så kan det vara en fördel, att den tunna linan mellan tacklet och ditt bly, är justerbar och det enklaste sättet är, att du gör en dubbel så lång lina mellan tacklet och blyet och knyter fast den i tacklet.
Sen trär du på blyet och därefter gör du en glidande stoppknut på denna lina, som nu har bildat en stor justerbar ögla.
Du kan nu enkelt öka djupet eller höjden din betesfisk ska stå över bottnen, genom att flytta ner din stoppknut, bra vid fiske på djupbrantar och över bottnar med högt gräs, tång eller i hål bland hög växtlighet.
Nu till lite tips! Kan du mäska med mindre fiskbitar, innan och mellan dina fiskepass, så gör det, det är så effektivt och gäddorna är tacksamma.
Gäddan är en latmask, som inte gärna förbränner energi på att jaga, utan som den asätare gäddan är, så tar den emot all föda, som är enkel att hitta och äta.
Kartlägg dina gäddvatten, det är så viktigt för framtidigt fiske, djup, vädersträcken, vegetation, djupbrantar, djuphålor, grynnor, vart står betesfisken under olika årstiden o s v.
Använd dig av en noteringsbok och skriv ner allt du bara kan om dina fångster, platser, vind, beten, tider, metoder, ståndplatser, nya idéer som kläcks underpågående fiske mm, det finns mycket, som man kan snabba upp och det får man glädje för framöver.
Ha alltid färdigt tacklade spö för olika metoder, då går det fort att komma igång en kall morgon, jag har oftast två spö för floatlegering, ett för frilina fiske/Deadbait wobbling och ett för flötmete/driftfiske.
Dessa metoder täcker oftast det mesta jag behöver och skulle det behövas någon annan metod, ja då får man väl fixa det, när det behövs.
Ha alltid dessa saker framme, innan du börjar lägga ut dina beten, så är allt klart om du får en gädda snabbt. Det är ytterst viktigt, att vi sköter om våra gäddor och vårdar dem på rätt sätt, vi vill alla ha en bra framtid med gädda och vi vill alla fånga fina oskadade fiskar i framtiden.
Ha alltid god ordning i dina grejer, har allt sin egen plats, så hittar du snabbt vad du söker och allt går fort. Se till att du varm dryck, mat, extra kläder o s v.
Fryser du eller är hungrig, så fiskar du sämre och tankarna börja gå mot hemmet och där fångar du inga gäddor. Vi är bortskämda med bra grejer, så det finns ingen ursäkter, för att inte kunna fiska, oavsett väder mm.
En bra stol och ett bra vindskydd är ett måste för gäddfiskaren, som fiskar från land och ett Shelter, som detta från Nash med måtten 300 x 250 cm, det täcker både dig och alla dina grejer.
Det skyddar dig mot regn, snö och vinden, utsikten är perfekt och du ser dina spö och hör dina larm. Ett litet kök och ett par burkar med soppa, håller en vid liv och på gott humör hela dagen och man fiskar betydligt effektivare, likaså är det med varma kläder och stövlar.
Det var lite om dem olika metoderna, det finns flera att tillgå och hur många tips som helst, jag har nog det mesta här på bloggen, så det är bara att leta eller höra av dig till mig, om det är något, som är oklart eller något du vill veta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.