Dagens inlägg är en liten samling av frågor och tips, som har legat ett tag, det tar ibland en stund att hitta rätt bild för varje fråga bland alla mina bilder, men här kommer de.
Flera frågor har kretsat kring mosade ringar i öglorna, kan man byta ut dessa utan att ta bort hela ringen? Ja, det kan man, genom att först mäta den yttre diametern på innerringen och sen lossna den försiktigt med en tång.Hos din redskapashandlare, står det oftast spö som är reklamerade och här kan du hitta en ring i rätt dimension och färg.
Du klämmer dit den försiktigt med en tång och ser till att den sitter rätt placerad i själva öglan och därefter lägger du en tunn sträng med snabblim runt hela kanten på innerringen och det ska göras på båda sider av innerringen, använd en tandpetare eller annat spetsigt föremål till detta.
Vid rengöring av dina spöringar, så är en tandborste absolut det bästa, den kommer in i alla små vråa och får bort smutsen på ett bra sätt.
Varmt vatten i en skål och lite diskmedel gör susen och du får bort allt med lite försiktigt skrubbande, även den smutsen, som ligger i kanten mellan innerringen och öglans fot.
Glappande holkar är inget roligt, men du kan åtgärda detta genom att stryka dina holkar försiktigt med en bit stearinljus eller om det är för mycket, så kan du lägga tunna lager med carbonspray.
Carbonsprayen kan du köpa hos de, som säljer tävlingsspö typ take a partspön, som slits otroligt i holkarna. Ska du använda stearinljus, så ska du stryka från klingan och utåt mot holken.
Stryk ett par gånger och prova om glappet är borta, 1 cm mellan bör det vara mellan två spödelar med spigottholkar!
Ha du extra spolar till dina rullar och du är gäddmetare, så rekommendera jag dig att ha en spole med Braid och en med nylonlina.
Dessa linor täcker det mesta i vårt moderna gäddfiske och det är enkelt att byta spole mellan de olika linorna på dagens rullar.
Ja, du garvar kanske över denna bild och jag håller med dig, den ser lite rolig ut denna Sill. Vad jag vill säga med denna bild är följande:
Har du inga injektionssprutor för luftinjeksering eller foambitar, som kan lyfta din betesfisk från bottnen, så kan två stinkande fishmealboilies från karpfisket var till god hjälp.
Tryck fast en boilie på en bit tandpetare och tryck det genom betesfisken, ditt deadbait! Inte ett livebait! och seden trycker du fast nästa boilie på andra sidan och ditt deadbit kommer att flyta upp.
Stanken från boilien, flytkraften, doften från betesfisken och den lite ovanliga syn för gäddan, gör att du får hugg, tro mig!
Ha alltid med dig ett par bra spinnbeten, det är bra tidsfördriv och man vet aldrig, vad gädda föredrar för dagen. Rapala X - Rap, som exempel, är supereffektiva beten för både Gädda, Gös och Abborren och de kan rädda din dag!
Glöm inte att de största gäddorna fyller buken med föda under mörkrets timmar! En stor gädda har svårt för att smyga sig på ett fiskstim under dagen, den upptäcks av tusentals ögon, under sen kväll och natt är det lättare och gäddorna använder denna fördel i alla vatten.
Kom när det är ljust, så du ser alla hinder mm och börja direkt med fisket och fortsätt några timmar till en början. Man kan alltid utöka tiden och du märker snart, när huggperioderna börjar och kan därefter komma någon timme innan.
Till en början, var det många i landet, som var tveksamma till Sill och Makrill som beten för gäddan, det har ändrats, många är fortfarande tveksam till nattfiske efter gädda, det kommer att ändra sig och det känns roligt att få vara med i denna vändning av folkets tankar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.