5 minus i natt igen, nej, nu får det sluta med detta elände, det räcker nu! Våra strömmande vattendrag börjar öppna sig och gäddorna börjar sakteligen, att gå upp från de större sjöarna och från sundet.
Vi kan förvänta oss ett roligt och givande fiske redan nu, om du hitta ett öppet bakvatten eller en strömkant, med lite lugnare vatten.
Våra strömvatten hyser gäddor hela året och i ostkuståarna finns det gäddor, som har övervintrat och även stationära gäddor, som aldrig lämna sina platser och det är de vi ska jaga i dagens inlägg.
Gäddan vill gärna ha lite tid på sig att leta upp betet och sen ta det, att jaga runt i kallt smältvatten, tycker den inte om, men den kan bli tvungen.
Ytvattnet strömmar på, men vid bottnen är det lugnare och har du lite djuphålor, så ställ upp ett par spö högt och fiska med ett glidande tackel, det brukar fungera bra med både dead - och livebaits.
Lossna spolen på rullen, så pass att linan inte dras ut av strömdraget i linan och ha gärna larmade spön.
Kolla dina spötoppar, du får ett par knyckar och sen dras linan ut sakta och du kan kroka gäddan direkt.
Ett Sunken Paternoster tackle, är perfekt för fiske i bakvattnen, din lina hålls uppe och över allt bråte, som har sjunkit ner här och dessa rishögar, är perfekta platser för en gädda.
Här står den och lurar på eventuella byten och inget ställe, är bättre att placerar ditt bete, det brukar inte gå många minuter, om du har en hungrig gädda framför dig.
Vid fiske med glidande tackel, har du en tunn lina till blyet, som dels håller det hela stadigt och stilla och dels så går denna tunna lina av, om blyet skulle fastna i bottnen eller annat.
En run - ring ser till att gäddan kan ta lina utan större motstånd, än din lösställda spole. Det är en mycket effektiv metod, som gör det möjligt att fiska lite överallt så att säga.
Här en gädda från en av våra kuståar, som hittade en Sill som sakta stod och vinglade i en strömkant, hugget var stenhårt och likaså mitt mothugg.
Ett tips är, att prova att fiska nära land, ibland går gäddan rakt nedanför dina fötter! Vasskantarna i åarna är oftast djupa och här ställer betesfisken sig och gäddan är aldrig långt borta, från middagsbordet.
Lägg ut dina spön i princip rakt ner eller ett par meter ut från kanten och sätt dig en bit från spöna, så du inte ger skugga över vattnet, det brukar ge bra resultat och ingen tänker på det eller fiskar på detta sätt.
Kanaler, större diken och även bevattningsdiken med bra djup, tilltalar gäddan under våren och är väl värd att prova.
Prova på olika ställen med spöna, fiska i kanterna och i mitten, leta, men sitt en bit från spöna, så du inte skrämmer bort gäddorna.
Har du en lång rak sträcka som denna, så är Leapfrogging en suverän metod, var du ställer ut dina spön och efter en timme, flyttar det första spö du lade ut, framför det sista och så håller du på.
Kolla efter features, som uthängande träd eller grenar, finns det en buske i kanten, så kan du vara säker på att det antingen, är ett tillhåll för gäddan eller så samlas betesfisken här och det vet gäddan om.
Här går en hård ström ute i ån, men på denna sida om strömmen finns ett djupt bakvatten fullt av sjunkna grenar mm, ett perfekt ställe, var både gäddorna och betesfisken samlas och det är här du ska placera dina beten.
Platsen är 99 procent säker och jag har inte blankat mer än kanske 5 gånger ut av 100 pass på detta ställe, ett Sunken Paternoster tackel ställs ut och oftast hinner jag inte få i mig en kopp kaffe ens, innan min indikator ramlar av linan.
Här en riktigt Småländsk slips, mager som en topp modell och hungrig som en Dansk. Det lustiga var att jag metade med tre spön i denna håla och slipsen tog en 8 delad wobblare, som jag hade fått för testfiske.
Så är det ibland i fisket och det är det, som gör det hela både roligt, spännande och så förbannad oförutsägbart, jag älskar detta, att inte riktigt veta och det får onekligen en att tänka både till och om ibland.
Båtfisket är på något viss betydligt lättare, du når de flesta ställen och kan fiska så att säga överallt. Men det går för fort, man driver iväg, man ger inte gäddan den tid den behöver och jag personligen tror att man missar ganska mycket med båtfisket.
Ett bete i ett bakvatten, kan dra fram gäddan med sin doft, den kan ta den tid den behöver och lyfta på betet, smaka på det och slutligen ge dig det napp, som du har väntat på.
Ett flötmete från en båt susar bara förbi och gäddan jagar inte ofta ifatt ett bete i kallt vatten, gäddan gör ett utfall om betet kommer tillräckligt nära, men missar den, så är din chans över, tills nästa gädda, som står lite längre ner tar ditt bete.
Grunden till detta är att om gäddan missar betet första gången, så är bete 3 meter bort, innan gäddan har vänt sig och kommit på att det faktiskt, var mat som kom flygande och den ställer sig igen.
Du såg dock, vad som hände på flötet och kan lägga ut flötet i samma bana igen och få en chans till och denna gången hoppas jag, att den får betet i käften och att du blir den lyckliga vinnaren av fighten.
Vi är inne i en period, var det är kalla nätter som kan lägga is på bakvattnens lugna yta, ta dig dit med lite fiskbitar och mäska med dessa mitt på dagen, var solen har tinat upp ytvattnet.
Kom tillbaka till helgen med en fet oljig Kebab - rigg, som denna med Makrillfiléer. Du får till 90 procent en gädda på detta bete, fiska den Free lining om det går eller med ett floatledgertackel och ha koll på flötet.
På platser var det är lugnt vatten, är det inte mycket som slår floatledgering på näsan, en mycket bra metod, som överlistar alla gäddor, genom sin intima indikation av nappen.
I strömmande vatten rekommenderar jag att du använder ett större bly, som verkligen håller det hela på plats. Perfekt i kanten av en vass eller intill en snag, under ett överhängande träd eller utanför en buske, blyet ska vara glidande och du kan fiska det ca 2 - 3 fot överdjupt.
Flötet får lite lina att röra sig på och det dras inte ner under ytan och ger dig falska napp. Använd Sill, Makrill, hela eller halva beten, prova med död Mört eller en Kebab mm.
Prova även flavours och olika oljor, sitt inte stilla i solen och gassa, arbete och få dina strömvattensgäddor innan dina kompisar gör det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.