fredag 2 mars 2012

Pikecare.

Från det ögonblick du krokar din gädda, tills du returnerar den igen, så har du ett stort ansvar för gäddans välbefinnande! Jag hoppas att du vet om det och jag hoppas att, du vet om att gäddor är ganska skröpliga varelser på mattan.

Vi står snart inför en rolig tid med gäddfiske, våren är snart här och de börjar att röra på sig och man kan ha ett fantastiskt fiske. Det gäller dock att hantera gäddorna på rätt sätt och återutsätta, dem alla i så gott skick som möjligt, om vi ska ha en bra framtid, med bra gäddbestånd och fiske.
Gäddan är en lång fisk och du behöver en stor håv, jag tycker minimum är en 42 " håv för gäddfiske, själv har jag tagit steget upp till en 52 " och den klarar alla storlekar på fisken du fångar.

En håv med Bowframe armar är det bästa och du kan snabbt dra bort armarna och rulla håven ner mot fisken och likaså, bära gäddan i håven till mattan med två händer.
Din matta skall vara stor och minst 1 x 1 meter i storlek, så gäddan får plats, på bilden ser du Wychwood Epic matta, som du har som matta, transportväska och weighsling och på utsidan, har du ett fack för dina verktyg, våg mm.
Jag har Epic mattan till karp och jag har denna lite båtformade matta från Spanska firman EVIA till mitt gäddfiske.

Mattan är 160 cm lång och ca 95 cm bred, ingen ficka för verktyg tyvärr, men bra bärhandtag för prylar och även, för att väga monstergäddan.
En Peang är bra till mindre gäddor och annan fisk, när du ska lossna krokar. Men en riktigt tång, som antingen är rak eller böjd, som denna och som du slipar ner, är bättre.

Du får ett stadigare och starkare grepp om krokarna och det är inga problem, att lossna krokar från wobblare mm.
Här ser du min tång i närbild och greppet om kroken slinta aldrig och du får loss kroken med en gång, vilket kan vara svårt ibland med en klen Peang.
Jag har samma tång i den böjda modellen och har spetsarna kvar på den ena av dem, den är bra om krokarna sitter på besvärliga ställen i gäddans käft, typ i eller i närheten av gälarna. Under tången ligger det en Big Fish Tackle matta, som jag har till isfisket.
Här är mina Pike tools, en kraftig tång som är nerslipat, en kraftig avbitartång, för att kunna klippa sönder kroken om så behövs (när gjorde du senast det?) och slutligen en liten fin avbitartång, för att klippa sönder wiren med.

Dessa tre tänger är ett måste i mitt gäddfiske och jag fixar allt väldigt snabbt, oavsett hur kroken har hamnat i krokningen.
Mindre gäddor kan du landa för hand med ett nackgrepp, glöm inte att blöta handen först, innan du tar i gäddan.

Torra händer ger slemskadar och på sikt kan gäddan få infektioner och svampangrepp och till sist dör den av detta och det kan finnas en smittorisk.
Var inte rädd för en gädda, visst den ser grym ut och den är en grym jägare, men den är ingen" maneater" och den hugger inte efter dig eller annat.

Titta noga på bilden och se vart jag stickar in handen i gällocket, där finns inga vassa tänder eller vassa gällrefständer och det är där, du tar gällgreppet på gäddan.
Upp med gäddan på mattan, vänd den på rygg eller på sidan och ha ett knä på varje sida om fisken, sitt inte på den för guds skuld :-) utan nu tar du tag i gällocket och tar ditt grepp.

Lyft upp i gäddans huvud och genom att det endast är underkäken, som är rörligt, så öppnas käften och du har nu fritt fram för att lossna dina krokar.
Du håller gäddan i samma grepp som Storbuken, så fint visar dig här, när du ska ta dina bilder och dina bilder blir bra.

Man ser hela fisken, längden, konditionen mm. Jag har inte varit inne på sacks och Pike tunnels, jag kommer till det senare.

Dock vill jag säga att gör det hela snabbt och under tiden du lossnar krokar, så kan polaren fixa till kameran och vågen och sen tillbaka med gäddan, där den kom ifrån, klarar du det under 4 minuter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.