lördag 14 januari 2012

Så här fiskar du med dina Deadbait Pencils.

Som jag lovade er för ett par dagar sen, så ska vi ta en titt på hur du använder dem två Fox flöten som jag visade och recenserade. Det är ganska enkelt, men det är så lätt att något blir fel och det är alltid gäddan som drabbas av våra misstag och det får inte hända, så snälla gör som jag beskriver det för dig i dag om, du inte kan detta eller är nybörjare.
Alla mina flöten monteras på detta sätt med en glidande ledgerbeads, som har en hake. Det gör att jag snabbt kan byta flöte om jag önskar det, utan att behöva knuta om det hela, roligare kan man ha i kallt väder eller hur? Det andra är, att under transporten till och från vattnet, så ligger flötet i sin tube och blir inte skadat, så idéen är bra!

Som du ser, så har jag två flötesstopp ovanför flötet, ett flötesstopp räcker för att hålla flötet på rätt djup och det andra flötesstoppet är bara monterad som reserv, om ett av dem skulle gå sönder. Jag har även ett flötesstopp under flötet och det ser till att hålla flötet på behörigt avstånd från krokar och hagel under kastet, miljoner av flöten förstörs varje år av exempelvis blyhagel, som träffa dem ömtåliga balsaflöten under kastet, so keep a distance!
Jag använder alltid två wirer, en så kallad overtrace och det är den med blyhaglen och den vanliga wiren med sina två trekrokar. Det är viktigt att du alltid gör dina overtraces 15 - 20 cm längre än dina 2 - krokstackel, man vet aldrig riktigt hur din betesfisk landar, men landar den över din overtrace som är längre, så gör det inget, gäddan kommer inte i kontakt med din lina.

Ha alltid dina blyhagel på wiren, aldrig på din huvudlina, som kan få tryckskader eller annat från haglen, wiren klarar detta! Kopplingen mellan overtrace och 2 - krokstacklet är alltid ett kraftigt Berkeley beteslås och det underlättar genom att du kan koppla bort spöet under avkrokningen av en gädda, som kan vara sprallig på en matta.
Vid allt bottenmete efter gäddan, är det mycket viktigt att du har dina Drop - offs direkt under dina rullar och har en stram lina direkt till betet och bilden visar detta på ett bra sätt och dina Drop - offs skall vara förtyngda, så de fallar om gäddan går emot dig med betet, allt skall kunna ses och höras från den plats du sitter på, annars finns det stor risk för att gäddan sväljer ditt bete och du ligger väldigt risigt till.

Det är enormt viktigt att du får en så tidig indikation, som bara är möjligt när du metar gädda, som jag tidigare har nämnd, så kan de svälja betet direkt på plats och det ska vi upptäcka, innan det sker och det gör dessa ledgerfloats.
Innan du lägger ut din fina Sill eller halva Makrill full av goda dofter, så måste du loda upp platsen med ett litet blysänke typ 1 oz räcker gott, beroende på kastavståndet. När du har rätt djup, ökar du djupet med ca 60 cm och du har rätt djup för platsen. Montera din betesfisk med den översta kroken i stjärtspolen och den andra kroken i flanken på betesfisken och det är klart att lägga ut.

Kasta ut och låt bete sjunka till bottnen, strama upp linan mot blyhaglen och lägg ner spöet i sina två banksticks. stramam upp linan och montera din Drop - off indikator, så linan till betet är stram och att flötet står lodrätt i ytan, som visat på bilden. Din Drop - off indikator ska nu sitta direkt under rullens bygel och du fiskar med öppen bygel, så gäddan kan ta lina utan att kännan något motstånd.

Det är viktigt att du inte får en massa falska bleeps, de gör dig bara irriterad och du tappar till slut koncentrationen på fisket. Får du falska bleeps, så gör något åt det! Braid är bra Predatorlinor, men de flesta flyter och du får inte ha en braid, som ligger i en båge på ytan, sänk den genom att sänka spötoppen under vattenytan.

Samma sak gäller vid blåsigt väder, ner med spötoppen och det löser oftast problemet, jag gör mina ledgerfloats själv och i två längder, standardflötet till lugnt väder och dem längre till blåsiga dagar. Jag kan blya dem längre flöten hårdare och tighta upp linan mer och på det sättet slipper jag falska bleeps. Ett bleep bruka vara en gädda, som håller på att göra bort sig och så ska det vara.
Nu kommer vi till det mest spännande, nämligen nappet. Om du har gjord rätt, så kommer du att få ett bleep från ditt larm i samma ögonblick, gäddan tar ditt bete och det sker genom att den lyftar eller flyttar på blyhaglen, din Drop - off sjunkar ner lite och när gäddan går ut med betet, så stiger din indikator och ramlar av linan, går gäddan emot dig så faller indikator ner helt.

Alltså först hör du ett bleep och då kollar du på flötet och ser vad som händer, du går till spöet och tar upp det från banksticksen och krokar direkt, om gäddan går ut eller så vevar du ifatt gäddan och krokar om den går emot dig, vilket du ser på flötet. Står flötet stilla och guppar, som på bilden under mer än 15 - 20 sekunder, så skall du kroka! Troligen är det en gädda som försöker att svälja ner betet direkt. Metoden är supereffektiv vid fiske på kantar, man får lyftet, flötet lägger sig och vandra sakta ut över kanten och dras ner i djupet och försvinner.

Oavsett vad, så kroka direkt så fort du kan, du kan missa en liten gädda och det är inte hela världen, men en stor har betet i munnen och den missar du inte och krokarna sitter förhoppningsvis lättåtkomliga i gäddan stora käft. Denna form av bottenmete med flöte kallas floatledgering och det är en av de mest känsliga metoderna, du kan använda för gäddor, de känner inget motstånd och metoden kan användas till hela och halva betesfiskar och även till kebab fiske med fiskbitar.


Jag vill höja ett varningens finger för flöten, som är förblyade som Fox Loaded Lift Deadbait Pencil, dessa flöten lägger sig inte på ytan och det ger inte samma effektiva indikation, som Deadbait Pencils gör. Jag använder sällan dessa loaded floats och om så, så har jag bara en fot överdjupt och har koll på flötet hela tiden, du fiskar dessa förblyade flöten på exakt samma sätt som jag har beskrivit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.