Det var Slynan som fick mig på tanken att jag fullständigt hade glömt bort, att de är många som ser fram emot en bra is och lite Regnbågspimpel. Det är ett roligt fiske och det brukar hända saker när man är ute, jag personligen har detta fiske som ett roligt och spännande tidsfördriv under istiden och Slynan längtar för att komma ut.
Vatten med Regnbåge finns lite överallt i vårt avlånga land och du hittar högst troligen något i din närhet och det är bara att stoppa in familjen i bilen med grejorna, veden och korvarna, sen har ni en trevlig stund, var alla kan vara med, både stora och små.
En bra borr på 150 mm, något att sitta på och lite blandade beten, mer än så behöver man inte för detta fiske, dock sitter en fika och kaffe aldrig fel eller en god grillkorv med bröd i skogskanten. Du hittar Regnbågen lite överallt i sjön, dock är ställen som uddar, vasskantar, grynnor, bryggor, samt in - och utlopp platser, var du bör leta först.
Ett mjukt spö gör att du inte tappar fisken och ett litet skeddrag, som här är gjord av en tesked och en 20 - 30 cm tafs med en enkelkrok, är allt som behövs för att locka fram Regnbågen. En liten rulle med 0,20 mm nylonlina klarar dem flesta fiskar om du bara ger lina och är lätt på handen under drillningen av fisken.
Det finns väldigt mycket beten som du kan använda till Regnbågsfisket, räkor, softbaits, mjuka pellets, miniboilies, mask, maggots, majskorn, powerbait o s v. Se bara till att du följar reglerna för respektive vatten.
Regnbågen tar det mesta som doftar lite fisk och syns bra och just det gör räkor till ett av dem bästa beten. Prova att mäska lite i en del hål, om fisket är trögt och fiska av dessa hål med jämna mellanrum under dagen, lite räkskal eller annat kan få dem på fall under tröga dagar!
Gör ditt hål och rengör det noga, börja med små rörelser nere vid bottnen och öka sedan på rörelserna och fiska högre upp i vattnet. Fiska koncentrerad hela tiden, oftas kommer Regnbågen fram och går runt ditt bete flera gånger innan den försökar pilla av räkan.
Vissa dagar är de försiktiga av sig och andra dagar smällar det till rejält i spöet, var med hela tiden och håll i grejorna! Nappen från Regnbågen kan vara allt från försiktigt pillande, linan går i sidled i hålet till stenhårda hugg som du inte missar!
Drilla fisken lugnt och trötta ut den lite innan du försöker att få den till hålet, leda upp den i hålet och tag fisken över nacken och det är klart.
Väldigt många fiskar tappas på för styva spön och för stora krokar, man är för ivrig och det går åt skogen. Ta det lugnt och du får upp din fisk.
Glöm aldrig att använda isdubbar, de ska sitta runt halsen varje gång du kliver ut på isen! De är din ända räddning, om du går genom isen och jag fattar inte att det inte är flera som drunknar i landet, med tanke på hur ofta man ser folk färdas på isarna utan isdubbar, helt otroligt!
Men det räcker med att de går ner sig en gång och blir räddade, sen har de dem runt halsen eller så sätter de aldrig mer en fot på isen! Ha även med dig en mobil, så du kan få hjälp eller kontakta anhöriga och tala om vart du/ni fiskar och även om ni flyttar till ett annat vatten!
Glöm inte att balanspirken har sina glansdagar på isen, vissa dagar är dessa pirkar förödande effektiva, när Regnbågarna jagar småfisk. Till detta fiske behöver du ett styvare spö, som svarar när det stenhårda hugget kommer och du kan gå upp till en 0,25 mm lina för detta häftiga fiske som ger brutala hugg.
Börja nere vid bottnen och fiska dig upp mot isen, håll igång balanspirken hela tiden och ha ett stadigt grepp om spöet, det smällar till ordentligt när hugget kommer! Prova olika storlekar på balanspirkarna och även olika färger på dessa, du märkar ganska snabbt vilket som är bäst för dagen.
Ha med det en tång eller en kraftig Peang, så du kan lossna balanspirken som väldigt ofta sitter en bra bit in i fiskens munn. Skitfiske i vinter, jag kommer med mera kring detta fiske om vi får en hållbar is. Nu ska jag åka och se om det är isfritt och försöka att landa årets första karp, Wish me Luck!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.