När det gäller båtfiske, så är det en fördel om du kan dela hävskaftet på mitten. Detta gör det enklare att många gånger håva fisken från båten eller på väldigt trånga platser, samtidigt så kanske, det är enklare att transpoterar den i bilen mm.
Köp kvalité och inget billigt skräp, dem flesta håvar på marknaden är bra och du bör köpa en håv, som har en Bowframe eller ett snabbfäste till den långa armarna. Se även till att det finns reservnät till din håv, det finns nog inget som sliter mera på en håv, än gäddfisket med alla krokar, tänder och annat, som kan och vill med tiden skada nätet.
En del av er tappar gäddan efter ett tag vid fiske med Makrill och ett bra sätt att eliminera detta är ett 2 - krokstackel med 2 enkelkrokar, som bara fästs lätt i det sega skinnet och sen använder ni ett deadbaitclip som Fox säljer.
Man tar en bit nylonlina, som man fäster runt betets stjärtfena och sedan har man en större ögla runt detta clips. Nylonlinan tar hela tyngden i kaset och öglan hoppar av clipset, när betet träffar vattenytan och allt ligger fritt. Mothuggen med Makrill som bete, bör vara lite hårdare än vid fiske med mjukare beten som har ett tunnare skinn.
Snart är det isfritt får vi hoppas och då anser många, att nu ska det bli lätt att ta sina gäddor och så kan det vara. Men och ett stort men, är att vattnet är väldigt kallt, vattentemperarturen ligger nära nolgradigt, jämfört med dem 4 graderna vi hade under isfisket.
Smältvattnet från isen blandas upp och kyler ner det hela väsentligt och jag rekommendera er att fiska på dem ställen, var solen ligger på, här blir det lite varmare och gäddan drar sig in på grundvattnet som värms upp först.
Det är även på dessa soliga platser, var dem har sina dates och sedan sina kärleksakter. Låt inte vattentemperaturen förstöra ditt fiske, fiska på rätt plats och titta efter dem första lekfiskarna.
Floatledgerring med deadbaits och flötmete med livebaits, är några av dem bästa metoderna för vårfisket. Ett dött bete ger gäddan tid att bestämma sig på en lekplats, var dem har annat i huvudet och ett livebaits letar hela tiden förföriskt upp gäddan åt dig och är den inte hungrig, så kanske huggreflexen sätts igång.
Variera ditt fiske och prova olika metoder och beten under dagen, glöm inte ett par feta Sillar i din betesbag, dem kan vara din räddning, likaså en halv Makrill.
Tröga dagar ska du jobba hårt för att få dina hugg, sitt inte stilla bakom spöna och tro att det löser sig, det funkar inte. Jobba och du får tillbaka för ditt arbete och du slipper den där känslan att ha blankat en hel dag vid vattnet.
Gäddan är en rovfisk, ganska smart ibland, men man ska inte bli utan fisk under ett gäddfiske, det finns relativt gott om gädda i våra vatten och det finns alltid en som är hungrig - Hitta den!
Jag får otroligt många frågor angående oljor och flavours för gäddfisket och jag ska bara snabbt ge er vad jag har i min betesbag och det fungera alltid med något av dessa saker. Först och främst har jag tre sprutor, en tunn nål och en 10 ml för luft, som poppar upp mina beten, en tunn nål och en 5 ml spruta för ren flavours och en större 20 ml spruta för luft och oljorna och denna har en tjockare nål med en större innerdiameter.
Jag har min Mainlinekombination som ni känner till vid detta läget och dessa på bilden som är Nutrabaits Winterised Pilchard Oil och Starbaits Sardine Oil, i bagen finns även alltid den berömda Ming Oil. Utöver dessa så har jag ett par pikeflavours från Richworth, Dynamite baits och E.T (Eddie Turner).
Detta räcker till att fånga gäddan överallt och jag ber dig om att kolla upp dessa och skaffa dig vad du behöver, köp inte allt på en gång, utan prova dig fram eller dela på det med din polare. Många gånger räcker det med, att du sticker lite hål i betesfiskens skinn eller skär lite i dem så så dem naturliga dofterna sprids.
Men jag kan dock säga, att med denna uppsättning av oljor och flavours, så kommer du att kunna fänga gäddor överallt från 40 graders värme och ner till temperaturar, som man inte ens känner till i Sibirien!
vart lite nyfiken på vad för storlek på enkel-krokarna du använder när du gör dina 2-krokstackel för gädda?
SvaraRaderaOftast är det Gamakatzu A 1 Specialist i storlek 4. En av dem starkaste och vassaste krokar som man kan hitta på marknaden.
SvaraRadera