måndag 7 mars 2011

Sorry Macus i Trollhättan!

Vad händer? Vädermässingt inte ett skit! Minus 9 på morgonen. lite värme igår, men det frös under natten igen, så det står stilla kring isläget. Slynan är febrig, har 39,5 förkyld och mår inte bra och det beror på för lite bröstmjölk under hans första år i livet och den klenheten lär sitta i resten av livet. På Pinnens hemsida läste jag att The Great Sir Pete har fått gubbasjukan och är på stan och jagar småbrudar! -Vart är vi på väg?
Jo vi är på väg mot våren och jag ska be Marcus i Trollhättan om ursäkt, jag har missat dina mejl och som jag svarade dig igår, så kommer svaren på dina frågor här i dag. Väldigt bra frågor som både nya och gamla kan ha nytta avMarcus undrade varför man ska ha ett beteslås i änden av sin lina vid just gäddfisket och grunden till detta är, stora fördelar som jag ska ge lite exempel på här och nu. Det blir betydligt enklare att byta drag, tackel mm och man slipper att knyta om varje gång, gäddfiskarens vardag tillhör inte dem varmaste och det är lättare att öppna ett beteslås, än att knyta om linan varje gång.
En annan bra sak är, att du tar bort dina drag, 2 - krokstackel mm under transporten till och från vattnen och inget fastna lite överallt, likaså när du får upp en gädda, som far runt på mattan, lossna tacklet och få bort spö mm och det blir lättare att hantera och framförallt om du måste ta ut ditt wiretackel genom gällöppningen. Jag rekommendera Berkleys cross - lock och dessa från Mustad.
En annan fråga som Marcus ställde var, användningen av dem avbildade run rings. Jag har dem till allt fiske med glidande bly! Gäddan tycker inte om motstånd och dessa fungerar väldigt bra, montera en silicone sleeve över haken och haka fast ditt blysänke och det är nästintill trasselfritt.
Du behöver även en pärla, som är större än innerdiametern på dessa rings, den bör vara 8 mm i storlek. Du kan använda dessa rings till alla tackel, som ska vara glidande både i stille och i strömmande vatten. (Running pater noster tackel för strömmande vattendrag)

Tredje och sista fråga i Marcus mejl, var kring flöten för floatledgering och mindre betesfiskar, som jag förstod det hade han svårt för att tillverka dem själva och alla kända märken har bara dyra flöten och en del finns inte i butikerna.
Ett stort problem för många kan jag säga, men det finns en lösning på allt här i livet och tipset jag kan ge är, att göra era flöten själv om ni har möjlighet för detta, ni sparar en otrolig massa pengar som ni kan lägga på annat.
Men ett flöte som är en lösning på hela problemet, är dem så kallade featurefinder floats som finns handlen, dessa flöten finns i olika utformningar och dem modeller med en dartvinge är värda att köpa till gäddfisket. Du kan använda dem till floatledgering på grund av dem är långsmala och vingen i toppen syns väldigt bra, även i en riktig sjögång med vågar och vita gäs på sjön.
Dessa flöten klarar en del blybelastning och genom att blya dessa flöten lite lätt så att halva flötet syns, så kan man med stor fördel använda dem till mindre betesfiskar och även som driftflöten, var man ska drifta sakta över ytan.
Vad priset ligger på vet jag inte, men jag rekommendera dessa från Fox och Chub och med tanke på att dessa typer av flöten har flera fördelar, så kanske inte priset känns så dyrt? Ett tips är att ni lackar dem 2 gånger med båtfernissa innan ni använder dem och det ger ett betydligt starkare och mer stryktåliga flöten. Undra om Slynan är kry till röjadagen i Risse?


Alla mina flöten monteras på en run beads och det gör att jag snabbt kan byta flöte till ett med en annan färg eller större flytkraft mm. Denna run beads monteras mellan två 5 mm pärlor som sen i sin tur sitter mellan två silicone floatstops.
På det sättet skadas inga flöten under kast eller transport och du byter enkelt till ett annat flöte om du så behöver. Dessa run beads tillverkas av alla större firmor som Solar, D.A.M, John Roberts mm och det är bara att välja och vraka bland dem.



Som nämnd tidigare så är flöten både dyra och sårbara och det bästa skydd du kan ha är antingen en flötestub av hårdplast eller lite dyrare med dragkedja. Dem flesta redskapsfirmor har dessa i sina sortiment och det är bara att välja en som har rätt storlek och längd för dina flöten mm.
Jag kommer längre fram att ta upp en del av mina gäddtackel och hur jag gör dem, likaså hur mina spön för flötmete är tacklade och då får du en bra inblick hur du kan göra och det gör alllt betydligt lättare för dig.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.