torsdag 2 december 2010

Regnbågspimpel, ett roligt tidsfördriv för många.

Om isarna börjar bli hållbara i dem södra delarna av landet, vet jag inte riktigt än, men jag vet att många ser fram emot fisket efter Regnbågsöringen från isen. Alla kan vara med, stora som små och det är ett fiske, var man kan ha hela familjen med sig och ha en fin dag på isen.
Jag tänkte bara gå genom lite av grejorna, som behövs för att bedriva detta fiske, i detta inlägg. Dem garvade pimpelfiskarna har redan alla grejor klara, men det kan finnas dem som ska börja nu i vinter och det är till dem som detta fämst är riktad och lite inspiration skadar aldrig.En vass isborr på 130 - 150 mm är ett måste, det går att hugga hål med yxa eller en isbil, men det bli inte att man letar efter fisken och det är jobbigt. Något att sitta på är också viktigt, det finns fina ryggsäcksstolar på marknaden och du kan bygga din egen skrylla med fack för alla grejor. En isskopa för att rensa hålet från issörja är bra att ha med sig, likaså en liten smidig huggkrok, om det skulle dyka upp något stort under hålet.
Sen kommer vi till det absolut viktigaste och det är isdubbarna, gå ALDRIG ut på isen utan dessa runt halsen oavsett hur tjock isen är! Dem kostar ett par hundralappar och det är en väldig billig livsförsäkring, utan dem står du dig slät, om du gå genom isen och du kommer inte upp utan dem!
Var helst 2 på isen och tala om hemma, vart ni befinner er och även om ni flytter till en annan sjö. Ha med en mobiltelefon och ha den i en plastpåse, så den håller sig torr om man ramlar genom isen. Ni/du kommer att behöva den!

Regnbågen tar det mesta när den är hungrig. Räkor är ett lättanskaffat bete och ett av dem bästa beten för pimpelfiskaren och sen finns det ett enormt utbud av olika softbaits på marknaden som exempelvis Berkleys Powerbait, om dem är tillåtna att använda.
En bit mask, en liten fiskbit, maggots, Små balanspirkar och pimpeljiggar, det finns hur mycket saker framtagna för pimpelfisket och jag tycker du ska rådfråga din redskapshandlare, som vet vad som säljs och vad som fungerar.


Pimpelspön är överlag en personlig sak, du kan köpa färdiga sätt med blänke och det fungerar, men jag tror att dem flesta bygger sina spön själv och man får dem som man vill ha dem. En del tycker att mjuka spön är bra och andra föredrar lite mer styva spön som kanske inte är dem bästa att drilla fisken på.
Se till att du har en bra rulle som har en bra broms, ibland måste man ge lite lina och bromsen måste hänga med i rusningerna. En bra och smidig lina i dimensionen 0,20 - 0,25 mm är allt du behöver. Du kan göra fina blänken av teskedar och ge dem lite färg, dessa lockar väldigt bra och Regnbågen tycket om lite skrikiga färger.
Ha en tafs mellan blänket och din krok på 25 - 35 cm och denna kan du göra av med en 0,30 mm nylonlina eller ännu bättre en bit fluorocarbonlina som syns mindre i vattnet. Grunden till att jag har en 0,30 mm tafs, är att du kan använda denna för att dra upp fisken på isen.
Vid fiske med blänke ska du börja vid bottnen och göra ett par kraftiga lockryck och därefter låta betet hänga stilla ett par sekunder. Dutta lite med spöet och håll spöet stilla och därefter upprepar du proceduren igen. Fiska 15 - 20 minuter i varje hål, Regnbågsöringen kommer fram och cirkulerar runt ditt bete en stund innan den hugger eller pyser igen. Håll dina hål rena och rensa även lite runt själva hålet, det ger mera ljus nere i skummet.
Får du inget fisk på ett området, så leta vidar och kom tillbaka igen, ljuset från dina hål drar till sig fisken. Innan du lämna platsen kan du lägga ner lite mindre räkbitar, det lockar också fisken till platsen.


Regnbågen ser bra och den har ganska stor mun, märker du att dem är framme, men inte tar ditt bete, så byt snabbt till en tunnare tafs och se om det hjälper. Du kan även prova att byta bete till något annat. Krokstorleken bör vara mellan storlek 8 - 4, ibland är fisken väldigt pilliga och då ska du ha den minsta krokstorlek och andra dagar smäller det bara till i spöet och då kan du gå upp i krokstorlek.
Jag använder sedan många år tillbaka Drennans Boiliehook, den är svängt i skaftet, har en inturned point och en svag bakåt böjd ögla. Allt detta gör att jag får en rak linje på det hela med en Knotless knot eller en Spade end knut, kroken krokar lite flera fiskar genom att skaftet är svängd och den inåtböjda krokspetsen gör att dem inte släpper så lätt under hålet, var fisken har panik.



Det är lite svårt att säga vart fisken finns i sjön, men runt uddar, runt bryggor, längs vassar, ute på friliggande grynnor och över sand/grusbotten (badplatser), det är dem ställen jag för och främst söker av i jakten på Regnbågen. Du kommer att hitta dem ena dagen vid bottnen och nästa dag går dem på mellanvattnet, så jag rekommendera att du börja fisket vid bottnen och sedan fiskar du dig gradvid uppåt, tills du hittar den nivå var fisken går för dagen.
Prova även en liten balanspirk under dagen du är ute, ibland jagar dem småfisk och håll i grejorna hårt, det smäller till ordentligt i spöet, när 2 kilosbiten kommer farande under isen. Fiska din balanspirk genom att dra upp och ner i spöet, det får balanspirken att fara fram och tillbaka i hålet, stanna till ett par sekunder och sen småknyckar du lite och det får balanspirken till att cirkulera runt med en knyckande rörelse, som oftast utlösar hugget.
Skaffa fiskekort och håll dig till reglerna, ta med allt skräp hem igen. Ta med familjen, gör upp en brasa och grilla lite korv i en solig vik, det älskar ungerna och frugan myser.
Ditt hardcorefiske kan du bedriva på söndagen med polaren, ge järnet, men se till att säkerheten på isen är på topp. Jag kommer med mera kring detta fiske, närväl jag själv kommer ut och jag hoppas att det kan ske till helgen som kommer.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.