söndag 28 februari 2010

Fight, foto, återutsättning, märkning av gäddan och en ny spöserie från BFT.

Man ser en del som drillar sina fiskar på tok för länge och man har lite lekstuga, vad det beror på vet jag inte, men fisken mår inte bra av att bränna för mycket energi och det tar tid för dem att återhämta sig.
Många bilder blir inte bra på långa fiskar som exempelvis gädda och det finns bot för detta. Vi ska även titta lite på återutsättningen av gäddan, här har jag jag sett många skräckexempel genom årens lopp och det gynnar inte fiskens framtid!Drilla dina fiskar så gott det går och ge dem inte lina om det inte behövs, lek inte med dem i kanten eller vid båten. Jo längre dem brännar energi, jo längre tid tar det förrän du kan sätta tillbaka fisken.
Säcka gärna fisken en kort stund, om den har gett dig en tuff fight, men ha den inte i säcken för länge, det skapar problem vid fotograferingen. Jaga aldrig fisken med håven, utan drilla och håva fisken, när det är dags genom att dra fisken över håven och sen håvar du den.
Dem flesta garvade gäddfiskare fotograferar sina gäddor på detta sätt och det blir för det mesta bra bilder. Gäddan är en långsträckt fisk och håller man den vågrätt kommer fiskens rygg att hänga ner och fisken blir som en båge och det är inte snyggt och det är inte bra för gäddan.
Ta ett stadigt gällgrepp och håll den lodrätt och stötta kroppen med den fria handen. Håll fisken blöt och ta dina bilder snabbt och återutsätt fisken så fort som möjligt.

Man ser ofta folk som bara kastar tillbaka fisken som om det var skräp, är inte fisken värd något bara för att den var liten? Den lilla fisken kan bli en stor fisk i framtiden och vi vill alla fånga stora och fina fiskar eller hur? Så behandla dem väl och sätt dem tillbaka försiktigt, det är ditt ansvar, glöm inte det!
Håll gäddan i gällgreppet och lägg den ner i vattnen, ta seda ett tag om fisken och håll den tills den simmar iväg av egen maskin. För er som är lite rädda för gäddan och eventuella skärskador, så finns det speciella handskar att tillgå och du hittar dessa i dem flesta butiker som säljer gäddprylar.


Man hade ett märkningsprojekt för några år sedan i Kalmar sund var man märkte en del gäddor och satte tillbaka dem. Sportfiskarna som fångade dessa märkta gäddor skulle rapportera in sina fångster med vikt, längd och tagnummer till sötvattenslabbet i Drottningholm och jag tror att det var Olof Engstedt som höll i detta projekt här i Kalmar regionen.
Jag undrar lite över vad man kom fram till och vad syftet var, någon som vet? Skulle vara intressant att veta vad man kom fram till och om man fortfarande håller på med detta.



Ny spöserie från BFT, bra namn tycker jag, det passar bra in på "Trumman" fast han är inte lika mycket Bandit som han är gäddfiskare. Suverän kille med en enorm mängd stora gäddor på sitt samvete.
Det ingår ett flertal spön i serien och dem täcker det mesta inom spinn, Jerk och softbaitfisket, se dem hos din redskapshandlare, det är så smäckert och bra priser.
Det var allt för denna gång, min lediga sportlovsvecka är snart slut! Ända sporten jag har utövat är snöskottning och målning, min kropp har inte minskat ett ända gram och det känns bra. Snön sjunker ihop rätt bra och kanske är det dags att fiska lite nästa helg, man behöver lite nytt syre i dem gamla lungorna.
I kväll ska jag på årsmöte, men jag är hemma vid 21, då börjar kriget mellan USA och Canada i hockeyfinalen, den vill du väl inte missa? Jag hoppas att USA vinnar över dem kaxiga lönnlövsprydda egon! Spännande!




lördag 27 februari 2010

Besök hos Uglybugger!

Jag tog tillfället i akt och klev in hos Uglybuggers i går på förmiddagen och hälsade på, inne i fotoaffären har man sedan 2006 drivit en liten flugfiskebutik var man har skapat en otrolig trevlig miljö och man marknadsför Engelska märket Fulling Mills produkter.
Jag är ingen flugfiskare, men jag har öga för detaljer och detta märke osar kvalité. Jag är nog lite av en såkallad prylbög och deras grejor är enormt läckra och dem håller väldigt bra priser rakt genom deras sortiment.
På frågan varför det blev just Fulling Mill, fick jag till svar att allt startade på Farlows i London 2005, var ägaren, en passionerad flugfiskara köpte sig ett flugspö från Fulling Mill och enligt honom var det ett köp på vinst och förlust.
Spöet var såpass bra och man insåg snabbt att det fanns en marknad för Fulling Mills sortiment i Sverige och Uglybugger startade året efter här i lilla Nybro.Jag hörde själv talas om denna lilla mysiga butik för några år sedan och var inne och kollade sortimentet, mest för att se om det fanns något som jag kunde använda till mitt karp och gäddfiske och det fanns mycket.
T ex fluorocarbonlina och copolymerlinor i olika dimensioner som jag har till mitt karpfiske. Bra längd på spolarna och vettiga priser, dessa linor har jag testad och dem slår det mesta i styrka och nötningstålighet, helt enkelt superlinor.
För flugfiskaren som jagar rovfiskar är detta Mecca, du har allt du kan tänka dig. Gäddflugor och även flugor om du ska till dem sydliga breddgraderna och jaga Tarpon mm.

Utbudet är stort för alla typer av flugfiske och det är en enormt fin kvalité på alla flugor och det är till priser var alla kan vara med. Katalog finns att beställa via hemsidan eller per telefon, en liten fin tidning med alla Fulling Mills produkter.
Flugor för Havsöring. Lax, Öring, Regnbåge, Harr, och Gädda samt söderhavets Big Game. You name it and the ugly buggers got it!


Jag hittade bra krok för mitt gädd och Malfiske, samt en hel del krokar som jag använder i mitt karpfiske. Fox flybox finns här på hyllan och ovassa krokar är nu ett minne blott, knivar och tafstrimmare, flugor, askar, termometrar, spinnare och alla tillbehör för flugfiskaren klär väggarna i den lilla butiken.



Fulling Mills flugspön är i en klass för sig när det gäller priser och finish, otroligt lätta distinkta spön med bra ryggrad, som är väldigt snygga och välgjorda. Blev du sugen på ett besök hos uglybugger, så är adressen Långgatan 21 i Nybro och du når dem på telefon: 0481 - 146 21 Fax: +481 - 185 04 eller så besöker du deras hemsida och gör dina beställning: http://www.uglybugger.se/ här beställer du även deras katalog eller dra ut den från hemsidan i PDF - format.




Moggie - rigg för Fiskbitar och Bläckfisk.

Mitt lilla inlägg kring Malfisket har väckt ett visst intresse hos en del av er och det har kommit en del frågor om vilken rigg jag använder för frilining med bläckfisk mm. Jag använder följande komponenter: 60 lb Power pro och Kryston Ton - up som tafsmaterial, starka och vassa enkelkrokar i storlek 3/0 - 8/0 beroende på fisken storlek och betets storlek (kroken som är visad här är en Tiemco TMC 600 SP i storlek 4/0) som passar perfekt till ett par bläckfiskar eller 2 - 3 fiskbitar. detta tillsammans med en 4 - 5 mm lång bit 2, 5 mm siliconetube, en hair needle och lite snabblim är vad du behöver.Klipp av den önskade längd på ditt tafsmaterial och gör en hair ögla genom att göra en figure 8 knot, denna knut glider aldrig upp och är enkel att göra. Lägg linan dubbelt och forma en vanlig ögla.
I stället för att föra dem dubbla linor genom öglan, så för du dessa bakom öglan och drar dem sen genom öglan vid hjälp av din hair needle, trimma knuten.
Trä ditt tafsmaterial genom siliconbiten och trä sedan krokspetsen genom siliconbiten som visad på bilden, det ska gå lite trögt och du kan använda lite saliv för att få på det.
Det är viktigt att du trär på kroken från rätt håll, den ska alltid ha spetsen mot öglan som du ser här, då blir det rätt.

Anpassa nu längden på ditt hair, det är betets storlek som du ska tänka på här! Riggen här ska inte självkroka Malen som typ en Karprigg, utan den är till för att kunna fiska med stora klumpar av beten och kroken ska vara fri för att man ska kunna driva in kroken i fiskens munn under krokningen, inget annat.
Jag har lite olika längder på mina hair, allt mellan 4 - 7 cm räknad från krokböjen. 4 cm för en liten Ålbit eller 2 bläckfiskar, 6 cm för 2 - 3 stora Halibutpellets eller 2 stycken 30 mm fishmealboilies och 7 cm för en en halv betesfisk brukar stämma rätt bra.
Malen kommer bara fram till betet och suger upp det och sedan går tåget och i krokningen hamnar din krok 9 ut av 10 gånger i sidan av Malens munn, närmre bestämt i käkvinklen.


Nu knyter du fast kroken med en Knotless knot, jag lindar ner 16 varv och sedan 4 varv tillbaka över dem 16 varven och det blir superstarkt. Strama knuten hård och rätta till den så att ditt hair ligger i linje med krokskaftet.



När allt ligger i linje är det dags att limma knuten och det bästa är att använda snabblimm som fixera allt på ett par sekunder. Se till att du fördelar limmet runt hela knuten och var försiktig, så inte limmet börjar rinna ner längs krokskaftet eller upp på själva tafsmaterialet som då blir styvt. Vill du kan du nu trä på en silicontub över kroköglan, men det är ingen nödvändighet. På med dina beten, placera ditt bete på rätt ställe. Slå dig ner i din stol, ta fram kaffet och njut av nattens tystnad, snart kommer du att få fightas med, kanske ditt livs fisk




fredag 26 februari 2010

Tiemco TMC 600 SP.

Jag har testad många krokar genom årens lopp och sett utvecklingen, men jag har aldrig träffat på en krok som är starkare eller vassare än denna big game krok från Tiemco.
Egentligen är det en flugfiskekrok för storvilt i södra delarna av vårt klot, men där finns användning för den även på våra breddgrader och framför allt i mitt fiske efter rovfisk. Jag är fullständigt såld på denna krok! Superstark och vass, beaked point som gör att kroken stannar i fisken munn och krokspetsen skadas inte lika lätt mot stenig botten. Saltvatten och korrosionsbeständig och den kan inte rosta, wide gape och lite kortare skaft som är forged, vilket ger ytterligare styrka. Rak krok som verkligen fastnar vid minsta beröring (det gör ont att knuta tackel!)
Den visade storleken är en 8/0 som jag nog tycker är lite liten för sin storlek, 12 krok per paket och dem finns i storlekarna 1/0 - 2/0 - 3/0 - 4/0 - 6/0 0ch 8/0. Detta är en superkrok för all storfisk!
Mindre storlekar till Gös och gäddmetet och dem större till Mal, Nilabborre och vad ni därute nu fiskar efter på era semestrar, ta med ett par paket av dessa i olika storlekar, så är ni garderade mot det mesta!

Jag har här försökt att komma så nära med kamera som möjligt för att ni ska se krokspetsen som är flat på insidan av spetsen och krokarna har en microbarb som håller kroken på plats under drillningen av stor fisk.


Krokspetsens utsida är också skärande för bättre penetrering och skärpan är den värsta jag har upplevt, helt otroligt.



Bra storlek på öglorna som gör att man enkelt får genom olika materialer, bra stängning är det också. Jag kan inte hitta några fel på dessa krokar och jag ska ha dem till mitt Malfiske, jag har en styrka och skärpa utan dess like och en krok som jag litar på till 100 %.
Priset för 12 stycken krokar i storlek är 219 kronor, vilket kan kännas dyrt, men jag anser dem vara värd det. Är du intresserad av dessa krokar till ditt fiske kan du ringa Ugglybugger på telefon 0481 - 146 21, så kommer dem på posten.




torsdag 25 februari 2010

Lite resentioner av vågar och hur du väger din fångst rätt.

Det blir inget Hockeysnack, fy f-n va det svider att se Tre kronor göra bort sig, men så är det i den värld. Nu ska vi titta på lite vågar och hur du väger din fisk på rätt sätt och det finns kanske lite att tänke på och det kommer vi till. 4 - 3 till Slovakien, nej, jag ska sluta....
Salter Modell 235 6 S.

En stor kraftig 50 kilos våg för dem stora fiskarna, vågen är graderad med 200 gram mellan sträcken. En våg för kontinentalt fiske efter stor fisk som Karp och Mal mm. Tyvärr kommer den utan fodral, men jag har min i en vadderad boiliebag och den ger vågen ett bra skydd.
Salter är världsledande på vågar och dem håller vad dem lovar, jag har samma våg i 25 kilo och ingen av dem visar fel mer än 30 gram jämfört med en krönt våg och det är bra. Priset ligger runt en tusenlapp, vikt ca 850 gram.

Salter Brecknell Electro Samsom.
Digital 25 kilos våg som drivs av ett 9 volts batteri, levereras med pouch och ett plasthandtag som tyvärr gick sönder. Handtaget var en plastbit med en gjuten krok som fästs i den rostfria öglan.
Väldig tillförlitlig våg, lätt att kalibrera på baksidan och min visar 24 gram för mycket mot en krönt våg och det duger gott till mig. Enkel att använda och du kan spara dina vikter för senare bruk. Priset ligger runt tusenlappen och vågen finns i olika viktalternativ. Vikt ca 500 gram.

Waymaster Specimen Scale modell 2214 k.
En liten smidig fjädervåg, som klarar att väga upp till 14 kilo och den har 20 gram mellan markeringerna. Lätt att kalibrera på baksidan och väger + - 10 gram åt vardera hållet. En suverän våg för specialistfiskaren och specimenhuntern som jagar lite av varje, tar ingen plats och flyter om du tappar den i spadet.
Mitt självklara val under mitt stalkingfiske efter Karp och Gräskarp samt under rörligt gäddfiske i åarna. Kommer utan itui tyvärr, men Gardner Tackle har en pouch som passar perfekt, du ser den på bilden. Priset på Waymastervågen i England ligger runt 23 - 27 £ och det är den definitivt värd. Vikt ca 180 gram.


För att kunna väga våra fiskar på rätt sätt, så behöver vi lite saker som typ ett bra och starkt handtag till vågen, många har inga handtag och håller runt själva vågen, vilket ger en misvisande vikt. Man skall hålla i öglan på vågen och inte i själva vågen.
Till vänster på bilden är det ett Fox Weigh handle och i mitten ser du en IS Weightlifter, som är ett bra handtag som du kan ha till vågen när du håller fisken för hand eller om det är en riktig stor fisk, så skruvar du Weighliftern på en stormstick.
På stormsticksen blir det betydligt lättare att hålla allt stabilt och du får rätt vikt. På både weighliftern och på min stormsticks har jag en Prologic connection som gör det enkelt att dela på sakerna, dem är tillräckligt starka för att hålla våg, fisk och weighsling.



Så här ser det hela ut, stick ner stormsticken i backen och häng på weighslingen med fisken och lygt i handtaget och läs av fiskens vikt. Detta är det bästa sättet att väga en stor fisk och du får den exakta vikten varje gång. Blöt din weighsling först så den är helt blöt och skaka av vattnet. Därefter lägger du fisken i weighslingen och stänger denna, kalibrera vågen till noll och häng på fisken och läs av.
Du har nu en vikt och sedan sätter du tillbaka fisken och väger weighslingen och drar av denna vikt från den tidligare vikten och nu vet du vad din fisk vägde, så enkelt är det. Du kan också blöta weighslingen först och hänga den på vågen och kalibrera vågen till noll och sedan lägga i fisken och väga den, då väger fisken vad vågen visar.




onsdag 24 februari 2010

Är Kalmar sund slut som ett Europas bästa Abborrvatten?

Är vi inne i ett slutskede när det gäller Kalmar sunds stora Abborrar eller ska det vända och bli bra igen? Jag har inga större erfarenheter av fisket annat än kanske 20 - 30 pass därute, men mina öron domnar, när man hör hur det en gång i tiden var och hur dåligt det har blivit. Tyvärr gäller det inte bara Abborren, det gäller även Gädda, Sik och Laken, det mesta har gått tillbaka och det har gått väldigt snabbt.


Jag vet inte om det kan vara utsläpp eller dem otroliga mängder med Spigg som finns, jag vet dock två saker som inte står rätt till. Det första är alla som lägger nät på förbjudna ställen, man lägger näten omarkerade inne längs vasskanterna och i mynningsområden var fisken går upp för att leka. Detta måste stävjas annars är det snart helt slut! Det andra är att kustbevakningen som inte gör ett ända skit i frågan utan lyftar lön, det finns regelverk som ska följas och det skall kustbevakningen se till att det skötts på rätt sätt.


Jag vet genom flera att man har ringt och påtalad att det ligger nät mm, men det händer inget. Så länge myndigheterna inte tar sitt ansvar och allmänheten lägger sina nät på olagliga ställen och tid, så minskar sakta och säkert beståndet av nämnde arter och Kalmar sund blir en jämförelse med Döda havet i bokstavligen bemärkelse. Det måste bli ett slut på detta rovfiske och man måste börja att kolla om det rör sig om utsläpp, vilket jag misstänker. Ta ert ansvar och rädda sundet!Jag hoppas att det kommer tillbaka till det, det en gång var! Man kunde fånga fina stora gäddor utan bölder, man fick Abborre när man åkte ut eller gick från land, jag har fiskat Lake på nätterna och Sik på våren. Vart tog detta vägen? Enstaka Abborrar om du har tur, endast ett fåtal gäddor med storlek, laken är borta och Siken vet i f-n vart den tog vägen.


Men vill du ge det en chans och prova efter Abborren så hittar du den längs hela kusten från Kristianopel och upp till Oskarshamn, men vart det är som bäst vet jag inte. Det gäller att hitta ställen var "Yrkesmördarna"inte har fått ut näten, där kanske du hittar några kvarvarande stora Abborrar. Fisket är bäst tidigt på morgonen eller i skymningen , det går visseligen att få fisk mitt på dagen, men dessa är dem bästa tiderna.
Ett lätt och känsligt spö i längden 9 - 10 fot med en kastvikt mellan 10 - 50 gram klara den största Abborren och även en större Gädda. En liten smidig haspelrulle med bra broms och en lina runt 0,25 mm är allt du behöver.
Peang, håv, våg, weighsling och kamera bör du ha med dig ut, det finns fortfarande mer än en Abborre över 2,5 kilossträcket kvar i sundet. Sätt tillbaka alla fiskar, så dem kan föröka sig och bilda en stark stamme med fin fisk, som kan ge sundet liv igen.

Fiska längs med vassarna, ute på grunden och på kanten till eventuella djuphålor. Växtligheten som ge småfisken skydd kan också vara bra platser för Abborren. Hittar du ett stim, gäller det att fiska snabbt och följa efter dem.
Stimmen rör sig väldigt snabbt när dem jagar och följer du dem på lagom avstånd kan du få flera Abborrar och förhoppningsvis en av dem riktigt stora.


Rapala X - Rap i 8 cm storlek och dessa färger är mina favoriter. Jag vet inte varför, men det är dessa som gäller oftast. Jag har provat att fiska med andra saker som drag eller spinnare, inte ett sniff, men byter jag tillbaka till en X - Rap, så kommer huggen direkt från stimmet. Ha alltid med dig en uppsättning av dessa tre färger och du får fisk om du hittar dem.
Använd en tunnare wiretafs när du spinnfiskar efter Abborre, så klarar du Gäddan, när den huggar. Jag vet en del som bara använder ett beteslås och ibland blir dem av med sina beten och Gäddan kan gå en sakta död till mötes och det känns väldigt onödigt.


Det fångas varje år stora Abborrar i Kalmar sund, fiskar över 2 kilo kommer upp, men det är långt mellan dem. Senast jag fiskade därute låg medelvikten på ca 900 gram och det är enligt många en klar försämring!
Största Abborren jag fick se på alla passen var en firre på 1760 gram, vilket är en fin fisk i mångas ögon. Sen dess har det bara gått utför, många är ute och letar febriskt på dem gamla platserna var fisket brukar vara bra och man leta på nya ställen och får inget.
Det som kommer upp nu är bara stora Abborrar och Gäddor, men i höstas börjar det komma en del mindre fiskar av dessa arter, så det kanske vänder igen?
Jag hoppas det och det vill även till att vi sportfiskare sköter oss, vi har en fredningstid var det är fiskeförbud och det finns regler för åmynningar. Sköt det och se till att pressa nätfiskarna och kusbevakningen, annars går Kalmar sund i graven som så många andra vatten.




tisdag 23 februari 2010

Ståndplatsfiske med mäskning.

Jag har fått lite bilder från engelska vänner, fisket bedrivs i ett bredare dike i Lincolnshire, ett såkallad Drain som genomskär landskapet. Man har mäskat upp till 3 - 4 dagar med Sill, Lamprey och Makrill, fisket har sen sket under morgon och förmiddagarna. Resultatet har varit mycket bra med flera genfångster.Fisket har sket under slutet av oktober och under novembermånad, nu sitter dem fastfrysna hemma och är galna som mest.
Samma fisk som på bilden ovan, tagen 300 meter från den första platsen, mäskningen flytter fisken och deras kondition är det ingen fel på.

Eller hur? Vilken gris! Mäskning funkar överallt!


Tidigt på morgonen tog denna en Skarpsill intill en buske nära den egna kanten och en hårresande fight uppstod. Fisken hamnade i en tube och ett nytt bete, denna gång en halv Makrill lades på samma ställe, varefter bilden togs.



3 timmar senare var det dags igen, var denna klev på under busken, mäsken hade gjord sitt och Alistair är övertygad om att gäddorna kommer och tar lite beten och sen går dem och ställer sig en bit ifån platsen och en ny gädda kommer ditt och tar lite och så håller dem på. Kan det för f-n inte snart bli vår i detta land, jag har tröttnad på snöfall, minusgrader och tjocka isar. Bring on some open water!



En legend har gått bort.

Anglers from all walks of our sport pay tribute to Barrie Rickards in the latest Pikelines.Pike were routinely thrown up the bank before Barrie and his cohorts launched a campaign to conserve them in the 1970s.
The club they founded became a powerful conservation force, which has won many battles on behalf of predator anglers and the fish they target over the last three decades. Every pike angler owes a debt to Barrie, who lost his fight with cancer last November.
His partner Mandy Lyne told Pikelines: "I hope you all value and cherish that wonderful asset you all share, the love of angling and the cameraderie of the angling community."It is particularly special. Take care of each other and keep up the good fight.
"Don't worry Mandy. We will.


Jag har läst många av hans artiklar i Pikelines och andra engelska tidningar, men det var först i dag jag kunde läsa om hans bortgång. Allt har ett slut och vi ska alla samma väg!

måndag 22 februari 2010

Sverige och utvecklingen på mitt fiske.

Under mina år i Danmark fanns det inga bra grejor att tillgå, utan man flötmetede med bulliga flöten och det kostade oss många fina gäddor genom att fisken släppte betet på grund av motståndet från våra flöten. Bottenmetet gick bättre med frilinafiske eller att ha det bulliga flötet liggande på ytan och betesfisken liggande på bottnen.
Det fanns inga larm och dem ända indikatorarna var mina ögon, väl i Sverige och några år senare kom det fram bättre grejor i form av wire, bättre krok, blyhagel och en del nappalarm dök upp på marknaden och livet blev på något sätt lättare. Jag har utvecklad det mesta och mitt fiske har blivit effektivare, bland annat metoden floatledgering och fiske på olika distanser med blysänken. Vi är i dag bortskämda med grejor och i principp är det bara att beställa eller gå in i närmsta redskapsaffär och handla det man behöver. För i tiden hade man inga grejor, men man hade pengar, nu är det ibland tvärtom!
Ismete i Danmark var inget man överhuvudtaget tänkte på, vi hade ingen is att tala om, så det var nytt för mig, lika så wiretackel med olika lockande komponenter. Det har först kommit på senare år och där sker det en utveckling hela tiden och man kan bara undra vart det stannar.
Jag minns väldigt väl min första vinter i Sverige, jag bodde i Orrefors och en dag när jag stod och gjorde mitt kaffe innan jag skulle till jobbet stod thermometern på minus 29 grader och jag var tvungen att kolla på en karta hur långt upp i landet jag befann mig! Nybro ligger i höjd ungeför med Skagen, men det är stor skillnad på vintern mellan hemlandet och utlandet.

Bottombouncing och slowtrolling har också blivit utvecklad på senare år, elmotorar fanns inte när jag började, då var det råstyrka i armarna som gällde eller en störande motor och doften av Bensin. Hade man sett en välutrustad trollingbåt som dem ser ut i dag, hade man undrad när den skulle skjutas iväg upp till månemannen.


Flavours, oljor och andra doft ämnen, samt Kebab - riggen med fiskbitar är också nyheter som har dykt upp sedan jag flyttade hit. Effektiva saker som är här för att stanna för gott, ett par mililiter doft kan ändra en trög dags fiske på ett par minuter.
Mäskning med fiskbitar och sedan fiska med en Kebab - rigg är något av det effektivaste du kan använda oavsett vatten eller väder. Du väcker gäddans nyfikenhet och hunger genom dessa metoder och resultaten kommer snabbt.



Ballooning och fiske med driftflöten är metoder jag använder mig mycket av, du täcker stora ytor och med ballongen kan du komma åt dem flesta ställen med vinden i ryggen. Supereffektiva metoder som ger mycket fisk och inget som var uppfunnen när jag växte upp och började min karriär. Alla dessa metoder finns beskrivna här på bloggen, så finns det något av detta som fallar dig i smaken nu till vårens gäddfiske så är det bara att kolla läget och prova dem.
Jag ska inte skryta med att jag är av den händiga typen, men jag har definitivt inte tummarna sittandes på ryggen och jag tillverkar en hel del grejor själv. Jag finner det roligt och stimulerande att fånga fisk på grejor som man har gjord själv eller viderutvecklad från en köpt sak. Man sparar en del pengar som man kan lägga på annat som man inte kan tillverka själv typ krok, bra lina mm.




söndag 21 februari 2010

Hur det började en gång i tiden.

Det var ett tag sedan jag började fiska Gädda, närmre bestämt så var det våren 1967, man var en pojkspoling på nästan 8 år som cyklade varje ledig stund ut till dem närliggande sjöarna och moser för att fiska.
Vi var ett gäng grabbar som hade fått Gäddan på hjärnan och vi hade en rolig tid under många år vid Bögeholmsöen, Kobberdammen, Hvidkildesö och i moserna vid Hellerbäk avelsgård och allt blandades med lite molefiske efter Torsk, Bleka, Sej, Vitling, Makrill, Sill, Näbbgädda och diversa plattfiskar. Jag var och är mest imponerad av Gäddans utseendem form och färg, vilken camoflerad jägare det är! Stora ögon och stor käft, alla dem vassa tänderna och sen färgen, en komplett rovfisk i alla avseenden. Esox Lucius ätsade sig fast hos mig i ett tidigt stadie och den sitter där fortfarande, dem har något speciellt som inga andra fiskar har och fisket är spännande i och med att Gäddan blir stor.
Det finns många metoder att tillgå numera, men vi började med vanligt flötmete med levande Mört som fångades på en deg av vetemjöl, vatten och socker. Resultaten kom ofta titt och tätt, eftersom vi var fyra grabbar som fiskade ihop och det var alltid någon av oss som lyckades.
Vi spinnfiskade också en hel del och det gav fina fiskar. Dåtidens grejor var rena skämtet jämfört med dagens utbud, spöna var ofta korta spinnspö som passade perfekt under grenar, buskar mm och det var oftast här man fick sina fiskar. Vi fick göra wiretafsar av gitarrstränger och dem flesta trekrokar kunde nog bogsera en bil.
Våra flöten var fasta med en genomgående pinne som stoppade linan och alla dåtidens flöten för gäddfiske var gjorda av kork och hade lite röd färg. Sakta kom det lite bättre grejor fram i Helsingör och en del av dessa grejor kom från Shakespeare och fisket blev roligare med lite nyheter.

Jag läste en artikel om bottenmete med döda fisk som skrevs av legenden inom gäddfisket: Engelskmannen Bill Chillingworth och blev nu helt på det klara att Sill, Makrill och andra beten kunde fiskas liggandes på bottnen och det skulle ge större gädda. Självklart skulle detta provas och den kvällen gjorde jag spöna klara för första gången utan flöte och stack ner till Nordhavnen för att fixa betesfiskar.
Nästa morgon skrattade grabbarna åt mig och tyckte att sådan kan man sgu ikke fiske! Tre timmar senare hade jag landad 2 över 7,5 kilo och ytterligare två över 5 kilo på bottenmetade Sillar och nu blev det först en tystnad och sen gick cyklarna till hamnen i skytteltrafik.
Vi knöt tackel hemma hos Sören och Björn - Ole, Klavs och Henrik fixade Sill och Makrill och sen körde vi hårt, längre fram fick vi små jobb efter skolan och kunde köpa bättre spö och rullar


Beten var aldrig några problem att skaffa i Helsingör med sin dåvarande stora fiskeflotta, vi fick allt som var lite skadad gratis, rena drömmen jämfört med i dag var jag ibland har svårt att skaffa dessa seabaits!
Några år senare fick jag åka med Henrik och hans Pappa med ut på Gurre och Esrumsö, dem rodde drag och jag tänkte att man kunde likaväl hänga en Sill efter båten och vips så hade jag störst Gädda i båten. Året var 1971 och redan då var alltså flötestrollingen ett faktum i Danmark och efter släpades det mycket Sill efter båten vill jag lova.
Jag har fångad 4 danska gäddor över 10 kilo och den största är en fisk från Havreholms slotsö som vägde 11, 860 kilo. Ingen extrem stor fisk med dagens mått, men på den tiden och i Danmark var den stor. Fisket efter gädda i Danmark är enormt populärt och dem har många vatten med riktigt stora fiskar, men det har dykt upp sedan jag flyttade till Sverige.



Jag har fortsatt mitt gäddfiske på denna sida av sundet, men i betydligt mindre omfang, det har blivit ytterligare 5 stycken över 10 kilo, men det är långt mellan dem stora fiskarna i mina vatten. Däremot finns det gott om fisk i sjöarna upp till 8 kilo och därefter verkar det bli betydligt svårare, kanske fiskar jag för lite efter gädda?
Kanske skulle man satsa på andra vatten eller Kalmar sund, men jag trivs bra med mina hemmavatten och det finns grov fisk, något som jag har fått känna på under den gångna hösten. Lite oflyt gjorde att alla tre gångerna gick det åt skogen, men det kommer, det kan bara inte hålla på så och någon av dem kommer upp till ytan! vi får se hur det går, bäst är det nog att ta dem i öppet vatten och det lär jo dröja med denna vinter.




lördag 20 februari 2010

Men loves a big Pussy! Del 4.

Jag avslutar för denna gång med del 4, var vi tittar lite på pellets, doftmedel, en enkelt indikator, Kräftan som bete mm. Jag återkommer senare i sommar med lite kring flötmete och fiske mot en böj och det kan bli nog så intressant, det finns flera sätt att fånga Malen på och det ska vi traska genom senare.
Jag har märkt att under perioder med fullmåne och regn är det betydligt svårare att få Malen till att hugga. Fullmånen gör väl sitt till att störa dem och jag har hört talas om att regnet stör deras sinnen genom ljudet när regnet träffar vattenytan. Om detta stämmer vet jag inte, bäst fiske har jag haft under varma sommarnätter var det är kvarvt och fuktigt.En vit pingpong boll på en bit lina är allt du behöver, linclipset gör du av en hårnål som du limmar fast med 2 - komponentslimm. Montera den under rullen och fiska med öppen bygel, du kan göra en hållare på bollen för starlights/Betalights, så syns den än bättre. Vid ett run dras linan ut och bollen fallar och den sjunkar om Malen går med betet mot dig, enkelt och effektivt!
Halibut och Salmom and Shrimp Pellets och ett gäng färdiga riggar med 1/0 Kevin Maddocks Catfish Hooks, nu fattas bara mörkret och den långa med den stora munn. Min första Mal döpte jag till Kim Larsen, någon som vet varför?

För snabbare respons från Malen brukar jag blanda till lite vanligt ströbröd med spadet från fisk och bläckfisk, jag piffar upp det ytterligare med en skvätt av dessa stinkare från Antbaits och jag lovar att dem hittar mina beten och det går ganska så fort. Malen är revirhävdande och en väldig lokal och stationär fisk som har sina stråk den simmar och letar föda. Det gäller att hitta dessa stråk eller komma i närheten av dem och mäskar man i stråkets närhet med det nämnda, så kommer du att få napp, utan tvekan!
En liten varning bara, jag vet inte hur det är i strömmande vatten var flera fiskar rör sig på en sträcka, men i stillastående vatten har Malen definitivt huggperioder. Bäst fiske har jag mellan 22.00 - 02.30 varefter det avtar dramatiskt, dem har dagar var dem inte äter, så ge inte upp i första taget.
Att fisken är stationär har sina fördelar, du vet vart dem jagar och du vet samtidigt att det troligen bara är den fisk som finns just här och du kan leta vidare i din jakt på Mr. Morrhår.


Jag har haft lite roligt tidsfördriv genom att med ett spö kasta ut en kräfta och låta den krypa runt lite på olika platser och vilka hugg det blir! Första gången höll jag på att tappa spöet och det var ändå bara en liten fisk på 9 kilo! Montera ett gummiband och fixera en krok i storleken 3/0 - 5/0 på ryggen av Kräftan och kasta ut, låt Kräftan sjunka till bottnen och låt den krypa runt lite.
Dra lite i Kräftan ibland och var med, Malen bara suger in Kräftan och du märker en kraftig dragning i spöet , kroka direkt annars är risken väldigt stor att Malen sväljer rubbet och du får ett elände att få ut din krok. Jag har landad två på denna metod och det är stenhårda hugg som man inte kan ta miste på. Håll i prylarna och drilla fisken hårt.



En del har påpekat genom mejl att man inte såg dem små tandraderna på Malen i förra inlägget och det ska vi självklart rätta till. Så här ser ni hur dessa tandrader ser ut och dem ger ett väldigt bra grepp vid landningen, men dem kan också fimpa din lina i samband med en tung och hård fight. Prova alla möjliga beten, jag kör med 3 - 4 spön och har olika beten för att se vad som går bäst för stunden.
Oftast är det Bläckfiskbitarna som tas, men pellets, stora 40 - 60 mm fishmealboilies, hela eller halva fiskar, mindre hela Ålar eller blodiga Ålbitar, Stora feta Daggmaskar typ 10 - 15 stycken på en hair - rigg, Blodiglar i samma mängd kan vara svåra att få tag på, men det är ett av dem bästa beten. Man har hört talas om döda Katter, fåglar, höns och andra fjäderfän. Denna fisk äter det mesta den hittar, jag återkommer med flötmete och böjfisket senare och det är ett otroligt spännande fisk och nappet tar du inte miste på!