söndag 20 december 2009

Nu är det laddad. Bring it on!

Det tog emot att ställa under dem rätta gäddprylarna, men nu är det laddad för ismete av alla dess slag. Skulle nu Satans lag fortfarande fungera, så kommer det att bli varmare och isarna går upp igen! Vilket har hänt förut, men då är det bara att dra fra dem långa påkarna igen och flina åt Satan. 4 stycken 135 cm långa off - shorespön från Spanska Evia, är mina gäddspön för ismetet. Egentligen är dem någon form för klenare båtspön och dem klarar pirkar upp till 200 gram, bra färg som syns på flera kilometers håll. Kanske bra för en man i min höga ålder och klena syn?
Ut över detta har dem trebenta ringar som tål betydligt mera stryk än dem enbenta och det är bara att konstantera att ismeteprylar tar mera stryk än dina vanliga grejor.
Spöringerna är stora, vilket hindrar isbildning och du kan smörja dina spöringer med Glycerol som finns på Apoteket och dem frysar inte ihop under fisket. Du ska i högsta mån undvika att doppa dina spön i vattnet och hålla dem så torra det går i minusgrader.

Multirullar från Ron Thomson, inget speciellt, men funktionsdugliga till detta fisket och dem är fyllda med 0, 40 mm Daiwa Sensor crystal clear monolina. Dessa rullar har en väldig bra broms, hyfsad linelay och är i size som en Abu Ambassadeur 5000, perfekta för mete från isen. Gå genom dina ismeteprylar innan du ger dig ut på isarna, byt lina, se över spöringerna mm. Ge dina multirullar en liten droppe symaskinolja vid revspridaren och dem fungare även i extrema temperaturer.

4 stycken lite klenare spön som jag använder till Abborrfiske från isen, dessa är 125 cm långa och har relativ mjuka toppar som gör att man inte tappar fisken under drillningen, Lite rött på toppen gör att jagkan se dem små fina plock som en trög Abborre kan ge.
Oftast tar dem dock betesfisken hårt och brutalt och sen rusar dem med betet. Igen större spöringer än vanligt och trebenta, ett litet foamhandtag med fast rullfäste.


Till ismete efter Abborre använder jag mindre baitrunners som är fyllda med en stark 0,30 mm lina. Jag har ett linclips på spöet som håller lina hårt, Abborren tar betet hårt och krokar sig mot clipset och en trög baitrunner håller kroken på plats under rusningen tills jag krokar fisken. Detta fungera väldigt bra, dem dagarna var Abborren är pillig av sig, ser jag på spötoppen att det är fisk på gång och jag drar ut linan från linclipset och Abborren kan gå med betet utan något nämnvärt motstånd.
Jag fiskar alltid med nappalarm och banksticks även från isen och jag har iband en liten lätt indikator är av Swingers typen, larmet, Swingers och mina röda spötoppar är mina sätt att se dem försiktiga nappen från en stor Abborre eller Gös.
Jag har hört att fiske med banksticks på isen betraktas som fasta redskap och man kan inte registrera dessa fiskar? Om detta nu stämmer vet jag inte och jag bryr mig inte heller. Jag anmälar inte fisk längre, det skapar bara en massa skitprat, ryktespridning om fusk mm. Ni vet säkerligen vad jag menar, jag fiskar för min egen del och för att lära mig nya idéer som jag kan förmedla till er.


Hur jag fiskar från isen kommer jag till snart i flera inlägg, men när det gäller gädda, så mäskar jag först några platser under en veckas tid. Som med allt fiske, så gäller det att lokalisera fisken. Både Gädda och Aborre brukar du att hitta på samma ställe varje vinter, så hittar du stor fisk, skriv ner alla uppgifter du kan och spara dem till nästa vinters fiske.
Som du ser på bilden här ovan, så har jag en större pärla på lina över mitt beteslås, det gör att beteslåset inte går genom toppöglan under transport och jag vill inte står en svinkallt frostmorgon och trä lina genom alla spöna, utan bara montera mitt livebait och montera wiren.
Själva fisket, riggar mm kommer jag som sagt till senare, det finns lite att tänka på under en dag på isen, allt i från fisken välbefinnande till din egen och andras säkerhet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.