tisdag 10 november 2009

Pike care, Makrillen, betet som ger dig dem största gäddorna.

Jag går genom lite kring hur du tar hand om din gädda, hur du ska säcka den, om det nu behövs. Vi tittar även lite på Makrillen, ett bete som oavsett storlek av vatten eller fisk för eller senare, kommer att ge dig den största av gäddorna.
Jag har under alla mina år fiskad med Makrill och det är alltid det bete som ger den största fisken under en säsong. Varför är svårt att säga, men så är fallet! Och till Hampus vill jag bara säga, ge inte upp det kommer. Jag lovar! Tack än en gång för dina fina ord om bloggen, som sagt det värmer!Vi börjar med en bild på en gädda med en lite ovanlig färg på buken. Grunden till att jag lägger upp denna bild, är att jag har fått flera frågor kring detta. Det är absolut ingen fel på fiskarna, det är bara ett litet pigmentfel som har uppstått under tillverkningen, inget annat!
Normalt sett är gäddan nästan vit på buken eller har enstaka spots, denna har lite mera cammofärg och det kan bara var en stor fördel för överlevnaden. Något fel är det inte!
Om jag säckar en gädda, då blir det bara kortvarigt, tills jag får ordning på kameran. Du ska säcka fisken på djupt vatten och över hård botten, inte dybotten! Den fina dyn kan täppa igen hela säcken och gäddan får inget syre! Som det framgår av bilden, så har jag några frigolitkulor i varje ände av säcken och det gör att säcket håller sig uppe och inte säckar ihop på bottnen. Ju mera sträckt din säck är, ju mera vatten flöder genom säcken och gäddan får friskt syre under bevaringstiden.
När du landar din gädda, ska du bära den i håven till mattan, ta bort nätet runt fisken och koppla av din tafs. Vänd gäddan på rygg och ha ett knä på varje sida om fisken. Nu tar du ett gällgrepp och lyftar upp i underkäken och lossnar dina krokar. Den ända rörliga delen är underkäken, den du håller i och gäddan kan inte skada dig eller sig själv. Samma grepp har du under tiden du tar dina bilder.
När du ska sätta tillbaka gäddan, lägger du den på mattan och stänger till denna, varefter du bär gäddan i mattan till vattnet. Öppna mattan och håll gäddan med blöta händer och se till att den står rätt och själv simmar iväg. Mer än så kan vi inte göra för dem och dem klarar sig. Du har ett stort ansvar för fisken från det ögonblick du landar den, tills den går tillbaka, kom alltid ihåg det! Gäddan ser grym ut, stor och stark, men dem är inte osårbara!

Hel och halv Makrill, en gammal scannad bild ur min bok. Detta är absolut ett av dem bästa beten för stor gädda, bra färg, doft och small till formen, vilket gör att dem enkelt glider ner i svaljet. Varför dem är så effektiva, kan jag bara beskriva genom att nämna doften som är lite speciell och gäddan kommer från långt håll, efter att den har fått upp spåret. Färgen attrahera nog också gäddan, vi har massor av beten med Makrillfärg typ wobblare och drag.
En annan sak som jag har märkt är, att gäddan väldigt sällan släpper en Makrill, vilket ofta sker med andra beten, om gäddan känner att något är fel. Men har den väl hittad din Makrill, så kommer du att fånga denna gädda! Du ska dock se upp med det sega skinnet, gräv inte ner dina krokar! Pierca dem lite och budskapet kommer ut snabbare!


Ännu ett fall som inte kunde låta bli en Makrillhalva! Tagen bakom Nybro Kyrkogård var ån är 5 meter bred och igenväxt, här kastar ungdommarna efter gädda titt som tätt och dem får någon kilosgädda ibland. Halv Makrill, då kommer dem fram!
Fisken vägde 7.5 kilo och gav en hisnande fight i den smala rännan! Se till att du har en stor matta, när du fiskar gädda, du vet aldrig vilken size som dyker upp och dem gör det, när du minst anar det!



En gammal bild från Linnéasjön, jag vet inte vad gäddan vägde, men den föll för en hel Makrill som jag fiskade med inne på en badplats. På sandbottnen fanns det ett bälte med gräs och vid detta gräsbälte stod min Makrill ca 20 cm över gräset vid hjälp av lite frigolitbitar. Efter en timmes fiske kom nappet och jag var ganska nöjd med mnitt resultat som synes.
Prova Makrill nästa gång du ska bottenmeta gädda, ge det en chans. Det kanske inte hugger första gången, men det kommer och jag lovar dig att det kommer att vara en större fisk än vad du är van vid från vattnet!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.