Även detta inlägg kommer att innehålla en del viktiga saker som du bör ta i beaktning ock vi börjar med din lina! När bytte du lina senast? Har du möjlighet att röja upp en plats för ditt spö? Har du dem väsentliga verktygen? Har du markörer?
Bild 1. Byt din lina minst en gång per år! Mitt råd är att du byter en gång under hösten och en gång under våren, så har du alltid en färsk lina som är stark och skadefri. Det ger en bra självkänsla att veta att dina linor är i perfekt kondition varje gång du är ute. För gäddfiske är det 0,35 mm som gäller vid vanligt mete och du får kanske gå upp till 0,40 mm under fiske på svåra platser eller i vatten med riktig grov fisk.
Jag fiskar inte med nylonlonor tjockare än 0,35 mm, skulle jag behöva starkare lina, går jag över till Braids som är starkare och tunnare. Ha alltid med dig ett par extraspolar, du vet aldrig när du behöver dem, men ligger dem hemma kommer du att behöva dem = Satans lag!
Bild 2. Bevara dina extraspolar, så dem är skyddade i ett fodral eller som här i burkar, du skyddar inte bara spolen utan också linan på dem. Du ser på spolarna att det finns floatstopps på den ena och den andra har en välsynlig stoppknut av Dacronlina, 2 viktiga saker vid bland annat flötmete.
Bild 3. Tre stycken linor som jag rekommenderar dig att prova, visad är 0,30 mm, men dem finns i större tjocklekar och dem är starka, nötningstålaga och smidiga. IronSilk är grön till färgen och en väldig mjuk lina som kastar långt, den är lite töjbar, vilket ibland kan vara en fördel vid fiske från båt var man kommer väldigt nära Gäddan ibland. Jag har med en Palomar knut lyft 8 liter vatten i ett spann och denna 0,30 mm lina klarade det!
Synergy är i färgen clear och är lite vit i färgen, syns inte mycket i vattnet och det är stark och väldigt nötningstålig. En mycket bra lina för alla typer av fiske som klarade samma test som IronSilk, dock bara 7 liter vatten.
JRC Connection SIC är en siliconbehandlad lina med en grönbrun färg, enormt stark och nötningstålig med goda kastegenskaper. Helt klart en av mina favoriter bland marknadens nylonlinor, ett test visade att den klarar 7,5 liter vatten i ett spann utan att linan gick av. Dessa nämnda linor finns på spolar upp till 1000 meter, dock el JRC som kommer på en 600 meters bulkspole.
Bild 4. Lite verktyg behöver du som metar från land och bilden viser mina. Överst en Sekatör med lite extra verktyg, lite av ett multi tool kan man väl kalla den. Perfekt när det är en liten gren i vägen eller om man behöver klippa bort lite gräs eller slye. Nästa är ett multi tool med en del verktyg som kniv, skruvdragare mm. Alltid bra att ha i fickan. Nästa i raden är en kraftig kniv med låsbart blad, skaffa dig en bra modell och se till att den är vass. Nederst en liten lie som du skruvar fast på ett håvskaft, ovärderlig när det ligger ett vasstrå i vägen för din lina eller spö.
Bild 5. Markörer i gäddfisket? Ja i aller högsta grad! Användningsmöjligheterna är många som t ex om du hittar en ny grynna från båten, lägg ut den och kom igen dagen efter. Du kan markera platsen var du såg en stor fisk jaga eller var du hade en stor efter draget, eller var du tappade grisen med stort G!
Jag gör dessa av gamla varningspinnar från Kommunen, en del går sönder och du kommer att få dem gratis om du bara frågar. Kapa av dem så att reflexen sitter kvar, fyll dem med frigolit och limma fast ett liten lock i varje ände och montera en gardinring. Svårare än så är det inte och du hittar dem i mörkre med en ficklampa, jag använder även dessa i mitt fiske efter Karp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.