torsdag 17 september 2009

Heta tips för köldstela gäddor!











Gäddan har en trivselstemperatur på ca 14 grader och dem blir trögare när vattnet blir kallare och det blir värre jo närmre vid kommer mot nollan, vilket många av er nog har märkt. Min tanke här är inte ismete var vattentempen ligger på 4 grader vid bottnen, utan just i övergången var isen börjar att lägga sig på våra vatten.
På översta bilden tar en gädda mitt bete precis när jag ska ta bilden och ett tips är att om dem är pilliga med dina beten så ska du gå ner i betesstorlek, mindre krok och dem kan vara så kinkiga att du själv tar bort din indikator från linan! Jo, det är sant!
Vissa dagar stramar dem bara upp linan och släpper betet, men hinner du ta bort indikatron går dem med betet. Detta sker främst vid många minusgrader i luften och när vattnet du fiskar i har en nära nollgradig temperatur.
Bild 2. Prova med halva fiskar typ som här Sill och ge dem lite flavours eller olja. Dessa två flavours kommer från Richworth och heter Sardine Oil och Freshwater Mussel och dem ger fisk i dem flesta lägen. Använd båda delarna av fisken, många använder bara stjärtbiten och kastar huvuddelen och jag vet inte varför, tror dem att gäddan simmar runt och leta enbart efter stjärtbitar? En hungrig gäddan tar vilken fisk som helst, men du kan piffa upp dem lite med en bra doft.
Bild 3. Se upp med lösa trekrokar eller flying trebles som man kallar det. Dels är det tråkigt att trassla ut kroken ur en håv och det gör ont att få dem i handen om du handlandar din fisk, så se upp! När gäddan är trög och pillig händer detta ofta som syns på bilden, ena kroken i käkvinklen och betet hänger kvar på den andra. Skulle den krok som sitter i munnen sitta dåligt är det stor risk att denna krok kan skakas loss vid hjälp av betets tyngd under drillningen.
Bild 4. Vid flötmete kan dessa spinnerblades och beads gör undervärk och det främst när det är trögt och vid fiske i mörka vatten. Gäddan hör och ser dessa grejer och följer ofta efter och hittar ditt bete. Personligen vet jag inte hur stor skillnaden är mellan att använda dem eller inte, men det funkar bra vissa dagar och andra gör dem ingen större skillnad.
Bild 5. Sunken floats och baitpoppers kan du enkelt göra sjäv av mindre bullflöten och av små frigolitägg som finns att köpa i hobbyaffärarna. Måla dem i en neutralfärg när det gäller sunken floats och dina baitpoppers kan du prova i olika färger, allt i från neutrala till färger som rött, gult eller orange, färger som attraherar gäddan.
Linan skall gå genom dina sunkfloats, så du kan fixera dem på din huvudlina mellan två flötesstopp, dina baitpoppers monterar di via en bit tunn lina typ fireline som klarar en del stryk från gäddans tänder. Jag har tidigare varit inne på hur du använder dessa och du kan backa tillbaka bland inläggen och läsa om det.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.