torsdag 29 juli 2021

Varsågod Marcus och grattis på årsdagen!

Att få frågor är roligt och intressant! Så är det, men att få frågor från unga grabbar, som nyss har hamnat i fiskets spännande värld, det är väldigt trevligt och jag får en del varje månad. Denna gång valde jag ut ett mejl från Marcus Sjöström, en ung grabb som nyss fyllde 13 år och som har sparat alla pengar från mormor, morfar, mamma och pappa mm och även hela storkorvan från reklamutdelningen! Dé ni!

Spö, rulle och håv har han redan och nu ställde han två frågor, dels vilka färger och beten han skulle investera i och sen undrade han om jag kunde skicka honom en bild på min största Abborre? Den bilden har han redan fått och jag lägger även in den här, om andra vill se denna firre. Nu till färgvalet Marcus!

Blandade färger.
Du bör välja flera färger och former, se även till att du har några beten som är lite djupgående. Bilden ovan är ett litet axplock av färger som fungerar bra för rovdjuren.
Man får prova sig fram under fiskets gång.
En bra box att ha dina beten i, är lite av ett måste och det behöver inte vara en märkesbox för dyra pengar. En box var du kan ställa in facken, kan du hitta lite varstans på olika byggmarknader och allt blir överskådligt. Tänk på att öppna boxen hemma i rumstemperatur så dina beten torkar till, annars har du snart rostiga krokar.

En liten fin fil är också bra att ha och du bör titta och känna på alla krokar, innan du börjar använda dina beten. En bra tång för att lossna krokarna med är lite av ett måste och gärna en tång med långa käkar, så du kommer åt krokar som sitter en bit ner i Gäddans käft.

Variera tills det visar sig, vad som går bäst under dagen!
Som i allt annat fiske, så gäller det att variera sina metoder och beten. Funkar inte det ena, så prova något annat och håll på tills det nappar, var inte lat i dessa sammanhang!
Denna gillade grönt!
Om man ska nämna några säkra färgkort, så är det nog silver, blått och grönt som gäller, men som i allt annat fiske, så finns det inga skrivna regler, utan det är fisken som bestämmer.
Det gäller att i huvudsak imitera bytesfisken.
Precis som undertexten säger, så är det, men inte alltid! Vissa dagar kan helt galna färger ge betydligt mera fisk än dem nyss nämnda, så prova även skrikiga färger typ fluoriserande rött, gult, orange eller grönt.

Dessa färger har sina dagar var fisken är trög, dem retar till hugg och framför allt, så skapar dem en viss nyfikenhet.

Salmo Slider, ett bra bete för både Gädda och Abborre.
Bland beten för Abborren, så finns det tusentals på marknaden, allt från jiggar till mindre jerkbaits och ett bete som jag sticker ut en hel del, det är Salmo Slider, ett Crankbait, som kan knyckas in eller bara vevas in och dem finns både flytande och sjunkande och i ett flertal färger och dem är väldigt lättkastade.
Större Abborre gillar mindre storleken av Salmo Slider.
Dem minsta storlekarna är dem bästa för Abborren och prova gärna dem som har lite mer naturtrogna färger som typ Mört eller Abborre, samt ett par i starka färger, så är du garderad.
Blått är en väldig bra färg i dem flesta vatten.
Bland alla färger, så är nog en blå färg med lite silverskimmer en av dem bästa, dem brukar lura en rovfisk till hugg. 

Man bör välja hur djupt betena ska gå efter dem vatten man fiskar i, det är ingen större idé att ha djupdykande beten i ett vatten med ett djup på 60 cm och det säger nog sig självt!

Abborren är stor i käften!
När det gäller Abborre, så är en del lite rädda för att använda större beten, men som synes, så är Abborren stor i munnen och kan och vill ta stora beten och under vissa dagar, så tar dem allt och lite till i sin glupskhet. Som exempelvis när ett gäng Abborrar går bersärkagång på ett stim med Löja eller Mört, då gäller det att fiska snabbt och lägga sina kast rätt.
Varsågod min vän, här har du den!
Jag tror det var det hela Marcus, om inte får du höra av dig igen och som avslutning, kommer här bilden på min största Abborre och jag hoppas du är nöjd med svaren och bilderna. Jag önskar dig och alla andra läsare ett bra skitfiske resten av sommaren och hoppas ni får fina resultat!
 

söndag 18 juli 2021

Från fyndlådan!

Man handlar ibland på Lidl och jag brukar ha ögonen med mig när det gäller saker för fiske och efter saker som kan användas i mitt fiske och ibland har man turen på sin sida. Sist jag var där hade man flytet med sig och jag hittade lite saker som jag vill dela med mig och samtidigt säga att håll ögonen öppna!

Magneter, ett bra hjälpmedel under fisket.
Gäddfisket sker oftast under den kalla årstiden, sol, vind och vatten eller molniga dagar med hårda vindar mm. Vi som fiskar gädda har alla tappat en tafs i gräset en tidig morgon eller när som helst på dagen och dem försvinner väldigt enkelt.

Jag hittade dessa Magnetbrickor i ett 2 - pack för 30 kronor och nu är detta problem med tappade tafsar ett minne blott och samma sak gäller för andra saker som t ex betesnålar, saxar och alla andra saker som vi behöver i vår närhet under fisket.

Varje bricka har tre kraftiga magneter.
Varje bricka är 67 mm på bredden, 20 mm djupa och längden är 226 mm. Om rosten kommer att angripa brickorna, det vet jag inte än, men det är en stor fördel att ha dem och dem tar ingen större plats.
Här ligger dina gäddtafsar stadigt.
Magneterna (3 stycken) är kraftiga och dina tafsar ligger stilla och allt annat som reagerar på en Magnet likaså och med det ringa priset, så är dem värda varje krona.
Brickorna har fötter av hårdplast och i dessa magneterna.
Magneterna ligger inbäddade i undersidans fötter, som inte repar något och brickorna står stadigt. Ett bra köp och passa på om du hittar dem!
Billiga Deep Diver från Lidl´s fyndlåda!
Efter att ha handlat vad jag skulle ha, så var det dags att kolla fyndlådan eller som Lidl beskriver denna låda "Sista chansen! och där hittade jag två askar med dessa Deep Divers, som är en kopia på den snart forntida Legendaren som Shakespeare kom ut med redan i början av 70 - talet och jag vet hur effektiva dessa beten kan vara.
Största modellerna.
4 stycken per ask och i två olika storlekar som ni ser här på bilderna. Allt är bra, men om ni tittar noga, så stämmer inte storleken på krokarna och dessa är inte bra och behöver bytas ut, men sen är det bra och du har fina wobblare som är djupgående.
Dem två mindre och glöm inte att byta ut krokarna!
Jag ger alla mina wobblare en svart prick med en vattenfast tuschpenna och sätter denna huggmarkering precis mellan krokarna och jag vet att det ökar chansen för hugg.

Jag kommer att testa dem så snart värmen avtar lite och återkommer med mina resultat. Till dess, önskar jag er alla skitfiske och hoppas ni står ut med värmen!

tisdag 13 juli 2021

Svar på era frågor till mig!

Jag hittade lite flera frågor från er bland mejlen, dessa frågor kommer från läsare, som har läst min gamla bok och mycket på bloggen och det är trevligt och jag tackar och bugar! Jag kan inte ta med alla i ett kör, men det finns flera frågor som jag tänker ta upp längre fram, så dem kommer och alla andra har fått sina svar via mejlen.


Hur började ditt intresse för just Gäddan, vad jag förstår, så började du i 7 års ålder, alltså med än fem decennier sedan?

Ja, så är det, året var 1967 och jag vill minnas att vi började efter att Makrillfisket hade tagit slut nere på piren i Helsingör. Vi var ett gäng grabbar, som hade hört att man kunde fiska i sjöarna runt Hellebäck, ca 5 km norr om staden och det skulle utforskas.

Vi cyklade och någon hade moped och man turades om att hålla i mopedägarens axeln under vägen dit, 300 meter från första sjön, låg skogsriddarhuset och man fick inte åka moped, så Tage rullade sakta förbi huset 4 på morgonen varje gång vi kom dit och det funkade bra. 

En gång gick det åt helvete, Sören Madsen höll i Tages axel och båda hade bra fart på cykel och den rullande mopeden och i kurvan mot den lilla viken, så delade Sörens lilla minicykel på sig och han hamnade på knä och pattar i en stor buske och till råge på allt, så kom den stora vita draglådan med sex utdragbara fack från Shakespeare över honom.

Mycket garv, vi letade grejer i flera timmar, 2 på en cykel hem, men gädda, det fick vi och det var så här det hela startade. Vi kastade med spinnare och drag och det gav fisk, längre fram fick jag tag i en engelsk tidning och Carlo översatte den åt mig och jag förstod att Sill fungerade och att man måste ha en ståltafs. Sillen fanns på Nordhamnen och ståltafsarna gjordes av begagnade gitarrsträngar, som tvinnades.

Hur var utbudet av utrustning på den tiden, när ni började?

Den var obefintligt, det fanns ingenting att köpa eller hitta någonstans! Vi använda större vinkorkar som flöten, inga blyhagel fanns, så det var bara vinkorken med en pinne genom och gitarrtafsen och en Sill, som lades ut under närmsta träd eller så långt man kunde kasta ut detta på våra 9-10 fots kustspö.

Längre fram kom det lite röd/vita flöten fram och mindre bly, var linan gick genom och i Sverige kunde man köpa riktiga tafsar, men dem var dyra. Vi köpte även Abu Atom, Utödrag, Reflex och Sonettespinnare i Helsingborg och dem kostade en förmögenhet! Bästa draget för gäddorna då var ett Abu Toby Salmo, som jag tror vägde 40 gram, det kastade långt och gick inte så djupt med lite högre spöföring, silver med orange fenor och en svag blå ton på ryggen, hade dem.

Hur var utvecklingen på spinnfisket, jag tänker på gummibeten mm?

Jag tror inte att det fanns någon större utveckling under den tiden. Abu var störst och hade störst utbud med spö, rullar och spinnbeten, det fanns lite Arjonbeten att tillgå och hade man tur, så kunde man få tag i några amerikanska Heddonwobblare, men det var nog allt. Gummibeten! Allt vad jag kommer ihåg var Mepps minnow, en spinnare med en liten plastfisk med krokarna i och Flying Condom också en spinnare, som fortfarande finns på marknaden, det var nog dem ända med gummi på den tiden.

Skulle du vilja fiska i dina gamla danska vatten nu?

Ja! Det skulle vara väldigt att besöka Kobberdammen, Bögeholm, Bondedammen, Langesö, Nivå, Guresö, Esrumsö och alla andra vatten, som man rotade i för många år sen. Det hade tagit sin tid, men väldigt spännande med det kunnande som man besitter i dag!

Jag ryser lite vid tanken och tittar på Google maps, allt finns kvar! Det skulle dyka upp väldigt många minnen och säkerligen lika många skratt, hur många gäddor det skulle bli ... det vet man inte ... Vi får se!

Vilken metod anser du vara den känsligaste för mete efter Gädda, flötmete eller bottenmete?

Alla metoden har sina dagar, det ena fungera ena dagen, men kanske inte nästa gång och vise versa. Mitt svar blir en blandning av båda metoder du nämner, nämligen floatledgering! Det är trevligt att titta på ett flöte och dessa långsmala flöten skapar inget motstånd som Gäddan märker, utan flötet lägger sig vid minsta indikation av fisk och man ser flötet på ytan när Gäddan drar iväg med betet och ditt nappalarm låter. Kan fiskas med och utan larm, men då måste man ha koll på flötet hela tiden! Hur man tacklar finns på flera ställen på bloggen.

Du använder Ballonger i ditt fiske efter Gädda, hur kom du på den idén och varför?

Jag gillar inte Baitboats, en kostnadsfråga och dessa skepp tar plats. Allt kom nog fram på hjärnbalken under driftfiske med flöten. Det tar tid att fiska av en längre sträcka och på långa håll kan dessa flöten försvinna för dig och en kikare är ett måste.

En ballong syns bra, billigt och finns i en massa färger som kan passa just där du fiskar. Den driver lite fortare än ett flöte och går det för fort, kan man alltid hålla den tillbaka och allt går saktare. Ballongfiske har flera stora fördelar: Har du stora betesfiskar = större ballong för att hålla dem uppe och vise versa. Montaget finns på bloggen, man sätter linan i ett pappersgem och hugger en Gäddan under driften, så märks det snabbt, genom att ballongen ökar farten över vattenytan på grund av att linan släpper.

Klart för avgång!
En annan fördel med ballonger är att du fiskar av stora avstånd under tiden ditt bete driver ut mot en tilltänkt fiskeplats. Man kan styra ballongen till den plats, var du vill ha ditt bete på bottnen och väl framme, ger du ett snabbt ryck, linan släpper och ditt bete sjunker till bottnen.
Hugger gäddan, släpper linan eller så knycker du loss linan och betet placeras på bottnen!

Ett gäng partyballonger och lite pappersgem kostar inte många kronor och det tar ingen plats heller och det är ett väldigt effektivt sätt att dels utforska ett vatten och framför allt kunna fiska på platser som ligger långt över vad vi kan kasta med en betesfisk. Glöm inte att använda en stum och flytande Braid vid fiske med ballonger.

Det var allt för denna gång, jag hoppas att jag gav lite utförliga svar på dessa frågor. Det kommer flera framöver och till dess, önskar jag er alla skitfiske och att ni provar med ballonger!

onsdag 7 juli 2021

Postens hantering av ömtåliga paket!

För ett tag sedan skrev jag lite om spöna som skulle komma och jag recenserade det ända som var helt och även rullarna, so far, so good! Detta skit är inte roligt och jag missade totalt att paketet var skadat! DHL chaffisen Mattias som jag känner kom och paketet stod fastsatt i ena hörnet av bilen med remmar, vi pratade om värmen o s v och paketet såg bra ut, det lilla jag tittade.

Väl i vardagsrummet blev det värre och det framgår klart och tydligt att posten har anställd respektlösa och nästintill blind personal, som inte bryr sig ett skit om paketen dem hanterar. Jag skulle ha kollat paketet i sömmarna, sett skadan och anmäld det till Mattias på DHL, karpfiskebutiken och sen vidare till dem respektive försäkringar som gäller, en miss av mig!

Det löste sig på ett bra sätt för både mig och karpfiskebutiken och allt ha nu som ni kommer att se, löst sig på ett smidigt, men dock tidsödande sätt och jag låter bilderna tala sitt tydliga språk!

Reva i paketet under första sändningen.

Måste ha slängts under hanteringen.

Great fun att se detta.

Justerad längd på spötopparna.

Bra lim, man har ca 5 minuter att rätta till allt!

Anaconas LSG- Tip rings.

Nya toppöglor, lite kortare, men funkar perfekt!
Dessa två skadade spö ingår numera i jakten på Gädda och passar perfekt för närhållsfiske, båtfiske, trolling och kraftigt spinnfiske mm.

Två nya spö skulle komma med DHL och man väntade med spänning och lite tveksamheter och jag kollade noga paketet, såpass att jag efter genomgåmgen öpnade det på plats och kollade allt innan bilen fick åka vidare. Spöna var ok, men titta på själva paketet ....

Tryckmärke, som kunde ha knäckt spöna.

Reva i paketet under nästa sändning.

Helt klart kan paketet kastats mot något!

Även en svagsynt ser dessa varningar!

Skyddade? Nja ...
Nu är allt klart, 3 stycken Riots, som fick lite extra skydd, genom NGT`s Tip/Butt protection och dessa passar perfekt på dem flesta av marknadens spö.
NGT Tip Covers.

NGT Butt Covers.

Wychwood System Select Rod Quivers 11 fot.
För extra lugn, så letade jag fram tre gamla Rod Sleeves ur gömmorna, köpte dessa för 100 år sedan när Berras Sportfiske hade en rea, kanske var det under första halvan av 90-talet, vad vem jag?

Vad jag vill säga är: Kolla paketet, reklamera direkt till dem som levererar och ring till butiken där du köpte grejerna och kontakta ansvarige hos leverantören. Först då kan försäkringar mm träda i kraft, ta inte emot ett paket som är skadat, det blir oftast stora problem.

Det var allt för denna gång, jag önskar er alla skitfiske och ber om att ni kollar era sändningar och att ni håller tummarna för Danmark, som spelar mot England på Wembley klockan 21.00 i kväll och jag tackar på förhand och tror på dansk seger med 2-1! 
 

torsdag 1 juli 2021

Svar på era frågor!

Det kommer massor av frågor och dem flesta svarar jag på direkt via mejlen och en del tar jag upp här! Nu är frågan varför och mitt svar blir som, alltid att dem frågorna, som jag tycker kan ge andra läsare lite inspiration och eftertänksamhet, dem tar jag upp här och alla kan vara med.

Det finns ett hav av frågor att tillgå och jag tar dem efterhand och denna gång kommer frågorna från Hjalmar Enquist, Erik Andersson och Gustav Henriksson, alla nya i det roliga och spännande fisket efter vår populära sportfisk Gäddan.

Frågorna är blandade och alla handlar om mete efter vår fina sötvattenskrokodil och det är glädjande att antalet gäddfiskare ökar och lika glädjande är det att ni följer bloggen och ställer era frågor. En stor del av frågorna är nog någonstans på bloggen, men jag förstår att man inte gärna vill leta bland alla inläggen.

Vad anser du vara det bästa betet för Gädda?

Troligen en levande Mört, om man vill ha många och olika storlekar på sina Gäddor! Sen ska man tänka på att det finns folk, som tycker att fiske med levande bete, bör förbjudas och debatten pågår dagligen, tro mig!

För min egen del, så är det helt klart en hel eller halv Makrill, som man kan köpa och ingen kan gnägga över betet. Makrill ger oftast mindre antal fisk, men oftast större individer. Sill är också bra och den seglivade Rudan, så här har ni mina favoritbeten för gäddan.

Vilka spölängder rekommendera du Luis?

Mycket bra fråga och det beror lite på hur man fiskar och vart man fiskar! Fiskar man från båt, så rekommenderar jag spö upp till 10 fot. För vatten med träd hängandes över vattnet och över era huvuden, så kanske en 11 fotare är bra eller 10 fot? För vanligt fiske från land, så är nog 12 fot att föredra och alla längder med en testkurva runt 3 Lb. En Parabolisk aktion är bra, då kan man kasta utan att betet dras av under kastet. Har man styva spö, så får man kasta med en svepande rörelse.

Vad tittar du efter första gången du kommer till ett nytt vatten?

Gömslen för Gäddan i form av fallna träd, buskage, växtlighet, djupa kanter och soliga viker. Hitta bytesfisken och Gäddorna är aldrig långt borta. Hittar man inte bytesfisken, så mäska fram den och Gäddorna kommer efter.

Oftast reggar jag vattnet innan fisket och skapar en liten plan, jag kan mäska med fiskbitar eller mäska fram bytesfisken, så allt är klart tidigt nästa morgon.

Vad är bästa vädret för bra Gäddfiske, enligt din långa erfarenhet?

Sol och vind! Men även molniga dagar har sina goda sidor, då jag har för mig att Gäddorna har lättare att smyga sig på bytesfisken. Under blåsiga dagar fiskar jag oftast var vinden ligger på mot land eller mot ön, om man fiskar från båt.

Du beskriver mäskning för Gäddan på din blogg, vad använder du och hur mycket per tillfälle?

Jag använder alla sorters fisk, allt som är begagnad läggs ut igen eller så sparar jag det! Allt som är fisk används och skärs i bitar, det händer t o m att jag ber om fiskrens och man tittar lite förvånad på mig och jag förklarar!

Ge Kebab-riggen en chans!

Mäskning fungera väldigt bra och Gäddorna är tacksamma för ett mål mat, som inte kostar energi! Värre blir det när måltiden innehåller 2 stycken trekrokar! Jag lägger ut en del fiskbitar på ett större område och sen drar jag ihop området under några dagar, detta om jag inte kan fiska direkt. När det gäller fiske direkt, så lägger jag 3 - 5 fiskbitar runt min betesfisk och det brukar ge resultat.

Vilken lina är bäst, braids eller nylonlinor och vad rekommenderar du Luis?

Braids är bäst, stumma linor utan töjbarhet, sätter krokarna direkt i Gäddans hårda käkar och jag rekommenderar, om man har råd Power Pro i 0,36 mm! Är plånboken lite tunnare, så är Saengers 4X ett bra val och betydligt billigare med en spole 0,30 mm som klarar 28,8 kilo och priset hos Karpfiskebutiken är endast 89 kronor. Båda dessa Braids är flytande och superstarka och ett måste för grov fisk.

Nylonlinor har en töjbarhet upp till ibland över 20 % och dem funkar för fiske nära land med lite extra krut i mothugget. Om jag använder nylon, så väljer jag numera Karpfiskebutikens Sensitec i 0,36 mm. Den har inte så värst mycket töjbarhet, och den är stark, hela 11,5 kilo säger spolens etikett och jag tror att det stämmer! Jag har inte priset i huvudet, men den är inte dyr och du får 400 meter per spole och det räcker till 4 rullar med tanke på att den ska användas nära land!

Vad anser du vara den bästa tiden på dygnet för Gädda och svara gärna: Vår/sommar och Höst/vinter?

Jag har fiskat Gäddan sedan 1967 och alltid märkt att morgonen är bäst och det gäller hela året runt. Sen finns det alltid undantag, som i allt annat. Jag fiskar inte Gädda under sommaren, men vår, höst och vinter, är det oftast tidig morgon och det inträffar alltid en huggperiod vid 08.30 i dem flesta vatten!

Visst kan man fånga Gädda dygnet runt, så morgon och förmiddag fram till 11.00 och sen sen eftermiddag och kväll kan ha sina goda stunder också. Sen har vi en tid på dygnet, var dem flesta inte fiskar Gädda och det är mitt i natten!

Större Gäddor äter ofta på natten!

Under min tid som specimenfiskare under 80 - talet var vi metade mycket efter Ål, så fick vi otaliga fina Gäddor på våra små Löjor och senare tog jag upp detta själv och tillförde lite extra doft i form av oljor eller fiskdofter från karpfisket och det funkar bra!

Nära land eller mitt i Ån?

Säg att du har 3 spö med dig, då skulle jag fiska 2 av dessa nära land på varje sida om mig med bottenmete och ett spö med flötmete, skulle få driva med strömmen och fiska av mittenpartiet och alla befintliga strömkanter. Ger detta inget, så flyttar jag på mig, tills jag hittar fisken!

Hur långt har du mellan båt och flöte under flötestrolling?

Max 30 meter och alltid med braid! Använder 2 spö och har spolen eller baitrunnern löst ställd, linan i spöts linclip och har koll hela tiden på mina flöten. Jag fiskar mina beten på olika djup och ändra lite ibland. Ett effektivt sätt är att använda 2 mindre betesfiskar på var sin trekrok, detta skapar en enorm reklam och det missar inte Gäddan!

Motor är bra på större vatten, men jag föredrar att ro båten och kan enkelt anpassa hastigheten och det ger lite motion samtidigt. Vid napp, vevar jag snabbt in det andra spö och sen lägger jag in mothugget och det är fit för fight! Glöm inte flytvästen! Fiska inte ensam om du kan och tala om för någon vart du är och även om du byter vatten! Det är viktigt!

Luis, du har en förkärlek för fiske i mindre vatten.Varför?

Här skulle jag kunna svara, för att dem är lättare, men så är det definitivt inte! jag gillar mindre vatten på grund av intimiteten, samt att i många "bortglömda" vatten, så finns det grövre Gäddor. Ta t ex här i Nybro, ska man fiska Gädda, så drar man direkt till en större sjö i närheten eller så blir det Kalmar sund och det är inget fel i dessa val!

Man fiskar inte i dem mindre vattendragen, gäddorna finns där och dem växer och är utan någon form av fiskepress och det gynnar jo dem som fiskar i just dessa vatten. Sen gillar jag när man visar upp en 7 kilos från ett hål i skogen och åskådaren säger -Där har jag fiskat, men aldrig fått något! -Nä, men du använde inte en hel Makrill heller! Och sen kommer frågan, kan man använda dem till Gädda o s v och så rullar det på år efter år!

Det var en del av frågorna, det blir flera framöver. Jag hoppas att ni hade en fin midsommar, fotbollen gick tyvärr inte bra och nu får vi titta på de danske och hoppas att dem fortsätter i samma stil som senast, då kan det räcka långt, väldigt långt! Skitfiske på er allihopa!