söndag 28 mars 2021

Det är vår på riktigt nu!

Strömmen, värmen och vinden hade rivit upp isen i åtminstone halva Svarte göl och jag ville testa stolen från Sonik, men också den lilla podden, som jag knåpade ihop i vintras. Fram med två spö, stolen och några betesfiskar och snart var testet av stolen klar. Man kan inte få det mycket bättre för den summan!

Jag får med mig den enkelt på moppen och i den stora påsen som den kommer i, finns det massor av plats för annat och allt spänns fast och sen drar man bara till vattnen. Podden var en annan sak, stabiliteten är inte den bästa, men för ett par spö efter gädda är den helt Okay och på vissa platser behöver man den.

Test av podden, lite justeringar behövs.
Jag märkte snabbt att lite saker måste göras för att få den lite bättre och detta fixades redan samma kväll och nu är jag nöjd med den. den tar ingen plats och allt går i påsen tillsammans med stolen och en del annat.
Man sitter som en kung i Sonikstolen.
Vädret var skönt med sol och kaffet satt gött i strupen. Stolen testades med benen på högsta läge och inget verkar svagt, nästa test var att prova när det lutar mot vattnet med lite längre ben framtill och även att sitta med ryggen mot vattnet och ha lite längre ben baktill och allt fungerar suveränt.
Den blir bra efter lite justeringar.
Någon gädda blev det inte och det gör inget, jag var nöjd med ett par timmars frisk luft, samt testen av Pod och stol. 


Rismåla göl.

Isfritt i Rismåla göl.
Jag tog en runda upp till Rismåla och blev faktiskt lite förvånad över att hela gölen var isfri, nu var det dags att gå runt ett par varv och spana efter fisk typ vårystra karpar, men framför allt gäddor som solar sig inför leken.

Jag såg två karpar och en gädda av mindre format, det var allt. Jag skulle fiska här dagen efter och funderade lite fram och tillbaka om vad som skulle vara effektivast i ett Regnbågsvatten ... Dessa är inte dem enklaste att knäcka!

Gräsbryggan och djupet utanför.
Gräsbryggan var en möjlighet med djupet utanför och med lite vind, skulle man kunna drifta av en större del av denna del av gölen, så en plan började ta fart.
Fiskbitarna ligger ute inför morgondagen.
På den så kallade "Branmannaplatsen" har jag tidigare år sett större gäddor under våren och under leken och närheten till Gräsbryggan, gör det möjligt att ha ett spö ute här och ha koll på allt och jag lade ut en del fiskbitar på platsen inför morgondagens fiske.
Woody Woodpicker hälsade på.

Spöna ute från Gräsbryggan, ett en meter under ytan och ett en meter över bottnen.

Den kommande morgon var kylig, lite dis hängde i luften och det kändes bistert i nävarna under tiden jag monterade mina Deadbaits. En snabb kopp kaffe och sen lades två flöten ut och väntan kunde börja.
Kylig morgon, men snart skulle värmen komma.
Till min stora glädje såg jag lite rött sken lågt bland träden, solen kämpade sig sakta upp och när mina fingrar var rörliga igen, så lade jag ut en stor piercad och inoljad fet Sardin på "Branmannaplatsen" och jag lovar att det stank Laxolja halvvägs till Nybro.

Allt kändes perfekt och man kände sig lite het (kan man känna sig så som 61 åring?) Inte fan vet jag, men det kändes som att det skulle kunna hända något. 3 timmar senare insåg jag fakta efter alla olika försök att få en gädda att nappa, detta funkade inte och ej heller det ensamstående spö och ett byte av plats, var ett måste.

Två pop-up Makrillar fiskades överdjupt.
Jag flyttade till Bloms vik och invaderade plattformen, här kunde jag spana efter fisk och samtidigt ha en chans för en eventuell gädda. Dem gamla betesfiskarna skars i bitar och lades ut och två fräscha Makrillar från Indien lade ut med 2 fots överdjup och en ny väntan kunde börja.
Två identiska flötestacklingar.
2 timmar och en skaplig solbränna senare hade jag fått nog, men även sett nog och jag gav upp och nu kommer det ironiska: Jag plockar av mina beten och skär den ena i bitar och kastar ut dessa, den andra Makrillen slänger jag ut 2 meter från bryggan och ser den dalar ner till bottnen.

Lite förvånad över vattnets klarhet är jag, jag packar ner allt, men när jag ska hämta håven, så är den hela Makrillen borta!? Man kan bara skratta åt det hela och det gjorde jag under den långa vandringen till mopeden och snart var jag hemma hos hjärtat som bjöd på kaffe.

Så där har vi vad som har hänt dem senaste dagarna, jag fick ingen fisk, men jag såg Hackspätten, Ekorren, Årets första Sandödla, Stjärtmesparet, Gässen och Salskrakeparet och Knipornas eviga jagande över gölen efter andra hanar som tränger sig på hans hona. Det är vår, en skön tid, ge dig ut, håll avstånd och sköt om dig, Skitfiske på er!
 

onsdag 24 mars 2021

Allt detta för endast 804 kronor med frakt!

Nu kanske ni resonerar att vad gör ett kit med larm och reciever på en block för rovfisk? Jo, det är så pass bra att jag vill propagera för detta kit. Vi som metar våra gäddor från land, vet hur svårt det ibland kan vara att ha spöna inom synhåll eller blåsiga dagar, var det kan vara svårt att höra larmen och framför allt vilket larm ... ni känner igen detta eller hur?

Nu bland enormt många andra typer av larm, finns detta lilla kit för tre spö, var ljuset är starkt (bra för nattfiske) lagom känslighet, ton och volymkontroll och en ringa storlek och det bästa av allt priset. Det passar perfekt för gäddfisket med Deadbaits. Larm tar stryk, så är det och är det någonstans ett nappalarm ska vara pålitligt, så är det under gäddfisket.

Vi måste direkt veta att en gädda är framme och larmet ska tala om det för dig och det oavsett väder. Saber S 4 gör detta på ett förnämligt sätt, med sin höga ton, som kan ställas ner och genom att du har en liten smidig reciever, du kan inte missa nappen!

Saber S 4 Wireless 3+1 Bite Alarm set!

Vad du får för pengarna.

Kittet kommer i en låda, som sen blir en bra tackelbox!

Beskrivning hur du ställer in larmen mm.

Larmen är 3 cm breda och 12 cm höga med Snagears och gänga. 

Volymknappen fungerar även för att sätta på och stänga av larmen.
Recievern är 4 cm bred och 7,5 cm hög.
Ett snabbt test visade mig att 80 meter med träd och buskage var inget hinder mellan Recievern och larmen och det är bra. Man ska inte vara på det avståndet från sina spö!
Reciever och nappalarm i jämförelse.

Avtagbara Snagears.
Latching time(tiden var larmet lyser efter ett bleep är ca 20 sekunder)
Mässinggäna och 3,5 mm sounderboxuttag.
Du får röd, gul och grön färg på LED-lamporna på larmen.
Recievern drivs med 3 stycken AAA batterier.

Nappalarmen drivs med ett A23 batteri.

Till Recievern medföljer en feministrem.

Jag måste tillstå att det lät lite väl billigt, men och det är ett stort men, detta kit är riktigt jävla bra för en summa av 804 kronor, sugen på detta? Kontakta Karpfiskebutiken och du har det hemma på 2 dagar eller fortare, man vet aldrig med den suveräna service dem presterar.

OBS! jag var ute igår, men någon gädda blev det tyvärr inte, det gör inget, Sonikstolen var superskön, solen sken, fågelsång, kaffet var gott och den lilla podden jag knåpade ihop fungerade bra, fast lite ändringar ska göras. Ha det bättre och skitfiske på er!

tisdag 16 mars 2021

Denna eviga väntan och längtan!

Det går väldigt sakta med isarna, det händer inte mycket mera än att det har släppt lite vid land, men det är allt som har hänt den senaste veckan. Jag var ute i dag och kollade och man är lika besviken och det är bara att inse fakta, ta sig en kopp kaffe och gå genom grejerna för femte gången!

Allt är klart in i minsta detalj, inget fattas och planerna för året är smidda, ända hindret är det vita locket,men man vet dock att det snart kommer att ge sig. Jag ska tacka för alla mejl med frågor en del av er får svar direkt och en del sparar jag och tar upp dem här så även allmänheten får lite tips och kanske svar, vi får se!

Det finns inte mycket att orda om, utan jag skickar lite bilder och tankar i denna stund av väntan och längtan och kanske om vädret håller sig på plusgrader, så kanske jag kan komma ut och meta gädda innan nästa helg och igen får jag säga, vi får se!

Bara komma tidig en morgon ...

... Och kunna njuta av öppet vatten och chansen ...

... Att bli avbruten mitt i kaffet ...

... Och se flötet glida lite och sedan sticka!

Kanske man snart kan meta lite?

På flykt.

Tidig vårkarp anno 2005, nog längtar man!
Har ni inte ordning på allt, så fixa det nu! gå genom, resa, städa och komplettera det som eventuellt fattas och du står redo inför den nya spännande säsongen. Skitfiske på er alla! 
 

fredag 12 mars 2021

Ge dina Deadbaits lite färg!


Det var ett lite tag sedan sist, men det finns inte så mycket att orda om i dessa tider. Isen är fortfarande ett hinder i dem flesta vatten och där jag hade lite planer, där får man nog vänta ett tag till, innan man kan börja.

Så ser det tyvärr ut just, men det är glädjande att det kommer lite frågor från er och denna gång ville Stefan och Alexander ha lite svar på hur man färger sina betesfiskar utan att dem får lämna fruar och hemmet ..... Så farligt är det inte grabbar! Värre blir det när vi framöver tittar på hur man förbereder sina Deadbaits med oljor och doftämnen!

Boiliefärg i pulverform, vatten och betesfisk.
Det är ganska enkelt att färga sina betesfiskar och det gäller alla typer, vad man behöver är några avskurna Petflaskor, lite vatten och olika boiliefärger i pulverform.

Mina val för färger är Nash och Mainline och bland färgerna väljer jag röd, gul och orange, då alla dessa färger attraherar gäddorna och man kan experimentera efter egen fantasi.

Låt fantasin spela!
Fyll flaskorna med vatten och blanda ner en matsked med önskat färgpulver och rör om, så allt löser sig och nu finns det lite olika kulörer att tillgå. För hela fiskar i samma färg, så är det bara att lägga ner dem i flaskan i 5-10 minuter.

För att få färg på halva fisken eller delar av fisken, så kan man hänga dem i kanten av flaskan med ett pappersgem under samma tid. Efter att fiskarna har dragit till sig färgen, så läggs dem på hushållspapper och får torka till lite, innan dem återgår till frysen och dem är klart för fiske.

Ända fisken denna dag, kanske var det färgen?
Färg skapar nyfikenhet, så är det! Titta på alla konstbeten som finns och en del är bättre än andra. Färgade betesfiskar fungerar på flera sätt bland annat just genom nyfikenheten som skapas, men även för att lura gäddor, som har varit med för och passar sig lite, innan dem gapar stort och där tar färgen över och nyfikenheten.

Doften från din Mört eller Sill finns där alltid och gäddan är van vid att dessa beten har en viss färg, men ändra du färgen, så är du nere på 50/50 och oftast så tas den färgade fisken utan en tillstymmelse till tvekan. Många tröga dagar, var inget fungerar, så är det just den färgade betesfisken, som räddar dagen. Testa och prova! Tills nästa gång önskar jag er alla skitfiske!
 

fredag 5 mars 2021

Sunken Paternoster, en bortglömd metod?

Om detta tackel och denna metod är bortglömd eller inte, det vet jag inte! Jag undrar dock hur många i vårt avlånga land som använder denna effektiva metod, eller är det ingen som har tagit notis av det hela?

Om så är fallet, har man missat mycket, då denna metod är supereffektiv för att presentera en betesfisk (Dead or alive) på en gäddas ståndplats, i ett område var det är mycket växtlighet eller innan leken, var dem har lite annat för sig och här kan ett bete reta den stora damen till hugg.

Sunken Paternoster Tacklet.
Jag har gjord en vansinnig fin och formidabel ritning av tacklet i sin helhet och hela kittet fiskas med flötet under vattenytan. Stoppknut, bead, flöte och ditt 2-krokstackel.

Från ditt 2-krokstackel knyter du fast en tunn lina i lekandet på ditt tackel och sen bestämmer du hur högt över bottnen din betesfisk ska stå eller röra sig. 60-70 cm brukar jag ha och ditt bly bör ligga runt 3-4 oz, så allt står stilla.

För stilla vatten monterar jag betesfisken med en krok i stjärten och andra kroken i sidan. För strömmande vatten har jag översta kroken i betesfiskens mun, huvud eller nacke och den nedre kroken i sidan och här är det bra om du krökar ditt Deadbait innan du monterar sista kroken. Det krökta betet får lite mera rörelse i det rörliga vattnet och det märker gäddorna. 

Fox Sunkfloats i XL och medium.
Dessa flöten monteras över ett lekande med en gummitube och det är bra för lite grundare vatten och den klara färgen skrämmer inte gäddan, fast jag tror inte dem bryr sig, det handlar mera om maten du serverade.
Anacondas Subfloats i 10 och 20 gram.
Jag använder både Fox och dessa från Anaconda Tackle, dem två olika flytkrafterna gör att man kan använda både små och stora betesfiskar och det är ingen nackdel och byte av dessa och tidigare nämnda flöten går väldigt fort.
En överhandsknut en cm över blyet.
Vi måste till varje pris se till att våra tackel är så säkra dem kan bli, det är lika viktigt som att sköta om våra fiskar på land! Det finns en liten risk för att sänket kan fastna i bottnen, grenar, växtlighet mm och det eliminera man enkelt, genom att på den tunna linan och ett par cm ovan ditt bly, göra en liten överhandsknut och där går din lina om blyet fastnar.
Överhandsknuten gör linan än svagare.
Här ser du knuten nere till vänster på bilden och glöm inte den, det är viktigt! Det kostar ett bly, men du landar gädda.
I väntans tider ....
Allt läggs ut på platsen eller kastas ut och nu ska du strama upp linan till sänket, där efter släpper du på linan och flötet dras upp och din lina ut en liten bit. Nu står tacklet rakt och nu monterar du din indikator och aktiverar ditt nappalarm.

Enkelt, säkert, smidigt och en väldig effektiv metod att meta gädda på på trånga ställen, intill en vasskant, var man inte vill att ditt livebait ska simma in och gömma sig och det finns många scenarios, var detta tackel är lösningen.

Byte till ett Paternoster tackel gav fisk.
Här resultatet av ett Paternoster tackel. Vanligt flötmete gick inte, men ett parkerad bete togs efter en timmes tid och dagen var räddad. 

Testa detta nu i vår och upplev hur effektivt det är, ställ ditt bete på en ren plats i växtligheten, i kanten av Näckrosorna o s v. Skitfiske på er alla!
 

måndag 1 mars 2021

Gamla bilder i en salig röra!

7 minuter mellan nappen!

Lyckebyån vid Krukö.

D.A.M Winckle Picker, lövmask vid gamla hopptornets pålverk.

Snake från Bloms vik, Rismåla.

Helgen efter, samma storlek från Linnéasjön.

Fin gädda på megamattan.

Min första 2 kilos, Alsterån.

Pimpelabborre från Linnéasjöns djup.

Fin Båge, kul ibland.

Makrill eller Sill, vilket skulle funka?

 Skitfiske på er alla och glöm isarna!