fredag 29 januari 2021

Sonik-TEK Folding Chair Compact.

Vi tittar denna gång på denna gedigna ihop fällbara stol och synar den lite i sömmarna. Det finns 2 modeller: Compact, som jag tar upp här och en Standart, som passar er som är bredare där bak eller vill sitta lite högre.

Vill du veta mer än vad jag beskriver här, så tittar du in hos Karpfiskebutiken och där kan du läsa mera. Nu till min genomgång och test, som skedde hemma och inte ute bland snöröjarna, sand, salt och annat.

Jag blev väldigt imponerad!

En liten beskrivning.

Compact: 86x26x20 cm.

Väl tilltagen transport bag.
Denna påse har en dragsko för stängning och en axelrem, bottnen är förstärkt och stolen blir inte otymplig hängandes över axeln. Bagen är vattentät, så inget vatten lämnar påsen eller kommer in och under fiskets gång, kan du skydda andra saker.
Stolens camofärg.

Ryggskydd/nackskydd.

Skydd för sidofläsket.

Bra grepp på armstöden.
På bilderna hos Karpfiskebutiken ser dessa grepp lite annorlunda ut, tror att det var foam och en knapp längst fram. På min är det avtagbara foam/tyg, men dem ger ett väldigt bra grepp och framför allt när man flyger upp på ett napp.
Alla 4 ben är justerbara. 

Mudfeets.
Bra Mud feets, men inte dem samma som är avbildade hos Karpfiskebutikens bilder, där är dessa fötter lite räfflade och jag anser att dessa på bilden med små dobbar, är bättre?
Underredet.
Jag har gungat, vridit mig på alla sätt, slängt mig tillbaka mot ryggstödet, studsat i sittdelen, jag väger 118 kilo och den håller utan att något viker sig eller att några sömmar knakar, så den känns riktigt bra och ett bra köp för dig med exempel liten bil mm.
Svetsat för styrka.

Pilsner bagen.
Denna lilla medföljande bag, kan användas till mycket och i min hamnar nog min reciever om jag sitter en bit från spöna.
Väldig stabil och skön att sitta i!
Den är enkel att ha med sig, man sitter väldigt skönt, lagom sitthöjd och sittbredd, stabiliteten är riktigt bra och jag får återkomma senare om jag skulle hitta något som inte riktigt stämmer eller är bra.

Data: Compact: måtten är 86x26x20 cm, sitthöjden 38-50 cm, sittbredd 44 cm, rygghöjd 60 cm, vikten är 4,8 kilo och stolen klarar grabbar upp till 130 kilo! Priset ligger på 599:- om du inte tar den på förordern,som pågår just nu.

Data: Standard: Måtten är 98x26x20 cm, sitthöjden är 50 - 60 cm, sittbredden är 49 cm, rygghöjden är 60 cm, vikten är 5,4 kilo och  stolen klarar grabbar upp till 130 kilo! Priset är 699:- om du inte tar den på förordern, som pågår just nu. 

Nu ligger isen och snön, jag undra när man kan börja fiska igen i öppna vatten? Skitfiske på er och spana in denna stolen om du står inför ett köp!
 

tisdag 26 januari 2021

2-krokstackel.

Klipp till en bit wire på ca 60 cm och innan du klipper av wiren, så värmer du wiren med en tändare på det ställe du ska klippa och den fransar inte upp sig.

Trä wiren genom trekrokens ögla, för ner och lägg wiren längs med kroken och ner till krokbörjerna. Därefter lägger du wiren tillbaka ner och runt krokböjerna och lindar runt wiren 6-8 varv runt kroken och avslutar med att trä wirens ände genom kroköglan och drar åt så hårt du kan och den kroken sitter som berg och flyttar sig aldrig.

Nedre krok, wiren runt kroken, knotless knot och snabblim.
Med den övre kroken gör du exakt likadant och innan du gör det, så bestämmer du avståndet mellan krokarna. Avstånden mellan krokarna bestäms efter dina betesfiskars längd, själv håller jag mig mellan 7-12 cm.
Övre kroken, wiren runt kroken och knotless knot och snabblim.
Nu sitter dina krokar på ett bra sätt, och det blir starkt och du kan, om du vill ge varven du har gjord en enkel droppe med snabblim, dock mest för lugnets skuld, det håller ändå.
Ring swivels ger rörlighet, tvinnad och limmat med snabb lim.
Nu återstår det bara något att knuta fast huvudlinan i och det brukar vara ett vanligt lekande. Jag använder ofta en betesfisk, som står en bit över bottnen och jag gör dessa tackel lite kortare (längden görs i det avstånd, jag vill ha betesfisken över bottnen) Och istället för ett vanligt lekande, använder jag en Ring swivel, som sedan kopplas till min overtrace och det hela får mera rörlighet.

Jag gör ett halvslag på wiren och drar wiren över ring swiveln, du ser på bilden vad jag menar och ser till att jag har en tamp på 5-6 cm. Denna tamp värms upp, så den blir glödande och mjuk och sen fäster jag en Peang i änden av wiren och tvinnar det snyggt och prydligt. 

Jag ger denna tvinning en droppe snabblim och det kommer aldrig att kunna trasa upp sig eller glida upp, eller annat fantastiskt under fiskets gång och det blir sanslöst starkt och det blir så enkelt att göra, se bara till att du tvinnat wiren ifrån dig, så du inte får Peangen i huvudet, när den släpper från wiren.

Skivor från söndriga jiggar ger dig extra attraktion på betet.
Jag beskrev för ett tag sedan, att du kan använda dåliga eller skadade jiggkroppar för dina gäddtackel, gummit är mjukt, färgen väljer du själv, eller så gör gäddan det åt dig och du får mera attraktion runt din betesfisk. Testa själv och önskan om skitfiske kommer här!
 

söndag 17 januari 2021

Ett par tips!

Fiske med mjuka Deadbaits, som sill och Sardiner kan och vill skapa problem om, man har lite för hårda spö, man kastar ibland lite för hårt och betesfiskar seglar iväg och det vill man inte vara med om eller hur? Man bör ha spö med en ganska svepande och mjuk topp och kasta lite mjukare, så löser detta problemet sig, eller så kan man ta till sig dessa två tips.

Ett annat problem är fisket över gräsbottnar, här sjunker betesfisken oftast ner i gräset och gäddorna har svårt att hitta eller plocka upp betesfisken, utan att den känner motstånd från gräset mm. Jag fiskar i ett sådant vatten och under en dag för många år sedan, undrade kompisen hur jag gjorde, då hans napp oftast slutade med att gäddan släppte betet.och jag ska förklara.

Vad du behöver för fiske över gräsbottnar.
Du behöver det på bilden ovan: Betesfisk, här en Sardin och dessa är mjuka, ditt 2 - krokstackel, PVA-tråd och några rigfoam nuggets. 

Dessa nuggets kan du köpa i karpfiskebutikerna eller göra som jag, att fråga i teknikaffärer, om dem har några, då dem annars bara slängs. Det är ett förpackningsmaterial, som är gjord av olika stärkelser och det löser upp sig i vatten, ganska fort.

Monterar dina krokar som vanligt.
Börja med att torka ren din betesfisk, så den inte är blöt eller fuktig. Ute vid vattnet, kan du använda solen eller ha med dig lite hushållspapper eller annat, som absorberar vätskan från betet.

Jag visar er detta på hemmaplan, då jag inte hade lust att stå ute i snöovädret som drar in. Efter torkningen, monterar du dina krokar i betesfisken och du kan nu även ge betet lite doft eller olja, om så önskas.

PVA-tråden ser till att ditt bete inte ramlar av i kastet.
Med krokarna placerade i betesfisken, så tar du en bit PVA-tråd och lindar några varv runt stjärtspolen på betesfisken och gör en vanlig enkel knyt. 

Du ser på bilden vad jag menar, på den övre kroken räcker det med ett varv och en knyt och din betesfisk håller sig på krokarna under kastet.

Betesfisken klar för fiske över gräset.
Man kan poppa upp sin betesfisk, så den står över gräset, men i mitt fall var det gräs överallt och här fanns gäddorna och bland gräset fanns små smala gånger, var dem rörde sig och att pricka dessa gånger med en upp poppad fisk och ett bly, det var inte lätt och min lösning blev följande.

Ett litet glidande bly på 1 oz eller kanske bara 2 SSG-hagel och ca 60 cm sjunkande 30 lb braid och sen en overtrace och mitt 2-krokstackel med betesfisken och det hela sjönk sakta och lade sig uppe på gräset. Men bara om jag använde lite större foam nuggets på båda krokarna!

Betesfisken sjunker sakta ner, efter att dessa nuggets har löst upp sig och gäddorna får inga svårigheter att hitta eller ta dina beten och i andra vatten, var man kanske behöver att kasta en Sill eller annat mjukt bete långt, så är och förblir PVA-tråden eller PVA-tejp, en god vän i nöden! 

Tänk på att om du ska kasta långt, så vill bly och betesfisk, gärna dela på sig under färden och betesfisken hamnar oftast en bra bit ifrån ditt bly. Lite PVA-tråd, som du knyter mellan blyets lekande och lekandet på ditt tackel, löser detta problem och allt hamnar tillsammans. Skitfiske på er!

fredag 15 januari 2021

Tyvärr!

Med is överallt och en hårdare kyla på väg, så var tilltron för något fiske i den lilla kanalen Bolanders bäck, inte särskild stor, mild sagt faktiskt väldigt liten. Men planen fanns där och jag ger mig inte så lätt och igår eftermiddag tog jag en runda och tittade lite.

Kanalen var öppen, lite rörelse i vattnet var det också och jag hittade snabbt fram hur och vart jag skulle fiska, om chansen fanns efter nattens kyla ner till kanske 10 minusgrader ... Inte särskild lovande!

Var jag såg gäddan i näckrosorna.
En liten röd markering visar vart näckrosorna finns och det var där jag såg denna gädda stå i somras. Ingen annan fiskar i kanalen och jag vet att den har gott om föda i form av Mört och Abborre och jag tror att den finns kvar. 

Min tanke var att lägga en piercad Sardin, antingen naturell eller med 2 ml Laxolja, doften skulle förhoppningsvis väcka gäddan i det kalla vattnet och jag skulle få mitt run. Allt jag behövde göra var att inte fiska för nära plastankorna som är fastsatta i bottnen och sen pressa gäddan bort från dessa. 

Från andra sidan sett.
Här sett från ena bron och här ser man dessa plastankor och den röda markeringen visar var jag skulle placera min betesfisk. Bra plan tyckte jag och tittade vidare längs med kanalen.
Ett litet problem.
Här har vi ett problem, plastankan sitter fast monterad med en lina i bottnen och då detta är den djupaste delen jag har hittat, så tror jag att gäddan står här. Dels på grund av djupet och i skydd av strömmen, men även närheten till Mört och Abborre som bör finnas här också.
Fin sträcka för lite Drop shotting.
På andra sidan av bron finns en liten sträcka med ca 1,5 meters djup, här kan gäddan också befinna sig och det skulle självklart provas och under tiden skulle jag testa lite med jigg, Drop-shotfiske och testa lite små wobblare.
Första parkett.
Första parkett, bara att skotta rent och slå röva ner på mattan och fiska. Man sitter ganska ostörd och i lä för den svinkalla nordanvinden som skulle komma.
Betesfisk fixade jag på hemvägen.
Jag var nöjd med vad jag kom fram till, allt som oroade mig var vädret som skulle komma under kvällen och natten. Skulle kanalen hålla sig öppen från is och skulle det gå att fiska som jag ville?

Jag tar alltid chansen om den finns och på hemvägen besökte jag Alibabbas business och tog med mig en påse feta och oljiga Sardiner. Måtte det vara möjligt att fiska kanalen i morgon!

Drivande snösörja.
Vilken morgon! Cykellåset var frusit, så jag fick gå dit. 9 minusgrader på termometern och det kändes i kranen, när jag traskade till kanalen. Här möttes jag av drivande issörja, som samlade sig och hade samlat sig just där jag ville fiska ... lite typiskt eller hur? 
Is och snösörja.
Jag provade med bottenmete, men sörjan och lite tunnare isflak gjorde sitt till att det roliga snabbt tog slut och jag hann med två kast med ett Drop-shot tackel och sen var ringarna p det lilla spöt fulla av is. 

Jag visste att det skulle bli så med 9 minus och en nordan på upp till 13 m/sek, men jag provade med ett flötemete och issörjan var ett stort problem och flötet fastnar på linan fastfryst.

Jag får nog vänta lite!
Jag lade ner verksamheten och får avvakta och se hur det blir dem närmsta dagarna, som sagt jag ger mig inte och jag passade på att lägga ut tre Sardiner som jag skar i lagom stora bitar och jag hoppas nu på två saker: Att vädret blir lite mildare och att gäddan fattar tycke om dem utlagda fiskbitarna, det gör det jo lite lättare när man kan fiske eller kanske inte?

Lite tjurigt var det, frisk luft och erfarenhet fick jag och fajan kändes som russin, när jag kom hem efter en timmes trams vid kanalen ... skitsamma, det blir bättre tider, skitfiske på er!
 

torsdag 14 januari 2021

Jobba, jobba och dina chanser ökar markant!

Lappmöglet ramlar ner i en strid ström över mina trakter, vattnen fryser igen, men Bolanders bäck är fortfarande öppen och isfri i motsättning till andra vatten i kommunen och min tanke är eller var att prova där i morgon. Det ska självklart bli ner emot 6 - 7 minus under den kommande natten och det kan tyvärr sätta stopp för mina planer, kring att doppa ett bete i den lilla bäcken, men vi får se om jag kan lyckas.

En annan tanke jag har, är att skriva lite här och samtidigt sticka ut hakan lite och påstå att majoriteten bland gäddmetarna är lite väl lata i sitt fiske .... Jaså! Det tycker inte du, men så är det faktiskt! Man gör en del fel och man är ganska lat och det straffar sig oftast och jag ska ge lite exempel på vilka fel man gör, men samtidigt ge en del tips, för att rätta en dålig dag vid gäddvattnen till en bra dag.

Lappmöglet över Nybro.
Ett stort fel man gör, är att man endast har en typ av betesfisk med sig, man bör ha flera typer. Grunden är den att vill inte gäddorna ha just den typen av betesfisk, som du har med dig, så står du dig slät, så ha med dig lite olika typer av betesfisk och prova dig fram till vad som gäller för dagen.

Latheten består oftast i att man kommer och skickar ut sina betesfiskar och där får dem ligga i hopp om att gäddan ska hitta dem, står gäddan stilla, så står du dig slät igen och mitt tips är att flytta på din betesfisk, typ var 20 - 30:e minut eller bytt plats, om inget händer.

Sillen, ett super bete för Gäddan.
Vad gör dem flesta när dem börjar sitt fiske? Jo, på med en hel betesfisk och sen tror man allt är klart, men just denna dag fungerar kanske inte en hel fisk och gör man inget, så straffar det sig och jag ska ge lite tips till er, då det finns ganska mycket att göra med just 1 betesfisk, säg en Mört och det är som följer:

Använd den hel, halv fisk, på bottnen, poppat upp, så betesfisken står en bit över bottnen, skär eller pierca betesfisken och få ut mera doft, du kan använda dem naturella, med doft eller med en olja och färga dina betesfiskar och du kan fiska dem statiskt eller knycka in dem med jämna mellanrum. ... Gör ni detta under en dag vid vattnet? Handen på hjärtat!

Samma sak gäller med andra betesfiskar, som Sill, Makrill, Sardiner mm, det finns mycket man kan göra och jo mera du jobbar, jo större kommer din belöning att bli med tiden och du märker snart vad, som gäller för respektive vatten.

Makrillen, min absoluta favorit!
Något annat, som ökar dina chanser är att du bör spara allt i fiskväg från dina betesfiskar. Huvuden, trasiga fiskar, bitar, ja allt och dem sämsta delarna mäskar du med i området, du ska fiska på och dem bästa bitarna sparar du till en Kebab - rigg, som är så otrolig effektiv, just bland utlagda fiskbitar.

Doften av det du mäskar med drar in gäddorna och dem är tacksamma för denna gratislunch och dem tar din Kebab, utan minsta tvekan och där har du din belöning. Deadbaitwobbling är också effektivt och enkelt. 2 SSG- hagel på ett 2- krokstackel, på med betesfisken och du kastar ut, låter fisken sjunka till bottnen och sen vevar och knycker du den sakta in, kastar i fjäderform för att täcka alla platser!

Lite om flötmete: Vid fiske med Deadbaits och flöte, så har du också en del du kan göra, en gädda kan stå bredvid ett dött bete hur länge som helst utan att ta betet, men en knyck från dig i spöt och den hugger. Ditt flöte kan fiskas stillastående, det kan fiskas typ Sink and Draw, det kan vevas in väldigt sakta, bra metod i kallt vatten! Du kan drifta din betesfisk med vindens hjälp och du kan fiska ditt bete på bottnen, nära bottnen eller varför inte 1 meter under ytan. Prova dig fram under dagen!

Pensla på eller vaccinera din betesfisk med doft/olja.
Naturella betesfiskar är bra, dem har en naturlig doft, som gäddan känner igen från våra sötvatten. Seabaits: Alltså Sill, Makrill, Sardiner mm, har en mera distinkt doft och det gör dem effektiva. Sen har vi andra möjligheter att ändra våra betesfiskar med diverse dofter och oljor, eller rent av blandningar av dessa och det fungerar också bra.

Sen har jag gått ett steg ytterligare i detta! Jag sparar blod mm, från exempelvis Sill, Makrill och Sardiner, jag fryser in detta och sen sprutar jag in denna vätska i en vanlig Mört, Sarv eller liten Braxen och det lurar oftast gäddan till napp. 

Bland olika dofter, som finns bland karpfisket, ska du titta på dem med fiskdofter, skaldjursdofter, musseldoft, krilldoft mm och dessa kan du mixa efter eget tycke. Skriv upp vad du mixar ihop, så du vet vad du mixade ihop, om du hittar på en superdoft eller olja som ständigt ger fisk. Har jag varit tydlig eller bara skapat ännu mer frustration? Hur som helst skitfiske på er och jobba hårdare därute!
 

tisdag 12 januari 2021

Tuff förmiddag!

Snöfall och kyla i lagom mängd över mina trakter, värre är det uppåt landet, var SMHI nämnde upp till 70 cm snö och härom dagen bjöd vädergudarna på strax över 30 minusgrader! Tacksamt att man bor i södern!

Snön och den kylan vi fick ställer till det lite, en del vatten har frusit och andra har lite öppningar, men det ska släppa trodde jag och nu ska det bli kallt igen, inte bra! Igår skulle jag ta blodprov tidigt på morgonen och att lägga sig igen, kom inte på tal och efter att tanten hade sugit ur min kropp, så körde jag förbi gölen och insåg att det faktiskt fanns en chans att lura en gädda och så blev det.

Lätt handbagage!
Väl hemma blev det en snabb kopp kaffe och ett lättare spinnspö, samt ett flötmete och en påse Sardiner. Lite varma kläder och sen var jag snart framme och började i den djupa delen av gölen under en timmes tid på två platser, det fungerade inte och jag flyttade på mig, upp till en samling av vassar, här måste det finnas fisk!
Kanske bra i kallt vatten?
Med en oljig Sardin under flötet, var det dags att prova lite med denna kreation, som påminner om en Mört, fin gång och kastar bra, men vad hjälper det när dem inte vill hugga.
Jiggar testades för Abborre.
Jag testade lite eller rättare sagt en jävla massa jiggar, i hopp om att någon randig ville nappa, men nej, det var svårt oavsett hur sakta jag fiskade och ingen gädda som var framme, vilket är lite besynnerligt.
Inget av det här fungerade.
Timmar går och jag börjar inse att det hade nog varit bäst om jag hade lagt mig i sängen igen, ingenting fungerade och mitt flöte rörde sig inte en millimeter och .....
Paniklådan.
Paniklådan kom fram ur väskans djup, någon kombination måste för f.. fungera om jag bara hittar den och det blev ett satans pysslande och pusslande mellan allt möjligt och jag stod fortfarande utan en gädda eller fisk överhuvudtaget!
10.45 och solen visade sig!
Jag kände att det blev kallare och öglorna på spinnspöt började korka igen av is och en stund senare kröp solen fram mellan träden. Kall natt igen och sen är det slutfiskat på ett tag. 

Jag rensar spööglorna än en gång och ser nu att mitt flöte hoppar lite på ytan och larmet ger ett pip, jag blir nästan förvånad över detta, men det är en gädda som har hittat Sardinen.

11.00 kom dagens ända napp på Sardin/Laxolja.
Den tar god tid på sig och vandrar lite och stannar, jag ser hur den plockar med betesfisken och sen går den lite bättre och jag ger den mothugget. 

En liten, men vacker fisk, ganska försiktig av sig och bara den ena kroken satt  i munnen. Det värmde gott att få en firre och efter friheten lade jag ut ett nytt bete, dem kanske kommer i gång var min tanke.

En följare efter en av dessa.
En fisk på Deadbait, då ska jag ha en på spinnspöt också, jag ville det och satte igång och provade en ny blå jigg, en orange Conrad mm, alla små wobblare jag hade testades, dock utan resultat.
Inte ens någon av dessa gav hugg!
Jag testade lite nya för att se om dem skulle fungera, men det ville sig verkligen inte. dessa väger endast ca 4 gram och har en suverän gång och jag fattar inte att man inte få napp eller åtminstone någon fisk som följer efter dessa läckerheter, men så är det ibland.
Lille Conrad igen!
Jag skulle fiska till 12 - tiden och än en gång hängde jag på min lilla blåa Conrad med sin röda stjärt och kan ni tänka er efter 4 kast, så kom denna snipa i håven och jag fick operera lite för att få ut den lilla wobblaren.
Det var ingen lätt dag vid gölen.

Strax efter 12 var jag hemma i värmen igen, två gäddor denna dag var nog ett bra resultat med tanke på att man inte kunde fiska överallt och fisken inte var på humör. Men en på mete och en på spinn, det får man nog vara nöjd med.

På hemvägen slog mig en tanke, i Bolanders bäck som rinner från gölen vidare ner i Linnéasjön, såg jag i somras en gädda stå i några näckrosor, uppskattningsvis en 5:a och den kan väl vara värt ett kort besök med antingen en Sardin eller ett UL-bete, det ska jag prova! Skitfiske på er alla och ta det försiktigt!