torsdag 30 januari 2020

Lite blodigt blev det ....

Senast jag fiskade i Linnéasjön var den 17 januari och den dagen sved det lite när jag åkte hem. Högst troligen hade jag missat en större gädda i mothugget, en gädda som tog min Makrill.
Härom dagen ville jag har revansch och när jag kom ner kollade jag platsen med ett litet bly och märkte att ungefär där jag hade haft min Makrill tidigare, var det ganska mycket gräs.

Tanken slog mig att gäddan hade kanske haft svårt att plocka upp mitt bete eller fått gräs i käften eller annat, jag missade den i mothugget. Jag poppade upp en Makrill med lite foam i rumpan, piercade den lite med en knivspets. Nästa spö var en död mört som fick lite Salmon Oil och den fick ligga på bottnen på en plats som var ren.
Två beten på en ståndplats.
Två olika men effektiva beten inom bara några få meters avstånd från varandra, min fälla var gillrad och väntan på napp kunde börja. Under kaffet gång i strupen undrade jag om gäddorna var inne i en period var dem eventuellt skulle nappa?

Vädret var mulet, ingen vind och 5 plus i luften. Skönt för mig, men inte det bästa vädret för gäddfiske som jag har varit inne på i annat inlägg.
Spansk Makrill och en svensk död Mört.
Allt sånt där, skapar ibland lite tveksamheter i huvudet, men jag har inte tid att vänta på soliga dagar med vind, det finns annat än fiske här i livet och man får ta den lediga dagen när det passar och göra det bästa av just den dagen.
Fladen Scary Tail .... Ett tidsfördriv!
Lite tidfördriv med olika beten och Jerkspöt blev det och inga gäddor följde efter eller nappade och jag var nog redan inne på en blankning i mitt huvud.

Ja, ja tänkte jag, man har kaffe, cigg och frisk luft. Inga sjukdomar och frisk för sin ålder, varför klaga ? Man behöver inte tänka så långt för att inse att man faktisk har det väldigt bra ...
Någon hittade min Spanska Makrill vid 11.40
... Dessa tankar avbröts plötsligt av ett pip i larmet och Drop-Offen låg på backen! Haleluja! Linan rörde sig inte på 10 sekunder, men sen drogs den ut väldigt sakta, stannade och gick igen och jag satte krokarna.

Jag kände direkt att det var en bättre fisk som hade hittat Makrillen, fighten var nog den sämsta jag har upplevt. Men i Håven vaknade fisken till liv och började med sina rullningar, väl på mattan rede jag ut det hela och hittade min ena krok i käkvinkeln och den andra i Håvmaskarna.

Snabbt klippte jag av wiren och då såg jag att fisken var skadat i gälarna, jag säcka fisken en liten stund och funderade över hur jag skulle göra. Låta den vara eller försöka att ta bort det som störde fisken?

Den skadade gälbågen låg runt dem friska och det såg inte bra ut och jag bestämde mig för att se vad jag kunde göra.
Någon fiskare som inte hade skött om fisken?
Hur skadan har uppkommit kan jag inte säga, men det såg ut som att en krok hade slitit av gälbågen eller så har man bara dragit till något släppte för att få sitt drag eller loss kroken.

Jag klippte av denna gälbåge så nära den knäck den hade och det började blöda lite direkt. Försiktigt torkade jag rent och gav fisken lite av Kordas Mouth, ett antiseptiskt medel och blödningen stannade!

Det visste jag inte att detta medel har en blodstoppande effekt, men det är bra att veta för framtiden och nu vet ni det.
Lite blodigt blev det tyvärr.
Jag säckade den en stund till för att se om blodflödet verkligen hade stoppats och så var det och jag tog lite bilder på fisken.
Efter operationen.
Jag tror att detta ingrepp gick bra, fisken simmade iväg på ett väldigt piggt sätt och man fick torka brillor mm efteråt. Ska dock kolla lite så den inte ligger någonstans, i dag såg jag inget när jag mäskade för karpfisket.
Lite på snedden!
Får nog be om ursäkt för denna bild! Kameran gled nog lite på väskan som stod på hinken o s v, men det får väl duga tills vi ses nästa gång ett par kilo större. Kul med lite revansch, men en skada fisk är aldrig rolig.
NGT Braid Scissors är riktigt bra.
För 25 riksdaler får du denna gedigna sax som klipper både braid och wire utan några problem. supervass och den har en härdning som klara wire utan att saxen egg skadas.
Klipper enkelt både braid och wire utan problem.
Att den sen är gjord för folk med korvfingrar, gör jo inte saken sämre! Mina korvar passar perfekt som synes och jag tycker du ska skaffa dig denna. 25 spänn hos Karpfiskebutiken och glöm inte vinter rean och förordern som pågår. Skitfisk på er!

måndag 27 januari 2020

Dimma vs Soliga dagar.

Jag skriver ner väldigt mycket kring mitt fiske, väder och vind mm. En koll på skillnaden mellan dimma och sol, när det gäller fångade gäddor, är som natt och dag! Jag kollade även soliga dagar utan vind mot soliga dagar med vind och soliga dagar med vind ger helt klart bäst resultat.

Nu är det inte så att vi ska ge upp bara för att det är grått eller dimmigt just den där dagen var vi är fria från allt och kan fiska. Bara ut och prova, vi vet aldrig riktigt i denna trevliga hobby och det gör det hela så otroligt spännande. Och jag tror faktiskt som jag har nämnd tidigare att större gäddor kan ha nytta av mörkt väder i sin jakt på föda.
Vackert ja, men dimma är inte det bästa för gäddfisket.
Bra fiskedagar med dimma, dem är lätträknade, sen har vi dagarna, var dimman ligger tungt på morgonen och inget händer. Sen lättar dimman fram på förmiddagen och då plötsligt kan fisket bli bra och ibland riktigt bra. Man kan undrar vad det är som styr fisken?
Klar för landning.
Senaste tidens fiske har skett under gråmulna dagar och under en del dimmiga mornar och resultaten har varit som vanligt ett fåtal mindre fiskar ... Jo, någon större sak bommade jag i mothugget, men det är allt.

Mina erfarenheter är inte från några år tillbaka eller från ett par vatten. Nej, det rör sig om typ 20 års väderkoll och upp emot 20 talet vatten.

Man kan åka till ett vatten var det dräller med gädda och man får kanske 15-20 stycken en solig dag. Sen kommer man i dimma och du skrapar kanske ihop tre fiskar på 8 timmar, men ge inte upp!
Bra väder denna morgon och det skulle visa sig en timme senare.
Nej, sol ska det vara och en frisk vind och det får gärna vara västlig, då brukar det bli bra och chanserna ökar markant. Som på bilden ovan, solen steg denna morgon och vinden låg rätt in i den avsmalnande viken och gäddorna fick doften av Makrillarna rak i nyllet, då gäddorna oftast står vända med huvudet mot vindriktningen.

Det skulle bli 5 fiskar, 3 mindre och 2 över 6 kilo denna dag och dem kommer jag till lite senare. Sen har vi huggperioderna som ska passa in och dem kan infalla just under mörka eller dimmiga dagar, så helt lost är vi inte i vår jakt.

Och så har vi dem berömda orden Slump och tur! Visst kan du under en dimmig dag kasta ut en betesfisk eller ett Jerkbait framför nosen på en gädda och den tar ditt bete och gör dig lycklig. Slump eller tur? Jo mera man fiskar, jo mera slump eller tur får man .... Är det inte så?
Fin morgon, men mera vind tack!
Dimma ger oftast en vindstilla yta, vissa soliga dagar kan ha en vindstilla yta också. Vinden har en viss betydelse, om det är syresättningen som piggar upp fisken, något är det och helst av allt vill jag ha sol och vind.

Tittar just nu ut genom fönstret och ser att regnet faller, nere i hallen står allt klart och jag bloggar i avvaktan på ett litet break, så jag kan åka. Får man bara upp något skydd under tiden man tacklar upp spöna, så är det lugnt. Vi får se hur det går eller om jag avvaktar till morgondagen?
En ständig gäst.
Den lilla Rödhaken är en ständig gäst, när man kommer till vattnen och man hinner inte ordna grejerna innan den är framme och spanar efter något ätbart. Även den håller sig undan i dimma och likaså många andra fåglar, har ni tänkt på det och varför man knappt ser någon fågel under dimmiga förhållanden?
Makrillolja till just Makrill.
Nåväl tillbaka till den blåsiga soliga dagen och viken, spöna ordnades snabbt och ett par hela Makrillar fick var sin mängd Makrillolja för att förstärka det hela. Inget drop, utan bara 3 ml per bete och sedan stack jag några håll i skinnet för att doften snabbt skulle sprida sig.

En död Mört lades också ut och min väntan med kaffe i hand kunde börja. Jag hann lagom röka en cigg och sen var det dags och en av dagens 3 snipor visade upp sig på mattan. Inget blankpass, men skulle det bli mera?

Jodå, en stund senare kom nästa snipa, den hittade mörten, under tiden jag satte tillbaka fisken och monterade en ny döing, så kom nästa napp och igen var det en snipa i samma storlek. Dem var så lika i storleken att man kunde tro att det var samma fisk!
Fin kondition på denna vackra damen.
Efter dessa tre musketörer blev det lugnt, väldigt lugnt och då kommer frågan fram! Var det över för dagen, ska jag flytta eller är det en större fisk i området? Jag fick för mig det sista, flyttade bara ett spö och stannade kvar.

Tiden gick och inget visade intresse för mina beten och i ren tristess började jag att Jerka lite mest för att fördriva tiden. Det var dött och jag satte mig för lite kaffe, halva koppen fick jag ner och sen pep det i larmet på närmsta spö och snabbt drog jag ur linan ur linclipset på indikatorn.

Det gick bra linan drogs ut och när jag kände fisken gav jag mothugg och det blev lite stopp i 3 pundaren. Fisken gick i sidled och kom upp i ytan och skakade sig och jag såg en fin fisk. Den gled ganska enkelt i håven. Krokarna satt ganska ytligt och vågen visade 8 kilo, kanske lite till. Dagen var räddad!
Fladen Jerk i Papegojfärg eller?
Jag flyttar ytterliga ett spö, men det blir lugnt överallt och jag provar lite nya Fladen Jerkbait. 50 grams går bra att kasta med, men med 25 grams modellen är det lite värre och vinden drar dem åt vänster. 
Denna föll för betet på förra bilden!
Jag har en följare, men ser inte riktigt fisken och i nästa kast smäller det till i påken och det är en fin gädda som senare visar sig väga strax över 6 kilo. Det skulle visa sig bli dagens sista fisk och ingen var var mer nöjd än jag.

Sol, vind, varmt kaffe och 5 gäddor på hugget, vem kan klaga? Inte jag, det kan andra göra. Jag åkte hem vid 14-tiden och jag fick några dagar senare höra att det tre veckor innan togs en 14 kilos gädda i viken och den återutsattes enligt videon.

Skulle jag ha åkt hem? Ja, det skulle jag, men jag ska ta mig f.. kommer tillbaka igen och det ska ske en solig dag med vind, precis samma väder som när den stora fångades!
Ni glömmer väl inte denna träff?
Glöm inte denna träff 7-8 mars i Knislinge. Läs mer om detta evenemang på: www.svenskametetraffen.se Föreläsare bl a min landsman Jens Bursell, god mat, bra priser i baren och bra priser på grejer. Missa inte detta! Skitfiske på er!

lördag 25 januari 2020

Ett par tips!

Jag tänkte ge er ett par tips som kanske kan ge lite inspiration, idéer o s v. Jag fick hem en Pellets Bander som egentligen är till för karpfiskaren som använder pellets direkt på kroken och andra saker som ska placeras snabbt på kroken typ olika beten.

Jag insåg snabbt att här fanns ett annat användningsområde, nämligen att jag kanske skulle slippa att linda en del av mina Deadbaits med gummitråd som tar tid och min lilla tanke skulle provas och det gick fint fint och nu får ni detta serverad här.
Egentligen för pellets, men ....
Paketet innehåller Pelletbander och en ask med runt 100 små sega gummiband. Priset är 49 kronor och du hittar detta hos Karpfiskebutiken. Glöm inte att det fortfarande är vinter rea och att det pågår en förorder, samt en mässa i Knislinge lite längre fram på året.
Bait/pellet Bander och små gummiband.
Verktyget är smidigt, litet och är enkelt att använda även med frusna händer och det fungerar perfekt för att dels låsa fast en betesfisk, så denna inte kliver av under kastet. Samtidigt fixerar gummibandet kroken i rätt läge och du krokar flera fiskar.
Vad du behöver.
Du behöver betesfisken så klart, Pellet Bandern, gummibandet och ditt 2-krokstackel. Här är det en Makrill, men jag har testad detta på alla typer av betesfisk och det fungerar strålande.
Montera dina krokar som vanligt.
Montera krokarna i din betesfisk som vanligt. 
Montera gummibandet, öppna och trä genom din wiretafs.
Montera ett gummiband på Bandern och öppna upp lite och nu för du genom din wiretafs.
Klart för långa kast.
För ner bandern till betesfiskens stjärt och öppna upp så gummibandet kommer över stjärten och din trekrok och sen släpper du gummibandet och din betesfisk sitter fast.

Trekroken är fixerad och det hela är klart för långa kast utan att ditt bete flyger av under kastet. När du krokar gäddan går gummibandet sönder. Superenkelt och effektivt och jag tycker du ska testa detta nästa gång du metar gädda med mjuka Deadbaits.
Surimisticks (Crabfish).
Hur många arter gillar Räkor? Många och här är bara några: Abborre, Björkna, Färna, Ruda, Öring och Ål för att bara nämna några.

Jag har haft bra resultat på dem flesta av dessa arter med just Surimisticks eller Crabsticks. 6-7 kronor för 7 stavar per paket och det ger en del krokbeten och mäsk för en ringa peng.
Skär till dina krokbeten.
Skär till dina krokbeten, konsistensen är lite mjuk och jag brukar hair-rigga dessa bitar och har ett större hairstopp. En bit på en 6.ans krok som driver förbi en Färna, det brukar ge fisk i håven!

Man kan även göra små boilies av dessa bitar genom att lägga biten i en bit nylonstrumpa och sen knyta hop det till en kula. Doften sitter kvar och likaså betet.
Krossad för mäskbaljan eller loosefeed.
Du kan även krossa eller mosa Surimisticks och ha det i din groundbait eller helt enkelt bara loosefeeda med detta, det lockar till sig fisken. Supereffektivt för isfiske efter Regnbåge och Abborre.

Vid isfiske rekommenderar jag att du mäska med Surimi, men har en färsk räka som bete, då man gör lockrörelser och då kan den mjuka Surimi lämna kroken
Krilldoft gillas av alla fiskar, särskild gäddan.
Sista tipset är denna flaska med Krilldoft, den har visat sig vara effektiv för gäddfisket, jag ger en betesfisk mellan 1-2 ml och resultaten har varit betydligt bättre än flera av mina andra dofter. 39 kronor hos Karpfiskebutiken som även ....
Peanger för ditt fiske, här rak och böjd modell.
... Säljer dessa två typer av Peanger till ditt fiske, finns i rak och böjd modell, bra kvalité och verkligen rostfria och priset är endast 49 kronor för dessa som har en bra längd av 17,5 cm. Då kommer man åt krokarna i gäddan, utan att behöva skada händerna. Skitfiske på er!

söndag 19 januari 2020

Varsågod och titta.

Nicklas från Söderhamn ställde mig en fråga, lite ursäktande var han. Han ville veta vad jag har med mig under ett fiskepass för gädda. Det är som jag skrev till dig Nicklas, du ska inte vara ursäktande, det är bara att fråga och du får svar ... Som sig bör och i den mån jag kan!

Tack för frågan och din nyfikenhet, det finns säkert flera som är nyfikna på vad gammeldansken släpar med sig och jag hoppas bilder, säger mer än dem berömda tusen orden.

Först och främst har jag en Stalker Holdall som tar upp till 4 riggade spö, 2 håvar med skaft, mina 8 banksticks med larmen. Mattan ligger ihoprullad inuti o s v. Min Carryall tar en stor del av grejerna som box, flavours, verktygen, handduken, kamera, mina Jerkbaits, rin-bins, flöten, en extra tröja mm.

Mitt säte under fisket är en 15 liters hink, ingen stol då det gäller att vara flyttbar och i denna hink har jag en Fox Baitbag, som vi kommer till, mössa, handskar och halsduk, samt en ihopfällbar vattenhink. 
Boxen med allt skrammel.
Boxen innehåller allt jag snabbt kan behöva, flöten av olika typer, blyhagel, kulbly, pärlor, flötesstopp, Kebab-riggar, Kebabstopps, foam för att lyfta upp mina beten, Baitinserts och baitpoppers för samma ändamål mm.
Rig-bin och extra flöten med olika färger.
2 Rig-bin följer med och där finns färdiga 2-krokstackel med olika avstånd mellan krokarna och en liten flötestube med lite Ledgerflöten i olika färger. Olika färger med tanke på vädret, svarta för motsol och oranga för normala dagar och ett par gula för fiske mot skuggiga partier.
Syringes, diverse oljor och extra traces.
Fox bagen har mina olika oljor, lite speciella tackel, mina nålar och sprutor för oljorna och en Sekatör för den där grenen som är i vägen ibland. Vad som fattas på bilden är den lilla lådan med mina Drop-off indikatorer, extra batterier och extra vikter.
Extra grejer i bottenfacket.
Bagen har en bottenfack och där finns allt extra som kan komma att behövas eller om något tar slut. Här finns även betesnålar, sax, vaselin för linorna, beads, lekanden, Cross-lok lekanden, krok, SSG-hagel, baitflaggs, overtraces och en massa annat som ibland behövs.
Flavours och oljor.
I Carryallen finns även mina Flavours och oljor som ska användas för dagen, dessa står i en plastlåda mest för att det kan finnas en risk för läckage och det kan man gärna vara utan.
Blandade beten.
Bilden ovan är lite missvisande, jag har alltid gott om beten med mig och flera typer som t ex Makrill, Sill, Sardiner och Red Mullet och även några döda mörtar.

Dessa bevaras i en Coolbag från Trakker och det mesta är fryst och endast dem beten jag tänker börja med är lite halv tinade. På det viset håller det hela sig kallt och i god form, raka och fina.
Allt för att vårda fisken.
Sen kommer vi till det viktigast i utrustningen, att kunna ta hand om fisken. Stor håv, ibland har jag två med mig och slipper kuta runt och hämta. Matta, vattenhinken, verktygen, här Peang, avbitartång, kraftig lång tång och det finns även en vass kniv för delning av mina betesfiskar och en våg om man är besatt av siffror, samt lite antiseptiska medel.
Kvällsgädda.
Här är det två experiment, jag fiskade lite längre denna dag och det blev kväll och i mörkret dök denna gädda upp och snappade åt sig en Sardin. Så långt var det bra! Min tanke funkade där.

Vad som inte var bra, var att gäddan hade en rund böld, det röda pricken på buken och jag gjorde ett experiment genom att snabbt och försiktigt skära bort denna böld, rengöra och sedan gnida in området med antiseptiskt medel och jag tror att detta ska fungera? Detta är nu ett tag sedan och gäddan verkar ha överlevt mitt ingrepp.

2-4 spö per pass och sticks mm.
Fiskemässigt placeras min beten där jag tror gäddan finns eller på en känd ståndplats, området och omgivningen bestämmer antalet spö, som kan vara 2-4 och det gäller att kunna se dem och höra larmen.

Vissa platser fiskar man kanske bäst och säkrast med två spö, andra med 3 eller 4 och båtfiske kanske endast ett spö. Det gäller att hålla ögonen öppna och likaså öronen, ha koll på allt och helst samtidigt.

Kroka så fort som möjligt, den gamla termen att gäddan skall gå ut och stanna och när den sen simmar igen, så ska du kroka! GLÖM DETTA!  Vad som händer är att gäddan sväljer ditt bete, så långt ner att den inte går att rädda och det vill vi inte eller hur? Kroka direkt gäddan går med ditt bete!

Det var allt för denna gång, jag hoppas Hr. Nyfiken i Söderhamn blev nöjd med svaren och bilderna! Har ni några frågor, så bara ställ dem, var inte blyga, ingen fråga är för dum om man inte vet. Skitfiske på er!


fredag 17 januari 2020

Black and white!

Ja, svart och vit är vad man kan beskriva mitt fiske efter gädda. 6 blankpass som var svarta och sen släpper det bara helt plötsligt. Vad kan det bero på? Vädret eller annat? Solen kom fram efter veckor av mörke och det tror jag är en väsentlig faktor. Jag hittade även blodsugande Iglar på alla fiskarna och det talar om att dem har stått stilla under en längre tid.

Nåväl! Jag drog ner till Linnéahavet, solen skulle komma och den västliga vinden friskade i, för att sedan under dagen bli byig upp till 14 sekundmeter, vem bryr sig? Lite irriterande var det att larmen pep och en av mina indikatorer lämnade linan på grund av vindstötarna, men lite justeringar och sen blev det tyst.
Solen börja stiga över Linnéasjön.
Snart var allt klart och tre beten låg ute innan 8, en Spansk Makrill låg på bottnen och en död mört stod 30 cm över bottnen inne på badplatsen. På Udden hade jag en Sardin på bottnen och det kändes bra under tiden första kaffet sjönk ner.
Litet drop .... snart skulle första gäddan landas.
Klockan  08.35 för jag ett par pip på mörten och sen droppar min indikator och jag tar denna av linan. Linan dras sedan sakta ut och det hela stannar upp och jag krokar och känner en mindre fisk, alltid något och kanske ett sign för denna dag?
Det släppte omsider ....
Nytt betet läggs ut, denna gång en halv spanjor och jag sitter nöjd med att det hade släppt, detta som ett bra tag hade känts som en förbannelse. Tiden går och det händer inget och jag jerkar lite med några nya beten.

Klockan blir 09.40 och jag får indikation på spöt med en hel Makrill och drar av linan från indikatorn innan  fisken drar ut den. Sakta går linan ut, stramas sakta upp och jag krokar i tomma intet! Jag vet att detta var en större fisk och jag missar den, jag verken kan eller vill beskriva mina ord i denna stund.

Jag vevar in min Makrill som sitter kvar på krokarna och ser fina kraftiga bitmärken och beräknar ca 16-17 cm mellan käktänderna och det gör jo inte saken bättre, snarare tvärtom! Ny färsk Makrill läggs ut på samma plats, dock med lite Pilchard Oil för att samma fisk eventuellt skulle komma tillbaka eller kanske hitta min halva Makrill som ligger 15 meter från platsen?
Sardinen ute på branten vid Udden.
Jag hinner svära klart och få i mig lite värmande kaffe och den tillhörande ciggen och allt avbryts av larmet på Udden. Jag landar denna gädda och sardinen jag hade som bete såg fortfarande fin och hel ut på grund av den var lindad med Bait Elastic.

Gäddan låste in i mattan och fick lite vatten och jag lade ut Sardinen igen. Nu händer det konstiga, jag hinner inte sätta fast min indikator förrän det drar i linan. Gäddan i mattan klarar sig, jag måste kroka denna och så blev det. Allt gick bra och jag tog lite bilder på paret.
Black and white.
Här snackar vi om svart och vit, hur det kan vända så fort från fiaskopass till en riktig rolig dag vid vattnet med flera fiskar landade ... och jag kunde faktiskt haft en större gädda att visa upp, men den tar jag en annan fin dag.
Den tuffa änden av en gädda.
Dessa två fiskar måste ha gått ihop utanför Udden och jag måste ha träffat den sista rakt i huvudet med Sardinen. Hur eller hur, så var det en rolig upplevelse och nu känns det verkligen som det har släppt och det var faaan på tiden!
Paret Esox.
Jag har aldrig upplevt 6 blankpass på rakan när man fiskar gädda, helt otroligt, men det var väl något som man måste få uppleva eller? Kanske något som tillhör fisket, vad vet jag? Håven från NGT blev invigd, så nu har den fått rätta doften och den är riktig bra.

Dem lite större Free Flow maskarna gör det enkelt att lossna krokar, vilket jag drabbades av med en fisk. Jag hade lite tidsfördriv med Jerkspöt och där hände det inte mycket kan jag säga, fast jag såg en större gädda jaga, kanske var det den jag bommade.
Golden Perch Jerk från Fladen Fishing.
Jag hade ett efterfölj efter denna glänsande saken, men det var allt och efter att jag såg den jagande gäddan, så koncentrerade jag mina tre spö inne på badplatsen, men det ville sig inte, den hade nog fått nog av mig.

Den finns kvar, förbannelsen är bruten och det går flera tåg och jag är inte den som ger mig, så vi får se vad som händer framöver. Skitfiske på er!

tisdag 14 januari 2020

Svar på era frågor!

Ibland är frågorna många och ibland missar jag några och jag ber om ursäkt för detta och jag vet att ni förstår, livet är ju inte bara fiske och det är väl på gott och ont. Hur eller hur, så ska jag rensa ut bland dem sista av frågorna som hade hamnat i glömska och jag hoppas ni blir nöjda med svaren.

Jag var lite sugen på gäddfiske denna morgon, men den hårda vindens tjutande i bland takpannorna har hållit mig vaken halva natten och lite till och det får bli fiske en annan dag var det är lite lugnare och bättre väder, en sak jag kommer till på slutet.
Knotless knot, starkare än allt annat!
En av frågorna var vad är starkast när det gäller att monterar en trekrok på en wire och hur gör man? Ja, det var en bra fråga som passar bra här på bloggen och mitt svar blir att en Knotless knot är det starkaste du kan använda och även det bästa!

Varför är det starkast? Inget är rörligt, allt sitter tight runt skaftet på kroken, inget kan glida, inget är tryckt ihop under press eller tvinnat. Allt ligger i en rak linje och det ger säkrare fäste i ett mothugg, det blir mitt svar på den biten.

Jag knutar fast båda mina trekrokar med denna så kallade knutlösa knut och jag ska förklara så gott jag kan hur:
Klipp till en 65 cm lång bit wire av önska dimension, det spelar ingen roll om den är ren eller om den är plastrad, det funkar med båda typer. För in änden av wiren genom krokens ögla, så att wire ligger på den sida var två krokarna ligger tillsammans, en är ju lödd fast och där ser du skillnad.

nu dra du genom en så pass lång bit och viker denna upp längs med skaftet på trekroken och viker denna korta bit så den ligger längs med skaftet och därefter lindar du hårt, snyggt och prydligt 7-8 varv upp längs med skaftet på kroken och avslutar med att trä andra änden genom kroköglan och dra åt så det hela låser sig och första kroken är monterad.

Nu gör du likadant med nästa krok och bestämmer avståndet mellan krokarna, bedöm detta efter storleken på dina betesfiskar. Trä på kroken och vik den långa biten av wire runt kroken, så wiren pekar upp mot öglan och igen linda du 7-8 varv upp mot öglan och för wiren genom öglan och dra sakta. Nu är det dags för en Figure 8 knot, kan du inte den, så fråga en karpfiskande kompis, han kan den. Gör denna knut och dra den sakta.

Nu tar du en stark tång och något som är rundad och sätter den rundade biten i öglan du avslutade med och tången sätter du i krokskaftet och sen dra du allt vad du orkar och ditt 2-kroks tackel är klart. Du kan om du vill trä gummi eller dylikt över dessa knutar, men det behövs inte och tror du inte detta håller, så ber du någon om att tillsammans med dig att dra sönder detta tackel och det går inte om du har gjord rätt och varit noga!
Bevara dina tackel i en Rig-Bin.
Här på bilden är det tackel med plastrad wire och rena och bästa sättet att bevara dessa är på en Rig-bin, du har bra översikt och du skadar dig inte på krokarna. Just längden av 65 cm gör att ett färdigt tackel blir någonstans mellan 50-55 cm långt och det räcker om gäddan skulle rulla sig under fighten och den kan inte få dig huvudlina in bland gaddarna.
Sardiner på upptining.
Här är det Sardiner på upptining. Jag tinar upp dem beten som ska läggas ut direkt när fisket börjar, så dem är halv om halvt tinade. Resten av mina beten, som jag har med mig är djupfrysta och dem håller dem halvtinade i bra skick under dagen och du slipper att bära på kylklampar. Bara ett litet tips!
Raka och fina med eller utan tillsatt doft.
Alla beten frysas in en och en i plastfolie. en del naturella, en del med doft och en del med olja redan injekserad i betena. Jag skriver på vad som är vad och jag har även koll på vad som fiskas med och vad som ger fisk mm.

Lägg fisken på en bit plastfolie och se till att den ligger fint och rakt. Tillsätt dina oljor eller dofter och sen paketerar du fisken snyggt och lägger dem fint i frysen och du har fina väldoftande beten som kan kastas långt på grund av rakheten.
Starfish Halibut Oil.
Mitt gäddfiske har varit inne i en negativ trend med 5 blankpass, men det har börjat släppa mot lite mera positivitet och en av grunderna till detta är nog denna flaska med Halibut Oil (Finns det någon art som inte gillar denna doft)?

Starfish Number One Halibut kan du köpa billigt hos Karpfiskebutiken, jag tror denna 300 ml flaska ligger på 39 kronor och det finns flera stinkers som fungerar för gädda.Tycker du ska prova några eller köp en och kompisen en annan och se själv resultaten.
Färgade beten väcker intresse!
Jag färgar en del betesfisk, varför? Jo, för att alla levande varelser lär sig av sina misstag och alla är nyfikna. Kan en färg locka fram din livs fisk, så varför inte?

Jag blandar ut boiliefärg med lite vatten och  lägger ner mina betesfiskar i det färgade vatten under 10-15 minuter. Jag ska säga det att jag torka av betesfisken först och låter den torka ut lite innan doppet i färgen.

Orange Mört, gula Makrillar eller som på bilden en röd Sardin skapar intresse och nyfikenhet och oftast tar gäddan dem.
Pitbull baits Crawfish and Shellfish.
Karpfiskebutiken har även dessa 300 ml burkar med olika dofter och denna som innehåller Crawfish och Shellfish är väldigt effektiv för gädda.

Jag tror att även denna ligger på 39 kronor och med tanke på att du bara behöver 2 ml doft i en betesfisk, så räcker den väldigt länge eller ska vi säga ca 150 betesfiskar ....
Bait Elastic för mjuka beten.
Mjuka beten som Sill och Sardiner kan behöva lite stöd för att inte flyga av under kastet. Det kan även vara så att en tuffare fisk som en mört behövas lindas fast eller annan fisk.

Det bästa sättet är att använda Bait Elastic, det är en extrem tunn gummi tråd som är seg och ganska stark och med ca 10 varv runt bete och krokar, så kan du kasta dessa mjukisar långt och ändå kroka din gädda, då Bait Elastic rivs sönder i mothugget. Finns att köpa i butiker med havsfiskegrejer och kanske vissa butiker med karpgrejer.
Pop-up Makrill klar för att lägga ut.
Varför använda en pop-up fisk som bete? Bra fråga kräver svar! Jag skulle snabbt bara svara att man kan flötmeta med en död fisk och det ger samma effekt, men riktigt så är det inte.

Varför andra använde en pop-up fisk, det får stå för dem. Mina grunder är flera: Gräsbottnar kan ställa till det. Betet syns inte, men doften gör att gäddan kommer fram. Gräset eller växtligheten kan göra det svårt för gäddan att ta betet och den kan ge upp! Tror ni mig inte så kolla på youtube!

Ett bete som står över gräset eller bottnen syns bra, doften sprider sig fortare genom strömmar och rörelse i vattnet och gäddan kan enkelt ta ditt bete utan att dem får käften full av grönsaker.

Har du sen en lite för hög flytkraft i ditt bete, så kan du fiska från bottnen och ända upp i ytan, höja och sänka på plats och du kan knycka in ditt bete med jämna mellanrum utan att det blir full med gräs eller liknande. En gädda kan stå långa perioder vid ditt bete utan att ta det, dem kan smaka på betet, puffa på betet, men knycker du i betet kommer oftast hugget genom att huggreflexen utlösas.
Inte det bästa vädret för gäddfiske.
Avslutningsvis lite om väder för gäddfiske. Jag tror att dem flesta håller med mig, sol och vind är det bästa och så är det nog med få undantag. Vad har jag för undantag då? Jo jag har märkt att jag oftast får större fiskar under molniga mörka dagar och jag är nog lite inne på samma teori som jag har kring nattfiske.

En större gädda har svårare att smyga sig på ett fiskstim under ljusa dagen med sol och vind, det borde vara lättare att smyga och jaga i dunklet? Tidig morgon är bästa tiden och sen eftermiddag och kväll, när det gäller mete, det är åtminstone mina erfarenheter efter mer än 5 decenniers gäddfiske.

Sämsta vädret och lite av en motsägelse är dimma, jag vet inte vad det är med dimma, men jag tycker inget fiske går särskild bra i dimma, andra kanske har andra erfarenheter och dela gärna med er i ämnet. jag hoppas detta gav er svaren ni sökte, ställ gärna frågor via mejlen och jag ska svara så fort jag kan. Skitfiske på er!