lördag 23 mars 2019

Medlemskap i 100 - klubben?

Jag ska direkt säga att någon dam över 100 cm blev det inte, hon finns i gölen utan tvekan och jag jagar henne, tro inget annat!

Hon håller sig både i skinnet, när mina beten simmar förbi och hon håller sig på behörigt avstånd, när jag metar, men en dag ses vi på en dejt! Hon har stora tänder, är ej blondin och jag hoppas hon är av typen tungviktare bland damerna!

Nog om den damen! Jag jagade henne med jerkbeten och var runt gölen ett par gånger och under ett kast kände jag något och krokade och det tog tvärstopp i påken! Vad är detta, det gav med sig lite och sen var det stopp med stort S!

Inget gav med sig, verken krokar eller Fireline linan och jag fick linda linan runt armen och dra. Klamydia sitter bra, men detta! Jag insåg att min vänskap med Buster var över och drog ut av bara faaan och något gav med sig, detta något flöt upp och jag fick pumpa in ....
Dagens längsta!
 ... Jo, ni ser själva, en 150 cm lång tjock rot från en näckros. Väl uppe på land med eländet och fick sen frigöra Buster, som blev överlycklig att se mig igen.
Sanslös stark lina!
Dessa rötter är starka och det är enklare att skära dem än att bryta sönder dem och det visar bara hur stark denna braid från Fireline är och jag börjar faktiskt tro på styrkan som är beskriven på spolen.
Avbrott!
Här en bild på avbrottet, som även blev ett avbrott i mitt fiske. Fisket togs upp igen och efter 20 - 30 minuters fiske, kom det ett kraftigt hugg och nu var det en mindre väninna till stora damen, som brutalt och hänsynslöst hade klivit på Buster och det blev en trevlig överraskning och bekantskap.
Fet och fin Gädda på Buster Jerk.
Hon var 88 cm lång, fina tänder och dansade hyfsat med tanke på att hon var gravid och snart ska föda en massa ungar i någon vass eller någon annan skyddad verkstad.

Jag är en gift man och ända närmande jag gjorde, var att hon fick en puss på pannan, innan vi skildes och hon viftade fint och vackert på röva, innan hon svansade ut i gölens frihet.
Buster.
Buster var stolt och vi jagade vidare, men fler damer såg vi inte röken av denna dag. Vi såg något som jagade småfisk mellan två vassar och snabbt var vi där, men inget hände och jag bytte till ett lättare spö.
Dagens ända Abborre.
Många kast efter och många byten av beten senare, kom så ett försiktigt nafs och fisken satt där och jag kände att det var en Abborre.

Snabb bild och flera kast, men det gick inte och troligen var fisken ensam om att jaga på platsen, men jag var nöjd med en fin gädda och nu en fin abborre. 
Lilla Conrad!
Abborren föll för lilla Conrad som kommer från Fladen Fishing, dessa små beten är super effektiva och kostar ingenting mot andra beten. Jag tror att dem ligger på en 50 - lapp för 4 stycken i ett blisterpack och det är riktigt bra!

Das war alles för denna gång och jag vill avsluta med att säga, att tillhör du skaran, som drar med dig en kärra/Barrow under ditt predatorfiske eller annat fiske, så har du en recension av en riktig bra väska på karpbloggen. Spana in den så syns vi snart igen. Skitfiske på er!

torsdag 21 mars 2019

Senaste fisket, lite trögt, men det börjar komma igång.

Det börjar röra lite på sig bland gäddorna, men vissa dagar sitter man utan ett sniff i larmen eller rörelser i flötet. Inte så mycket att skriva om just nu, så ni får lite bilder på några av fiskarna som behagade att tugga på mina beten.
Levande mört.

Sardin gav mig denna.

Det räckte med en halv Sardin denna kyliga och blåsiga dag.

Denna tog en artfrände som jag presentera på djupt vatten.

En liten uppoppat gädda gav resultat.
Det blir inte bättre än så här, kalla nätter gör sitt till, men det kan bara bli bättre! Man hoppas på lite mera stabilt väder och en gnutta värme ... Skitfiske på er!

lördag 16 mars 2019

Så ser det ut grabbar!

Konstig rubrik? Nja kanske, men två bröder från Flen, ville ha lite hjälp för att starta det spännande mete efter Gädda och självklart ska jag hjälpa Mattias och Malte, fattas bara!

Dessa unga herrar hade lite svårt att hitta allt på bloggen och jag förstår dem, det finns jo ganska många inlägg och vad det innebär, så håll tillgodo mina vänner och välkommen till den vidunderliga värld med gäddfiske!
Everyone has plans for me!
Innan jag går vidare ska jag säga att det är era val av grejer som gäller, inte vad jag använder, som ni absolut måste använda. Visst vill ni kopiera, så feel free, men köp det bästa ni har råd med, inte kvantitet, utan kvalité.

Dem viktigaste sakerna är inte spö och rulle, utan starka vassa krok, stark lina, matta till fisken och en stor håv, samt verktygen för att kunna frigöra krokarna. resten kommer med tiden. Detta är endast en liten fingervisning.
Pike Gazette, Sliders och Subfloats för Sunken paternoster riggs.
För grunda vatten kan ett bulligt flöte, som ett Pike Gazette vara bra, likaså för lite turbulenta vatten, men se upp med storleken då dessa skapar ett visst motstånd när gäddan drar iväg med era beten.

Sliders eller glidande flöten kommer jag till under nästa bild. Till höger på bilden ovan ligger två Subfloats från Fox, dessa är för fiske med Paternoster tackel, var betesfisken hålls på en bestämt plats och flötet står under ytan och din indikation är larmet och din synliga indikator.
Pike Sliders, den vanligaste typen av flöte.
Dessa flöten är dem mest använda för fiske med levande beten, flötet glider på linan mellan stoppknuten och din wiretafs och du kan använda dessa för stilla, lugnt flytande och framför allt för djupa vatten.

Finns i massor av storlekar och se till att ni har bly, som passar till flötets bärkraft. 12, 20 och 28 gram är nog dem mest använda storlekarna för glidande flöten.
Deadbait Pencils, känsliga flöten.
Ska ni bottenmeta era Gäddor inom ett normalt avstånd från land, så rekommenderar jag dessa känsliga flöten. Smala och tunna med mycket färg, detta gör dem synliga och framför allt väldigt känsliga och skapar inget nämnvärd motstånd för Gäddan.

Rätt inställd kan ingen Gädda lyfta din betesfisk utan att dessa flöten registrera det och flötet skall stå lodrätt i ytan, så den röda färgen syns och du kan sitta och titta på flötet eller så skaffa du dig ett nappalarm.
Fox Drifterfloat, ett flöte för stora avstånd.
Vill man fiska på stora avstånd, så kan ett drifterfloat vara rätt melodi. Braided line är ett måste och den måste vara flytande.

Du fiskar med vinden i ryggen och lägger ut din huvudlina i en båge på sidan av flötet och vinden drar i din lina och samtidigt i flötes segel och allt driver ut och söker upp Gäddan.

Håll koll på flötet hela tiden, du kan fiska upp till 150 meters avstånd med dessa flöten och då krävs ett spö, som kan sätta krokarna och du kan behöva en kikare för att se flötet!
Nog den vanligaste storlek för våra flöten.
Jag använde dessa kulbly till mitt fiske, storleken bestäms av flötet. Jag har alltid en skyddande gummipärla mot lekandet på wiretafsen och den går över knuten, så allt är skyddat.

Jag har även ett flötesstopp på linan, så jag kan ha ett avstånd mellan blykulan och mitt flöte, det skyddar flötet under kastet. Tusentals flöten förstörs varje år genom att blysänken slår mot flötet i kastet och ett flötesstopp eliminerar detta.

Stora blyhagel, perfekta för floatledgering.
För bottenmete med dem tunna smala Deadbait Pencils, så gäller det att skapa så lite motstånd, Gäddan gillar inte för mycket motstånd, då kan den släppa betet och det vill vi inte.

Jag har en overtrace på 60-70 cm och mitt 2-krokstackel, som är 15 cm kortare och på overtracen var haken sitter sätter jag mina blyhagel.

För det mesta handlar det endast om att få ner betet till bottnen, men det krävs lite tyngd för att kunna ställa flötet rätt och det brukar gå med 3-4 SSG-hagel, men dessa stora 5 grams hagel från Darts är bättre enligt min mening.

Vad ni än gör, så montera ALDRIG era hagel på huvudlinan som tar skada. Montera ALLTID haglen på wiren, så är ni på den säkra sidan. Tänk på det och glöm det inte! Massor av gäddor har dött eller fått lida på grund av man gör detta lilla fel!
Krokar för Gäddan, du väljer vad du litar på.
Jag gillar dessa krokar, men du väljer själv vad du vill använda. Är man ny, så fråga någon som fiskar Gädda och få tips, eller redskapshandlaren.

Vassa och starka skall dina krokar vara, Gäddan har en benig mun och en massa tänder, tänk även lite på krokstorleken kontra storleken på dina betesfiskar. För stor krok och Gäddan kan spotta ut ditt bete, var inte rädd för att gå ner i krokstorlek under den kalla årstiden eller om det behövs.
Ledgerbooms från John Roberts i 10 cm förhindrar trassel.
För bottenmete långt ut från land, i strömmande vatten behöver man jo kasta och där finns det en stor risk för trassel! Blytyngden vill åt ena hållet, rakt fram och din betesfisk fladdrar efter så gott det går och hela tvinnar sig under kastets gång.

Det slutar med en hög av bly, tackel och lite till på bottnen och Gäddan står där bredvid och undrar hur fan man ska få sig ett skrovmål i denna röra? Inte det bästa eller vad vi var ute efter eller hur?

Nej inte på långa väger och det finns ett litet hjälpmedel och det är dessa bommar på bilden ovan. De gör att betesfisken hålls borta från huvudlinan och du slipper väldigt många trasslade kast, jag säger inte alla, men det blir betydligt bättre.

Följ alltid din rigg när du kastar ut, är det minsta misstanke för ett trassel, så veva in och kolla. Varför? Jo, ligger din rigg trasslat på bottnen och Gäddan tar din betesfisk, så är risken stor att den även får din huvudlina i munnen och det blir inte bra, så kolla snälla! 
Grippa bly, håller bottnen och flyttar sig inte så lätt.
För att kunna kasta och nå ut till Gäddorna, så behövs lite större bly och jag rekommenderar dessa Grippas, som ligger still även i strömmande vatten. Jag använder oftast 2-3 oz, men ibland får man ta till 4-5 oz för att hålla allt på plats i ett strömmande vatten.

Det är viktigt att ditt bly ligger stilla mot bottnen och inte flyttar sig, det skall hålla ditt bete på plats hela tiden. Det får inte flytta sig på grund av strömmen, då får du falska indikationer och det kommer att driva dig till vansinne, tro mig!

Blysänket skall ligga stilla även när gäddan tar din betesfisk och linan skall dras ut, alltså genom bommen och ge dig en indikation på att en fisk har tagit ditt bete, inget annat!
Så ska din indikator sitta, då registreras allt.
Använd en synlig indikator för allt fiske med glidande bly/bom och floatledgering med flötet i ytan och för fiske med Subfloats, så är du säker.

Du kan göra dessa indikatorer själv av en bit lina, en Pingpong boll och lite bly och den ska visa dig alla former av napp, både dem som drar ut lina och dem var gäddan går emot dig med betet.
Wire tackel, 7-12 cm mellan krokarna.
Wire för Gädda och andra rovfiskar finns i flera tjocklekar och styrkor, det mest använda är nog 28 lb och det finns flera fabrikat på marknaden, jag har stannat hos Fox och Drennan och inte blivit besviken än.

Wirecrimps finns till dessa och det är viktigt att du använder rätt till rätt wire. Du kan tvinna dina wiretafsar, det håller också bra. Värm wiren lite med en tändare och sedan snurrar eller tvinnar du dem med en twiddlingstick eller en Peang.

Jag håller mellan 7 - 12 cm mellan krokarna och har gjord det sedan jag gjorde mina första wiretafsar av Gitarrsträngar, det var 1967 det och det funkar fortfarande att tvinna sina tackel, men som sagt utvecklingen går framåt, som så mycket annat.
Gäddans huvudföda i många vatten.
Det var nog svar på era frågor, tillsätt lite gott på krokarna och ni ska se att ni får fisk. Levande bete är för dem flesta betet nummer 1, men döda beten från våra världshav har sin plats i fisket efter gädda och prova gärna gamla godingar, som Sill och Makrill, det är effektiva beten.

So far, so good! Jag hoppas ni är nöjda med svaren, om inte är det bara att höra av sig och det gäller er alla. Ingen fråga är för dum! Kunskap är makt och med dessa ord önskar jag er grabbar och alla andra här skitfiske!

måndag 11 mars 2019

Tufft och segt, men det går ...

Var ute i går för att testa lite av Fladen Fishings Jerkbaits, det är jo alltid roligt att prova lite nya saker och färger. Mina förhoppningar var inte dem största, då det hade lagt sig i s i kanterna på en del ställen.

Nåväl, bara att prova och se vad som händer. Jag hade med mig ett spö för bottenmete och ett par fina Sillar, dessa kanske skulle kunna rädda dagen?
Fladens 25 grams Jerkbaits, helt Okay för priset!
Jag gillar den svajiga gången när man vevar in dessa beten utan ryck och dem går fint från sida till sida vid ryck och med tanke på att jag gav 40 kronor stycket, så är dem helt Okay och 25 grams storleken är lagom för en större Abborre också. Dessa finns i flera färger och i en 50 grams variant.
Kyligt fiske.
Fisket var som vanligt segt som sirap och efter bara någon timme fisk, försvann solen lite och enstaka snöflingor ramlade över mig och det blev kallare ... Love it!
Pikesmile.
Under ett kast med Jerkspöt fick jag ett skatbo a la fantastick, herre min je vad det var trassel och jag nystade upp det hela på runt 10 minuter, bra jobbat!

Mitt Jerkbait hade sjunkit till bottnen och landat helt snett längs med en liten vass och under invevningen kom ett försiktigt hugg jag gjorde ett mothugg och i andra änden hängde en gädda. Bingo!
Fiska nära vassarna.
Jag tror att under denna period var det fryser ena dagen och går upp nästa och vattnet är nerkyld, så känner även gäddorna av den lilla värmen som alstras av diverse växtlighet.

Det borde vara så för all fisk jag har fått senaste tiden har nappat intill vassruggar. En annan aspekt är jo att växtligheten alltid hyser lite naturlig föda och det vet mört och andra av gäddans menyer om och därav hittar man gäddorna här.
Fin indikator på slaknapp.
Jag gillar Fireline braiden som är två färgad, svart och ljusgrön. Man ser ganska enkelt under ett spinnstopp om en fisk är framme och nafsar på ditt bete, så känn efter med spöt och titta p din lina!
Lite lä för strömmen, kanske ....?
En gädda intill en vass, då borde det stå en fisk även här och jag placerade min Sill i princip under det vita löddret och satte mig en bit bort.

Rökpausen avslutades och jag hann med 3 kast med Jerkspöt och sen tutade det i larmet och en snipa hade hittat min Sill.
Slipsen på Sill.
Så två napp och två landade på två metoder, det kan man väl inte klaga över med tanke på vattentempen och väderförhållanden.

Beten blev testade, rullen inställd, så jag slipper dessa tråkiga skatbon och fisk på kuppen och lite frisk luft, så jag var nöjd! Det händer inte så mycket just nu och man får berätta om det lilla, skitfiske på er!

torsdag 7 mars 2019

Bill och Bull!

Hur trögt kan det bli? Ja, den frågan har jag ställd mig många gånger under mitt fiske och så även nu. Snö och frost, regn och vind om vart annat. Ena dagen isfritt och lite uppklarning och natten kommer med frost och den tillhörande isbildningen, så är det och ni känner alla igen detta.

Detta är inte bra för fisket, det blir trögt som sirap och inte blir det bättre att det rinner kallt vatten in i gölen. Man får försöka att göra sitt bästa eller sitta hemma, bara att välja i dessa tider. Jag har koll och går varje dag med Kasper och passar på att fiska, när det finns en möjlighet.
Så har det varit var annan dag.
Denna plats har genom åren givit en del fina gäddor, någon ståndplats är det inte, men här passerar en del fisk och jag har en som jag gärna vill komma i kontakt med.

Det är två saker som ska stämma för att skapa denna kontakt, dels så ska det vara fritt från is och dels så ska man komma under rätt tid. Sen kan man lägga till rätt bete och rätt metod o s v och att få allt detta rätt, är inte så enkelt.
Mitt ena Ledgerfloat.
Jag rastar hunden och lägger ut fiskbitar i området för dels locka fram gäddorna och för att dem ska hålla sig kvar. Det brukar ge bra resultat, men inte just nu, jag lyckas med fisk, men inte det jag vill ha.
Klara för frysen eller upptinade för fiske?
Nu senast fiskade jag med död Mört och jag ska passa på att svara på Roberts fråga kring hur jag gör med mina döda beten.

All död fisk som ska bli beten sköljer jag rena i kallt vatten och dem får rinna av. Därefter lägger jag dem fint på en bit plastfolie, ni ser på bilden och därefter läggs dem plant i frysen. Upptinade bevarar dem sin form och du kan kasta dem långt.

I en del av dessa betesfiskar har jag olja eller annan doft och det tillsätter jag innan infrysningen. Jag har mina betesfiskar frysta, dem tina sakta upp ute bland gäddorna och gäddan bryr sig inte om fisken är fryst eller tinad.
Bill och Bull!
Jag hittade en lucka med tid för fiske och isen var borta. 2 spö med var sin död Mört lades ut och väntan blev ca 2 timmar innan ena flötet lade sig på ytan. Gäddan landades och lades i en Piketunnel.

10 - 15 minuter senare var det dags igen på samma spö! Gäddan landades och lades i tunneln, jag skulle ha lite bilder på detta för framtiden. Vädret övergick i regn, tiden var ute för min del och jag skulle sätta tillbaka mina fiskar.

En tanke slog mig! - Fan vad dem var lika, lika stora och nästa samma mönster och färger! Vikten var exakt samma 3080 gram, längden var den samma och därefter simmade Bill och Bull ut i friheten side by side .... konstigt sammanträffande eller hur?
Passage för gäddorna.
Båda dessa fiskar kommer in genom denna passage från höger och jag vet att dem letar föda. Man kan sitta långe perioder utan ett sniff och sen kommer det 1-2 fiskar eller flera fiskar inom en ganska kort tid. Det står lite Abborre här också, men de drar nog iväg, när gäddorna kommer in i området.
Tack och hej då!
Det var lite om det senaste gäddfisket, frosten kom tillbaka igen, gölen frös och sen blir det plusgrader och regn, isen släpper och flödet med kallt vatten ökar .... Ja, vad ska man säga, det är som det är och allt man kan trösta sig med är, att det blir bättre framöver.

Vi ska inte hänga läpp, snart kommer övergången till den rätta våren och då blir det fart på firrarna och oss som gillar denna fina hobby. - Håll ut och med dessa ord önskar jag ett riktigt skitfiske!

fredag 1 mars 2019

Test av Ansjovis!

Dagens korta pass (1 timme) gick ut på att testa Ansjovis som bete, Ni har sett dessa små väldoftande fiskar tidigare och nu var det dags att prova dem.

2 flötmetespö åkte med och dessa hade identiska tackel i form av följande: 8 grams flöte, tillhörande bly och en 30 cm fluorocarbon tafs i 0,30 mm och en Drennan Super Specialist i storlek 4, huvudlina i 0,30 mm.

Ut över detta fanns hinken som stol, beten, matta och håven, spöna var mina trogna Wychwood Agitator med var sin Fox EOS 5000, detta skulle bli spännande.
Kallt och isigt.
Nattens kyla gjorde sig påmind när jag kom fram och ett tunt lager is täckte mitt tilltänkte område, så det var bara att fiska av, vad som var öppet.

Isen låg i kanterna, men den togs bort med håvskaftet och sen ställdes mina sticks ut framför mig och spöna ordnades med riggar och betesfiskarna, som doftade som Sill, men betydligt mer.
Enkla att ha med sig.
En liten burk med betesfiskarna och man får med sig en hel del, doften, silverfärgen och framför allt storleken på dessa Ansjovis, jo nog skulle det kunna hända något under mitt korta pass.
Grejerna.
Det tog en kvart, innan ena flötet sakta drogs under och en snipa kunde landas, en bild som minne och den fick sin frihet igen. Koll av tafsen och på med ny betesfisk och ut igen.
Tacklingen.
Jag tacklar dessa små beten genom huvudet, genom underkäken och upp genom skallen, där ger det bäst fäste.

Vad som förvånade mig lite, var hållbarheten hos dessa beten, man kan göra 5-6 kast med dem, innan buken eller skinnet spricker och det är väldigt bra.
Snipa på Ansjovis.
Jag får ett konstigt napp efter ytterligare 20 minuter, flötet lyfter sig och lägger sig på ytan, utan rörelse och precis när jag tar spöt, så ställer flötet sig rätt igen och inget mera händer? Konstigt!
Abborre på Ansjovis.
Det andra spöt fiskades mot en liten vassrugge och precis som jag ska packa ner grejerna försvinner flötet och linan dras ut ganska snabbt och jag krokar direkt och kan landa en Abborre och det var verkligen roligt, att dessa beten fungerar för både Gädda och Abborre och säkerligen för flera arter.
Fungerar bra som bete.
Jag tänker på Öring, Ål och framför allt Lake, så vi får se vad som händer framöver. Jag hade ett kort, men givande pass och kan rekommendera Ansjovis som bete. Jag ska prova med dem på bottenmete och se om det blir någon skillnad, jag tror inte det.
Bra hjälpmedel!
Avslutningsvis ett litet tips. Jag fiskar ofta själv och oavsett om man är själv eller med andra, så kan en olycka dyka upp och ett första hjälpen kit är väldigt bra att ha med sig, det kan faktiskt rädda liv.
Vad detta kit innehåller.
Detta kit innehåller vad du behöver, du klarar t o m en större blödning och kittet innehåller 38 delar och det är dumt att inte ha lite hjälp bland utrustningen och med tanke på att jag gav 40 kronor, så är det välinvesterade pengar, den dagen man skär sig eller en blödning ska stoppas. Skitfiske på er, ses snart igen!