måndag 24 oktober 2016

Some old blasts!

Asfaltstör, fin ritning på en av Nybros gator.

Gammalt collage.

Rapala X-rap, en av de bästa för grov Abborre.

Kalmar sunds Abborre tagen på Salmo Slider.

Dagens pass efter Abborre tar sakta slut.

Linnéagädda, skulle bara testa en grej och det gick bra.

Snake on Boilies!
Hade en konversion med en kille för några dagar sen kring hur man skulle undvika att Ålar sväljer betet, svårt det där, de är som Anacondan, allt går ner och i hela bitar.

Denna kom på 2 x 18 mm Fishmealboilies i Linnéasjön och helgen efter upprepade jag konststycket i Rismåla göl och de hade samma vikt! 1580 gram, Ål är roliga, men inte under karpfisket!
Glad som en speleman.
Jo det blir man när man får en Abborre på 2080 gram och tysken Diesner sitter knäckt bakom kameran....Jag hörde inte uber alles mera denna dag!

Den för för en flötmetad 6 cm Björkna i ett litet bakvatten och resten av dagen slet vi gäddor på löpande band och tyskättlingen fick rösten tillbaka.
Substitut för vinterfisket på isen.
Jo jag plinkar lite gurra också, när andan faller på och det har chockat en del med tanka på mina korvfingrar, kul sysselsättning, när fisket är segt eller dåligt.

lördag 8 oktober 2016

ABU Stamina combo. Ett fint och bra fiske set.

Jag fick detta set för att prova det och göra en liten recension av grejerna och det har lustigt nog inte blivit av och jag tar tag i saken direkt. Det handlar om ett litet fint set för fiske efter Abborre, Gädda, Regnbågsöring mm, alltså lite typ fiske 1 och 2 som Abu har valt att klassa sina grejer.
ABU Stamina Fiske set.
Spöet är 7 fot långt och har en rekommenderad kastvikt mellan 5 - 25 gram och redan här måste jag säga att det kasta väldigt bra med tyngder mellan 3 - 18 gram, över 18 gram och då känns det lite som att klingan klappar ihop, det blir för tungt att få bra kast.
Artikelnummer.
Im6 graphite och klingan är grafitgrå, spöet har 6 öglor + tipring och det är sic-rings som klara alla lonor, även tunna braids som är poppis bland den spinnfiskande skaran på grund av stumheten.
Spöets kosmetika.
Helt korkhandtag och rullfäste i Fujityp och rullen sitter bra, keeper ring finns, så där har du kroken under transporten. Svarta lindningar med lite silver och grön silvrig tråd, snyggt, stiligt och ser bra ut.
Spöet har en bra känsla och man känner betets rörelser och det finns en lagom ryggrad som hjälper dig under mothugget och drillningen, spöet kastar över väldigt bra, men inte med tyngder över 18 gram. Tror detta set skulle vara fint att smyga efter Havsöring också, det pallar spöet med och kastlängderna räcker gott och väl.
ABU Stamina STM 2000 haspel.
Rullen ser du här, den har 5 kullager, superstopp och är frontbromsat, bromsen är verkligen bra måste jag tillägga, det är sällan att bromsen är bra på såpass billiga rullar som ingår i fiske set.
Höger sida av rullen.
Bra gång, lagom stor rulle och du kan byta veven från vänster till höger sida om du är högerhänt. Infällbar vev med ett bra gummigrepp, i det hela taget en liten skön rulle med gear ratio på 5,2 : 1
Linelay.
Den har även en bra linuppläggning och du bör nog byta ut linan på rullen till en bättre, här har jag bytt ut den gamla mot en Platil soft i 0,25 mm som klarar hela 5,2 kilo!
Minilure.
Spöet kastar otroligt bra med dessa miniaturebeten och jag skulle under mitt test få känna på denna lilla wobblers effektivitet, det blev tre små snipor och senare på dagen klev en större på, men den släppte tyvärr precis när jag skulle ta den med gällgreppet. Lite surt, den hade varit rolig att visa upp tillsammans på spöet.
Twintail jiggen.
Spöet fungera även bra för jiggfiske, kanske inte för de minsta jiggar, men från 5 - 10 gram är det inga problem .
Kräftmjärde nummer?
Jag vet inte hur många kräftmjärdar jag har fått under årens lopp, men det är många kan jag säga och under testdagen var det inget undantag, frågan är bara vilket nummer i raden denna blev...
Höstens färger.
Gäddorna gillar denna lilla miniwobblar som med sin fina gång och höstens färger på något sätt lockar till hugg, billigt från vart vet jag, men den funkar bra....
Höstabborre.
... både gäddor och hösten Abborrar som jag hade i tankarna denna blåsiga dag, men de randiga höll sig bort eller fanns de där med stängd mun?
Samma gädda som var framme och nöp i min lilla wobblar.
Jo, det hade onekligen varit kul att landa den, men det gick tyvärr inte, det får bli en annan gång, den brukar inte tas på annat än hela feta Sillar och Makrillar, men vi får se när den dyker upp igen.
Det hjälpte inte ens med en HOPE - mössa denna dag.
Ja lite tjurig kanske man ser ut, men skenet eller skinnet bedra, det var inte så farlig, är nog mest chockat över att gäddan tog min wobblare så nära bryggan och sen gick under denna och jag lyckades få den tillbaka igen, för sen att missa den....blä ...blä

torsdag 6 oktober 2016

Svampbok!

Jag funderade en stund, kan man verkligen ha med en svampbok på en blogg som egentligen bara ska handla om fiske? Visst kan man det, vi är jo ute mycket och varje gång vi är det, så passerar vi nog någon ätbar svamp i skogen eller längs vattnen.

Jag vill lära mig om svampar och kunna fixa och trixa till en god middag hemma eller bara göra mig en god macka med svamp ute vid vattnet, varför inte? De finns överallt bara att lära sig och plocka och sen fylla gommen med med dessa läckerheter.
Fickformat och lätt att ha med sig.
Jag fick tips om denna svampbok av en kompis och hittade den för 89 kronor och den beskriver allt vi behöver kring svampar och den är skriven av en av Sveriges duktigaste i detta ämne, Pelle Holmberg.
Bra beskrivningar och bilder av våra svampar.

Många fina recept.

 Giftiga svampar, vad man ska se upp med och hur de ser ut.

Hur du gör om du får i dig giftsvamp.
Boken är på 152 sidor och passar bra i sidofickan, välskriven och lättfattat, många recept och bra bilder som visar dig hur svampen ser ut och visar dig hur man skiljer dem från varann, då många ser lika ut.
En mycket trevlig läsning, jag ska lära mig detta om svampar och ta tillvaro på det jag hittar och jag hoppas inte jag gör fel... kanske nästa bild på mig och en pike blir med blått face ;-)

onsdag 5 oktober 2016

Så byter du till braid på rätt sätt!

Jag har fått denna fråga vid ett flertal tillfällen och jag tror att det finns någonstans på mina bloggar, men vi tar det för en säkerhetsskuld och då får ni svar och det blir rätt.

Fördelen med dessa stumma linor är direktkontakten till bete, rigg och framförallt fisken och för nya användare av braided lines, kan fighten kännas lite lustigt i o m att man känner i princip allt vad fisken gör. Styrkan och dimensionen kontra styrkan hos dessa linor, de skär växtlighet som en kniv och för ytfiske är de suveräna.

Nackdelarna är priset, men dessa linor håller länge, dock ej nötningståliga mot stenar, var en mono kanske klarar sig bättre, kastar bra, men bör blötas innan fisket, något jag kommer till.
Ha alltid lite nylonlina på din spole innan du knyter fast din braid i denna. Nylonen gör att inget slirar på spolaxeln, vilket en braid kommer att göra om du knutar fast den utan lite nylon, så du är varnad och glöm inte detta lilla tips.
Lägg din braid i vatten och låt den suga till sig vätskan, den blir mjuk och lite tjockare, men så ska det vara.
Låt det ligga i vatten tills det slutar att bubbla och hela linan är genomdränkt, detta är viktigt!
Bästa skarvknyt är Mahinknuten som jag ska visa er här och du börjar med att lägga två varv av braiden runt två fingrar och genom linändan genom båda varven, ta loss linan från fingerna och dra sakta ihop öglorna och du får denna lilla åtta.

Stick genom nylonlinan genom öglorna som visat på bilden ovan och strama åt den lilla åttan., så det blir en knut...
Fukta och dra åt så hårt du bara kan och dra sedan ut en bit av nylonlinan för att se att den inte fick en liten klämskada, fick den det, klipper du bara bort den skadade biten.
Nu lindar du nylonlinan 12 varv upp på braiden och därefter 8 - 10 varv ner igen och sticker linänden genom den lilla ögla som bildas, du ser på bilden hur det ska se ut.

Dra sakta ihop det hela med lite saliv och du ska dra i både nylon och braid samtidigt, har du gjord rätt kommer allt att läggas sig fint varv efter varv och det kommer att se ut....
....såhär, en liten smal, superstark konformad knut som lätt går genom spöringerna under kast och jag lovar att den håller om du gjorde rätt. Du kan för peace of mind ge denna knut en liten droppe snabblimm, men det behövs inte.
Trimma knuten så nära du kan och nu är det klart för att spola på din braid. Braid har en hård ytan och ...
... jag råder dig att använda någon form av handske, så slipper du brännskador och och skärsår! Lägg på din braid så hårt det går, glöm inte att den ska vara våt hela vägen och väl på spolen torkar braiden med tiden och lägger sig fint och bra, den bäddar ner sig och blir inte skrynklig, som man ibland ser.
Fyll inte spolen med mer braid än såhär som visat, det är lagom och du slipper de berömda vindknuterna som ibland uppstår. Blöt din spole innan du ska kasta, det eliminerar också vindknyter under fisket gång.
Tänk på att om du ska kasta långt och ta i lite att du stramar din spole hårt innan du kastar, glider spolen i början av kastet, får du skärsår på pekfingret och det kan man vara utan, så glöm inte det!

måndag 3 oktober 2016

Höst - Dags för gäddfiske.

4 oktober, regn igår, soligt och fint i dag, vädret är upp och ner och det är höst, titta bara på skogens praktfulla färger. Under vattenytan händer det saker, krokodilerna börjar lämna sommarens djupbrant och sakta kommer de in närmre land för att leta upp stimmen med bytesfisk.

Det är dags för gäddfiske mina vänner, i alla dess former, fast jag själv väntar nog 2-3 veckor med mitt fiske, jag gillar att frosten har slagit till först innan jag börjar. Ska dock rota genom frysarna och skära ner lite fisk och mäska upp några platser och ett par rundar till vattnet skadar aldrig, man kan röja lite grenar, mäska och regga dem ställen man ska fiska från.
Kom tidigt på morgonen.
Jag kommer alltid tidigt på morgonen, gäddan har sina rutiner och huggperioder, den lämnar ståndplatsen och går sin vana runda i jakten på föda och det sker oftast tidigt på morgonen. Jag har fått gäddor under alla dygnets timmar, men mellan 08.00 - 10.00 är den absolut bästa tiden och man kan nästan ställa klockan efter dem.

Har jag inte fått hugg vid 08.30 eller annan indikation, då vet jag att det kan bli en tuff dag och svårt att få fisk, det är mina erfarenheter med mete efter gädda och det verkar hålla i sig, har gjord det under alla 49 år jag har hållit på med gäddmete.
Helst ska dina beten vara ute vid 08.00.
Kolla dina vatten och platserna du ska fiska på, mäska gärna och röj bara det du behöver och sen kan du komma tidigt utan att behöva stöka för mycket. Ut med spöna så fort som möjligt och sen intar du morgonkaffet under din väntan på att stora damen ska presentera sig.

Flytta gärna dina beten då och då genom att bara dra 10 - 20 cm i linan, bra tips som ofta utlöser hugget, testa även en doft på ett betet, prova olika metoder under tiden du fiskar, sitt inte bara och glo rakt ut i tron att allt ska lösa sig, du måste jobba för dina fiskar.
Åarna fylls med bytesfisk vid denna tid och gäddorna följer efter.
Hösten är här och vattnen kyls sakta men säkert ner och stora mängder av småfisk går upp i våra åar och ställer sig i bakvattnen för att övervintra och det där har gäddorna lärt sig och det följer efter och har kalas mer eller mindre hela dagen, men igen är morgon och kvällsfisket bäst i strömmande vatten.

Leta efter bakvatten, djupare partier och var strömmen är lugnare, samt utanför mindre tillflöden, där hittar du småfisken och gäddorna. Allt eftersom vattentemperaturen sjunker blir gäddorna trögare och du får anpassa dig efter detta faktum.
Hon gillade Nemo.
Just i denna tid var det fortfarande är flera grader i våra vatten, så kan Jerkfisket vara helt outstanding i många vatten, jag har nog gjord mitt med denna metod, jag gillar inte att stå och kasta verken drag, spinnare eller dessa jerkbaits, fast de är svidande effektiva.

Jag sitter hellre och metar med bottenmete eller går längs ån med ett flötmete och drifter av platserna där det kan tänkas står fisk. Jo, jag är lite lat i detta, men det är gäddan också, den står och väntar, den lägger inte ner stor energi för att jaga och det märker du framför allt när det blir kallare.
Tidig morgon och betet var en Makrillhalva.
Nej jag vill gärna sitter med några spö utplacerade, så jag ser mina Drop-offs och larmen hörs, lite blandade beten och lite olika metoder, kaffet i koppen och ciggen i flabben. Då flyter tankarna iväg och förhoppningsvis bryts tystnaden denna kalla morgon av en gäddas misstag och jag kan landa henne.

Jag tar snabbt hand om henne med allt vad det innebär och ett nytt bete läggs ut lite längre bort och jag sätter mig igen, fullt medveten om att jag har gjord allt rätt och det känns skönt. Ibland får jag inget, det händer oss alla och ibland har man haft dagar, var man knappt har hunnit med riktigt, kanske börjar jag bli gammal?
Fin sträcka för Leapfrogging.
En annan metod jag gillar är Leapfrogging, var man ställer ut spöna och sedan flyttar det första spöet man lade ut efter 30 minuter och så håller jag på hela dagen. Det är arbetsamt, men det är givande, du hittar fisken för eller senare och du lär dig mycket, framförallt om det är ett nytt vatten.

Jag använder oftast denna metod på nya vatten och man fiskar av stora områden genom att fiska på olika avstånd från land och samtidigt långa sträckor genom att man flyttar sina spö med jämna mellanrum.

Tänk bara på att du hela tiden kan se dina spö och höra dina larm, det gäller att ge mothugg så fort som möjligt och inte ha för långt till spöna, matta och håv samt de nödvändiga verktyg får du ha med dig till spöt som signalera att en gädda har tagit ditt bete.

Jag hoppas detta gav lite inspiration och lust att ge sig ut i de färgsprakande färger vi nu upplever, vi vet inte när vintern kommer, det brukar dröja, men vi vet aldrig när Kung Bore slår till.

Recension av Carl-Johan Månssons verk: Färnan - min favoritfisk.

Jag fick en fin fråga av Carl-Johan för ett tag sedan, han undrade om jag ville läsa genom och recensera en sak och självklart ville jag det och härom dagen dunsade det till i hallen och ett större kuvert hade gjord inträde och nu skulle det minsann läsas om en av mina egna favoriter, nämligen Färnan.

På med kaffet och sen bästa stolen och jag gick genom dessa 102 välskrivna sidor som innehåller allt du, som sportfiskare eller specimenhunter behöver veta om Färnan, det finns allt och lite till och det är bra, riktigt bra och jag ser mig ofta i vissa av de beskrivna situationer som Carl-Johan delar med sig.
Recensionstider.
Denna skrift är suverän på många sätt, lättläst och med mycket ingående beskrivningar om hur du ska gå tillväga för att fånga Färnan, en fisk som ena dagen kan vara hur enkel att lura och nästa dag komplett omöjlig.
Carl-Johan Månsson verk.
Jag hoppas innerligt att detta verk kommer ut i bokform, jag gillar det som gammal specimenhunter och det finns så många tips och stor bred erfarenhet här, så dessa dagar var Färnan är omöjlig, kanske kan minskas ner lite och du uppnår bra fiske.
En ung författare, året var 1993 och Chubben vägde 1,8 kilo.
Skriften täcker allt från vart du söker Färnan, sommarfisket med flytande bröd, tips, tankar, tabeller, förord, studier, elfiske, biotoper mm och som sagt detta är ett must-have både för den garvade Chubhuntern och nybörjaren, det finns något för alla.
Carl- Johan med sin rekordfärna från Emån.
Bilden visar kulmen, drömmen och den enorma glädje att fånga en rekordfisk i sitt hemmavatten. Färnan väger 3548 gram och togs på bröd den 29 april 2005 och mig veterligen är det endast Ronnie Johanssons fisk på 3578 gram, som är större och gällande svenskt sportfiskerekord, även den en fisk från den så vackra Emån.
Många nybörjartips.
Många tips finns som gynnar både specimenrävar och nybörjare, allt från beten, grejer vart du ska fiska och med vilken metod, samt hur du behandlar fisken och catch and release, det blir inte bättre!
Tabeller över fångster, huggperioder, bästa tider mm.
Du får en stor insyn i både författarens egna fångster och även en stor del av Sveriges största fångade Färnor, bästa tid på året, bästa tid på dygnet och jag tycker det är enormt fint att dela med sig detta, en guldgruva helt enkelt!
Inringade fiskeplatser.
Du får en stor del bilder var olika platser är inringade, kan ett tips bli bättre? Det finns även en del kring forskning om Färnan, hur du lokaliserar fisken, Färnans föda och platsval i vattnet.

Jag skulle kunna fortsätta att rosa detta verk länge, men jag tror att detta räcker och jag hoppas av hela min slitna själ att dessa sidor kommer ut i bokform, det är så lärorikt och inspirerande och du får mitt toppbetyg Carl-Johan. Tack för detta min vän!