söndag 28 februari 2016

Fina gäddor från en liten bäck.(Mullet test)

Under gårdagen var jag ute på en cykeltur i det fina vädret, med fanns kameran och egentligen hade jag bilder på Knipor i siktet. Jag hamnade under dagen längs ett litet vatten och började gå längs kanten. 
Mellan två mindre hålor skrämde jag någon fisk, som jag senare såg jaga och det var ingen tveka om att det var gädda och en fin fisk.
Jag tog lite rast med kaffe och sakta kröp min plan fram för morgondagen... Varför inte testa de nya betesfiskar på detta ställe och nu var saken klar...Pikepremiär i morgon!
Tuff miljö.
Jag tog en del bilder på sträckan jag skulle fiska och som det framgår, så var en Sekatör, det första som jag lade i ryggsäcken, min plan var att använda 2 spö med två olika beten.
Bra vårflöde.
Det var ganska enkelt att räkna ut vart fisken finns, det var hårda strömmar, hinder mm och bland detta....
Lugna hålor.
...mindre lugna hålor med ett djup ner till ca 1 meter och det var här jag började mitt sökande, ett sökande jag ska sent ska glömma.
Hinder.
Här en spärr uppströms platsen, var jag såg gäddan jaga, bra den kommer inte vidare här, men var finns ovanför denna spärr?
Ståndplatsen?
Här under grenarna mitt i bilden såg jag sedan gäddan en fin fisk, som har växt upp i lugn och ro. Ingen fiskar här i tron att - Där finns väl ingen fisk! Eller det är för lite vatten eller för svårt att fiska... jag vet att man åker till andra `riktiga vatten`och gäddan bara växer och blir stor i dessa glömda vatten... inget mig emot!
De fanns här!
Jag hade lite att röra mig på i fall nu att det skulle lyckas mig att lura någon gädda och det gällde nog att välja grejer efter platsen utseende.
Inte mycket att röra sig på.
Här skulle fisken drillas...eh, det var min plan och därefter lämnade jag platsen och for hem för att packa mina grejer.

Jag valde 2 kortare Wychwoodspön med gamla hederliga Shimanos för detta cirkus, 3,5 testkurva skulle nog suga musten ur fisken eller ge mig powern, att ta den hårt nog för att få den i håven.
Mono i 0,35 mm från Gardner är nog bäst i dessa situs, braid nej, inte bland stenarna!

Det gick ganska fort att få ihop prylarna och med Lycka till från min vackra sydstatskvinna drog jag iväg tidigt på morgonen, jag skulle ju röja lite och få ut mina två påkar och gärna ha lite kaffe också innan det var dags.
Red Mullet.
Mina beten var Red Mullet, gillar att den har skäggtömmar, inga doftmedel bara direkt ur påsen och på med mitt 2 - krokstackel och ut till Krokodilen som förhoppningsvis väntade i sitt undervattensbuskage. Alltid spännande att prova något nytt!
Grey Mullet.
Nästa bete var en Grey Mullet... gillar inte utseendet de ser ut son minigräskarpar, men nu lägger vi det åt sidan och montera våra krokar och lägger ut och väntar...

Morgonfrosten var det inget fel på och det var skönt att hitta en trädstam att sitta på och värma sig lite, jag hade ingen stol med mig, bara lite bubbelplast som värmde gott i röva och ibland small det lite därbak när man rörde sig... great fun och kaffet slank ner.

Det gick runt 40 minuter med mindre smällar från plasten, men plötsligt stördes rytmen av ett par bleep från ena larmet och jag såg att jag hade slak lina på högre spö...
Gear and baits used.
... Någon hade hittat min röda Mullet och det var gäddan, som var inhyst i buskaget och jag var snabbt framme och gav mothugg och det blev livat värre kan jag säga.

Jag fick bort gäddan från grenarna och sen tog den lite lina och flippade ut, men den skulle bli min och glädjen var stor.

Inte nog med att jag hade lyckats, men på ett nytt bete och en fin fisk på nästan 5 kilo i ett såpass lite vatten...väldigt roligt och sen var den årets första också.
Grrrr!
Nog ser hon lite tjurig ut efter att har gått i fällan, hon är inte den första och definitivt inte den sista som kommer att göra bort sig.... om jag får bestämma.
Stillastående.
Bara 20 minuter senare var det dags igen på det andra betet, denna tog en Grey Mullet i en liten håla och den hade nog stått still länge, åtminstone visar den lilla Blodigel det. Den sitter vid fisken käkvinkel, en liten fisk runt 1,5 kilo, men väl den första på det nya betet.

Ut med båda spöna igen på två nya platser och kaffet kom fram och även tanken: Ska det bli flera? Jag sitter och myser över det inträffade, solen värmer gott, likaså kaffet, en och annan nyvaken hundägare passerar ute på cykelvägen och plasten smäller under min breda ...
Smajl.
09.30 går larmet igen och igen är det spöet med en Grey Mullet och i denna håla, har något större hittat mitt bete. Gäddan går fast i något skit på bottnen två gånger och jag lyckas får loss den och landa den.

Den är grym i alla avseenden, fighten, utseendet, tänderna är enorma och de visar att den är inne i en huggperiod. Längden är 96 cm och jag fastställer vikten till 8,2 kilo och ingen kan vara mer nöjd än jag över detta fina resultat, från ett litet igenväxt vattendrag mitt i Nybro kommun.

Ni kommer att se mera av dessa lite exotiska betesfiskars effektivitet framöver, tror inte att detta var en slump, färgen och doften, kanske utseende och konsistens har en betydelse.... vi får se! Jag har en liten pool bakom Kyrkogården, var jag tog en del fina gäddor för länge sen, de kanske finns kvar?
The Lady in all her glory.

Ett tips är att ni kollar lite i ert närområde, jag är säker på att ni är många, som har en lite bäck, å eller damm, som alla ratar, prova några timmar, det kan finnas fina fiskar och du kan få fina upplevelser. See ya soon! 
Jag vill flagga lite för spöna jag har till salu, det finns kvar en del och massa av andra saker, hör av dig på mejlen: lk.rasmussen@telia.com