torsdag 31 januari 2013

Sveriges bästa blogg 2012?

Tycker du att detta är Sveriges bästa blogg under 2012, så går du in på:

http://www.fisheco.se/sportfiskeblogg-2012/?blogg=predatorfishing-my-way

Tack på förhand!

D.A.M Ismete - bag för 6 tacklade spö.

Ganska länge har Pär och jag letat efter en bag som klarar 2 - delade 10 fots spö, mest för att skydda våra Wychwood Agitatorspön och jag hittade denna ismete - bag hos www.sportfiskeprylar.se
150 cm lång och den tar 6 stycken färdigtacklade ismetespö och tillverkaren är tyska D.A.M. 2 bärremmar och fack för banksticks och ytterligare ett fack för småsaker. Finns även i en 130 cm variant, priset är 395 kronor och jag bifogar sportfiskeprylar.se egen text:

Denna väskan passar bäst till BFT och Fladen ismetespön som är 130cm långa. Har du Rauma, wiggler eller andra spön som är 120 cm ska du ha den väskan som är 130 cm. Suverän väska för ismetet och rymmer 6 stycken tacklade spön upp till ca 150 cm!

Försedd med ryggsäcksremmar för att få händerna fria vid transport. Sidofickor för rigbins, ismeteställning, vippor mm. Otroligt populär produkt som underlättar både vid fiske samt förvaring av ismeteutrustningen så det inte blir "plockepinn". Väskan är 150cm lång så alla typer av ismetespön får plats.

Nu är det dags för röstning av Sveriges bästa blogg och det sker på: http://fisheco/sportfiskeblogg-2012/, jag hoppas att ni röstar och jag tackar på förhand för era eventuella röstar på mina bloggar som båda er med i denna tävling. Tack!

tisdag 29 januari 2013

Angeldon vs Ismetespö!

Jag gick över sjön och plötsligt stötte min fot mot något i snön, där låg det framför mig, mordvapnet med sin orange vippa och "rulle" Angeldonet!

Jag såg detta redskap för första gången i december - 81, var Helmer, min granne skulle ut och ta sig en julgädda på Orranässjön och jag följde mig gubben, som var 80 år.

Väl ute bland tre öar, lyfte han på ena hinkens lock och 15 mordvapen stod klara för "Fiske" Helmer visade mig hur det hela gick till och jag frågade honom, om vart det sportsliga och humana fanns.

Äh, det är bara ner med mörten och sen drar du upp gäddjävlen för hand! Jag gjorde som jag hade sett Helmer göra och snart stod min första, men också sista Angeldon uppsatt. 

Jag hade lite problem med att fästa knallkorken och när jag väl hade fått det hela på plats, så small det rakt i mitt fejs! Linan rullade ut snabbt och snart var den slut på rullen och jag drog upp linan och där låg min första isgädda och sprattlade. 5,4 kilo om jag minns rätt.

Jag hann inte ens få ut den halva klädhängare, som påstods vara en angelkrok,  förrän Helmer hade klubbat gäddan och han stod flinande och sa att den blir en fin middag! Herregud, vart hade jag flyttat!

Detta var så främmande mot allt annat i min fiskevärld, i Danmark, 2 månader tidigare släppte vi tillbaka gäddorna och annan fisk, här blev allt föda och jag är övertygad om, att hade inte Helmer fått frukost denna morgon, så hade han haft en fin sushi på isen denna morgon!
Jag gillar inte Angeldon, det har ni nog förstått i detta läge och jag tänkte bara i detta inlägg jämföra detta mordvapen mot våra ismete set - ups, som vi använder oss av - Öh, vi som har blivit sportfiskare, vill säga!

Helmer förklarade, att Angeldon var ett gammalt redskap och det var på något sätt kult förklarad av de äldre sportfiskare. Okay Helmer! Jag hoppas du hör denna fråga däruppe.

Helmer var 80 år, när vi fiskade gädda, nu är vi 32 år längre fram i tiden och det finns fortfarande Angeldon i bruk och butikerna säljer dem fortfarande och butiken kallar sig sportfiskebutik?
Jag gillar inte detta redskap av flera grunder, som jag kommer till och jag gillar definitivt inte att "Sportfiskebutiker" säljer dessa och det är inte gamlingarna som köper dessa, utan även ungdomarna.

Jag ska inte hänga ut Pär, som jag fiskar med, men för bara 3 år sedan, var vi träffades, berättade Pär om en sjö, var han hade haft 16 fäll och landat 11 gäddor - Jag hann inte få ut tredje angeldonet, förrän det small på första!

Jag gav Pär min mening om detta så kallade fiske, han förstod och jag sålde honom 4 ismete - set billigt den  kvällen och sen var vi både nöjda med livet och jag tror att en del gäddor räddade livet genom detta. Pär tyckte det var betydligt roligare, att kunna drilla fisken mot spöet o s v.
På frågan om varför han använde Angeldon svarade Pär, att så gjorde alla på Orranässjön, var han fiskade och än i dag står det Angeldon ute på isen i Orranässjön och på de flesta sjöar i Sverige! Jag kan vara den första, som skriver under ett förbud för dessa redskap, men debatten är fri.
Denna jämförelse sker endast mot det upphittade Angeldonet och min egen utrustning för ismete, samt mina egna erfarenheter av dessa grejer, ingetting annat!

Hur mycket lina kan det finns på ett Angeldon? Det fanns 20 meter på sin höjd på det jag hittade och vad händer vid fiske på 10 meters djup, då har gäddan 10 meter kvar att röra sig på, innan den få dras med Angeldonet och klädhängaren i munnen till sin dödsdag! Jag har 100 meter 0,45 mm nylonlina!
Klädhängaren, som under en viss vinkel och stor press mot en stor gädda går av. Formen gör det svårt för gäddan att spotta ut betesfisken, vilket var meningen, då matfiskarna absolut skulle få mat på bordet i forn av gädda.

Mina krokar kan släppa vid en för tidig krokning av gäddan och en stor gädda kan rätta krokarna, men min fina broms och spöet ser till att jag kan ge lina och spöet absorberar rusningen.

Vilket av detta rustar fortast, mina små trekrokar eller klädhängaren? Skulle en gädda slita av min lina, så kan den fortfarande inta föda med tacklet hängande, det kan inte gäddan, som har en klädhängare sittandes på tvären i käften!
Jag använder larm, som klarar alla typer av väder och ljudet är högt, samt att jag har en reciever på mig, som visar vilket spö det nappar på och det finns både ljud och vibration i recievern.

Angeldonet har en hållare för knallkorken och vi ser här hur sned den har blivit och jag undra om den verkligen smällar knallkorken.

Nästa fråga är hur fungerar knallkorkar, när de är blöta av snö eller regn - Vi behöver inte gå genom detta, ni som använder knallkorkar vet resultatet!

Vipporna är ungefär likadana, fast jag har ett lite bättre clips på min till höger, så där är det okay och inget att klaga på.
Samma gäller här, var man ser att fästet för vippan är ungefärlig på samma sätt, dock kan vippan på Angeldonet dras ner längs med träbiten och skyddas, jag drar av mina och delar på det.
Vad är roligast, att drilla en stor gädda med spö och rulle eller drar upp den för hand i en tjock lina? Det landas gäddor i Sverige på 15 - 20 kilo varje år, med ismetespön och rullar, hur många händer slits sönder av angeldonslinan?

Hur många Angeldon slits ner av gäddor varje år på grund av linan var för kort, den frusna linan fastnade i Angeldonet eller man satt för långt bort och hann inte fram eller såg eller hörde man inte fället?

Visst kan detta ske med oerfarna fiskare med spö och rullar, men vi har lösa spolar, mycket lina och spöna står fast i hållare. - Jag gillar inte Angeldonet!
Jag kan släppa tillbaka alla mina gäddor och jag och andra kan fånga dem igen, utan skador, men jag fångar inte gäddor, som har råkat ut för matfiskaren eller den som använder den berömda ståndkroken.

Jag fångar dock gäddor som en klädhängare i käften, det händer inte så ofta, då de dör innan de fångas, jag fångar oftare gäddor, som har råkat ut för en Lip - Grip och det är en besvärande syn för mig och jag ber er alla om att slänga era Lip - Grips och landa era gäddor med gällgreppet.

Tänk om jag fick uppleva den dagen, var jag kunde gå in i butiker runt om i Sverige och säga till expediten att jag vill ha 10 angeldon, en Lip - Grip och en käftöppnare och jag skulle få detta svar: Tyvärr, vi är en sportfiskebutik, vi säljer inte dessa tortyrredskap längre, sedan lagen trädde i kraft! Den dagen skulle jag vara lycklig!

Det var min syn på dessa redskap som fortfarande säljs vitt och brett i vårt avlånga land, jag vet att både gamla och unga, samt mer eller mer etablerade gäddfiskare läser detta, det är öppet för debatt och har du synpunkter om detta inlägg, så bara hör av dig.

måndag 28 januari 2013

Skallgång efter Abborren.

Senast Pär och jag var ute, var det endast pimpelfiske som gällde och jag tror att detta var fel tyvärr, vi letade och provade på alla säkra ställen, utan resultat och började sen leta i närheten av dessa ställen och igen utan resultat.

Därefter var det tillbaka och prova dem hålen, vi inte hade stängd igen med snö och igen inget, inga stötar eller pill. Sen blev det en runda genom ett sund, ett stenigt parti, som vi hittade och även i närheten av några nerfallna träd, men det ville sig inte.
Allt vi fick ihop denna dag, var 14 Abborrpinnar, frisk luft, erfarenhet och en massa motion, vilket det sistnämnda, vi båda behöver.

Vi var på sjön med de stora Abborrar, vi var på rätt ställe länge, vi fiskade rätt, men nästa gång åkar även lite mjukare ismetespö med och då kanske det kan lossna?

Jag har de senaste veckorna fått lite frågor kring vilka beten jag föredrar för gäddan, anskaffning o s v. Ganska lätta frågor för mig, men det finns lite problem i det hela.
Sillen anser jag som ett av de bästa beten bland många, jag har inte än upplevt ett vatten, var gäddan inte har acceptera dessa väldoftande beten som mat. Anskaffningen är ganska enkel ibland och du hittar Sill i dem flesta av dem större matbutikerna, bäst är dem butikerna, som har en egen fiskdisk, då kan du beställa hem flera kilo, som sen frysas ner.

Ibland är det svårt att få tag på Sill och jag tror det beror på tillgången, men det är ett ypperligt bete för gädda och de har lite mer doft än den vanliga Mörten, Abborren eller andra sötvattensfiskar.

Mjukheten gör att du bör använda dem halvtinade och som "Dagen efter bete" är de inte bra, det blir ännu mjukare och ramlar av i kastet. Så det du får över, skär du i bitar och mäskar med och dagen efter kommer du med färska halvfrusna Sill och fiskar på platsen.
Makrillen är enormt effektiv för stor gädda och ingen hungrig gädda lämnar en Makrill eller en Makrillhalva som ligger på bottnen. Svåra att få tag på, lite dyrare än Sillen och man kan få vänta länge på att en beställning ska lyckas, så bäst är om du har en kompis på västkusten, som kan köpa åt dig och frysa in dem åt dig och du hämtar dem sen.

Skinnet är tufft och du ska inte gräva ner dina krokar, det räcker med bara att häfta fast krokarna under skinnet. Doften attrahera gäddan och Makrill ger oftast större gäddor, varför vet jag inte, men jag använder både halva och hela Makrillar i mitt fiske.

Till skillnad mot Sillen , så anser jag att en halv Makrill, som man har använd ena dagen blir betydligt bättre, om den får ligga i rumstemperatur tills dagen efter.

Makrillen är ett tyngre bete och det kan kastas långt, den sjunker som en gråsten, genom att Makrillen inte har någon simblåsa och ett tips är, att pierca skinnet på flera ställen med en knivspets, så budskapet sprider sig fortare.

Innan du skickar din hela eller halva Makrill mot horisonter, så ska du klippa av stjärtfenan, då den med sin styvhet, får betet att spinna under kastet och det kan skapa trassel.
Som de flesta vet, så råder det kannibalism under ytan i alla våra sjöar och det är inte bara gäddan, som är kannibal, även Abborren, Gösen, Lake m fl är stora kannibaler.

Det innebär alltså att en liten skadat gäddsnipa är ett väldigt effektivt bete på en ståndplats, var den stora står och smälter sin föda, vilar upp sig eller spanar efter inkräktare.

Använd endast mindre skadade gäddor för bete, ta inte första och bästa gäddsnipa du fånger som bete, den kanske blir de nya rekordet en dag. Regnbåge och andra laxartade fiskar är superbeten, men svåra att får tag på.

Glöm inte heller att en blodig Ålbit är super för ditt bottenmete, likaså en större filé av vilken fisk som helst, gäddan är en asätare av stora mått och tar hellre ett dött bete, än att bränna energi på att jaga en massa mindre beten.

Jag fick även frågan om vilka beten jag anser vara bäst för flötmete respektive bottenmete och här blir svaret för flötmete, en 15 cm stor mässing glänsande Dammruda, seglivat bete, simmar jämt och klarar flera gäddhugg.

För bottenmete blir det nog Sillen jag väljer och den poppas upp ca 30 cm över bottnen med lite foam nertryckt i halsen.

Jag pierca den hårt eller injekserar 1 - 2 ml Ming Oil och finns det gädda på platsen, så dröjer det inte länge innan flötet med Rudan sticker eller min Drop - off indikator med Sillen ramlar!
Tillbaka till sjön med dem stora Abborrarna, nästa gång Pär och jag ska dit, ska jag dagen innan pimpla upp ett gäng mindre Abborrar och mörtar i ett annat vatten och den hinken ska följa med ut tillsammans med ismetespöna.

I sjön finns det inte gott om Mört och jag vet av erfarenhet att man under sommaren fångar stora Abborrar på konstbeten i just Abborrfärg. Här kan vi snacka om kannibalism och en hink med mindre Abborrar borde kunna få en och annan av de stora, att gapa en gång för mycket.

Vi var på rätt ställe, de stora var framme och tittade på våra Balans - och Vertikalpirkar och fina krokar, men de var som vanligt tröga och vi lyckades inte att väcka dem.

En liten Abborre på ett ismetespö står på samma plats, så länge vi vill det och den stora Abborren har gott om tid på sig för att hugga och det tror jag är rätta melodin och vi kan alltid pimpla under tiden, vi vaktar våra ismetespö.

lördag 26 januari 2013

Is - svampen från Predatorshopen.se

Jag vet inte om detta är gammalt eller nytt, det är dock en ny grej för mig och jag gillar att testa nya saker. Jag fick 10 stycken av dessa så kallade is - svampar från Martin på predatorshopen för test och han ville ha mina åsikter i en recension, här på bloggen och där står vi just nu.
En bra och ganska genial lösning för att förhindra isbildning på och runt din lina, vilket kan straffa sig om fisken nappar och den känner motståndet från en fastfryst lina.

En liten hylsa av el rör med en skåra och en rund bit av hård foam, också med en skåra, är allt som behövs, ja och så lite medel, som förhindrar vattnet i Is - svampen att fryser till is.
Predatorshopen.se säljer dessa Is- svampar i 5 - pack för endast 10 kronor och då lägger man inte ner tid på att göra dem själv för den lilla slanten.
Det är viktigt att du sätter dem runt din lina på detta sätt. Skårorna skall sitta på detta vis, då kan Is - svampen inte ramla av linan och den sitter kvar även under drillningen av fisken, vilket jag testade genom att skaka kraftigt med linan och spöet.
Man kan använda T - röd som kylmedel, men det gillar jag inte att ha i vattnet av flera grunder. 1. Hur påverkar det våra linor? 2. Hur eller vad sker med T - röd i våra vatten? 3. Fångar du en gädda, så kommer den att täckas med T - röd och hur dofter din nya betesfisk, som du lägger ner i hålet?

Nej, jag höll mig till vanlig matolja och det fungerade kanonbra i dag, var vi hade 9 minusgrader på morgonen och ner mot 5 minus under dagen och inga av mina linor frös fast och jag rensade inte en ända gång på 7 timmars fiske!
Så ser det ut och jag tycker om dessa små svampar. 2 kronor styck för att slippa den tråkiga rensning av hålen under dagar med kallt väder. Det slipper jag mer än gärna!

Finns det några nackdelar då? Ja, din lina kan bli lite infettad av matoljan, men hellre det, än att påbörja en mindre miljöförstöring med T - röd, din lina drar du bara genom handduken, du har med dig och sen är det klart för nästa pass.

Is i hålet bildas utanför Is -svampen och denna ishinna får tas bort innan du drar upp din drömgädda och lite spill i hålet blir det nog alltid från Is - svampens medel eller från flaskan.
Fisket var segt, egentligen inget nytt med stora beten efter en stor gädda. Grunden till att man blankar är många som exempelvis: Var vi på rätt plats? Var gäddan hungrig eller inte, eller var huggperioden över för denna gång eller är den på gång?

Alla dessa frågor kommer att gnaga i mig, tills jag får den, men en sak var helt 100 i dag, vi var inte ute rätt dag, vi hade inte ett sniff på 8 spö!
Vi tar dock ett pass i taget och utvärdera varje tillfälle man fiskar och för eller troligen senare, så kommer pusslet att kunna läggas och hon, den stora gör bort sig och den dagen sitter jag nöjd på skryllan.

Det kan ta 8 minuter, 8 timmar, 8 dagar eller 8 missade mothugg, men en vacker dag kommer det, man väntar på, frågan är bara hur länge det ska ta eller om man har orken.

I dag hade vi 9 minusgrader på morgonen och 5 minusgrader under dagen, lite kallt för fisket och fisken, men jag ville prova dessa svampar och jag ger den toppbetyg, de fungerade verkligen bra och de kommer att finnas runt mina linor och ett gäng som reserv i min pulka, under många år framåt i tiden.

fredag 25 januari 2013

Så gör du en glidande stoppknut.

Många undrar över hur du gör en glidande stoppknut för flötmetet efter gädda och lika många undrar, om det inte går lika bra med dem så kallade flötes stoppen, som finns på marknaden.

Flötesstopp eller stoppknut? Jag tycker att du ska använda båda och framför allt, lära dig att göra en glidande stoppknut, som inte bara stoppar ett flöte på rätt djup, utan kan användas till mycket mer än så.

Exempelvis att ha en stoppknut på linan, som visar dig att du ligger på rätt avstånd från land under fiske efter andra arter än gädda, t ex karp, sutare mm, så med andra ord är det en ganska viktig knut att kunna.
Mest används stoppknuten för våra flöten som visat här, dels kan du ha en stoppknut som bestämmer fiskedjupet och du kan även ha en stoppknut under flötet, som håller flötet borta från dina hagel eller annat bly, som kan - och vill förstöra ditt flöte, om de slås ihop med flötet under kastet.
För vanligt gäddfiske eller annat fiske med flöte, var du behöver en stoppknut på linan, så räcker det med en vanlig svart Dacron eller en tjockare Braid.

För att markera din lina på rätt avstånd, så är en färgad Braid eller Fly Backing lina betydligt bättre, då dessa syns bra i pannlampans sken under nattfiske.
Dessa Flugfiskebackings finns i 20 och 30 lb styrka, inte för att du behöver styrkan, men det är tjockleken vi är ute efter här och de finns i en massa olika färger.

En bra backing är denna från Ron Thomson, som finns i en väl synlig gul färg, i 20 och 30 lb och på 50 meters spolar för 39 kronor och du kan göra långt över 200 stoppknutar med en sådan spole.
Börja med att klippa av 15 - 20 cm av Backing linan och lägg den dubbelt som visat här, lägg sedan denna loop mot din huvudlina.
Gör nu 4 - 6 varv över din huvudlina, men genom loopen också som visat här. Jag har orange mot svart för att du enkelt kan se vad jag menar.
Drar därefter ihop knuten sakta genom att dra i dem orange linänderna, genom att du drar sakta, ser du om knuten lägger sig fint.
Fukta stoppknuten med saliv och dra den hårt och därefter trimmar du linänderna, så det finns 10 - 15 mm kvar.

Dessa ser till att stoppknuten glider lättare genom dina spöringer, både under kast och under invevningen.
Här en annan bild, som kanske illustrerar det hela lite bättre. Din stoppknut är nu färdig och kan om du har gjord den rätt flyttas på linan. Den ska sitta tight, men ända kunna flyttas relativt lätt, då är knuten rätt gjord.
Stoppknut eller flötesstopp? Det blir billigare att göra sin egen stoppknut, än att köpa dessa silicone float stopps och float stopps är inget för att visa att du ligger på rätt avstånd, då är en stoppknut betydligt bättre.

Jag använder båda i mitt fiske och jag använder två stycken floatstopps på linan, då dessa kan gå sönder, vilket en glidande stoppknut aldrig gör, valet är ditt och nu vet ni hur man gör stoppknuten.

torsdag 24 januari 2013

6 vackra pinglor dök upp!

Predatorshopen.se kontaktade mig och undrade om jag ville testa deras små finurliga Is - svampar, visst ville jag det och resultatet kommer efter helgens test av dessa.

Då det ändå skulle ett litet paket till Nybro, så passade jag på att komplettera med ett gäng pinglor, dessa har en förmåga att försvinna för mig eller så är det Slynan, som slarvar bort dem åt mig.
7 spänn styck är ingen förmögenhet och jag gillar, när klockorna ringer ute på isen och man vet att man har en på hälsning på betesfisken eller regnbågs spöet under fikapausen.

Nu har man så man klarar sig ett tag, men vem vet Slynan kanske får tillstånd att fiska till helgen och med lite otur, så får man göra en ny beställning.
Nej! Det är inte jag som ska ha dessa leksaker, den tiden är över för länge sen. Men 4 Wiggler pimpelspö för under 100 kronor, det kunde jag inte motstå och med tanke på att båda barnen gillar att pimpla lite ibland.

Snart har de även en friluftsdag i skolan, som ska spenderas på den närliggande Linnéasjön, så blev det ett rött med styv klinga och ett gul med en vekare klinga till båda och sen är det lugnt.
Det finns grov Abborre i Linnéasjön och det blev 0,22 mm lina på alla Wigglerspö och sen 4 olika metoder, djupvattenspirk, vanlig vertikalpirk, balanspirk och ett spö med en liten jigg.

Troligen får man aldrig se dessa pirkar mm igen efter denna friluftsdag, men de kan välja och vraka och bytas vid och ha roligt dem fyra timmarna, de är ute och någon korv ska de väl också grilla under tiden.
Jag har alla mina gamla tävlingsgrejer kvar, jag använder dem ibland för att dutta upp lite betesfiskar från isen, när man ändå sitter där och väntar på gäddan.

Ibland får jag ett ryck, var jag hemma bestämmer en viss vikt och sen stressar jag i fyra timmar, för att nå eller slå denna vikt, det är mitt sätt att tävla mot mig själv och det lyckas ibland.
Jag har det mesta man behöver för att lura Abborrarna och kunna vinna eller placerar sig bra på en pimpeltävling, allt ifrån Mormyskor till dessa minibalansare och vidare till ...
... det tjuriga fisket, som ibland kräver en liten länkpirk, var en vit eller röd maggot eller Pinkie, får pryda en av krokarna på trekroken, som kan vara i storlek 18.

Och inte sällan under dessa tröga dagar, kliver det sen på en kilos Borre och man har ett rent helvete att landa den, men man gjorde sitt bästa.

Ett kilo i skryllan, har många gånger räckt för att vinna tävlingar eller placera sig bland de fem bästa på olika DM - tävlingar, jag vet!
Alla mina garn - och limmkrokar finns kvar, snyggt uppsatta i sina askar, de flesta i fint skick och de flesta har detta lilla öga, som retar gallfeber på Abborren och det är just på den kroken de sitter, om än längst ut i överläppen.

Många tävlingspimplare känner igen detta och de vet att fyra timmars stress och 280 gram i skryllan, kan räcka på ett DM, skicka dem raka vägen till ett SM i pimpel.

På tal om SM i pimpel, så tävlade jag för många år sen med Göte Jansson från Stockholmsklubben Konstellation, vi satt bredvid varann under en mettävling i Göta kanal och vi kom in på pimpelfisket och tävlingar.

- Vet du Luis att det är lättare att vinna SM i pimpel, än att bli klubbmästare i Södertälje Sportfiskeklubb!
- Nej det hade jag ingen aning om, men har hört att de är duktiga.

Göte avslutade det hela med orden: - Dessa jävla finnar, de är ute och tränar innan isen bär dem och sen är det totalt kalkat!

Jag vet att åtminstone på den tiden var Södertälje och ett par andra klubbar från Stockholms distriktet fullständig outstanding, men vi i Borren, Tingsryd var inte så dåliga vi heller och en del priser har jag på vinden, flera kartonger faktiskt!

I Nybro fiskeklubb hade vi klubbmästerskap i pimpel och likaså i SG. Anguilla och Team 200 + och flera av dessa priser (pokaler) liknar mer en Formel 1 seger på Monza eller Silverstone, än ett klubbmästerskap! Jag slutade tävla i pimpel 1992, var jag skadade högre knä svårt på isen och jag har fortfarande ingen känsel på utsidan av benet!
Tre snabba tävlingspirkar. Vim - pirken är blixtsnabb, den i mitten har jag glömt namnet på, men den är snabb och hämtar in Abborren från längre håll och sist men inte minst, en Ran - pirk, som svänger ut rejält och det gillar den större Abborren att jaga ifatt.

Predatorshoppen säljer Wiggler spöna för 19 kronor, det blir inte billigare och jag fattar inte hur det kan vara en sådan skillnad mot förr, var man fick betala närmre en 100 - lapp för denna typ av tävlingspimpelspö!
- Det var nog inte bättre förr?! Köp ett gäng och ta med ungarna ut på lite pimpelfiske en solig dag!

tisdag 22 januari 2013

En enkel Drop - off indikator.

Du kan köpa dessa indikatorer för ditt Predatorfiske, men det blir billigare och oftast bättre, om du gör din indikator själv - Självgjord är välgjord sägs det och det stämmer rätt bra faktiskt!

Det finns tre saker som är viktigt för din Drop - off indikator! 1. Lineclipset ska kunna släppa lina, utan större motstånd, men hålla indikatorn på plats under din rulle! 

2. Din indikator skall kunna visa dig både rena takes, var linan dras ut, men även Drop - back bites, när rovfisken tar ditt bete och går mot dig! 

3. Din Drop - off indikator ska vara i en bra synlig färg, som syns bland grena, buskar och högt gräs mm!
Jag tar ett väldigt enkelt exempel här, på grund av flera av er har sett eller hört talas om Gardners Free Flow Line clips, som är använd här.

Du behöver ett rött/vit flöte i lagom storlek, Gardners line clips, en bit lina, kan vara vad du har, och lite bly, som får det hela att falla till backen, avsett vad gäddan gör med ditt bete.

Jag har här en anordning som passar på banksticks, det kan du också göra eller bara knyta fast linan, allt går att göra bättre än detta, låt fantasin spela lite, så blir det bra till slut.
Ta ut pinne ur flötet och tryck ner linclipset i hålet, dra ur linclipset igen och knyt fast din lina. Linan bör vara runt 50 cm lång och jag har använd en orange braid till denna indikator.

Trä linan genom flötet och dra fast linclipset i hålet och i samma jack, som det nu blev, när du tryckte fast linclipset första gången.
Montera minst 15 gram bly på linan, gärna mera, och i änden av flötet. Här är det ett större blyhagel som håller mitt 15 grams genomlopps bly på plats.
I änden av din lina ska du ha ett fäste för montage på din bakre banksticks, här är det en gammal klädeshake, som fick sätta livet till och den passar perfekt över flera av marknadens fetare banksticks.

Du hittar säkert bättre lösningar än detta, men denna indikator fungera mycket bra och den visar mig det mesta, som händer vid min betesfisk och det räcker gott för mig.
That´s it! Enkel och effektiv, har du bara grejerna till hands, så tar det inte mera än 5 - 10 minuter att göra denna Drop - off indikator.

Gör dig några stycken och fiska till våren med vetskapen, att du får direktkontakt med rovfisken, innan den hinner svälja ditt bete och kanske måste avlivas eller gå en plågsam död till mötes.

måndag 21 januari 2013

Vita jiggar för Regnbågen.

Varför just vita jiggar fungerar bra för Regnbågen, det kan jag inte riktigt svara på, men så är det. Vi har en medlem, som fiskar med en flytande Bombarda och 2 meter tafs efter denne och allt fungerar som en form av flötmete.

Vinden tar sitt tag i Bombardakroppen och denne lilla rörelse går ner genom tafsen och ger den lilla vita jiggen, lagom rörelse för att attrahera Regnbågen och får denna till att hugga.

Han använder de minsta jiggarna eller klipper till dem i rätt storlek och han blankar väldigt sällan och kan han, så kan jag ...
... så den kommande helgen, ska jag förutom ismetet efter gäddan, prova denna kreation, var en liten vit jiggkropp är uppdragen över knuten och jag tror nog att det ska fungera.

Den gångna helgen tappade jag en riktigt gris, som tyvärr klev av vid hålet och den tuggade i sig ett jigghuvud med räkan monterad, var jiggkroppen skulle ha suttit.

Vi får se vad som händer med detta. Slynan ska kanske med till helgen och det vore kul att visa, hur detta funkar och kanske kan det lura en större fisk?
Slynan är inget större djurvän, visst han har ett kattskrälle, men någon vän av djuren är han inte! Han skrek så jag nästan blev döv på båda baconbitarna, att jag skulle backa kärran, bara för att Mickey Mouse satt under hjulet.

Jag backade då f-n inte och må lilla söta Mickey bita sönder bivvyhelvete han slaffar i och sen övergå till hans beten, den kommande våren - Hämnden är ljuv Bengt!
Jag fick denna gummidildo av Slynan, men han fyllde år härom dagen och nu ska han få tillbaka den med en riktigt krok!

Jag vill inte se räkan han ska ha på kroken och jag vill framför allt inte se Regnbågen som hugger på detta! Jag lämnar isen innan den visar sitt huvud i hålet - Det blir en brun sörja i Slynans byxor, ståpälsen får han aldrig ner och det sista han har kvar på skallen växer inte längre efter detta - finns det 30/0 räkor på ICA - Kvantum? Huuu!
By the way, står du inför ett inköp av en riktig bra håv, så ta en titt på karpbloggen i dag, där har du en recension på Trakkers EQ 42 " Landing net - Jag tror att du gillar den och priset!

söndag 20 januari 2013

Bra handskar för isfisket!

Jag har två problem, det ena har jag löst och det andra består nog hela livet! Jag har stora händer, så pass stora att mina berömda "polare" undrar hur jag kan knyta mina knutar och göra fina slimmade riggar och gäddtackel - jodå schysta klubben finns överallt och även dess medlemmar!
JULA har dessa arbetshandskar, som är fingerlösa och det finns upp till storlek 12, vilket passar mig bra. Handsken sitter otroligt skönt på handen och den är väldigt smidigt och faktiskt också varm, det är på ovansidan av handen kylan tränger in och fördärvar ditt fiske.

Priset är runt en 100 - lapp och det är dessa handskar verkligen värd, bra värme och du kan fiska med dem utan att dessa är i vägen och du får ett riktigt bra grepp om spöet också.

Handskarna är lite töjbara och med kardborrelåsningen runt handleden kan du täppa till, så inte vinden kommer in, en mycket bra handske för isfisket och jag är nöjd, de fungerar även om du spelar piano eller dragspel ;-)