lördag 31 december 2011

Tack för det gångna året!

Jag sitter just nu och är lite nervös för att jag gjorde mitt sista fiskepass för året i går! 5 minus i natt har troligen stängt alla vatten i mina trakter, men jag ska dock ta en runda med bilen och kolla läget innan jag slänger in handduken och inser fakta.
Året som gick har varit trevligt med hyfsat gäddfiske, men det har blivit alldeles för lite fiske efter gädda och mitt mål under förra istiden lyckades jag inte med att uppnå och det tror jag till stor del beror på den dåliga isen och dem stora, för inte att säga enorma snömängder vi fick.
Det kan bara bli bättre och jag ska fiska mera gädda under det nya året, framför allt från isen om det kommer en is som blir hållbar nog att vistas på. Tyvärr tror jag att om vi får en hållbar is, så blir isfisket en kortvarig historia och det gäller att ligga i under all ledig tid, vilket jag kommer att göra.
Jag såg en bild på en engelsk megagädda på metebolagets blogg, den kommer från ett litet vatten med diverse öringar och detta monster fick mig in på tanken: Vad kan det finns i Rismåla göl, som har haft regnbåge sedan våren 1978? Det är en svindlande tanke som väldigt lätt kan få fram bilder på gäddor, drömscenarion mm.
Kan det finnas en megadonna i Rismåla? Ingen har satsat hårt på detta vatten, som är svårt, men det finns alltid en nyckel någonstans till dören! Jag ska se om jag kan fiska idag och med dessa ord vill jag önska er alla ett gott nytt 2012.

tisdag 27 december 2011

Variera dina 2 - krokstackel i vinter.

Jag skulle ha fiskat karp i Black pool igår, men vädret var för blåsigt på morgonen och det blev en lång runda med Gonzo, vi behövde det båda två efter julens festande och frossande. Väl hemma bloggade jag lite och sen hade vinden plötsligt bara lagt av och tiden hade runnit iväg för mig, den kängan satt fint vill jag lova! För att inte bryta ihop hlet satte jag igång med att göra lite nya tackel för det kommande isfisket och vi kan vä ta en närmre titt på vad som gjordes.
10 stycken 2 - krokstackel med lite variationer var vad det blev på förmiddagen, alla med Drennan Seven Strand wire i 28 lb och krokarna var Fox XS och 2XS, var en size 8 och en size 6 blev monterad på varje tackel. Kordas lekanden i storlek 8 och dessa fästes med Drennan Slim Crimps i 28 - 40 lb som sig bör.
Glöm aldrig att wiren skall genom wirehylsan tre gånger, då är du säker på att det håller, själva wirehylsan klämmer jag 7 - 8 gånger med en avbitartång, precis tills det går trögt och det går aldrig upp. Jag använder propellrar på flera olika sätt som du ser på dem följande bilder. Allt i från silver, guld, färgade och dubbla, det gäller att variera sig och se vad som går bäst för dagen eller vatten. Till höger ser du hur jag har en propellrar bakom fisken och detta lockar avsevärd mer än om den stiire framför betesfisken.
Jag använder inte längre flötesstoppen som stopp för diverse Bling, som ska sitta på mina tackel, jag gör en stoppknut med 5 varv av rött yllegarn och den blir mitt stopp för beads mm, en droppe snabblim fixerar knuten och jag lämnar alltid 3 - 4 cm garn som också lockar gäddan eller abborren till hugg.
Små spinnerblades har också en plats i mitt isfiske, dessa små skedar lockar fram rovfisken genom ljud och blänket från skeden. Jag har dessa blades framför och bakom betesfisken och man kan montera en liten röd beads som ger lite effekt till skedens silverfärg.
Krokarna knuts fast med en Knotless knot och därefter fixeras de med en liten bit silicone sleeve i clear. Dels går inte knuten upp eller blir lös och sleeven håller lindningen tight om krokskaftet och dels så styr sleeven kroken när du krokar din gädda.
Gå gärna tillbaka på bloggen till förra vintern, var Pär Slättengren och jag började med större skedar, dessa lockar enormt mycket och vi hade under en tid väldigt svårt att ens få ett hugg, men med skedar lossnade det lite och får vi bara en bra is och inte en massa snö, så ska det nog komma upp en eller annan större slips på mattan i vinter.

måndag 26 december 2011

Nostalgia.

Nu räcker det med frossandet för min del, två dagars konstant ätande gör att jag måste ut i naturen och jag hade planer på Svarte göl som ligger öppen, men med vindbyar upp emot 20 sekundmeter, så vet jag inte om jag genomförar mitt planerade karpfiske i dag, jag får se hur det blir.
Det finns inget lä någonstans runt gölen, bara lite mäsk som lades ut igår...nja jag är nog lite tveksam till fiske i dag, men man vet aldrig, det kliar i fingrarna!
Jag roade mig med att kolla gamla bilder och hittade några stycken, 4 fångster som har ätsat sig fast i mitt dåliga minne och vi tar en titt på vad som hände för si så där 25 - 30 år, fiskar som öppnade ögonen på en hel del, som inspirerade många, men som tyvärr även skapade en avundsjuka bland andra så kallade sportfiskare!
Min första Snake över 2 kilo kom från Alsterån vid Sandslätt, jag var med Dan Dellerfjord och Ronny Göransson och det var den 15 juli 1983. När vi kom fram rasslade det bara till i Ronnys fesgula Volvokombi och alla platser i buskarna var upptagna med spö och allehända bråte och på min fråga: -Vart ska jag fiska?

Så svarade dessa herrar i munnen på varann och pekade: - Där ska du fiska! - Ja eller hur? Dem pekade på en stor Hagtornsbuske och berättade att bakom denna fanns en liten udde, var jag kunde få ut mina tre spön. Jag började att hugga och talade samtidigt om för dem att OM det inte fanns en liten udden, så skulle jag använda Mancheten på dem, precis som jag använda min kniv på jobbet (Jag var styckare på den tiden) Men efter en timmes huggande var platsen ren och tre spön med stora feta Daggmaskar lades ut och man återgick till "kompisarna" och Dan undrade varför jag var svettig, What a man!

Kvällen gick med att kolla foliebitarnas placering, justeringar av multirullarnas broms, så inte strömmen drog ut lina från rullen och kollande av alla spöna. Vid 22.35 fräste det ute på min udde, foliebiten satt i första spöringen, något hade tagit masken på mittenspöet som längs med en gles vass. Det blev ett tvärstopp och tre kraftiga knyckar och sen satt allt i bottnen som gjutit i betong! Jag provade att pressa med spöet, sen drog jag för hand, sen väntade jag en stund och sen slet jag som en galning i linan för hand och det släpte från bottnen, snabbt som fan fick jag tag i spöet och kunde pumpa in grenar, vass och en snake som fräste i sommarnatten.

Väl på torra land var man Kung och med den stora ormen frågade jag Ronny hur det gick för honom och han sa: - Det var som fan och jag svarade - nej, det var bra! De hade fått sig en dansk läxa och det blev många pass med dessa herrar efter Ål och i princip allt som simmade i Småland. Ålen var 107 cm lång och vägde 2265 gram.
Här har jag lite tveksamheter om året, men jag och frugan paddlade kanot i Lyckebyån och hamnade i en större håla med en liten badplats. Detta perfekta place skulle vara vår camp för 2 dagar innan vi fortsatte vår resa. Tälten kom upp och maten kom fram och under tiden Karin stekte och kokte, lade jag ut 3 - 4 spön med daggmaskar och mindre mörtar som vi hade metat upp under dagen.

Maten slank ner ganska snabbt efter en heldag i kanoten och under disken drog det iväg på vänstre spö, som låg in mot en vasskant. Först trodde jag det var en Braxen som det finns gott om, men i mothugget svarade det med ett brutalt stopp och en grym fight i det låga vattnet började.

Jag slet som ett vilddjur och planade upp denna orm, som fick Karin att hitta sovsäcken fortare än fan. - Fy fan va äcklig skrek hon! Ålen vägde 2410 gram om jag minns rätt och den togs i hålan vid Krukö, en plats som jag och flera Anguillamedlemmar skulle besöka frekvent över dem närmsta åren och det var här jag tog min största Ål, en fisk 3590 gram, 124 cm lång och en omkrets på 31 cm. En av de största Ålar i Sverige som har spöfångats, endast slagen av Ål-Åke Madsens fisk på 3725 gram, som han tog i ett liten Regnbågsvatten på räka några år tidigare och jag tror fortfarande att jag ligger tvåa i Sverige med denna fisk?
Jag hade fiskat karp hela året i Linnéasjön - 93 och började inse att ganska snart var säsongen över på grund av isen. Sjön var overfrozen på fredagen och lördagens vindar hade rivit upp en del av isen vid udden. Jag kom väldigt tidigt på morgonen och kollade läget och fann till min stora glädje att det gick att fiska. Jag kastade en hel Makrill, så långt jag kunde och den landade på isen, vilket jag kunde se mot Grönvägens lampor.

Jag drog sakta i betet tills det ramlade ner från isen och sjönk till bottnen och de 2 andra spöna lades ut med Sill och Mört, när allt var klart hällde jag upp kaffet och gick bort till platsen nedanför Linnéahemmet för att se hur öppet det var här och när jag står här och funderar på hur "Humpy" en av sjöns karpar mår i detta och vart den kunde tänkas befinna sig, så hör jag ett bleep från min ena Optonic och sen ett till.

Det måste vara fisk och jag börjar först gå mot udden, men 2 - 3 bleeps for mig att springa dit, väl framme hänger min Drop - off indikator lodrätt längs med min bakre banksticks och innan jag kommer fram tll spöet, så resar den sig och släpper från linan, det var fisk och jag började fundera vad som tar en 35 cm Makrill i Linnéasjön, allt medans linan sakta dras ut från rullen?

Jag fällde byglen på min Shimano Sea Spin och låt fisken dra sakta i spöt och satte in mothugget med en tvåhandsfattning mest på grund av avståndet jag fiskade på och Makrillens sega skinn och det blev först ett stopp och sen ett par kraftiga knyckar och hon gick sedan sakta i sidled, därefter kom det en rusning ut mot isen, var hon kom ifrån och sen var det mesta av hennes krut förbrukat och hon försökte lite inne vid land med Makrillen hängandes på ena gällocket.

Vågen gick precis över 10 kilo och jag säckade henne på udden och lite senare ringde jag Henrik "Den röde" Johansson som kom och tog bilden och bistod med vägningen. 10 025 gram, en liten marginal över 10 kilo, men ändå en tia och den är fortfarande sjörekord vad jag vet efter alla år. Det blev inte mera denna dag, vilket jag visste, ingen mindre gädda finns i området, när denna madamm var inne, precis som det brukar vara och jag cyklade hem från sjön, glad som så många gånger för.
Nu kan man undra vad en Braxen gör på en Predatorblogg, men den togs faktiskt under ett fiska efter Abborre den 11 maj - 84, en dag jag aldrig glömmar! Dan Dellerfjord och jag var i Hagbyåns mynning och vi flötmetade Abborre med Daggmask, jag hade fått 13 över kilot, Dan några fler, men inga riktigt stora.

Vid 13 - tiden fick jag ett försiktigt lyft som jag missade och lade ut betet på samma plats och flöte sögs ner från ytan. Denna gången satt krokningen perfekt, men det var en betydligt större sak, som hade tagit maskarna och efter en stund kom en enorm Braxen upp till ytan. Jag blev precis stel när jag såg den första gången, vem hade inte blivit det? Mitt PB på den tiden var en Braxen från Linnéasjön på 3,3 kilo, som jag turligt nog fångade på ett KM i mete, som Nybro FK höll och den gav vinst.

Denna såg ut som den var tre gånger större! Dan gjorde sitt jobb med håven och jag blev fullständig till mig av glädje, 6010 gram! Sveriges näststörsta Braxen, endast slagen av en fisk från Häckebergasjön, som vägde 6300 gram Roger Nilsson tog några år tidigare. Man kan väl säga att man var lite före sin tid med denna fisk. Jag ska inte måla upp någon bild av mig själv, men en Braxen med denna vikt var kopiöst stor 1984 och det är den stor fortfarande, fast Rögle dammar producerar dessa dasslock varje år. Vi har blivit fartblinda med stora braxnar i Sverige!

Jag började specialisera mitt Braxenfiske och det blev till 59 över 5 kilo fram till våren 1991 var jag tog min sista och har inte fiskat målmedveten efter Braxen sedan dess - Hur många hade det blivit om jag hade fortsatt med fiske i Hagbyån, Hossmoån, Rocknebyån, Kölbydammen och sedan fortsatt i rögle dammar? Jag vet inte, men det hade blivit väldigt många 5 kilos till på dessa 20 år, kanske renav det Svenska rekordet som jag jagade?

lördag 24 december 2011

God jul till er alla!

Jag vill passa på att önska er alla en god jul och ett riktigt gott nytt fiskeår, jag ska samtidigt tackar er för alla frågor ni har ställt, dem fina vitorden mm. Vi är på väg mot isfiskesäsongen och det gör att det blir tätare mellan inläggen här på bloggen, som ni vet har jag fiskat karp hårt in i det sista och gäddfisket har kommit lite i skymundan. Får vi bara lite vinter längre fram, så kommer det självklart flera inlägg och bloggen blir mer intressant.
Fortsätt med att titta in och ställ era frågor, ingen fråga är dum, löjlig eller tjatig, vi har alla frågor och söker svar, kan jag bara hjälpa dig lite på vägen, så är det ett stort steg i rätt riktning. Dock har jag lyckats bra än så länge och tänker fortsätta med det. Stort tack till er alla som besöker bloggen!

fredag 23 december 2011

Hur blir det med isen?

Isen blev 4.5 cm tjock på ett par nätter och mitt karpfiske gick i stöpet genom detta, jag hade andra planer, men dem gick inte att infria som det ser ut just nu. Vädret ska dock bli mildare, men frågan är om det hinner bli en öppning någonstans eller om jag ska montara ihop ett par spö för gäddmete och satsa lite i strömmande vatten en bit bit upp i Alsterån? Någonstans måste jag rätta till mina abstinensbesvär! Jag ska nämna att på http://www.metebolaget.se/ kan du under Bloggen, läsa en del mindre artiklar om olika typer av gäddmetemetoder och passar på att samtidigt komplettera din utrustning inför vintern och vårens roliga fiske.
Jag har en del bra strömvatten med gäddor, men jag har ingen aning om de är frysta eller inte och det tänker jag ta reda på under dagen. Man kanske kan bränna lite julmatskalorier här under ett par dagars fiske. Hur fisket är där nu, vet jag inte, men det fanns dock förit en del fina gäddor och kanske är dessa kvar?
Jag har även en smal och djup kanal som jag sedan länge skulle ha provat, men det har tyvärr aldrig blivit av och det kan kanske vara en idé att testa och se vad som finns där. Jag tror inte att kanalen har frysit, men även det ska jag kolla under dagen, jag ska inte sitta hemma dem 4 dagarna jag är ledig här vid jul. Något fiske ska det bli, annars slår det nog över för mig.
Jag har väldigt gott om sill i denna storlek och ganska många deadbaits i form av Mört och Sarv mm och jag behöver bara ha med mig 2 - 3 spön och en påse med beten, kaffet, stolen och håven, det mesta går i avkrokningsmattan som är lätt att bära.
Dessa dofter från engelska Dynamite Baits kan nog vara till stor hjälp, nu var det är kallt i vattnet och jag är väldigt sugen p¨att testa dem och se vad de kan göra för mig. Dessa kan injekseras in i fisken och de kan penslas på fisken eller varför inte en fet julkebab till gåddan, det fnns gott om möjligheter om jag bara hittar öppet vatten.
Jag har 11 mindre Regnbågar i frysen, men de får stanna hemma ett tag till, det ska användas efter gäddor i Regnbågsvatten och jag tror att det kan vara rätt melodi att knäcka dessa vatten. Vad jag ville visa med denna bild, är hur du ska packetera dem med Gladpack. Lägg fisken så alla fenor ligger längs med kroppen och linda försiktigt in fiken i plastfolien, se till att de är raka och fina och sen fryser du dem som dem är eller så ger du dem flavour eller olja innan du fryser in dem för senare bruk.

En död Regnbåge kanske inte är så lockande, men under lite blåsiga dagar kan man sätta en plastrosett på linan under spötoppen som vinden tar tag i och det ger betet lite rörelser och det kan räcka till att utlösa hugginstinkten hos gäddan. Jag ska fiska dessa beten nästan uppe vid iskanten var gäddan enkelt ser silhuetten av betet och jag ska testa detta även med Makrill i regnbågsvatten som hyser stora gäddor. Makrillen har jo en bra doft och färgen är lite i stil med Regnbågens skimrande färger, så dessa två typer av beten ska jag köra hårt med i vinter.

måndag 19 december 2011

Fahrenheit vs Celsius.

Fahrenheit        Celsius


32                    0

33.8                 1

35.6                 2  (Temperaturen i mina hemmavatten just nu!)

37.4                 3

39.2                4    (Bottentemperaturen, när isen ligger!)

41                   5

42.8                6

44.6                7

46.4                8

48.2                9

50                 10

51.8              11

53.6              12

55.4              13

57.2              14

59                 15

60.8              16

62.6              17

64.4              18

66.2              19

68                 20

69.8              21

En liten tabell som viser skillnaden mellan Fahrenheit och våra vanliga Celsiusgrader, kan kanske vara till hjälp för dem av er som läser Engelska fisketidningar?

lördag 17 december 2011

Säkra wiretackel och Mrs.Esox vill ha bling i vinter.

Jag vet inte hur vädret ser ut hos dig, men här i min region är det snöblandat regn och kraftig nordostvind med byar upp till 14 sekundmeter och jag ska fiska karp i dag! Fiska ska jag, både i dag och i morgon! Just nu sitter jag bara och väntar på att det ska bli dags att åka och vad passar bättre än att svara på frågan om hur jag gör mina 2 - krokstackel. Som tur har jag ett par platser uppmäskade och kan välja efter vädrets makter och jag misstänker att det kommer att bli fiske med vinden i ryggen under denna helg.
Som jag nämnde igår för er, så måste ni ha wiren genom wirelåset tre gånger för att ni ska vara säkra på att wiren inte glider ut genom wirelåset och det går som ni ser här. Det blir inte bulkigt, men superstarkt och jag har aldrig varit med om att detta har glidit upp, vilket har skett med wiren genom två gånger.
Man kan spara en del wirelås genom att monterar den översta trekroken med en Knotless knot, du gör den på på det vanliga sättet och det blir starkt, enkelt och det glider aldrig, samtidigt får du bättre styrning på kroken i mothugget.
Ha alltid flera tackel med dig på en Rig - bin och ha olika avstånd mellan dina krokar, så du kan ha anpassade tackel efter dina betesfiskars storlek. Prova med smileblades och propellrar, som ger blänk och ljud ifrån sig om fisket är trögt. Dessa småsaker lockar fram gäddan till ditt bete.
Jag har dock dem senaste åren märkt en enorm skillnad mellan de nämnda Smileblades och Propellrar, de ger visserligen fisk, men inget slår en sked som den avbildade. Du får en tyngd och du får en massa reklam runt din betesfisk och det oavsett om du fiskar med livebaits eller med deadbaits, vattenströmmarna får skeden att röra sig och däregenom avger skaden blänk som lockar fram gäddan och andra predatorer.
Här är vad jag använder, skeden och ett 2 - krokstackel och en nomalstor Mört eller Abborre som bete och på rät plats tar det inte lång tid innan hugget kommer. Jag har beteslås på varje sida om skeden och kan lätt koppla bort spöet eller byta tackel om det skulle bli förstört av gäddans tänder eller fight. Lite om skeden: Jag använder olika storlekar beroende på djupet jag fiskar på och hur mörkt vattnet är, så allt från teskedar till större matskedar finns i betesboxen och det är enkelt att byta sked genom de två beteslåsen. Jag sågar bort skaftet från skeden och jämnar till skeden med en fil och däefter borras 2 stycken 3 mm hål som ger stor rörelse för både skeden och tacklet med betesfisken och det lockar betydligt mer och bättre än de mindre leksakerna som finns - Ge gäddan lite bling i vinter, leta upp dina skedar på ett loppis och fixa till dem nu innan Kung Bore slår till rejält, det kan gå fort nu!

fredag 16 december 2011

En sista kompletering av ismeteprylarna.

Det var glädjande nog inte så mycket som skulle kompletteras bland mina Predatorprylar, lite vanlig wire och wirelås från Drennan, som de flesta känner till som fiskar efter Gädda. Jag har dock aldrig provat Fox Trekrokar och i dag anlände det två paket för test.
Bra gape och en väldigt bra skärpa och en otrolig styrka besitter dessa Fox XS Carbon i size 6 och egentligen behöver jag inte recensera dessa krokar, utan säger bara funkar de för Mick Brown, så blir jag nog högst troligen jag nöjd med!
Jag brukar ha en krok i size 6 och en krok i size 8 på mina 2 - krokstackel för gäddmetet och om dessa krokar är av samma styrka eller denna med namnet, Fox 2 XS i size 8 är starkare, det vet jag inte. Krokarna ser likadana ut, samma skärpa och gape. Det ska bli väldigt spännande och se vad de går för på grunda vatten med lite hyfsade gåddor och kort lina.
Drennan Seven Strand 28 lb är intget nytt, men du vet väl att du ska ha wiren tre gånger genom wirelåset/hylsan innan du klämmer ihop dessa små mässingrör eller? Det ger en väldigt stark wire som inte glider upp, vilket kan hända om du bara har wiren genom två gånger.
Drennan Slim Crimps 28 - 40 lb, det är dessa du ska ha till 28 lb wiren och då får du wiren genom tre gånger utan större problem och det håller! Det var det hela för denna gång, nu är det bara att hitta en lucka och fippla ihop lite tackel med skedar, beads, propellrar o s v och montera dem på en rig - bin och avvakta Kunng Bores intåg över södra Sverige och jag hoppas att han kommer med fina isar och inte vad vi upplevde förra vintern.

lördag 10 december 2011

Dags att titta över isfiskegrejorna kanske?

Mitt karpfiske blåste inne idag, men jag kanske sticker ut senare och övernattar eller så blir det ett dagspass i morgon. Jag har spenderad dagen med att gå genom isfiskegrejorna och nu är allt klart för fiske, det är lite som ska kompletteras och det tar bara ett par dagar. Rullarna fick ny lina, en del gamla tackel revs ner och det som kunde återanvändas har lagt i en burk, så jag har det på ett ställe, när min wire och lås kommer. Pulkan tvättades ur och allt gicks genom och 200 mm borren fick nya skär, ett litet första hjälpen kit packades ner till sammans med extra skären och förutom lite nya tackel, så är det klart och fast jag inte längtar efter is, så är det ändå ganska spännande när larmet går igång och man springer fram på sin först gädda.
Har du koll på dina grejor? Om inte, så se till att få det. Det milda vädret vi upplever just nu i södern, kan inte vara länge till eller? Jag ska vara klar, den dagen Kung Bore skruvar på kylan och jag hoppas att han gör det ordentligt, så vi får fina isar och inte det skit vi hade förra vintern. 12 minus under en vecka, en liten skåre med 3 - 5 cm snö ovan på, sen rockar det loss rejält och vi kanske har 4 månader med detta fiske framför oss.....Usch, det låter hemskt för en karpfiskare. Men det är ett roligt tidsfördriv och det ska fiskas både Gädda, Abborre och Regnbågen ska också få smaka på mina krokar OM det nu blir en bra vinter av det hela.

fredag 9 december 2011

Lugn Bengt, det finns hopp!

Du kan vara lugn Bengt, det kommer på posten! Jag kanske ska förklara lite här? Jo, det var så att Bengt, ni vet storslynan var i upplösningstillstånd härom dagens, han hade tappat sitt tillstånd till samtliga fordon som han enligt vissa myndigheter får framföras på våra svenska vägar. Hur det ligger till i utlandet, vet jag inte, men i Danmark är han portad efter sin senaste resa dit med en Veloped. Jag hittade detta tillstånd på parkeringsplatsen i Rismåla,var Bengt troligen tappade det under sin årliga resa ditt för att fiska Regnbåge,men nu är det i säkra händer (Posten ha, ha , ha) och det ska väl förhoppningsvis komma fram under detta århundrade. Tillståndet gäller för bil, buss, Veloped, moped, knallert, sparkcykel, vanlig cykel, rullator och t o m sparkstötting vid halt väglag. Jag hoppas du har hjälmen kvar, för den httade jag inte Bengt, sköt om dig och ha en riktigt trevlig helg, på måndag kommer brevet med tillståndet och då kan du åka igen, men håll dig i Trekånten, din lilla slarvare! Tänk på att detta är ett värdepapper, som kan användas av andra handikappade som t ex jag!

måndag 5 december 2011

Nu har kompletteringen börjat!

Pelle Slattenberg tyckte att min 200 mm borr gick trögt och segt och vi kunde snabbt konstatera att en skruv hade lossnat under borrningen av ett hål och skruven förstörde båda skärstålen. Vi hade ett smärre helvete att komma genom 55 cm is och gav upp till slut och jag fick leta upp gamla Berta (min gamla 150 mm Borr) och hugga mellan hålen, så den stora enorma Primadonnan, vi jagar, kunde komma upp i fall hon skulle hälsa på. Det problemet är löst med både nya skär och extra skär, så vi kanske klarar oss den kommande vintern. Men vilka priser för två stycken rakblad! 289 fucking spänn! Sanslöst i alla henseenden, men vad fan gör man, vi måste jo ha hål till Primadonnan , i fall nu att det behagar denna madamm att kliva på några av våra betade krokar. Ta det lugnt Pelle, det löste sig!


Jag köpte även lite rotorblad till mina riggar, varför vet jag inte, det går lika bra med skedar! Bra att ha i fall att Primadonnan föredra detta tingel - tangel framför en lockandet sked, hon får precis som hon vill som alla andra kärringar.....det blir lugnast så!


Dessa spinnerblades har börjat dyka upp på marknaden, vem kom på den idéen att mosa en skitspinnare och använda delarna till något annat? Jag vet, jag känner honom väldigt väl! Det fattas lite krokar och wire, samt wirelås, men det är det hela och sen kanske det kan bli lite fart på fisket från isarna denna vinter. Det kan väl knappast bli sämre än den förra eller ska det bli samma skit med lite is i början och sen miljader ton av snö?






söndag 4 december 2011

Snart står det 150 000 på besöksräknaren!

Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att denna blogg - och karpbloggen skulle bli så populära, som de nu en gång har blivit! Jag menar 150 000 besökare på en vanlig fiskeblogg, sug lite extra på den karamellen, det är en enorm siffra på bara 2 ½ år och det visar att jag har gjord något bra eller träffat mitt i prick i det, ni söker inom dessa två typer av fiske. Jag är otroligt glad för detta och uppskattar era besök väldigt mycket och ett Tack, är tyvärr bara ett fattigt ord och det ända jag kan göra, är att fortsätta i samma stil and keep up the good work. Stort tack till er alla, stora och små, gamla och unga! Har ni frågor och söker svar, så mejla mig och jag ska hjälpe er så gott jag kan!

Floatledgering, ett av de bästa sätten att fånga gäddan.











lördag 3 december 2011

Gardner Safety XL Sling Matt.

Vi måste skyddar våra fiskar så gott det går, allt från hårda underlag som grus, sand och sten till den kalla isen och snön. En matta som verkligen är bra för större - och långa fiskar, som exempelvis våra gäddor, är Gardners Safety XL Sling matt. En avkrokningsmatta som är väldigt genomtänkt, fast man hade nog stora kontinentala karpar i tankarna, men jag ser stora fördelar för gäddfisket med denna matta och det tänkte jag dela med mig i dag.Du hittar denna fina avkrokningsmatta hos http://www.metebolaget.se/ för ca 400 kronor och det är en riktigt bra investering och jag ska gå genom vad du får för pengarna. Storleken är perfekt för stor fisk och du har ett väldigt bra skydd mot hårda och kalla underlag.

Längden är hela 120 cm och den har dubbla dragkedjor, som är av kraftig modell som håller. Som synes, så är bärhantagen sydd hela vägen runt mattan, vilket ger en enorm styrka och inget som kan gå sönder med tiden. Bra färg, dock saknar jag en detalj på denna matta och det är åtminstone en liten D - ring, så man kunde pegga fast mattan i marken under blåsiga dagar, det har man tyvärr missat!

Utlagt är mattan 120 x 108 cm stor och det räcker till en väldigt stor gädda, vadderingen är 40 mm tjock foam, som ger bra skydd mot hårda underlag. Hela insidan är av ett material som är Fishfriendly och mattan väger endast 1,9 kilo och det är bra med tanke på mattans storlek. Materialet är 210 Denier nylon på utsidan och ett gummiaktigt material på insidan, ser till att fisken inte får slemskadar. Den är inte fy skam som sittdyna under tiden du sitter i en kall båt och väntar på att flötet ska försvinna, längden gör att den räcker till 2 rumpor ;-)

Till vänster ser du hur tjock mattan är ihoplagt, det kan man kalla bra skydd! Till höger ser du bärhantagen, som är kraftiga nog får att väga 30 kilo, tro mig, jag testade och den klarar betydligt mer, men jag fick tyvärr inte plats med lilla Gonzo, som väger 60 kilo. Längden på mattan gör även att du kan bära längre saker, som t ex dina ismetespön, säck, banksticks eller varför inte dina ömtåliga drop - off indikatorer eller dina larm på banksticks i den. Det finns stort potential för flera användningsområden, när det gäller transport mm.

På XL Sling matt finns det en ficka på utsidan, var du får rum med säck, Peang och våg mm. Du kan även ha din blöta säck här under hemtransporten och igen är låsningen, en kraftig dragkedja. Dräneringen av vatten sker genom att det finns ett hål under varje dragkedja, var vattnet kan rinna ut. Jag måste säga att detta är en bra matta för det mesta predatorfiske, storleken gör den fin för båtfiske, du kan stänga in en stor gädda under tiden du får fram din kamera och hade den haft en pegging point, så hade den fått 10 av 10 möjliga poäng, nu får den tyvärr bara 9, men jag är kräsen av mig. Jag kommer att recensera denna matta även på karpbloggen och då får du mina tanker kring mattans användingsområdet inom karpfisket.











torsdag 1 december 2011

Shimano Alivio 10 000 XTA.

Smygaren från Månsemåla kom ner till Linnéasjön och störde mig i mitt pågående karpfiske, han hade hittat två av dessa Shimanoruller på nätet och skulle briljera lite för mig. Det första intryck jag fick var namnet, som är Shimanos lågbudget, men ack så fel jag hade och fick! Rullen ligger på ett pris av ca 80 - 90 £ i England och Staffan hade gett 1200 kronor för dessa två rullar och det var lite av ett kap, som jag snart skulle upptäcka.Rullen har 2 kullager, superstopp, bra storlek, fin linuppläggning, Gear ratio på 4,9:1, Alu - spole och baitrunnerfunktionen sitter framme på spolen och den har väldigt fin broms. Prestandan är i topp och man märkar att man har en arbetshäst i handen. Staffan ska ha dessa rullar till lite av varje, men främst spodd och featurefinding, men jag ser ganska mycket fördelar med dessa billiga rullar, när det gäller gäddfisket. Kraftig, robust och stark rulle, som med sin baitrunnerfunktion, gör den väldigt lämplig för flötestrolling och fiske i strömmande vatten, var man t ex metar från land med spöna stående högt. Den snabba invevningshastigheten, gör att du snabbt kommer i kontakt med gäddan och kan kroka den, innan den sväljer ditt bete. Bra broms och ett stor Cranking handle som ger power, när det behövs. Färgen på rullen är bra och passar till dem flesta av marknadens spön, en mycket tilltalande rulle till ett bra pris och den har enorma användningsområden inom karp - och gäddfisket. Ett kraftpaket, som på inget sätt är för stort eller för klumpigt, rena rama power reels och vad mera kan man begära för det priset, bra jobbat Shimano!




tisdag 29 november 2011

Det var så nära en bonusfisk!

Under mitt senaste karpfiske i Rismåla göl, fick jag lite svaga indikationer på ett spö, jag gick fram och avvaktade ett run från en karp. Något run blev det inte, utan ett kraftigt och snärtigt hugg, var min hanger flög av linan och jag hann inte riktigt med att ta spöet. Efter några sekunder skriker det i larmen och jag lyftar spöet och känner en större fisk, men även att detta är ingen karp. Jag får med fisken in till kanten och ser till min stora förvåning att det är en mycket stor Abborre, som har en Mört i munnen.Jag försökte med alla konstens regler och lite till att få den i håven, men tyvärr släppte Abborren sin middag och simmade långsamt ut i gölen igen. Jag ska inte säga att det rörde sig om en 2 kilos fisk, men den var troligen väldigt nära denna vikt med sin storlek. Man ser klart och tydligt två saker på bilden, det ena är effektiva riggar, som krokar det mesta som pillar på mina beten och man ser även klart och tydligt att Abborren har fjällat Mörten på vissa ställen. Kanske dags att ge Abborren i gölen en chans med pimpelspöet i vinter, jag landar mer än gärna denna Abborre, som var framme och gnagade på min lilla boilietjuv! Vi vet att det finns fina Abborrar i gölen, men ingen har satsat något tid på dem och det ska jag nog ändra lite på i framtiden.


söndag 27 november 2011

Bengt, en man med många namn!

Man skulle kunna skriva väldigt mycket om denna Trekåntsbo, men internät räcker inte till för detta och jag får försöka att korta ner det hela lite. Kärt barn har många namn sägs det, Christian Sylvander är ett kärt barn eller vad sägs om följande smeknamn på denna herre: Sylen, Bengtsson, Slynan, Bengt, silvia för att bara nämna några. Jag har en del också, men de tar vi en annan gång, när barnen har lagt sig! Här är han nöjd med livet, glad och stolt, det kaxiga flinet hann inte komma fram innan fotot togs av Storslynan och hans 8,2 kilos gädda, som han fick under Pike Tournament för några år sedan. Kanske kom flinet aldrig fram, då det precis som i byxorna på honom fattades ett par cm för att han skulle lyckas? 1 - 0 till mig! Åh va gott!

Här skulle man kunna tro att jag använde Bengt som ekolod, men så är inte fallet, vi ismetade gädda i Rismåla göl nedanför parkeringen och när det dök upp en bil från skatteverket, så försvann Bengt i första och bästa hål. Han är med andra ord skattesmitare och det finns det gott om i hålan var han bor, det är bara att titta sig omkring, det finns inga vägar och barnen har sin skolgång ute i det fria på en åker, utan tak över huvudet och jag är inte förvånad. Vad som däremot förvånade mig mycket, var hur länge Amfibiebengt kunde hålla andan under vattnet! Efter 9 minuter kom han upp illröd i nyllet och undrade om de hade åkt och om bilen stod kvar. Oh my God! 2 - 0 till mig!

Här är det igen lite isfiske på gång och som man klart och tydligt ser, så har Bengt fått med katten (Den har han som mössa) Fisket var dåligt och det framgår tydligt av Bengt´s ansiktsform och min. Så denna dag försvann alla kaxigheter, flinandet mm och han muttlade hela tiden - Vad är det här, ta bort mig härifrån och så ska han retas lite. Han lyckades dock att få 3 små gäddsnipor och dau ska han tetas lite med mig. 2 - 1 till mig!

Här är vi ute på Långe göl i jakten på gädda och fisket var trögt som sirap, flera förflyttningar av spöna gjordes och det var bara jag som lyckades att knipa en snipa. Snöstormen kom, temperaturen föll och så även Bengt humör och han tog till flaskan, det lilla flaskbarn som han nu en gång är. Hade han fått bröstmjölk från första början, ätit gröt i sin ungdom, så hade han klarat av denna dag lika galant som jag. Men icke, flaskan tömdes snabbt och han hördes hela tiden. Dock ska det sägas att hans motorik blir betydligt bättre efter en kvatte bränvin eller flygbränsle som var dagens flaska, ibland intar han Skogsstjärnan och då är det bara att dra hem direkt innan han går igång. 3 - 1 till mig!

Här har vi honom ledsen, pisspackat, röd om ögonen i snöstormen. - Ge mig inte detta skrek han flera gånger och det var bara att få hem honom till den vackra Anna. Hon gav honom en fin örfil, tinade upp honom och lade honom i vedbon, så han kunde färskna till lite, här satt han till måndag morgon, var hon släppte ut honom så han kunde åka till jobbet och göra sitt dagsverke.



När kylan, isen och snön kommer vet jag inte, men jag vet att jag ska dras med denna skepnad i många år och det är väl bara att förska vänja sig vid honom och egentligen så är det inte så farligt med Bengt, bara man tar det lugnt med honom. Vi ska dra lite gäddor och Regnbågar i vinter, till våren ska vi sitta på ett Fish - in i Bloms vik och kötta karp, så det står härligt till i buskarna, under sommaren tar vi karp på ytan och tetas med varann och sen kommer höstträffen, var vi förhoppningvis lottar badplatsen igen och tar mest fisk igen. Han vet att jag leder med 4 - 1 nu och att jag är bäst, något som han har börjar att acceptera och han vet att jag är bäst måndagar :-) Ha det gott Bengt, snart kommer kylan, isen och snön och jag har redan nu räkorna liggandes i rumstemperatur och den jag levar och delar livet med är fullständigt vansinnig! Hälsningar från Lilla gubben.













fredag 25 november 2011

Abborrfiske i Kalmar sund av Björn Lindholm och Patric Strömgren.

Jag pratade med Björn förra helgen och tjatade mig till att han skulle skriva en artikel om hans Abborrfiske i Kalmar sund och jag lyckades med det. Han var snäll och satte sig bakom datorn och här är som följer och jag tackar så mycket, även ett stort tack till Patric.


Abborrfiske i Kalmarsund.


Text: Björn Lindholm Foto: Patric Strömgren och Björn Lindholm.


Vi står på stranden och väntar på att dimman som ligger tät som röken efter ett dragracelopp ska lätta en smula. Det är undertecknad och Patric som ska se om det inte går att lura några av kalmarsunds storvuxna randiga krigare. Sommaren har övergått till höst och hösten har övergått till sen höst och det är nu fisket efter abborre är som hetast. Kanske inte antalsmässigt men definitivt storleksmässigt. Dimman som aldrig lättar.
Vi ser knappt slutet på bryggan som sträcker sig ett tiotal meter ut från stranden. Men det kan inte hindra oss från en fiskedag och eftersom vi inte ska åka så värst långt från land vågar vi oss ut i röken. Det är fortfarande mörkt och Patric menar att så fort solen börjar sprida lite ljus och kanske värma upp luften någon grad så ska vi ha fri sikt . Vi släpper ner var sitt ankare så försiktigt vi kan, spänner upp och knyter fast ett i fören och det andra i akten. Våra lite frusna fingrar blir om än kallare när vi doppar handen i beteshinken för att ta upp en löja, den lilla betesfiskhåven ligger ju så klart kvar hemma. Surt äpple men det biter vi i. Vi ska flötmeta. Enkelkrok av widegape format i storlek 4 och flöte i 6 grams storlek passar detta fiske klockrent. Vi agnar på och kastar ut ganska nära båten i hopp om att kunna fiska lite längre ifrån när dimman lättar. Efter två minuters fiske fem meter från båten visar flötet att betesfisken inte vill vara där den är och plupp så var det borta. Patric greppar stadigt spöet och väntar i någon sekund innan han ger ett kraftigt men kontrollerat mothugg. Fast fisk var ett faktum. Det är höst, dimma, någon grad varmt i luften och fem minuter in på fiskedagen och redan en storabborre i håven. Det är höst!Fisken uppskattas väga någon stans kring 1400g innan den sakta glider iväg i det idag så klara sundsvatten. Vi tar ett par fiskar till i samma storlek inom loppet av en halvtimme och nu har det slutat nappa. Dimman är nu ännu tätare men vi måste göra något!

Platsbyte.

Vi bestämmer att vi måste försöka byta plats. Vi tuffar sakta fram med den tysta elmotorn längs vasskanten för det är det ända vi ser. När vi tror oss vara inom rätt område styr vi rakt ut 40m och ankrar upp. Om vi är där vi tror vi är så ska det vara 1,5m djupt och ganska mycket ruttnande nate och silkweed. Vi slänger ut lite längre nu för här ser det lite ljusare ut, en frisiktslucka mitt i dimman.Vi fiskar med våra flöten inlines på 0,26 flätad lina, stoppknut av powergum och en blykula på 5g som vilar vid en liten stoppknut innan ett litet lekande i storlek 8. Vid lekandet fäster vi flourocarbon på 10-15cm i 0,30 och slutar med en kortskaftad widegape krok. Ganska grova saker för lite borrefiske men det finns gott om skit på botten och gott om gädda som mer än gärna dyker rakt ner i bråten och dom ruttnade växtdelarna.Vi har fiskat på platsen i tio minuter och plötsligt ser jag inte mitt ena flöte. Där det finns gott om plats använder vi oss av två spön var. Jag lyfter upp spöt och vevar hem lite lina som snirklar sig på ytan. Drar en svepning uppåt när jag får kontakt med fisken. Dunk, Dunk och ner i gräset. -Det osar gädda säger Patric och jag nickar och hmm:ar medan fisken klipper buske efter buske nere vid botten. Efter en stunds kämpande med fisken kommer ett sjöodjur upp till ytan men vid närmare granskning är det en gädda i fyra kilos träsket med flera meter nate runt och efter sig. Gädda nummer ett var landad och även om det inte var vad vi kom för att fånga så är det en uppskattad bonusfisk.

Efter att ha gallrat ut gäddan från lianerna för att kunna släppa den åter slänger jag ut en krokförsedd löja några meter från den plats jag nyss tog gäddan. Patric har under tiden missat en fisk som troligtvis var en av de grova randiga. Han slänger ut på samma ställe igen och det dröjer inte länge innan han står med böjt spö. Denna gången lyckas allt och en fin fisk runt 1200g kan släppas tillbaka ner i sitt rätta element.-Men ditt flöte då? säger Patric i ett nervöst tonläge.Jag lyfter och nu snackar vi bättre fisk, eller e det en gädda? Nej det är en borre? Eller?Upp kommer en riktigt fin sundskrigare med de rätta proportionerna. Redan efter första fisken på första platsen var fiskedagen lyckad enligt våra mått mätt. En abborre runt 1400g är en riktigt stor fisk. Vi som fiskar i Kalmarsund har ett helt otroligt bra fiske efter abborre. Det är inte på många ställen i Sverige man kan säga att en kilos fisk är liten. Men det kan man göra här. Vi är bortskämda helt enkelt.

Nu när min fisk ligger i håven och glittrar för att snart krokas av, fotas, vägas för att om en kort stund simma tillbaka i vattnet igen, kan vi inte låta bli att skratta lite åt varandra. Här står vi, i en båt i värsta dimman långt in på senhösten å fiskar vad vi fiskar helst av allt BORRE. Och vi har lyckats kroka en stor abborre i våra ögon mätt tillsammans. Ja tillsammans har vi lagt ner mycket tid och förberedelser kring alla våra fiskepass här i sundet och nu ligger det vi skulle ha i håven. Det vi kom för. Det som driver oss och det som får oss att tända till lite extra mycket inför nästa pass.

Vi väger fisken till fina 1740g och mäter den till 49cm. Och precis lagom tills vi ska fota denna firre så ser vi att dimman har givit med sig och vi har nästan fri sikt, iaf om man jämför med tidigare på dagen. Härligt! Vi fångar bara en borre till denna underbara höstdag och det är Patric som tar den.Han får ingen riktig stor fisk denna gången heller men nästa gång är det hans tur. Vi har inte helt lyckats förens båda är nöjda. Fast det blir vi nog aldrig, så vi lyckas nog aldrig heller. Så vi får helt enkelt fortsätta med det vi gillar bäst. FISKA.


















torsdag 24 november 2011

Torrflugan!

Under den gångna helgen fiskade jag Karp i Rismåla göl, som även är ett fint Regnbågsvatten. Till min stora förvåning hade en av mina karpar denna fluga sittande i ryggfenan och självklart tog jag bort den från fisken. Troligen har karpen varit uppe på ytan och nosat på flugan, kommit för nära och flugan fastnade i den långa ryggfenan.Jag garvade lite för mig själv över tanken hur fighten måste ha varit på ett klent flugspö, typ ett AFTM 5 - 6 och en felkrokad karp på 6 kilo. Det pågick nog ett tag och sen vann karpen den matchen ganska enkelt, bland bryggorna eller bland växtligheten och 0,15 mm tafsen gick av. Jag har ingen aning om vad denna fluga heter, om den har något namn överhuvudtaget eller om det är ett hemmabygge. Nu har du i alla fal en bild på hur den ser ut i mönstret och kan göra den om så önskas, jag kan hälsa från karpen att den numera är lycklig över att flugan togs bort ;-)



torsdag 17 november 2011

Sville and JR in Crocodilecountry!

Man hör inte så ofta från Sville, men när det väl händer och mejlet ramlar in, då vet man att han och hans närmsta kumpaner har slagit till igen bland diverse predatorer i den Småländska faunan. Igår hände det igen Boom och mejlet satt där klistrad på skärmen och jag återger er det som det kom:Hej luis!

Nu har vi varit på lite äventyr igen Jonas JR Josefsson och jag. Jag sa till Jonas vi måste ju fixa lite fina bilder till Luis. Först hämtade vi lite mört, en del åkte vi långt söderut och hämtade, andra åkte vi till din hemstad och hämtade av Crazy-Kim.
Vi hade en fantastiskt trevlig dag vid ån med härliga fighter, gott Kaffe och äggamackor. Vi dubbeldrillade ett par fina Madamer. Jag tror inte att man kan ha det roligare, än att få drilla ett par riktigt fina fiskarsamtidigt. Dagens resultat 14 gäddor varav 2st över 8 kg och 4 st över 7 kg.
Jag gillar den posé som JR håller denna gädda i, man ser verkligen rovfisken, styrkan, kamouflagen och framför allt snabbheten dessa vidunderliga varelser besitter. Han däruppe ställer till mycket förträt ibland, men här skapade han något riktigt bra en gång i tiden.

Här gillar jag Svilles min, man ser Esox´s överman med en svagt flin och hur han njuter av det hela, det gillar jag, det är så det ska vara. Jag blir sugen när jag ser dessa bilder, men det får bli på isen jag tar mina, så länge det är öppet vatten kör jag karp.

Ingen större fel på konditionen på dessa fina och feta höstgäddor, fortsätter de att hålla denna kondition 4 - 5 år till, så är de enorma fiskar och en dröm för många gäddfiskare.


Jag har provat nya rullar några pass nu Shimano BTR4000D importerade från Amerika, samt BTR 6000D till farbror Tobbe. Jag kan bara säga att dessa rullar är helt outstanding och går ej att jämföra med andra karprullar som används till gäddfisket. De är gjorda för lite tuffare tag än XTEA och AERO och de andra karprullarna som används. Om du hör någon som har lite problem med de vanliga rullarna, nämn dessa. Jag hittade dem för 130-140 dollar styck, skall kosta ca 3000:-/st om de såldes i Sverige. Mvh Sverker


Farbror Tobbe alias Snabelmannen eller Mr. 28,3! När får jag med honom på bloggen med en stor Pike? Det vore kul för det var ett tag sedan jag hade med honom och då var det med en 17 kilos fisk. Vi får se vad som ramlar in i mejlboxen, jag tror snart att vi får se Sville m fl här snart igen. Jag fick en inbjudan att följa med, så kanske ni får se mig? Vi får se hur det blir.