onsdag 27 juli 2011

Ett par semestertips.

Ett par tips skadar aldrig, de flesta av gäddorna har gått ner på djupare vatten, var det är lite kallare klimat, men väldigt många mindre gäddor finns fortfarande i växtlighetens närhet, var småfisken finns och gäddan har skydd över huvudet. Fiska tidig morgon och sena kvällar runt näckrosbälten och även på djupkanten, om det finns en i närheten, mete fungerar också bra och betesfisken hittar ni inne i växtligheten. Det är semestertider och man far land och rike runt, man hamnar i en massa olika affären och jag tycker att du ska hålla utkik efter dessa så kallade skitspinnare, som säljs lite överallt till en billig peng. Jag vet att 75 % av dem spinner inte och dessa kan du klippa sönder och spara alla kulor, pärlor och spinnerblad och ha för utsmyckning av dina gäddtafsar. De få spinnare som fungerar ger du till barnen eller använder till fisket efter Abborre eller varför inte klippa bort kroken och montera dessa spinnare direkt överst på ett 2 - krokstackel och det blir väldig bra effekt under exempelvis slowtrolling.


Så här kan det bli med spinnardelar, lite färgglada pärlor, en propeller och en spinnarkropp som ger tyngd, så betesfisken går på rätt djup utan att trötta ut sig. Allt detta ger lite extra effekt på dina tackel och det hör och syns av gäddan och det ger betydligt mera fisk, än de så kallade "rena" gäddtacklen.


Du som slowtrollar nu under semestern med dina fina och dyra wobblare, har du någon gång tänkt tanken, att byta ut wobblaren mot en fet Sill, som med sina fina doft skapar ett doftstråk efter båten? Prova det! Du har flera stora fördelar och en av dem är att en gädda, som missar en hård plastbit huggar sällan igen, men missar den en mjuk Sill, så kommer den igen till 98 %, jag lovar! Trolla sakta och ha en liten böj på Sillen, så den wobblar med stora sakta rörelser och det ska helst ske 1 meter över bottnen runt en grynna eller längs en djupbrant. Vill du fika i lugn och ro, så stannar du bara båten och Sillen fiskar vidare under ditt trollingflöte. Give it a try this summer!







måndag 25 juli 2011

Är skeddraget det bästa för gäddan?

Jag läste en statestik för ett tag sedan och enligt den skulle skeddraget vara det konstbete, som har fångat flest gäddor genom tiderna. Man nämnde ABU´s Atom och Utö som några av dem mest populära och bästa bland dragen och det kan jag hålla med om personligen. Atom 35 gram i blå/silver, är helt klart det draget som jag har fångat flest gäddor på, men om skeddraget är det mest fångande konstbetet, det är jag kanske lite tveksam till, kanske något som vet bättre? Skeddragen med sin livliga gång, färger och utformning är kanske det bästa, om man måste fånga en gädda till varje pris? De har funnits länge, men jag tror att man snikrade ihop sina egna wobblare, långt före dragen kom till världen och det är det som gör mig tveksamt till påståendet, att drag är det bästa och mest fångstgivande konstbetet.

Det blev 4 "nya" rullar här om dagen, en liten byteshandel och vips, så hade jag 4 Shimano Super Baitrunner XTE 10 000 i min hand med extra spolar. Rullarna servades med olja och fett och sen var det dags för lite ny Daiwa Sensor lina i clear 0,28 mm och 0,34 mm. Vart de hamnar vet jag inte, men de skulle kunna pryda mina karpspön i vinter eller varför inte mina gäddspön, vi får se vad det blir.

Jag skulle också kunna lägga dem i malpåsen ett tag och slita ut mina gamla Shimano Aero GT 4500, som fortfarande är i gång sedan januari - 88. Jag är inte människa att köra livet ur dessa rullar med vanligt fiske och de går fortfarande som Rolex klockor, men vi får se, för eller senare måste dem väl börja att ge sig i sömmarna eller ska jag ta med mig dem i graven?

För dig som har dessa rullar eller extra spolar till Shimano 4500, 8010, 10 000och vad de numera annars heter, så passar 4 extra spolar perfekt i en Prologic Leadbag av den äldre modellen, som kostade 120 kronor om jag inte minns fel. Det är ett bra och billigt skydd för dina extra spolar, som ska vara i tiptop skick den dagen, du behöver en eller alla.








fredag 22 juli 2011

Thomas trollade med Sillen!

Thomas ställde för ett tag sedan frågan om man kunde flötestrolla med Sill mitt i varma sommaren. Mitt svar till homon blev självklart kan du det, doften sprids fortare i varmt vatten i och med att Sillen är en fet och oljig fisk. Gäddorna följer doftstråket , så du ska trolla fram sakta. Thomas skulle prova detta och igår kom bilden jag har vänta på.En vacker 7 kilos gädda som föll för en stor fet Sill, hugget kom precis när Thomas stannade båten för att vända på ett smalt och trångt ställe och gäddan hade troligen bara följd doftstråket fram till betet och succén var ett faktum. Kan Thomas, så kan ni andra och det är bara att sätta i gång!



onsdag 20 juli 2011

120 000 besökare!

En sanslös siffra för en blogg inom sportfiske och jag kan bara tacka er alla som är inne och tittar, ni är otroliga. Sen är det inte den farten på bloggen som jag och många önskar, men det är lågsässong för mig när det gäller gäddfiske och jag hoppas ni förstår detta. Jag kommer tillbaka igen med dagliga inlägg, var lugna, det kommer! Under hösten kommer det förhoppningsvis att bli lite mera recensioner av grejor, ett par större grejor hur allt en gång i tiden började för min del och som alla vet, så går hösten snabbt över i vinterfisket och isfisket och där kommer det att gå hett till i vinter vill jag lova. Så stay tuned, titta in ibland, det kommer saker, fast inte varje dag. Stort än en gång till alla besökare!



tisdag 19 juli 2011

MAD Pellets Stops.

Vi vet hur effektiva Halibut pellets kan vara för Malen och vi vet även att kräftorna och andra fiskar älskar dessa oljiga beten. Kräftorna har en förmåga att pilla bort ett vanligt hairstopp och sen sitter du utan beten resten av natten, inte riktigt vad vi hade tänkt oss från början eller hur? Tyska MAD har i sitt sortiment ett paket med Pellet Stops som är riktigt bra och jag menar riktigt bra, jag har provar Fox med flera och de sitter inte lika bra som dessa från MAD. Du får tre olika storlekar pellet stopps per paket och det är bra, genom att du slipper justera ditt hair under till exempel karpfiske mm, vid Malfiske spelar hairets längd inte den stora rollen i sammanhanget.

MAD´s pellet stopps sitter bra och fast genom att de trycks ut mot hålets kanter i dina pellets och kräftorna har svårt eller kan inte få tag och pilla ut dem. De finns i clear till priset av 35 kronor och du får 48 stycken 5 mm stopps, 48 stycken 7 mm stopps och 42 stycken 10 mm pellet stopps per förpackning.

Det finns en storlek för alla typer och storlekar av pellets och du hittar MAD´s pellet stopps hos http://www.piscari.se/ bland andra av MAD´s produkter, ta och titta in, det är bra grejor till väldigt bra priser.

2 stora 25 mm Pussypellets är inga problem, bara i med 1 eller 2 pellet stopps och det är klart för fiske. Doften från dessa pellets drar till sig kräftorna och Malen hör dears krälande och samtidigt sprids den "fina" doften. Jag skriver 1 - 2 pellet stopps och grunden för detta är att hålen i olika pellets varierar ganska mycket ibland.

They love it och succén är given nästan varje natt om du fiskar på rätt plats och har pellet stopps som håller vad de lovar, test MAD och du vet att dina beten sitter kvar tills fisken kommer. Jag kan även nämna att MAD´s Pellet Stops är riktigt bra hairstopps för boilies också och fram för allt i vatten med kräftor. Get on them!











torsdag 14 juli 2011

Gäddans viktigaste sinnen.

Många kanske inte tänker över detta, men Gäddans sinnen är alltid på högspänning, du vet när du försiktig smyger runt ett vatten, du tycker du är så försiktig. No way my Son! Gäddan har redan sedan länge känd dina fotsteg och den står kvar och litar på sin camouflage, tills du kommer för nära och då skvalpar det till i kanten - Känner du igen detta? Vi ska titta lite på de tre viktigaste sinnen hos gäddan.För och främst har vi synen, stora ögon som är placerad högt på huvudet. Vilken gör att gäddan ser sina byten bra från sin position nere vid bottenen och den ser även dig bra och framför allt båten, du sitter i eller bryggan du fiskar från. Se upp med din skugga och fiska med solen mot dig, fiska alltid dina beten en bit över bottnen typ 50 - 100 cm, gäddan ser dina beten och det ger fler napp. Ett exempel är under isfisket, var väldigt många fiskar med sina beten precis under iskanten.

Sidolinjen, här markerad med ett X och du kanske ser dem små avlånga streck, som egentligen är små ihåligheter, var gäddan känner av vibrationer från det mesta i sin närhet, allt från dina nyss omtalade fotsteg, till betesfisken som står en bit bort i växtligheten. Ett väldigt viktigt sinne som är livsviktigt för gäddan och dens överlevnad.

Luktsinnet är det definitivt inget fel på hos gäddan, det är faktiskt bättre än hos många andra av våra fiskarter och den hittar ganska ofta byten, som har dött eller håller på att dö och den är en asätare av stora mått. Detta gör att vi gäddfiskare har stora möjligheten med våra deadbaits, Seabaits och diverse flavours och oljor. Det pratas även om att fisk, som håller på att dö utsondrar en annan form av doft och det känner gäddan av, om detta stämmer vet jag inte. Här ser du näsöppningarna under kryssen.

Jag vet däremot att gäddan använder alla sina sinnen för att fylla på matförådet och främst under molniga och dimmiga dagar, var alla sinnen behövs, samma sak gäller under natten, var de största gäddorna kan smyga sig fram utan att upptäckas. De stora gäddorna har svårare för detta under dagen, var dagsljuset är till deras nackdel och fiskstimmet med alla sina ögon har koll.








måndag 11 juli 2011

Någon som vet?

Jag tänkte ställa en fråga till er som fiskar efter diverse rovfiskar, vi använder jo alla trekrokar på något sätt, antingen vi metar eller använder ett spinnbete. Jag undrar varför man tillverkar trekrokar med hullingarna på utsidan av kroken, som jag ser det blir det en snabbare penetrering eller? Lättare att kroka på långt avstånd?Men det kan var betydligt svårare att få ut dessa krokar. Min erfarenhet byggar på att jag för väldigt länge sen, använda en Kevin Maddocks karpkrok med just denna egenskap, att den hade hullingen på utsidan av kroken. Karparna satt som de skulle, men det var lite av ett helsike att få ut kroken.


Sen kan man fråga sig om vilken av dessa trekrokar som bäst håller fast exempelvis ett deadbait, är det den vanliga utformningen som visad här eller The outbarbed version? Krokarna på bilderna är Gamakatzu krokar, men det finns flera aktörer, som gör dessa typer av krok, exempelvis engelska Partridge. För - och nackdelar? Någon som vet det rätta svaret på detta?




lördag 9 juli 2011

Kolla in Greys Prowla range av Predator prylar.

Jag ramlade in på deras sida av ett misstag och hittade väldigt mycket intressanta saker för predatorfiskaren. Hur det är med priser och vem som tar in Greys grejor vet jag tyvärr inte, men Fairpoint i Danmark har någon form av agentur och de borde veta. Prata med Daniel Heins på 0045 48 10 38 00, så får du hjälp.










Kolla sortimentet här: http://www.prowla.greysfishing.com/










fredag 8 juli 2011

Skinnet bytte ut pennan mot spöet...

Det var någon fisketävling på gång för ett tag sedan och den gode Axelsson bytte ut pennan mot jerkspöet och resultatet blir tyvärr att han missade hela tävlingen på en sketen centimeter!Tävlingen gick ut på att landa dagens längsta gädda och Davids var 92 cm och det räckte tyvärr inte och han gick tillbaka till skrivbordet igen med huvudet högt, precis som man ska.


Sjukskriven som jag är testade jag lite på hur lång tid det tar att göra en ritning som denna lite krafsiga sak. 45 minuter med kaffet till hands. Om man sen tycker det blir bra är en anna sak, man är oftast väldig självkritisk, när det gäller egna saker och risken för overkill är stor.




Jag ritar en del själv med tusch och det sker ute i naturen liggandes i min Bedchair, oftas sker det under stunder var det är dött på platsen eller mitt på dagen var man har lugn och ro. Jag kan inte få fram något bra på bara några timmar som David kan, utan det tar mig ibland flera dagar eller hela helgen, men ett bra tidsfördriv är det i väntan på ett run.





Denna kom till hemma en vinterkväll, jag hade varit ure hela dagen i Linnéasjön och fiskat från en väldig trång plats ute på en ö och jag fiskade på två karpar som hela dagen gick inne bland de gulgråa torra vasstråna. Jag blankade i bästa stil just denna dag, men dagen efter tog jag en av fiskarna och det visade sig vara Jaffa på runt 8 kilo om jag minns rätt.




















onsdag 6 juli 2011

Ta med ungarna på Regnbågsfisket i sommar.

Det finns gott om vatten i vårt avlånga land, var man har satt ut Regnbågsöringen, i de flesta vatten betalar man för ett fiskekort och får ta med sig fisken hem, enligt reglerna för vattnet, med andra ord Put and Take vatten. Alla vatten har sina regler och dessa är till för att följa, en del vatten tillåter endast flugfiske, spinnfiske och en del vatten tillåter även att du får meta efter din Regnbåge och en del vatten tillåter även isfiske (pimpel). Fisket är skojigt om det finns lite storlek på fisken och de har hela fenor, då kan det bli ganska trevliga fighter både på flug, met - och pimpelspöt.Man kombinerar ofta insatt Regnbåge med annan fisk eller med kräftor och det fungera oftast ganska bra. Här är det Jens Hermansson som under en karpfisketävling har fått et fint hugg på sina Tigernötter, ibland tar Regnbågen allt den hittar och nästa dag kan den vara nästintill omöjligt att få den till att nappa. Flugor, drag och mindre spinnare är något av det bästa man kan ha med sig till Regnbågsvattnet och det gäller att hitta rätt mönster på flugan och rätt drag eller spinnare för dagen. Vår och höst är den bästa tiden, då Regnbågen är en kall fisk och den trivs bäst under den kalla årstiden.


Bästa tiden för själva fisket är tidig morgon och sena eftermiddagar och en bra bit in på kvällen, Regnbågen hugget bra även i mörke på bland annat flugor. Mitt eget fiske är baserad på isfiske, som jag har som ett roligt tidsfördriv i väntan på öppet vatten, under vinter är det samma sak, tidig morgon och eftermiddagen är den bästa tiden, men du kan få fisk hela dagen. Vid spinnfiske under vår och höst ska du leta efter fisken på olika djup, oftast ser man fisken vaka efter insekter och då är det de övre vattenlagren som gäller med en torrfluga. På sommaren ska du söka fisken djupt, de går ofta ner var det är kallare och fiske vid bottnen ger oftast de bästa resultaten.


Jens drillade in sin lite störande Regnbåge och lossnade kroken med en peang, det sker utan att man tar i fisken. Här ser man att beten Tigernötter sitter perfekt i käkvinklen och det kan vara knepigt att få ut kroken på detta ställe, utan att behöva ta i fisken, men det går. Jag vet inte om Regnbågen är mera känslig än andra fiskar, väldigt många fiskar med hullinglösa krokar, för att slippa ta i fisken och det är ett bra sätt för catch and release.


Jens kan ta dem på rätt sätt också, denna togs på ett kopparfärgat Toby drag, en dag i Rismåla göl var vi hade haft hand om en del av komunens barn som fick komma till gölen för att fiska och grilla korv. Ett roligt evenemang som vi ska ställa upp på igen i år och vi hoppas på flera deltagare med spö och grillpinnar, det blir i augustimånad.


För sommarens Regnbågsfiske i vatten, var du får meta upp dina Regnbågar, så finns det inte bättre bete än räkor och du kan göra en mäskblandning av bröd, tonfisk i vatten och olika sorters kaviar, det funkar väldigt bra och du kan lägga ut några mäskbollar och sedan slänga över lite Halibutpellets och det dröjar inte länge förrän den första är framme och smaskar i sig av godsakerna. Väl inne på mäsket kan det gå fort och glöm inte att du på ditt fiskekort har en fångstkvot och den fylls fort upp över denna mäskblandning. Kör brödet med spadet från räkorna och tonfisken en köksassisten och allt är klart på 2 minuter, trä på en räka och flötmeta en bit under ytan eller vid bottnen. Du kan även bottenmeta med ett glidande bly eller fiska med ett blyhagen på linan som tyngd, ungarna tycker nog mest om att titta på flötet med spänning.










måndag 4 juli 2011

Abborren, vår semesterfisk.

Du kan hitta dessa randiga rovriddare överallt i vårt avlånga land, allt i från små bäckar till våra stora insjöar och till och med i skärgårdens bräckvatten finns dem, glöm inte ostkuståarna för all del, de hyser stora exemplarer året runt. De flesta av dagens sportfiskare började sin kariär med att meta upp tusenbrödra från någon brygga eller från morfars eka.
Abborrens menylista är lång, men småglin, mask, spinnare, drag, wobblare i mindre format och jiggar i glada färger står högst på menulistan. Abborren kan vara tjurig och trög i kallt vatten, det vet pimpelfiskaren och den erfarna metaren, som fiskar efter dem i marsmånad, men under den varma perioden av året, är de oftast huggvilliga och tar gärna en liten spinnare eller en liten wobblare, som bilden viser. Tidig morgon och sen eftermiddag, samt kvällen är dem bästa tiderna för att fiska Abborre och du hittar dem över friliggande grynnor, längs vasskanterna, runt växtligheten och fram för allt runt morfars gamla risvase. Abborren är en stimfisk och fånger du en, är det oftast flera i närheten. På stora sjöar kan man se de berömda måsdyken, var måsarna dyker rakt ner i ett stim av småfisk som Abborren har jagat upp från djupet och nu attackerar de småfisken underifrån. Ta dig till dessa platser och fiska så snabbt du kan av platsen, dessa perioder varar inte i evigheter. Med båt kan man följa efter Abborrstimmet och ha bra fiske en stund till om man lyckas med detta.
Mete med stora daggmaskar eller ett knippe med små röda livliga lövmaskar ger fisk direkt om det finns Abborre på platsen. Likaså meta med levande småfisk som Löja, Sarv och Mört, montera kroken i betesfiskens mun och kroka ner flötet sticker i sidled. Under spinnfisket gäller det att hitta rätt bete och rätt färg, variera även din insvevningshastighet lite och det eggar upp Abborren till hugg. Jiggfisket kan också vara bra under lite kallare dagar, var Abborren oftast går ner och ställer sig vid bottnen, kasta ut, låt jiggen sjunka och veva in, sänk jiggen, så den den hoppar och stutsar över bottnen. Hugget är antigen kraftigt eller bara en slakning i din lina, kroka på minsta avikelse i betets rörelser. Låt ungarna vara med till att gräva upp maskarna och sedan fånga sina första Abborrer, det är en populär underhållning och under tiden kan du spinnfiska efter den större Abborren.
Många anser att det inte är lönt att fiska Abborre i vatten med dem så kallade tusenbrödra, det är just i dessa vatten de största Abborrarna finns! Några Abborrar har blivit lite större än sina egna artfränder och dem har levt genom kanaballismens regler och blivit stora och fisk upp till 2 kilo eller mer, är inga omöjligheter i dessa vatten. Mitt tips är att fiska med något som avviker från det vanliga och lita lite på Abborrens nyfikenhet, det kan ge dig en drömfisk nu i sommar. Skitfiske och glöm inte att ta ungarna med dig!



fredag 1 juli 2011

Skinnet ånger på med ritningarna!

Det rullar på i bra takt för David Skinnet Axelsson som nu har fått flera saker att göra åt folk som vill föreviga något i fiskeväg och snart kommer han med en ny hemsida också. Jag har varit inne och snokat lite och det ser onekligen bra ut, har du en bild som du vill ha som ritning, så är det bara att ringa honom på: 076 - 3071675. Make the man rich!


Här en Abborre som inte är helt klar än.

Och här har vi Jojje med sin fina gädda, som jag landade åt honom i vintras.