måndag 31 maj 2010

Svaren på era frågor!

Jag undrar ibland hur mycket min mejlbox klarar av och jag undra om jag hinner med alla era frågor! Det kommer ibland flera i timmen och jag ska kämpa, jag lovar, det som förbryllar mig lite är att det knappast kommer några från karpmetarna i landet, i och för sig är det skönt och dem verkar lösa sina problem på ett bra sätt.
Sen är det ju flera som fiskar efter gädda mm än det finns karpmetare och där kanske vi har förklaringen? Det bästa för flötmete är en braid eller spunnen lina som det heter, den flyter och du slipper att bry dig om detta, men det finns en del som tycker att det är en lustig känsla att fiska med braid genom att man märker allt som sker i linan på grund av stumheten och dessa håller sig till den billigare nylonlinan.
Det finns ett bra medel för att få din nylonlina till att flyta och det heter Silicone Mucilin, ett ämne som innehåller en speciell typ av fett som inte skader din lina.
Den finns i burk med en trasa och allt du gör är att kasta ut och sedan vevar du lina genom trsan som är behandlad med detta ämne. Den finns även i en variant som du sätter på spöet och linan läggs i en skåre och får däregenom medlet på linan.
När du gör en Kebab - rigg ska du bara ha en trekork i lämplig storlek på din wiretafs och sedan gör du en länk som du kan koppla på en av krokarna och den ska vara av en tunn metalltråd.
Du ser den till vänster på bilden, trä på dina fiskbitar och läs fast dem med ett stort hairstopp eller en bit från en tandpetare. Kasta ut ditt bete och det är klart, att det funkar ser du på bilden till höger.

Jag får massor av mejl var ni skriver att ni förstör era flöten under transport eller dyl. På bilden ser du hur jag riggar mina flöten och på det sättet kan du alltid snabbt byta flöte och även ta bort dem innan hemfärden.
Dem små flötesstoppen förhindrar att flötet kommer i kontakt med blyhaglen under kastet, något som kan förstöra alla typer av flöten.


Man vill att jag rekommendera knuter för nylonlina och det ska jag gärna göra. En av dem bästa är Palomarknuten som du ser här på bilden. Den är enkel att göra och den är enornt stark om du gör den rätt och fuktar den rikligt inna du drar ihop den.
Lägg linan dubbelt och gör en halv kärringknut, öglan som blir ska du trä över lekandet och sedan drar du sakta samman knuten och innan du drar den hårt ska du fukta den.



En av dem bästa knuterna för braids (spunnen lina) är en 5 - turn Grinner knut som du ser här på bilden. Jag använder oftast denna och Palomarknuten till det mesta av mitt fiske, jag litar på dessa knuter och än har dem inte gjord mig ledsen, dem håller! Öva på knuterna tills du kan dem och dem håller.




söndag 30 maj 2010

På hur lågt vatten kan man flötmeta efter gäddan och hur gör man en Knotless knot med wire?

Jag tar upp dessa två frågor som kommer från Peter och Sören som undrar hur man ska tackla gäddor på grunt vatten och sen var det Ola som hade problem att göra en Knotless knot med den lite styva wiren. Man kan flötmeta på ganska grunt vatten, det finns flöten som är genomskinliga o s v. Men det finns lite risk för att man skrämmer gäddan och dessa genomskinliga flöten ger blänk från sig som också kan skrämma gäddan. Jag rekommenderar er att använda bottenmete och frilina om det är på nära håll ni fiskar era gäddor.
Ett vanligt 2 - krokstackel med en overtrace är det bästa och ni ska bara ha såpass mycket bly på den övre wiren att ni kan kasta till platsen och betet sjunker ner.
Bottenmetar ni med livebaits behöver ni ett större glidande bly och här kommer en baitpopper till användning, den hittar ni på bloggen.

Pierca gärna era deadbaits med en knivspets innan ni kastar ut, det sprider doften från betet betydligt snabbare och gäddan hittar snabbt betet.
Ni kan fiska med betet liggande på bottnen eller poppa upp det med hjälp av en bit foam eller liknande, har ni gräs på bottnen är den sistnämnda metoden väl värd att prova.


Ställ spöet så spöspetsen pekar mot betet och sänk spötoppen så att toppöglan nästan vidrör bottnen, detta gör att era linor ligger längs med bottnen och blåsiga dagar får ni inga falska indikationer. Sitt en bit från spöet, så ni inte skrämmer gäddan på det låga vattnet.



Nu Ola ska du titta noga på bilderna! Till vänster ser du hur du börjar knuten, lägg wiren längs krokskaftet och för änden genom kroköglan och sedan ner tillbaka längs krokskaftet som visad på bilden.
Därefter lindar du 7 - 8 varv nerifrån och upp mot kroköglan, gör detta stramt och sedan avslutar du knuten med att föra änden av wiren genom kroköglan och drar åt hårt.
Till höger har du den färdiga knuten och den håller och glider aldrig. Du kan, om du vill trä på en bit silicontub över krokskaftet, men det behövs inte.




lördag 29 maj 2010

Ha koll på grejorna!

Jag tänkte gå genom lite kring vad du bör koll på hela tiden i din gäddutrustning och andra utrustningar för den delens skuld. Det sker tyvärr olyckor i fisket och vi kan bara göra vårt bästa för att det inte ska ske, men det händer ändå.
Jag vill dock påstår att du som fiskare kan eliminera många risker genom att du har koll på dina grejor, allt är inte med här, men en del av det viktigaste. Fiskjar man från land slår man ibland i träden eller närmsta buske, fiskar man från båt kan man även här skada sina spöringar och sen är det bilen var dem flesta olyckor sker. Kolla med jämna mellanrum dina spön och framför allt spönas öglor.
En liten bit som har skadads kan få stora följder för ditt fiske och du bör byta ut öglan med en ny. Jag vet att detta kan vara besvärligt, men det går att lossna den trasiga ringen och ersätta den med en i samma yttermått som sedan monteras och limmas fast med en tunn sträng snabblim på både sidorna av ringen.
Se även över din lina ocsett om du fiskar som här med mono eller med braid, båda linorna kan få skador dels genom solens UV - strålning, men också av det du fiskar över och som ligger på bottnen.
Byt lina med jämna mellanrum och knut om dina knuter efter varannat fiskapass och dra dina knuter hårt, så du vet att dem håller och inte glider. Det finns ingen ursäkt för att ha dåliga linor eller knuter och den dagen du upptäcker det, är det lite för sent att gnälla.

Alla marknaden swirar änder ibland så här, man får en kink på dem och det är en svaghet och du måste byta ut den. Det går inte att rätta till och du byter bara till en ny och rak wire, klipper av dem komponenter som du kan använda till en ny.


Bite - offs sker faktiskt oftare än vi vill erkänna! Gäddans sylvassa tänder träffar ibland mitt bland alla tråderna i din wire och katastrofen är ett faktum, gäddan går med dina krokar och kan om dem sitter illa, gå en säker död till mötes.
Det finns inte så mycket vi kan göra åt detta stora problem, jag har provat alla möjliga wirar som finns allt ifrån hårtspunna 49 trådiga till Seven Strands och det händer. Ett sätt är entrådiga wirar, men dem är oftast alldeles för styva och kinkar sig väldigt lätt, så jag vet inte hur man kan lösa detta problem?



Oavsett om du knuter, lindar eller crimpar dina wirar, så skall du provpressa dem hårt hemma innan du använder dem. Dra så hårt du bara kan och då vet du allt dem håller för den stora damen som du är ute efter.
Detta ger en bra känsla under ditt fiske, kan du inte dra sönder dina wiretackel, så kan inte gäddan göra det heller och du har stor chans att landa fisken.
Jag vet att detta är en upprepning av tidiga inlägg, men det skader aldrig att ta det en gång till, jag vet hur det är där ute och hur folk behandlar sina grejor. Jag har fiskat i snart 46 år och jag har sett en hel del, jag har själv som liten, burit mig dumt åt med mina grejor, något som har lärt mig att sköta dem.
Hur många av er kastar lite och sen åker spöet rakt in i bagageluckan utan skydd? Hur många spön slås emot varann och går av under båtfiske? När bytte du linan senast? Det finns till och med dem som fiskar utan den keramiska ringen i toppöglan och dem fattar inte varför linan går av i kastet - Det värsta är att dem fortsätter att kasta drag och wobblare i sjön för tusentals kronor, när man kunde ha bytt toppöglan för en 50 - lapp! Ha koll på dina grejor och få ett bättre och mer givande fiske!




fredag 28 maj 2010

Tips och resensioner.

Jag fortsätter med en del av era frågor denna gång och ett par resensioner i samband med era frågor. Glöm inte att sista anmäldningsdagen till Gädd och Göstävlingen på Uvasjön vid Fröseke är den 2 juni om du vill vara med om fisket i denna roliga sjö som hyser riktigt grov fisk av olika slag.Härom dagen kom barnen hem med denna burk i tron att det skulle bli vattenkrig, skrik, tjo och tjim här hemma. Mina blå har möjligheten att se ett steg framåt och detaljer, så vattenkriget är stoppat och kasta vatten gör man på toan!
Jag var tvungen att snoka lite och dessa små ballonger är perfekta som flöten för ditt flötmete. Fullt uppblåst håller dem uppe ett tackel med en levande 3 hektos Mört och dem smällar när Mrs. Pike tar betet. 49 kronor för ca 300 "Flöten" är överkomligt, barnen blev sura, men det är torrt i huset ;-)
Många vill veta vilken typ av carryall man bör skaffa sig till gäddfisket. Det beror lite på hur du fiskar, är det spinnfiske räcker en liten för dina askar. Ska du däremot meta dina gäddor, så krävs det en som tar alla dina grejor och mat, dryck, extra kläder mm. Jag fick denna härom dagen och det är inget märke jag känner till, men utrymmesmässigt är det perfekt för både småaskar, boxar och längre tuber med flöten och indikatorer.
Quantum Carp System Mega carryallen är 85 cm lång, höjden är 45 cm och bredden är 40 cm. Den har 4 utanpåliggande fickor och 2 fickor placerade uppe på själva carryallen och alla dessa fickor har måtten 28 x 24 cm. sidofacken har meshpockets med dragkedja och dem 2 framre fickorna har ett extra fack med ett clips.
Vadderingen är hyfsad bra och den har en justerbar axelrem och bärhandtag, alla dragkedjehandtag är i mässing och det håller bättre än gummi mm. Allt i allt en bra väska som tar alla dina prylar och lite till, jag kommer att ha den till mitt gäddfiske och min Starbait carryall kommer att hamna bland mina karpprylar. Jag vet inte vem som säljer Quantum och jag vet inte priset på denna carryall, men leta på nätet, den är bra!

Det finns många olika doftmedel på marknaden och jag tror att dem flesta fungerar, vissa är bättre än andra och det finns för olika arter. Sen ska man veta att tron flytter berg, tror man stenhårt på något så kommer det att funka lustigt nog.
En del smörjs på betet och en del smörjs på draget, vad som är bäst kan jag inte svara på, jag har bara använd Pro - cure och det funkar till 100 %, även om jag inte trodde på dem i början.


Flera undrar hur man enklast fånger sina betesfiskar! Meta upp dem, Mörtstugor som fylls med bröd och ställs ut och kastnät blir mitt svar på denna lite kymiska fråga. Majs, maggots, bröd, deg och småmaskar är dem bästa beten och du hittar småfisken runt växtligheten.
Allt kan användas, det är inte bara Mörten som funkar, Sarv, Björknor, mindre Braxen o s v. Gäddan är inte kräsen av sig när den är på hugget.



torsdag 27 maj 2010

Savagear MP Pro 9´ 40 - 100 gram.

Jag fick detta spö till min samling igår och jag märkte direkt att det är ett grymt spö för gäddfiskaren som spinnfiskar med ett stort urval av beten, dock ska det sägas att det nog jobbar bäst med större beten. Som sagt jag är ingen spinnfiskare, men jag insåg samtidigt att här har vi ett spö som kan och vill stoppa en stor karp på trånga platser och det är det jag kommer att använda det till.
Spöet är även ett bra vapen för båtfiske och trolling med större beten, betesfiskar och bottonbouncing. Nu ska vi resensera det lite och sen kan du själv bedömma om det är något för dig och ditt fiske. A real allrounder skulle jag vilja säga!Savagear MP Pro 9´270 cm långt med en transportlängd på 137 cm. Kastvikten spänner mellan 40 och upp till 100 gram.
Svart klinga med S-lite rings och det finns 6 + tipring och alla är trebenta. Vikten på denna 9 fotare är 240 gram och det finns flera alternativ i denna spöserie.
30 mm ring som första ring gör att spöet kastar bra och ringerna klarar både nylon och braids, en keeperring finns monterad över det 62 cm långa svarta foamhandtaget och spöet har ett Fuji Gunsmoke rullfäste 18 mm.
Fram för rullfästet har du ett foamgrepp på 13 cm och det ger ett bra grepp när du ska pressa upp stor fisk till ytan från båten.

Mycket bra finish rakt egenom hela spöet och holken är förstärkt med en väv som ger extra styrka på dessa annars så ömtåliga punkter.
Spöet levreras i fodral och med två rodbands, jag vet tyvärr inte det exakta priset, men det är runt en tusenlapp.


Här ser du rullfästet och den främre handtagsdelen, den svarta blanka klingan med den fina finish.




Savagear MP Pro 9´ 40 - 100 gram.
Här har du spöet i sin helhet och jag kan säga utan att ha använd det att det rör sig om ett kraftigt starkt spö som tål en hel del, med andra ord en slitvarg för gäddfiskaren, men även för dem som jagar andra stora fiskar.
Jag återkommer när jag har testad spöet och det lär bli efter karp på just dem omtalade trånga platserna - Jag tror att det håller! ;-)



onsdag 26 maj 2010

Gädda och Göstävling i Uvasjön vid Fröseke - Be there, do it and win!

Jag saxade denna ur Sportfiskecenter i Ljungbys hemsida efter tillstånd från både Rikard Bengtsson och Carl - Johan Månsson. Uvasjön hyser både stor Gädda, Gös och Abborre och jag tror att detta blir ett väldigt roligt och spännande evenemang.
Gädd - och göstävling i Uvasjön.

Den 5 juni anordnar Uvasjöns FVOF och Hushållningssällskapet en gädd- och göstävling i Uvasjön, som är belägen vid Fröseke.
Fisket kan bedrivas med spinn, mete och trolling och klasserna är totallängd gädda, totallängd gös, längsta gädda och längsta gös. Tävlingstid 9-13, paus 13-14, och sedan fortsatt fiske mellan 14-18. Startavgift 200 per lag och deltagaravgiften går tillbaka som priser. Senaste anmäldningsdag är den 2 juni! Digitalkamera med kabel samt måttband är ett krav. För mer information kontakta Carl-Johan Månsson på 0768-79 15 31 eller e-post carl-johan.mansson@hush.se

Skandinaviens Sportfiskecenter är på plats och visar och säljer nyheter inom vertikal- och drop shot-fiske m.m.

Fit for fight again!

Det var en hel del att göra på spöna, men så är det med hårt använda grejor som inte hålls efter. Nu är dem klara och Staffe kan utan några tveksamheter visa sig ute med dem utan att bli mobbad eller känna sig inputtad i närmsta buske, dem blev med andra ord fina och är fit for fight igen.Lackningen blev bra efter en del grundläggande underarbete och nu skinar dem till och med på en mulen dag. Tre lager lack, var den första lackningen var längs med klingan och den andra runt klingan, så man får med spiralen täckt och slutligen slutlackningen var allt ska täckas nogrannt.
Bakre foamen limmades in och det blev hyfsad med tanke på hur dem såg ut når Staffan köpte dem fråm Ebay.
Längre fram i höst fixar vi till det sista genom att skära foamen rak och lägger en fin svart och monterar en Stainless Steel buttcap som får hans initialer om han önskar det.

Den gamla lite lustiga markeringen av spöna är borta och har ersatts med en mera diskrett märkning av spödelarna typ detta. Prickerna visar dels hur spöet ska sitta för att vara rakt i linje med öglorna och dels vilka spödelar som tillhör varann.


Dem olikfärgade lineclips fick en enhetlig färg och nu funkar dem utan att skada linan, något som är svårt att uppnå med lineclips i carbon.



Så här blev resultatet och jag tror att Staffe blir nöjd med mitt arbete, spöna är troligen från 1995 och har varit i bruk väldigt mycket och jag kan tyvärr inte trolla med knäna.
Jag kan dock garantera att dem nu klarar minst 10 års fiske innan det är dags igen och jag tycker det är värd jobbet på dessa nostalgispön som dem nu en gång är. Lycka till Staffan med dem i framtiden! Glöm inte att skrika Raaaaay i bland ;-)
Se över dina spön med jämna mellanrum och låt det inte gå för långt som den förra ägaren gjorde, kan du inte göra det själv, så kontakta någon som kan hjälpa dig. Jag kanske kan hjälpa dig, men då får du komma med spöna och hämta dem. Jag litar inte på posten i dessa lägen, du når mig via mejlen om du behöver min hjälp till dina spön.




tisdag 25 maj 2010

Renovering av Sportex XHM Carbon 13´ 3 lb. Design by Peter Springate och handbuilt by Tony Fordham.

En kompis till mig hade panik igår och kom med sina nyinköpte spön. Dessa slitvargar från Sportex är från grunden designade av legenden Peter springate och dem är handbyggda av ännu en legend, nämligen självaste Tony Fordham.
Spöna köptes på Ebay och ägaren har troligen haft dem i bruk sedan 1995, så dem var slitna och ett önskvärt bättre skick hade man kunnat önska. Jag kollade testkurvan nyss och den håller helt klart måttet fortfarande.Lustig märkning av spöna och foamdelen bak är dålig, det ska fixas och sedan ska jag rengöra foamen, limma in den och rugga upp den igen, så den blir bättre.
Alla tre spön hade flera större repor och lackskador och ett spö var hela lacken krackelerad. Lindningerna var inte tätade, vilket innebär att det kommer in smuts mm och det kommer på sikt att skada lindningstråden. SIC - ringerna var intakta och dem ska rengöras och poleras upp.

Spöna ska märkas upp allt efter som dem passar ihop och efter en renovering ska dem nog bli fina och lite mera shiny än detta. Det tar lite tid att göra detta jobb, men det är det värd.
Klingan är otrolig stark och långtkastande och man tycker själv om att fiska lite med klenoder och få en nostalgitripp till och från. Vi får se hur pass bra jag får dem och det blir lite bilder på dem senare, när Dr. Rasmussen är klar med dem.
Tyvärr lät den förra ägaren det gå för långt, dessa spön skulle ha haft vård redan för länge sen och jag ber dig om att kolla dina egna spön till och från. Det blir lite små skavankar under tiden och rätter du till dem direkt, så har du glädje av dina spön i många år.
Nu kanske du undrar varför jag tar upp ett karpspö på gäddbloggen? Dessa spön kastar en halv Makrill upp emot 100 meter om den bara hänger kvar och dem pressar sista skiten ur vilken gädda kan jag lova!


måndag 24 maj 2010

Bättre sent än aldrig!

Det kom en hel del emellan i dag och därför är jag lite sent ute, men här kommer lite svar på era frågor i alla fall. Först var det åskan och jag räddade modemet än en gång, sen kom en polare med 3 spön som ska renoveras, så dem blir fina igen och sen var det klippning av mina 15 hårstrån och buskarna på öronen und so weiter, nu är alles klart och då kör vi.Samuel undrar hur man gör om en gädda skulle svälja betet? Som tur har jag ingen bild på detta, utan vi får förlita oss på denna. Om kroken sitter som denna finns det hopp att få loss den antingen med en Peang var man försiktigt drar kroken bakåt till den släpper och sen tar ut den. Går inte det, så får man klippa av krokarna med en avbitartång och pillar ut spetsarna med Peangen.
Om gäddan har svalt kroken helt kan man pressa upp den genom att trycka försiktigt på gäddans mage och då brukar man se hur illa den sitter och man får försöka, är det helt ömöjligt är det bara att klippa wire och låta den sitta. Gäddan har en stark magsyra som med tiden även löser upp en trekrok!
En gammal bild som har varit med förut, men den passar Lasses fråga om hur man kan tillverka egna linclips. Ett kraftigt buntband som detta klipps av i rätt längd och tejpas hårt på spöhandtaget över rullen och nu är det klart, billigt och väldigt enkelt.

Jag har fått många frågor om Pro - cure´s doftmedel och jag förstår varför! Dem är super effektiva för dem flesta fiskarter och dem är enkla att applicera på ditt bete eller ditt drag, blänke mm. En liten droppe av dessa naturligt dogtande medel och det är klart.
Doften sitter kvar väldigt länge typ ett pimpelblänke håller doften hela dagen oavsett hur mycket du sliter i blänket och det lockar. Dem 4 på bilden har jag testad och alla har gett fisk och främst från isen.


Regnbågen älskar dessa medel och jag märkte en markant ökning av hugg och landade fiskar, även på områden som inte ansåg vara bra. Du ser på bilden att blänket är insmörjd i medlet och så även mina krokbeten. Tröga dagar brukar bara Regnbågen pilla lite försiktigt och sen sticker den, men dessa dagar fortsatte dem med pillandet och till slut fastnade dem.



Första gången jag testade Pro - cure´s Predator kom denna fina madamm på besök och gav mig en rolig 15 minuters fight på dem klena grejorna, innan hon sakta togs upp ur hålet. Om det var ett sammanträffande vet jag inte, men jag tror att hon fick upp doftspåret och sen nöp hon mina 2 små Softees och var fast. Jag har lite kvar som jag ska prova med efter karp mm.




söndag 23 maj 2010

Kustöring och Gädda på bröd!

Min gode vän Conny fortsätter att plocka sig en och annan silvrig öring längs kusten, det går fortfarande bra, men den sakta stigande vattentemperaturen kommer nog att se till att dem går ut från kustbandet. En fin 2 kilos fisk som nappade på detta prickiga drag och den gav en väldig spetakulär fight med 7 - 8 höga hopp, nästa år ska jag med och se hur man hanterar detta fisket, man kanske är fullständigt oduglig?
I dessa såkalade badkar smyger Havsöringen runt och jagar små glin och tångräkor, detta är kanske inte det bästa vädret, men fin miljö är det och med lite peptalk över en kopp kaffe och en fimp, så ska jag nog lyckas med detta fiske.

Jag hade en bra dag under karpfisket i dag och två gånger klev det på en mindre gäddsnipa som tog min brödbit som var avsett för karpen.


Dom hugger besinningslöst efter småfisken som samlas runt brödbiten och brödet hänger med av bara farten. Jag hade även en större Abborre som jagade ifatt mitt bröd under invevningen, men det var som jag skrev på karpbloggen en dag att minnas.
Vi fick vår bronsmedalj och det var bra för grabbarna i Tre kronor, vi var värda mer än det, men man kan inte få allt, fast en ny coach önska av många efter fadäsen igår mot Tjeckien.



lördag 22 maj 2010

Bengt fick hjärnsläpp och katastrofen var ett faktum!

Nej för fan, denna gång gäller det inte Bengt i Trekånten, han fick hjärnsläpp för länge sedan och är ute och stalker karp. Den Bengt, jag menar är Bengt - Åke Gustavsson och nu tror jag ni vet vem jag menar.
Hur fan kan man ta time out med 15 sekunder kvar av en så viktig hockeymatch? Tjeckien var heta som kokplattor och hade legat på med press under minst 8 - 9 minuter och hade tekning i svensk zon och människan tar time out!
Snacka om att ge motstånerna syre och tid att prata ihop sig och resultatet blev därefter. 2 - 2 med 7,5 sekunder kvar och vi förlorade en silvermedalj! Hur fan tänkte du Bengt? Tänkte du överhuvudtaget?
Nu står vi där, med en förmodlig match om bronset mot ett formstarkt Tyskland som har hela läktaren med sig, ett Tyskland som just när detta skrivs leder med 1 - o mot Ryska björnen! Din avgång kan inte komma mera läglig Gustavsson!Och det finns mera skit att skriva om i detta inlägg, jag fick denna bild av en polare som hade varit vid Emån och tittat lite. En obeskrivlig stank kom emot honom och han hittade denna 7 - 8 kilos gädda upphängd i ett träd.
Troligen hade en fettfenafiskare "glömt" den där, så jävla onödigt att mörda en fisk för att den är i "fel" vatten enligt vissa såkallade sportfiskare. Det är lätt att förstå varför gäddan går tillbaka i många vattendrag och jag ser ingen ände på detta.

fredag 21 maj 2010

Säkerhet, billiga linor och dina kulbly, med andra ord svar på era frågor.

Det blir en salig blandning från en skara av ungdomar som vill börja med gäddmete nu i sommar och det är bra, då får ni lite kött på benen innan höstens fiske börjar. Frågorna från er är många och jag kommer att besvara dem alla, detta kan dock ta sin lilla tid, men svar kommer, jag lovar!Emil i Mörbylånga undrar varför jag har mina hagel på den över wiren och inte på den nedre och han undrar även över hur mycket bly man ska använda.
Vid flötmete ska du använda såpass mycket bly att du ser ditt flöte på ett bra sätt, samtidigt ska det vara blyad så betesfisken inte tröttas ut för fort och det ska vara så lite motstånd för gäddan. Vid bottenmete beror ditt blys storlek oftas på vilket avstånd du ska fiska på, för glidande bottenmete använder jag oftast 45 - 60 gram bly.
Vid bottenmete nära land ska du använda såpass mycket bly att det sänker din betesfisk och att du har något att strama upp din lina emot. Så lite bly som bara är möjligt ger minst motstånd, men se upp så tyngden på din indikator inte draggar ditt bete!
Grunden till att jag monterar blyhaglen på wiren är att här skadar dem inte min ömtåliga lina och grunden till att jag monterar haglen på den övre wiren är att där sitter dem permanent och jag byter oftast den nedre wiren för mindre krok eller större avstånd mellan krokarna eller kanske monterar en kortare Kebab - rigg.

Jag vet att många av dagens ungdomar inte har gott om pengar eller är det så att ni spenderar dem på annat? Jag har ingen aning, men jag vet att ÖoB har denna Fladen Vantage lina och den finns i flera dimensioner och alla är på 1/4 Lb spolar med olika längder beroende på lintjockleken.
Priset är 50 kronor och det gör att du kan byta linan ofta och vara på den säkra sidan. Linan är bra och ganska tuff, men den bör bytas en gång i månaden och du fiskar varje helgdag.

En säker säckning av din fisk är ett måste! Men fundera först på om du måste säcka din fisk, är det nödvändigt? Om så, så bör du har lite extra säkerhet på din säck. På bilden ser du 4 frigolitkulor som håller säcken uppe från bottnen och om du titta noga, så ser du att jag har ett lås på dragkedjan.
En gäddan kan med sin spetsiga näbb pressa upp en dragkedja och du står med en tom säck och en väldig lång näsa! Det är även mycket viktigt att din säck är bra förankrat i backen under tiden gäddan vistas i säcken, en bivvypeg eller en stick av stål brukar hålla fast säcken, men håll alltid ett vaket öga på fisken.


Braid brukar vara dyra i inköp, men igen har ÖoB tagit in en braided lina från Fladen Fishing och dem finns på 100 meters spolar och 250 meters spolar för 79 resp 179 kronor. Denna lina är stark och har en hyfsad nötningstålighet, men dimensionen variera tyvärr rätt mycket, men det gör inget och du bara har koll på läget.
Linan flyter och är ett perfekt vapen för dig som trollar med betet efter båten, flötestrollar eller flötmetar dina gäddor. Färgen är stålgrå och dem kommer på händiga spolar.



En fråga som jag ofta får är att en del kulbly skader linan och jag kan bara hålla med om detta. Det beror helt enkelt på att man blandar upp blyet med olika vitmetaller som gör de hårda och kanterna kan vara vassa.
Jag brukar borra upp mina kulblyn och sticker genom en bit tub från en örontops och sedan värmar jag en fläns och då glider dem lätt utan att skada linan.




torsdag 20 maj 2010

Stort tack för er uppskattning!

Jag vill börja med att tacka er för alla era mejl med dels frågor och dels dem värmande kommentarer ni skickar, det är trevligt att mitt jobb är uppskattat och att ni finner det intressant. Många frågar hur jag bara har tid, lust och hur jag kan ha allt detta i huvudet - det svaret får bli att jag vill lära ut och förmedla det lilla jag kan.
Jag vill att alla ska få fisk, men samtidigt se till att alla kan sköta om fisken från landningen tills den går tillbaka igen. Tiden? Ja, jag tycker detta är kul och jag behöver nog skriva av mig lite, jag har ett stort huvud enligt mina närmsta och det rymmer över 40 års erfarenhet av detta fiske, så det finns att ta av så att säga.
Jag tillhör den tänkande skaran av fiskare som hela tiden försöker att ligga steget före fisken ochjag har ett gott öga för dem små, men viktiga detaljerna som kan vända en bad day till en bra. Jag är lat som spinnfiskare, men när det gäller mete. så jobbar jag tills jag lyckas - lite konstigt det där, men så är det!Ni är många som har lite problem med injeksering av luft i era beten, ni bör ha med er två sprutor, en tunn för flavours och en tjockare för luft och diverse oljor. Vill ni vara helt säkra på att era fiskar står en bit över bottnen, så bör ni använda en bit foam som lyfter upp betesfisken. Du trycker ner den i halsen på betesfisken och kollar i vattenkanten innan du/ni kastar ut era beten.
Glöm inte att rengöra era sprutor med jämna mellanrum i ljummet vatten och efter varje injektion av betesfisken. Glöm ej att har på skyddet på sprutorna, det kan bli några svåra infektioner om man sticker sig på nålarna!
Mats och Ola har en större gädda i en liten damm och den verkar ha sig ståndplats under eller i närheten av ett större buskage. Men dem har ett problem med att dem inte nappar när dem är där och fiskar, men är dem på andra sidan av dammen, så jagar den med glädje! Jag förstår av ert mejl att ni står och fiskar på platsen var gäddan är och det har gäddan märkt.
Mitt tips är att ni ställer ett spö med ett livebait på platsen och sedan går bort en bit. Gäddans ögon är placerade upp på huvudet och den ser hela ytan och ytterliga en bra bit upp på land. Så lägg ut betet och sätt er en bit bort och håll öga på vad som händer, så kommer denna gädda att ta ert bete.

Per i Skara fyllde nyss 15 och nu ska födelsesdagspengarna går till en spöbag, så hans fråga var vilken jag rekommendera? Det var en bra fråga som kräver ett bra svar. Skulle jag själv köpa en ny spöbag i dag, så skulle den kunna ta 5 stycken spön som är upptacklade på utsidan, den ska ha fickor för banksticks, weighsling och håven. Inuti måste ett shelter få rum, vädret är jo som bekant inte det bästa under den kalla årstiden.
Om du Per, fiskar med 3 spön, så kanske en mindre spöbag skulle räcka, du ska lägga fram alla dina grejor på golvet framför dig som du ska ha i en spöbag och utgå från detta, ta gärna till lite och sen bestämmer du dig. Jag rekommenderar Nash, Fox, Free Spirit på den dyra sidan av skalan och Chub, JRC och Ultimate på den lite mer billiga sidan. Tänk på att du får en bra vadderad axelrem och så bra vaddering inuti som du kan få för dina pengar.
En väldigt viktig sak som du bör ta i beaktning är om du ska gå långt till dina fiskeplaster i snårig terräng, så bör du välja en spöbad var du har antingen dina spön inuti bagen eller i rodsleeves som sitter i fack på utsidan. Dessa skyddar dina spön och rullar för repor och även din lina på dina upptacklade spön. Jag har sleeves, men använder dem inte så ofta, då jag vill att allt ska gå fort när jag kommer till platsen.


Många har insett att dessa små transportabla ekolod är smidiga och effektiva, mitt eget SmartCastlod har numera 6 eller 7 år på nacken och det har kommit en nyare och mer teknisk modell. Dessa lod är väldigt enkla att använda både från båt och från land och jagvill inte var utan detta vid ett nytt vatten. Man hittar features och fisk snabbt och kan snabbt bilda sig en bild över situationen på platsen.
Den nya modellen heter RF - 15 och priset ligger på 2500 kronor i Sverige och en ny sonar kostar runt 400 kronor. En sonar klarar upp till 400 timmars användning innan det är dags att byta ut den, jag har inte bytt den än och jag använder mitt lod ganska mycket!



Drilla din gädda lugnt, som många av er har märkt, så är det stor skillnad på fighten mellan en höstgädda i kallt vatten jämfört med en sommargädda. Vid mete under den kalla årstiden kan gäddan vara kinkig och sitta dåligt krokad och då gäller det att drilla dem lugnt och sansad, inte stressa för då kan dem släppa.
jag har varit inne på att man ofta har fisken sittandes på den nedre kroken och det är ett tydligt tecken på att gäddan inte hade hela beten i munnen när den gav det nappet. En Kebab - rigg hjälper oftast till under dessa dagar var gäddan bara nyper lite i dina beten och den större trekroken kommer att hjälpa dig avsevärt.