onsdag 31 mars 2010

Missad madamm och coola handdukar!

Jag pratade med den där i Trekånten, han hade varit i kontakt med en större madamm i helgen, det gick trögt i början för Bengt, men han lade in en stöt som hon reagerade på. Sakta gick hon iväg svängandes med rumpan och när Bengt satte sina klor i henne, gick hon under något fast föremål och slet sig loss från honom (det skulle jag också ha gjord)
Hon hade litet ansikte, inget hår på huvudet, stora tänder, slank kroppsbyggnad och troligen gravid, hon var ifört gröngula kläder med lite vit på magen. Bengt var ledsen, han var så nära den stora kärleken i söndags, men hon trosar vidare och är fortfarande ledig. Nu undrar man om hon vill ha en sleten 50 taggare?Jag har varit i grabbens betesbox och rent ut sagt stulit lite Droppen spinnare till fångst av småabborrar i helgen och det kan nog bli en gädda på dem också. Detta med att "låna" av honom kan vara farligt! Tänk den fredagen man kommer hem i tron att man ska åka och sätta sig över helgen vid ett vatten och han har "lånad" min utrustning! Jag skulle nog dö tror jag...........?
Jag har pratad med en del Havsöringsfiskare och en av dem skickade mig detta drag med namnet Ismo Salsa 20 gram i grön/silver. Det är mångas favorit för Havsöring från kusten både i Danmark och här i landet. Mycket möjligt, jag har ingen aning om detta drag, annat än att det är välgjord och har en rasselkula inbyggt. Men vem tillverkar dem, det ska vara en svensk eller en finsk tillverkare?

Bland Prologic´s range av luggage hittade jag denna lilla kamera väska som klarar en vanlig systemkamera och ett extra batteri. Den ska vara vattentät, men det finns ett svart överdrag i väskan och det gör mig lite tveksam till tätheten mot det blöta. Vadderingen är bra, men den kunde ha gjords lite bättre och väskan kunde ha varit någon centimeter bredare, bra rem och låsning och du kan montera den i ditt bälte med en kardborrelåsning.


Jag har använd denna lina nu i snart 3 år utan några negativa anmärkningar. 1200 meters spolar som täcker 3 stycken big pit rullar eller 6 stycken vanliga rullar för gäddmetet. Linans färg är brun och passar bra in på bottnen, linan är siliconbehandlad och kastar otroligt bra och den är relativt stum. Jag har använd den till spinnfiske, flötmete, bottenmete, karpmete och stalking och den börjar faktiskt bli en av mina favoritlinor. Finns i 10 - 12 - 15 och 18 lb styrka.



BFT Towel. Jag hittade den hos Fager på sportfiskecenter i Kalmar, det såg ut som en liten grön snusburk, men det skulle bli en handduk lovade han mig. Va fan 29 spänn är väl inget Fager och Trumman ska jo också leva, så väl hemma åkte den i köksslasken och vips blev det en fin handduk som är 30 x 60 cm. Jag känner mig så satans cool nu, hoppas bara att den där i Trekånten inte har en likadan!




tisdag 30 mars 2010

Nu ska det fiskas!

Det blir ett kort inlägg i dag, jag ska fixa till mina sista gäddgrejor, så man snabbt kommer iväg på långfredagen. Jag hoppas inte den blir långtråkig, men fiska det ska jag och det blir gäddmete under påskhelgen i ett par vatten, så man får sparka av sig rostigheten én gång för alla!Black pool i dag på eftermiddagen, lite har det sjunkit undan och den kraftiga strömmen finns kvar, men den har minskad tillräckligt för att gäddorna har ställt sig på dem vanliga platserna och dem ska få lite beten under helgen. Linnéasjön har fortfarande rätt mycket is kvar och det tar nog några dagar till innan det är helt isfritt där.
Det bruker vara relativt lätt att dra lite mindre Abborar till beten med en blå gummiwobblare, det finns gott om Mört och Abborrar i gölen och vilken av dessa arter som är gäddans huvudföda, kan nog ingen riktigt svara på.

Gäddorna brukar inte vara kräsna under tidigt vårfiske och det finns allt från små snipor till fisk upp till ungefär 9 kilo. Mat har dem gott om och det gäller bara att hitta dem bland strömmar och bakvatten. Det är så gott att man äntligen kan komma ut och sitta bakom spöna igen!


Jag fick för ett tag sedan flera frågor om vilka backrests jag rekommenderar och själv använder till mina gäddspön. Här är svaret, John Roberts Butt grip är en av dem bästa och dem kostar ca 3, 50 £ i England. Dem passar för båda nakna klingor och för helfoam eller helkork och dina spön sitter fast och glider inte.



Många av er söker flöten med större bärkraft, det finns och du bör leta i tyska kataloger eller på nätet. Jag använder några gamla som jag köpte för länge sen av Danska Specialist Tackle, Thomas Pederssen hade dem på en mässa och jag köpte ett större antal för 20 spänn stycket och det ångra jag inte dem dagarna var jag fiskar med stora beten som Id, Braxen, Björkna eller megamörtar. Egentligen är dessa nog gjorda för någon form av havsmete, men rätt blyade funkar dem till stora beten oh gädda.




måndag 29 mars 2010

Nu går det undan i naturen!

Jag tog en sväng på järnhästen förbi Black pool på hemvägen i dag och det var nästan helt öppet i hela gölen och det lär bli fiske nu till helgen. Jag vet inte riktigt vilket ben jag ska stå på, gäddfiske eller karpfiske?
Hela gölen är en stor Whirlpool och vattnet är hur högt som helst, gäddfiske ligger nog närmast till och under tiden kan man ju försöka att introducera lite beten för karparna, vi får se hur det blir och hur det ser ut i Linnéahavet under morgondagen. Det var även bra drag i dem mindre bäckarna som går mellan Black pool, Linnéasjön och vidare ner till Kärring gölen. Denna bäck brukar vara torrlagt under sommaren, men nu är det rena forsen.
Fisket i Hossmoån har väl inte varit det bästa och igen är det vattenmassorna som ställer till det för spösvängerna. Det har dock kommit upp en del öringar på olika metoder.
Under fredagen var det kärlek i Rismåla göl och snart kryllar det med grodyngel längs kanterna, dem första gäddorna har setts leka i kanterna och under isen. Snart är det dags för en stor fet romstin hona därifrån!

Vattenliljan är ett bra tecken på att det börjar värmas upp i dem öppna vattendragen, som sagt det går fort nu och det gäller att hänga med i svängerna.


Jerkbaits i miljoner fanns hos Sprtfiskecenter i Kalmar och flera var på väg upp på väggarna i takt med att kunderna plockade till sig sina favoriter.
Vi har nog alla ett eller flera favoritbeten för gäddan, tron gör mycket och tror man på ett bete, så ger det fisk.



Jag är ingen spinnfiskare eller jerkfanatiker, men lilla "Nemo" har faktiskt blivit lite av en favorit. Jag tror att det beror på att jag kastar på gäddan tills den huggar av raseri och inget annat!
En retfull färg kan hetsa upp dem, likaså ett bete placerad mitt på platsen var hon ska leka. Kan dem inte hota bort inkräktaren, så äter man upp problemet ganska enkel livstil eller hur?




söndag 28 mars 2010

Nash Profile Plus Shelter.

Mitt gamla 60 inch parasoll från Awnheaven klarade sig i 16 år, men allt har ett slut och med 16 år på nacken i alla väder och strapatsar som det har varit med, så finns det bara ett ord och det är kvalité! Jag måste ha tak över huvudet ibland under mitt gäddfiske och mitt sökande började efter ett liknande parasoll, men mitt letande var förgäves.

Problemet nu för tiden, är att finns inga parasoll längre på marknaden i denna storlek och man får leta bland marknadens Shelters, som egentligen är gjorda med karpfiskaren i tankarna. Så blev det och mitt val blev ett Nash Profile Plus, som jag ska recencera i dag.

Innan jag gjorde mitt val, var det flera kriterier som skulle uppfyllas, som exempel snabb uppsättning, stabilitet och rymlighet, jag hittade rätt på allt till och med priset.105 £ var priset hos Tacklebox i England och billigare blir det inte för en Nash produkt av denna kaliber och kvalité. Jag får rum och så även mina grejor till gäddmtet, en kompis får plats om vi fiskar tillsammans och skulle jag nattfiska, så finns det gott om utrymme för min säng.

I paketet ingår Shelter, stormlina till knoppen, 10 stycken 20 cm långa pegs, 2 x 26 inch banksticks och 2 x 46 inch stormpoles, 4 stycken stormcaps och carrybag.

Alla banksticks och stormpoles har en matt umbragrön färg och låsningen är cam - lock, allltså inget shiny och inga skruvor som kan tappas borteller förstöra sheltet under transport. Breden är 260 cm och höjden 130 eller 135 cm, detta går att justera.


Gröna matchande pegs, metal rings och 2 möjligheter för att ställan höjden, bra stormsides, stabil konstruktion med dubbelsydda sömmar som är 100 % vattentäta genom den dubbla tejpningen.

Jag testade med en trädgårdsslang i 2 timmar och det är torrt på insidan, jag testade även med vattentryck på ett och samma ställe under en timme och det fungerade bra, inget vatten tränger genom.


Längst fram på fronten finns det 2 stycken små kardborrebitar fastsydda, dessa är dina spöhållare under blåsiga dagar och det är en bra grej att ta till under byte av beten eller tackling av spö mm. Alla 4 stormcaps är monterade och du läser fast stormsiderna med kardborre, så du slipper trä på dessa på banksticksen.

På tal om banksticksen, så är den korta 26 " 70 cm och dessa är teleskopiska ut till 130 cm full längd. Stormsticksen är 46 " 115 cm och dem blir 210 cm helt utdragna och dem kan vara bra att ha vid fiske i strömmande vatten mm, dem korta behöver du för att hålla upp sheltret.



Här ser du hur peggarna, förvaringspåsen, stormsticks och banksticks ser ut. Allt i bra färg och en matt sträv yta på alla sticks som inte ger något blänkade sken från sig, men ger ett bra fäste i handen. Hela uppsättningen tog mig 2 minuter och då räknar jag in allt, det fungerar som efter parasolltypen och det går fort.

Efter att du har slagit upp sheltret skruvar du i en stoppskruv som låser allt och förut satt denna stoppskruv irriterande långt ner, vilket innebar att det blev väldigt lite mellanrum mellan den sovande och skruven, så är det inte längre. Du ser vad jag menar på första bilden och du ser avståndet, skruven sitter i mitten av sheltret.




Nerpackat tar Nash Profile Plus inte mycket plats och det får rum i alla holdalls och stalkerslings på marknaden. Längden är 160 cm och omkretsen blir runt 20 cm genom att du har en justerbar rem med clips som håller ihop sheltret.
Vikten på hela paketet är ca 6 kilo och du har allt i en väl tilltagen förvaringspåse med ett kraftigt bärhandtag som göratt dt ärenkelt att packa ner sheltret även om det är blött. Mitt betyg är 9 av 10 med tanke på hur många av dessa som är i bruk, kvaliteten och priset.





lördag 27 mars 2010

Besök hos Sportfiskecenter i Kalmar!

I går var jag på besök hos Sportfiskecenter i Kalmar, ägaren Johan Fager hade 2 års jubileum efter övertagandet av butiken efter Håkan Lundin. Loop och Abu var inbjudna och man hade gått ut med ett par annonser i dem lokala tidningerna och det märktes, det var nästan lika mycket kunder i butiken som det var Jerkbaits på väggarna, när jag anlände!Butiken med sitt stora sortiment hittar du på hörnet av Ölandsgatan och Larmgatan i Kalmar. Du når butiken på telefon 0480 - 222 40 eller via mejl: http://www.sportfiskecenter.se/. Jag brukar lite skämtsamt säga att dem har allt fötutom flygplan och ögon i nacken och det stämmer.
Närheten till Kalmar sunds Gäddor och Abborrar, det fina Öringfisket på Öland och flugfisket i Snärjebäcken och Rismåla göl och Kosta sjöarna, gör att utbudet för dessa grejor är stort och skulle det mot förmodan inte finnas, så fixar man det snabbt.
Du hittar allt för predatorfisket och i källaren ligger hela vintersortimentet nerpackad efter en hektisk vinter. Stövlar och kläder finns även i sortimentet. Jag kan inte beskriva hela sortimentet, det skulle bli väldigt långt, utan gör ett besök och njut av upplevelsen i butiken.

Jerkfisket är enormt populört i trakten och titta bara på denna vägg, som inte var helt klar med alla vårens nyheter. Den fyldes sakta på under eftermiddagen och den är en syn för gudarna att beskåda.
Väskor, rullar titaniumtafsar och spön finns, allt nytt från Big Fish Tackle finns nu i butiken. Du har även ett stort utbud av grejor till allt jiggfiske och vanligt mete.


Havsöringsfiskaren Mecca skulle jag vilja säga, här finns allt du kan tänka dig. Kustwobblare, drag, linor rullar och spön samt flera fina håvar, verktyg o s v.
Vadarstövlar, västar, handskar allt i neopren. Det finns även ett stort sortiment av drag, wobblare och spinnare för dig som önskar dessa.



Jag kan i princip inget om flugfiske, men jag har öga för detaljer och flugfiskeavdelningen hos Sportfiskecenter är häpnadsväckande och man har allt för flugfiskaren i en egen avdelning var man med en kopp kaffe i handen själv kan gå och titta ut sina grejor i lugn och ro.
Jag har varit i många butiker som har varit fina, men denna sticker helt klart ut, så vill du ha bra service i en trevlig miljö och atmosfär, var du i lugn och ro kan göra dina inköp så tittar du bara in.




fredag 26 mars 2010

In the air again!

Min svarta låda är fixat och nu kommer man åt lite bilder igen och det känns bra att inget gick förlorad denna gång. Senast det hände saker med min dator sket man fullständigt i att tanka över bilderna som jag begärde och 577 bilder gick åt helvete - Great fun!
Denna gång lyssnade man noga på mig! När jag öppnade mejlen fick jag en smärre chock, ni är inte dåliga på frågor och fina vitsord måste jag säga. Jag kommer att besvara alla frågorna, dock kommer det att ta sin lilla tid innan alla är behandlade.
Många frågor är kring spön till gäddmetet och jag rekommenderar er att köpa spön med 3 lb testkurva, oftast vill man inte lägga mera än en tusenlapp per spö och då blir det lite begränsad vad gäller kvalité och prestanda. Titta på Nash, JRC, Fox och Prologic här hittar du spön runt tusenlappen och dem klarar det mesta inom gäddfisket. En del av er får inte till det riktigt på slutet när ni gör Mahin knuten, det gäller att dra i båda linänderna och det ska göra sakta och samtidigt med saliv.
Bilden viser hur den färdiga knuten ska se ut och den oranga braid är din huvudlina och leadern är den svarta. Som du ser blir knuten spetsig eller konformad och glider lätt genom spöringerna under kastet.
Det är nästan fyra år sedan jag senast satsade på denna gäddas ståndplats, jag ska göra ett försök igen så snart det går och det ska bli spännande och se vad hon väger.
Senast var det en halv Sill som lurade henne och hon borde ha glömt den incidenten under årens lopp, jag chanser på Sill igen och bredvid får hon en hel Makrill. Det bästa med damer är att låta dem välja själva, det blir lugnast så!

Fisket börjar snart i våra åar och en båt är oftast ett måste för att komma åt dem heta platserna, det finns stationära fiskar i åarnas djuphålor och ett välpresenterad bete ger fisk. Utanför väntar flera arter på att gå upp för lek under våren och med tanke på den stränga vinter vi har upplevt i år, så går leken fort i år.
Passa på innan det är för sent, en hink med varierande storlek på dina livebaits, lite deadbaits och du bör kunna lura någon fin gädda eller en större Abborre.


I sjöarna kommer även gäddleken att gå fort i år, fiska i områden med vasskantar och annan växtlighet som gäddan föredrar och fiska där solen ligger på hela dagen. Får du mest hanfiskar, så gå upp i betesstorlek och kanske gör den större honan bort sig.
Det kan vara lönt att nöta på en större hona med ett stort bete, dem har annat i huvudet än att äta, men ett bete kan reta upp dem till den milda graden att dem hugger i ren ilska för att bli av med irritationsmomentet.



Jag fick denna bild av en god vän i går som var på Öland för att strosa lite och kolla läget kring Havsöringsfisket. Flera "Sportfiskare" hade samlad sin kring den lilla åns utlopp och man fiskade på för glatta livet. Det finns regler för hur nära du får fiska en åmynning, men det skiter folk i, men gnälla över att öringstammen är på tillbakagång eller att fisket har blivit sämre, det kan man.
Regelbrott och tjuvfiske sker överallt och det måste stävjas, jag vet själv hur det är i mina trakter och jag ska ta mig i kragen och ta en fiskeritillsynsmansutbildning och då ska det bli lite mera koll på läget. Man hör olika historier om hur det går till i Regnbågsvatten mm och det kommer att bli stopp för detta.
Kustbevakningen gör inget kring det olagliga nätfisket som sker i Kalmar sund och så länge föröverna kan härja fritt, så gör dem det. Det blir andra bullar om någon sattes ditt och fick ett saftigt vite att betala, då sprids ryktet snabbt och det blir lugnare och vi får tillbaka det fina fisket som sundet en gång i tiden var känd för. Det yar dock många år innan det repar sig, men något måste göras och det är på hög tid att man agerar.




torsdag 25 mars 2010

Abborre, gällgrepp, käkgrepp och Iden kommer!

Jag fick besked i går om att jag ska få tillbaka min dator under dagen och det är jo lysande! Då kan man komma åt lite mer bilder och slippa denna bärbara saken. Kanske kan mina sista grejor också kan dyka upp i dag från England, eller är jag drabbad av SAS strejk i landet?
I dagens inlägg blir det lite om hur du kan handlanda stora fiskar, övervintrande Abborrar i Ostkuståarna och lite kring Iden som nu står och väntar på rätt temperatur för uppgång i åarna.Det finns alltid en del fisk som stannar kvar i åarnas djuphålor och övervintrar. Abborren är en av dem och det kan röra sig om ganska stora fiskar.
Denna på nästan 1,7 kilo togs för många år sedan i Ryssbyån i ett litet djupt bakvatten precis ovanför hängbron, prova på vänstre sidan 10 - 15 meter upp, sett från mynningssidan. Här står det ofta grov fisk och väntar på föda och lek, prova, så ska du få se!
Bra bete för åarnas Abborrar är som visad här Löjor, men maskar av olika slag, maggots, en liten Jigg eller en mindre Mört kan också vara rätt bete för dagen.
Abborren tar oftast sina beten framifrån och du bör kroka fast dina betesfiskar i överläppen, använd en enkelkrok i storlek 4 eller 6.

Ett stadigt gällgrepp är det bästa för större gäddor och det gör det enkelt att kroka av dem om du ska återutsätta dem direkt utan vägning. Håll gäddan i detta grepp även under fotograferingen och stödja den med den fria handen, så blir dina bilder bra och gäddan tar ingen skada.
Är du nybörjare, så finns det speciella handskar för detta om du inte vill risikera att få en lite skråma. Personligen tycker jag inte om handskar, då jag inte känner om jag håller lite fel, det känner jag direkt utan handskar ;-)


Större fiskar som dessa fornlämningar tar du i underkäken med en handske, dem små raspliknande tänderna ger ett väldigt bra grepp. Starka handledar och lite skrotlyft kan vara på sin plats om du jagar dessa djur, som kan bli upp till 3 meter långa.
Ha alltid kvinnor och barn på motsatt sida av båten innan du drar upp den över rälingen och använd alltid hjälm och benskydd!



Här en gammal bild på en Id, varför denna bild? Jo, just i dessa tider står dem utanför åarna och väntar på rätt vattentemperatur, leken står för dörren och du kan ha några roliga dagar med båda nappviliga fiskar ena dagen och svårfiskade fiska den nästa.
Jag rekommendera dig att spara en del av dem minsta, dem är kanonfina beten för riktig stora gäddor, Kalmar sunds gäddor lever på Strömming och Id, så det finns inga tveksamheter om din Id simmar mot en hungrig megagäddan. Hugget är brutalt och fighten likaså!




onsdag 24 mars 2010

Hossmopremiär på lördag!

Bengt i Trekånten ringde i går kväll, han och ett gäng hade varit ute på isen i lördags. Själv hade han missat två hugg på deadbaits, men polarna lyckades trotts det tröga fisket, att lura ett par runt sex kilo på livebaits.
Isarna börjar på vissa vatten bli väldig lurig, man hade över 40 cm is när man gick ut på morgonen, men det såg annolunda ut när man skulle gå i land på eftermiddagen. På grund av detta testade en i gänget isen med en ispik och den gick rakt genom isen! Så man fick snällt leta upp en annan plats för att ta sig i land, se upp nu när ni är ute och glöm inte isdubbarna!Här en liten bild som jag så fräckt har stulit från David Axelssons blogg mete4life, det är Svenne som fiskar Öring i Bräkneån. På tal om Öringfiske, så har Hossmoån söder om Kalmar sin Premiär nu på lördag enligt Bengt.
Bengt ska prova med mete efter ån stora gäddor och Abborrar som har stått i ån över vintern och jag hoppas verkligen att han lyckas. Den kraftiga snösmältningen gör det nog lite svårfiskad genom dem enorma vattenmassor och översvämning som råder vid Hossmoån.
Här ett litet tips till er som fiskar från båt, dessa små Walkie - talkies hittar du lite överallt för priset 300 - 400 kronor per sätt. Dem klara lätt 3 kilometer i öppen terräng och är med andra ord perfekta att ha kontakt med varandra under båtfiske mm.
En mycket bra investering och dem kan faktiskt rädda dig i nöden om något skulle hända. Dem flesta drivs av 2 stycken AA - batterier och har 8 kanalar att välja på och något större plats tar dem inte i din utrustning, ett clips gör att du kan ha den nära under tiden du fiskar.

Vid allt distansfiske var du kastar bör du ha en shockleader som är lite grövre och starkare, denna leader tar upp hela pressen under kastet och du slipper linbrott. Jag använder dem i mitt gäddfiske när jag fiskar med stora betesfiskar typ en hel Makrill som ska långt ut.
En av dem bästa knuterna för att skarva ihop din leader till huvudlinan är en Mahin Knot som du ser här. Du hittar hur du gör den på annan plats på bloggarna, troligen finns den på karpbloggen. En stark och konformad knut som lätt går genom spöringerna under kastet.


Under våren kan spinnfisket vara bra vissa dagar, jag har aldrig tyckt om att stå och piska vattnet till fragga, men dem har räddad mig från en fisklös dag mer än en gång. Jag har alltid med mig en liten uppsättning wobblare i olika färger och formar, man vet aldrig riktigt när dem behövs.
Fiska dem sakta när det är kallt och variera invevnigen, gör lite stopp, öka och sakta mm. Blanda även med lite ryck, jerka dem med andra ord. Det kan funka dem dagarna var gäddan av någon orsak inte tar dina naturliga beten.



En som kan instämma i mina ord är definitivt Ray Taylor, han metade i flera timmar och fick för sig att han skulle testa ett nyinköpt spö med en wobblare, mest som tidsfördriv. I tredje kastet small det till i spöet och efter 10 minuter kunda han landa denna 30 lb gädda.
Den tog hans bete bara några meter från den plats var han hade metad det mesta av dagen, var den mätt? Eller var det huggreflexen som slog till? Det får vi aldrig veta, men som sagt ett spinnbete kan rädda din dag, när allt annat inte fungerar.




tisdag 23 mars 2010

Shaun visade pappsen vart skåpet skulle stå!

Har ni märkt att det börjar bli betydligt varmare dem senaste dagarna här i södern? Enligt väderexperterna är medeltemperaturen över det normala för årstiden och jag hoppas verkligen att detta håller i sig.
Jag vill dock inte att det går över i hög värme och att våren försvinner rakt in i sommartemperatur, vilket ofta sker efter en lång vinter, lagom är nog bäst för oss och fisken. I en del mindre vatten här omkring Nybro har faktiskt isen redan börjat att släppa sitt tag i kanterna och då kan det börja gå fort med lite sol och vind.
Man vill jo att det ska fort nu, men det bästa är nog en sakta issmältning var vattentemperaturen hålls på en hyfsad nivå, en snabb issmältning ger nollgradigt temperatur direkt och hela vattenmängden måste vända sig innan fisket börjar bli riktigt bra. Under isen är det 4 grader varmt vid bottnen, denna temperatur sjunker i takt med att isen smälter och det kan ge väldigt trögt fiske till temperaturen börjat stiga.Så här vill man ha det, öppet vatten! Men är fisket bra? Tveksamt, ett kraftigt regn har färgad vattnet i hela viken, vädret är mulet, men bra vind. Med andra ord inte det bästa, men jag fiskar så snart jag kan få ut ett bete och det finns alltid en chans till fisk.
Jag har inte tid att sitta hemma och invänta dem ultimata förhållanden - Livet är helt enkelt för kort! Dem dagarna dyker upp ändå då och då och det är då allt bara klaffar.
Sen kommer det alltid backslag i vädret, vattnet är fortfarande kallt och det räcker ofta med en natt med ett par minusgrader och en retfull ishinna sprider ut sig och hindar oss för att kunna fiska överallt. Beten som bottenmetas eller sakta driver runt ge oftast bäst resultat under dessa förhållanden och flavours kan väcka gäddans intresse och aptit, nappen är oftast försiktiga och det händer ofta att gäddan släpper betet igen.
Mindre beten och krok kan hjälpa dig, men du kan även fiska med en större krok typ en storlek 4 och en liten betesfisk, vilket gör att du kan kroka direkt, när du får nappet. Lite av en chansning, men det går förvånadsvärt bra och det beror på att små betesfiskar ofta åkar in helt i gäddans käft och krokstorleken gör att kroken oftast fastnar i käkvinklen på fisken.

Att alla kan fiska gädda och grov sådan har vi ett bra bevis på här. 11 åriga Shaun var med sin pappa vid Lough Derg och han började med lite spinnfiske som vanligt denna fina soliga dag. Efter ett par timmar gav han upp denna metod och lånade ett spö för bottenmete av pappa, betet var en liten öring. Efter en halv timmes fiske lite till höger om pappans spön, kom nappet och denna gädda på 24 lb 12 oz kunde landas, till pappans stora förvåning, ungdomar kan!


Shaun flyttar nu sitt spö en bit bort till en liten udde och lägger ut spöet igen med samma bete och sätter sig för att fika. Det tar 20 minuter innan larmet går och Shaun kan efter en hård fight landa ännu en stor gädda, denna gång väger fisken 22 lb 11 o!
Snacka om att visa vart skåpet ska stå! Gör min son så mot mig, så ska han få köpa trisslotter till mig på hemvägen! Sanslöst fiske och det visar bara att rätt vatten, rätt bete och rätt placering av betet är tre otroligt viktiga ingredienser för att lyckas, oavsett vilken art du fiskar efter.



Små Braxen och Björknor är väldigt bra beten för den större gäddan, dels så gör dem bra reklam under ett flöte genom sin silvriga färger och formen gör att dem ser stora ut. Gäddan är lite av en latmask som inte vill använda för mycket energi på att skaffa föda.
Dessa platta fiskar är även bra som deadbaits och främst i vatten var dem är gäddans huvudföda, gäddan övergår oftast till Braxendiet och dem växer snabbt på dessa byten.
Dem två största gäddorna jag vet och som är dokumenterade rätt och fångade inom Nybro komun är fiskar på 18,4 och 17,2 kilo kommer båda från vatten med kopiösa mängder braxen och dessa vatten är båda under 30 hektarer stora.
För fångst av Braxen är det bästa sättet en liten feeder och hur du går tillväga finns på annan plats här på bloggen, använd Braxen som är upp till 25 cm långa, det gör det lite enklare att kroka gäddan och flötmeta med dem med ett större flöte än vanligt.
Braxarna går hela tiden ner mot bottnen var gäddan står och dem är ganska seglivade, huggen från gäddan brukar vara väldigt snabba. Braxen är en snabb fisk på korta distanser och det vet gäddan om genom erfarenhet.




måndag 22 mars 2010

Get it right from the start!

Vi är alla mera eller mindre ringrostiga när väl premiärdagen står för dörren. Man vill så mycket och så snabbt som möjligt, men det finns lite att tänke på och jag tänker mest på er som är nya i gäddfisket.
Det är så lätt att det blir fel från första början och det är onödigt, med tanke på att ni har fortfarande gott om tid för er planering av ert första gäddpass. Så vi tar lite kring detta i detta inlägg och sen blir det förhoppningsvis rätt och lyckat fiske.Rätt vatten är det viktigaste, är det ett vatten med grov gädda du är ute efter, så ska du fiska i dessa vatten och inget annat. Vill du bara nöjesfiska lite, så kan du välja vilket vatten du vill, bara det finns gädda.
Lokaliseringen är nästa steg och det är en fördel att kolla vattnet innan du börjar fiska eller fiska ihop med någon som har denna kännedom. Här kan det lätt bli fel och man får leta features runt vattnet och i vattnet var gäddan kan stå.
Det är även viktigt att du kommer tidigt på morgonen, så du i god tid hinner att få ut dina spön innan gäddans huggperiod startar, vilket bruker sker vid 8 - tiden på morgonen. Variera dina metoder och beten under dagen och du lär dig snabbt vilket som funkar bäst.

Väldigt många, nästan alla ignorerar en död Abborre som bete och jag fattar inte riktigt varför? Man har låst sig helt och hållet vid att det ska vara Mört och helst levande betsfiskar. Visst Mört är det mest använda, men samtidigt också det som gäddan snabbast lär sig kan vara farligt.
Gäddan äter all fisk den hittar, döda som levande och en död Abborre driftad under ett flöte har gett mig många gäddor genom årens lopp, det där med att det ska vara Mört är lite av en skröna i mina ögon.
Gäddan tar det mesta, men dem blir lite selektiva med tiden allt eftersom dem fångas. Detta kommer du att märka om du fiskar efter en känd fisk på en känd ståndplats, tar du den på Mört ena gången bör du fiska med två spön nästa gång och ha Mört och ett annat bete.
Jag är nästan 100 % säker på att huggar gäddan, så är det inte på Mörten, men det finns alltid undantag i fiske och det är det som gör det så roligt.


Vassar och annan växtlighet drar till sig gäddan som en magnet under våren, här finns alltid lite småfisk som den kan jaga och det är även här den senare ska leka och föröka sig. Så här bör du ha ett par spön typ ett bottenmete med ett deadbait och ett livebait under ett flöte, resultaten brukar komma ganska snabbt.
Jag går inte in på fiskvård, men jag vill bara säga att får du en större romstin gädda, så försök att inte lyfta den för mycket, utan låt det mesta av buken vila på mattan och ta dina bilder snabbt. Gäddan ska så snabbt som möjligt tillbaka igen och fortsätta med sina lekpostyr.


Vid allt fiske gäller det att få så bra indikation som bara är möjligt och det ska vara direkt när fisken tar ditt bete. Gäddan kan snabbt svälja ditt bete på plats utan att flytta på sig, men har du din drop -off indikator direkt under rullen med uppstramad lina, så kommer det att synas på indikatoren och ditt nappalarm kommer att höras.
Det samma gäller under floatledgering, här måste du ha en uppstramad lina till flötet så detta står lodrätt i ytan. Du kan fiska utan nappalarm, men då måste du hela tiden kolla din indikator eller ditt ledgerfloat.
Jag rekommenderar inte att du fiskar utan nappalarm, det kommer för eller senare att ge dig stora problem med gäddor som sväljer dina beten och det är inte så lyckat eller hur? Vi har bra billiga larm på marknaden för detta fiske och du bör skaffa dig ett par stycken. Fox Micron M kostar runt 29 £ i England och jag använder dem själv och rekommendera dem högt.
Vid flötmete måste du hela tiden ha ett öga på flötet, det tar under en sekund och flötet är borta och du vet inte när gäddan tog betet och det slutar oftast med att fiskaren ger gäddan alldeles för mycket tid innan han sätter krokarna och då kan det vara för sent att rädda gäddan, så var uppmärksamt hela tiden på allt som du har ute.



Placera alltid dig eller dina spön, så du har god översikt över dem och inspektera varje litet bleep du får på dina larm. En viktig sak är att alltid ha dina Drop - off indikatorar i samma läge på alla spön, då ser du snabbt om någon har varit framme och lyft upp ditt bete.
Om du Leapfroggar längs en kant, ska du se till att du antingen ser spöt du flyttade, annars får du flytta med och se till att du ser dem andra spön. En bra färg som orange är att föredra på dina synliga indikatorar, denna färg syns bra i dem flesta lägen typ vid buskar, grästuvor och högt gräs mm.
Stressa inte när du kommer till fiskeplatsen, utan ta det lugnt och kom i tid. Börjar med att få fram din avkrokningsmatta och dina verktyg, så det är klart innan du lägger ut dina spön. Därefter lägger du ut ett spö i taget och ställer in dem rätt som beskrivet, skulle det nappa direkt har du allt klart få att kunna ta hand om gäddan på rätt sätt. Se även till att du har rätt färg på flötet, så du ser det bra hela tiden och igen är det oftast en orange färg som är bäst, men svart om du fiskar i motljus.
Avslutningsvis för denna gång vill jag även säga att det är väldigt viktigt att du aldrig får falska bleep från dina larm, vilket kan vara svårt att bemästra under dagar med byiga vindar eller vid fiske i strömmande vatten, men du får göra något åt detta. Vi får aldrig tillåta gäddan att svälja våra beten på grund av lathet, så händer det dig, så gör något åt orsaken till att det händer!