torsdag 31 december 2009

Jag vill önska er alla ett gott nytt fiskeår!

Det kom en hel del livebaits till mitt garage i går kväll och jag kunde bara inte hålla mig, så min ismetepremiär gick av staplen i dag. Det blev några timmars fiske och det slutade med 4 mindre gäddor med 4 kilo som största, det blev även lite småabborrar till kommande fiske. 2009 är snart slut, om man är nöjd med året som gick, vet jag jag inte riktigt.
En del gick bra och en del gick sådär, sen är det allt det man inte hann med - Nja, jag ska nog inte klaga, men det kan bli bättre! Jag vill passa på att önska alla besökare ett gott nytt år, ni är outstanding och det är kul att mina bloggar är välbesökta. Stort tack!Det var en kall, men strålande morgon. Lite ringrostig var man i början av denna dag på isen, men man kom snart in i gängorna och 4 ismetespön kom ut. Det tar lite tid att borra, hugga, rensa placera ut spöna o s v.
Jag hittade snabbt en gädda med SmartCast lodet, den stod nere på bottnen på 5,7 meters djup som det framgår av bilden. Nu var frågan om den skulle låta sig luras?

En levande Mört på ett tackel med 2 stycken spinnerblades skulle nog få den på andra tankar och det small direkt Mörten kom ner till bottnen och jag hann inte ens lägga spöet på mina banksticks.


Här har vi gäddan, det var inga tveksamheter i nappet. Det skulle bli 3 gäddor till under morgonen och en 4 kilos som störst, inte vad jag hade räknad med denna kalla dag med 12 graders kyla. Det var lite jobbigt att hålla hålen rena från is, men värt varenda sekund.
Årets sista fiskepass är slut och min isfiskepremiär är överstökat, nu ska det fiskas som aldrig för efter lite av varje från isen.



Ett litet tips till dig som fiskar ensam. Ha alltid med dig en säck och en bivvypeg, så klarar du en stor gädda tills du får hjälp med dina bilder. Borra ett hål bredvid hålet, detta ska borras snett som visad och nu kan du säcka din gädda tills hjälpen kommer.
Ha säcken med gäddan en liten bit under hålet, så håller den sig lugn under tiden den vistas i säcken. Glöm inte att blöta säcken innan du lägger gäddan i denna.
Jag fiskade bara några timmar och passade på att mäska lite för karp i sjön och ett annat vatten på hemvägen, mer om detta kan du läsa om på karpbloggen. Ha en trevlig kväll och en god fortsättning!




onsdag 30 december 2009

Det kom en varning inför nyårsfirandet!

Enligt bilden ovan, så står det helt klart, att en del av Kalmars invånare har fått nog genom årens lopp av Råger och Bänkt´s härjningar under nyårsnatten. Man har laddat inför detta firandet och man tvekar inte att bränna av lite svartkrut om det ballar ur! Mycket ska man se innan dem blåa ramlar ur.....
By the way Bänkt ta med din gott om extra kläder den 2 januari, jag kommer att fiska byxorna av dig, lilla pysen! I morgon tar jag den första från isen, bara som lite lätt uppvärmning, det är onödigt att sträcka sig under drillningen av den stora ....
Jag glömde att nämna i gårdagens inlägg att den tvättlina som Råger var inlindad i var grannfruns och att han var halfnaked, vilken männska!

Snart är det dags för ismete premiären!

Kylan håller i sig och ett par dagar till, så är det klart för fiske lite överallt. Nyårskonserten med Bengan och jag kommer att genomföras den andra januari 2010, dock vet vi inte vart det blir. Vi blir 22 musikanter, bengt och undertecknade, samt 20 spelvilliga Mörtar, pinglor och larm. Det blir fint det i kylan, Bengt har t o m skaffat sig 3 nya instrument som ska provspelas denna dag och jag köpte hans gamla.
Dem blir feta i Regnbågsvatten!
Jag lade ner en del pass förra vintern i ett Regnbågsvatten och trodde att det skulle lyckas. Gäddan är dock oftast präglade på just Regnbågsöring i dessa vatten och tar sällant något annat bete, vilket jag fick surt erfara.
Denna togs på pimpelfiske efter just Regnbåge och varför den nöp mina 2 små Softees är lite av en gåta, fighten varade 15 minuter på klena prylar med 0,20 mm lina och det var precis att hon kom upp genom 150 mm hålet.
Livebaits och en rigg med lite spinnerblades ger gädda i dem flesta vatten, fiska på olika nivåer och avstånd från land. Jag pratade lite kring detta med Engström under gårdagens fiske, alla som metar från land ska kasta så långt ut det går, men under isfiske så placerar man ofta sina spön nära land! Varför? Vill man inte röra på sig eller springa för långt?
Gäddan står ofta strandnära, men har du en grynna 60 meter ut från land, så bör du ha ett spö därute och sitta i stolen mellan grynnan och land. Placera några spön inne vid land också och du fiskar effektivare.

Ett transportabelt ekolod är ovärderligt att ha med sig ut på isen. Jag använder ofta mitt SmartCast från Humminbird och lägger det i hålen för att kolla läget och med lite vatten på isen kan du se rakt genom och leta efter fisk. Det finns så många knep och tips för användandet av detta lod och jag kommer till detta senare i vinter i andra inlägg.


Se till att dina ismetespön har stora toppöglor, det eliminerar isbildning i öglan under fiskets gång och du slipper att gå runt och rensa dem från fastfrysen is. Smörja in alla öglor med ett tunnt lager Glycerol som finns på Apoteket och inget fryser fast under dagen.
Dina ismetespön ska inte vara påkar, utan ha lite drillningsegenskaper i klingan annars finns det risk för att du tappar fisken. Rullen är i och för sig bara en plats för bevaring av din lina, men den bör ha en bra slirbroms, så fisken kan ta lina under drillningen.



Glöm inte att ha med dig solglasögon, högt väder med sol och blanka isar kommer snabbt att ge dig besvär med huvudvärk. Det sker genom att du anstränger dina ögon och det är helt onödigt, ha även med dig ett par huvudvärkstabletter om det skulle hända.

Jag har fått en hel del mejl med frågor kring pimpelfiske efter stora Abborrer och pimpelfiske efter Regnbåge. Jag kommer självklart att ta upp detta snart, nu var isen ligger och väntar, men det blir bara ett par inlägg på varje art och det kommer att täcka det mesta för dessa arter.
Det blir typ hur du metar Abborre från isen, och hur du pimplar efter stor Abborre. Hur du pimplar Regnbåge med bete och hur du pimlar Regnbågen med balanspirk. Detta blandas med ismetet efter gädda och jag tror att alla blir nöjda med detta upplägg.




tisdag 29 december 2009

Årets sista Pike är landad! 11 grader kallt, men det gick vägen.

Fy faan, det var ingen dålig kyla man fick i fajset i morse, Årets kock Hr. Engström var redan på plats när jag landade. Det var ont om fiskeplatser och det skulle inte bli lätt. Men fan den som ger sig, årets sista gäddmete skulle bara avvärkas och det i gott sällskap. Jag började i ett litet hål nära land med tanken att min flavour skulle dra till sig en gädda, det gick så här och hela skiten frös igen. Räven hade gått där under natten och letat föda, men spåren slutade vid hålet.....och jag vet fortfarande inte om Mikkel ramlade i ån? Jag flyttade sedan detta flötmete och lade det lite överdjupt under en buske, här hade det strömmat ut doft i rätt riktning och kanske skulle det hjälpa mig?
2 spön fiskades ute i strömmen, men ena isflaket efter det andra gjorde det lite väl roligt att veva in och kasta om. Dessa spön gav inget på hela dagen, men poden behövdes luftas lite den också och nu är den dammfri!

Se och häpna! Jag spinnfiskade lite under dagen med Engströms fina Havsöringspö, en riktig pärla på 10 fot. Det gav inget och jag var inte förvånad, gäddan jagar inga beten i denna kyla.
Bengt ringde och blev ledsen för att jag var ute och fiskade, var lugn gubben, snart håller isen och då ska jag fiska eller piska byxorna av dig!!


Det var inte lätt att få fart på grillen i kylan men vi lyckades och 4 feta saftiga korvar med bröd och tillbehör gled lätt ner. Dem värmde gott i kylan, det var såpass kallt att skummet från Julmusten frös innan man hann börja dricka! Engström du är och förblir en ängel utan vingor, stort tack för en trevlig dag och gott sällskap!



Sen hände det! Ett försiktigt nafsande på spöet som jag flyttade från det igenfrysta hålet och under busken kom denna lilla vackra snipa. Sill fiskad på bottnen lite överdjupt och igen var det Mainlines Savoury fisk Enhancer och Mediterrainian shellfish flavour som räddade dagen, som så många gånger förr. Jag mailade Bengt kring lite Färnafiske i Emån, men kylan kommer med buller och bong nu och jag ska inte sitta i 17 minus med ett quiverspö i handen, roligare kan man ha.
I morgon stannar jag hemma, ska inte göra för mycket annat än att slappa lite. Jo, en sak ska fixas, jag ska ställa in polisradion, så jag får in Trekantens Police Department. Så kan man följa Råger och Bengans härjningar i samhälletunder nyårsnatten, det ska bli spännande och se vem av dem som hamnar på Alcatraz? Dem är som vrålapor båda två, helt sanslösa! Förra året var det ett uppbåd utan dess like och man fick tillkalla Smedby PD för att få loss Råger som var inlindad i en tvättlina! Kolla under länkar, där hittar du John Pohlmans blogg www.klart.se och där hittar du allt du bör veta kring vädret i 14 dagars perioder.





måndag 28 december 2009

Kylan är på väg, men ska det räcka för att isen ska hålla?

Det ska bli kallare och kanske kommer det att hålla, så man kan komma ut på isen efter nyårsafton? Kanske ner till 15 minus under ett par nätter skulle inte skada! Jag kommer att fiska gädda en sista gång i öppet vatten eller åtminstone göra ett tappert försök och det blir i strömmande vatten under morgondagen.
Jag var runt i går och kollade läget, isen har släppt i kantarna och det ska till rejäl kyla innan jag kliver ut på skorpan. Tidsfördrivet just nu är gamla fiskefilmar, en del nya och den nya bärbara som ska installeras. Alla grejor står klara och nu väntar man bara på att komma ut.
- Det blir inte lätt Husse!
Gårdagens testpilot var den ständige följeslagaren Gonzo, med sina 52 kilo, simfärdigheter och kärlek till vatten, är han den perfekta testpiloten. Men t o m med han gav upp efter att ha brakat genom på flera ställen, men han hade en trevlig eftermiddag och trivdes.


Kom tidigt, även när du fiskar från isen!
Tidig morgon är den bästa tiden för ismetet och det gäller att få spöna utplacerade så snabbt som möjligt. Vissa vatten ger fisk hela dagarna, men oftast är det morgon och eftermiddagen som ger bäst resultat. Alla vatten har sina egna rytmer och regler, du ska bara hitta vad som gäller för det vatten du fiskar.

Prova olika djup under dagen!
Det kan vara en fördel att prova olika djup under dagen om du fiskar i vatten med större djup, börja nere vid bottnen och fiska dig uppåt. Jag har fått gäddor genom att fiska betet precis under isen och det har varit under dagar som på bilden, var det är mulet och fisket vid bottnen har varit dåligt. Det har även fungerad bra i kraftiga snöfall, justera höjden genom att använda baitrunnerfunktionen.


Fiskar du med Multiplikatorrullar ska du använda den såkallade kastbromsen för att hålla ditt bete på rätt djup. En del av dessa rullar har en knarr som du kan använda som nappindikation, men sitt nära, så du hör dem. En del har pinglor på spötoppen eller på ett angelvippa, jag använder nappalarm , då det ger ljud som man inte ta miste om.



För bättre resultat bör du mäska med fiskbitar på ett par områden, som du sedan fiskar av. Du kan även hänga ner små säckar med fiskrense, det kommer att dra till sig rovfisken. Prova levande beten, döda beten, flavours, oljor, fiska på oilka djup, flytta spöna, prova nya området under dagen, fiska med betet på bottnen, använd Seabaits, injeksera blodet från Seabaits i dina sötvattensbeten, använd färgade betesfiskar, spinnerblades, rattlebeads mm på dina tackel.
Som du ser så finns det en del att göra dem dagarna var spöna är tysta. Jag läser ofta att man sitter hela dagen och stirrar på spötoppar som inte rör sig, gör något åt det och du kommer att få fisk! Eller sitt kvar i stolen, men gnäll inte sen över dina resultat.



söndag 27 december 2009

Ungdommen har ingen respekt längre!

Bengt och jag var på Rismåla göl och han råkade få tre gäddsnipor denna dag och spydigheterna haglade över mig. Dagens ungdommar har ingen respekt för dem äldre längre, men vi kan fortfarande fräsa tillbaka!

Pingelkonserten är inställd, men det blir fiske innan nya året!

Det verkar enligt min spejare Engström, att det blir gäddmete i strömmande vatten innan nyårsafton, lite har det öppnad sig och det går att få ut en 3 - 4 spön, så vi ger det en chans. Det vill jo till att Satans lag inte träder i kraft med flera minusgrader dem sista nätterna, så än kanske det är lite tveksamt? Jag åker och gör ett tappert försök, vi kan alltid dra i oss lite varma dricker och kakla en massa skit.Vad som däremot är säkert är att den nyårskonsert som Bengt och jag skulle ha haft från en av Nybro´s dypölar är inställt, scenen håller inte tyvärr och risken är att man brakar genom. Lite synd med tanke på att man har införskaffat sig två nya blanka välpolerade pinglor, jag skulle ha spelad den ena med en Sill och den andra med ett livebaits och kört dem samtidigt med ett larm för större soundeffekt! Det hade blivit en upplevelse för publiken vill jag lova, vi ger inte upp och vi kommer att genomföra konserten så snart scenen håller, annar blir konserten vid öppet vatten. Vart meddelar vi senare, but it´s good to make a neighborhood consert!
Här är han! Bengt i demonstrationstaget och han visar bara att man inte krokar gäddan med spöet, utan dra spöet rakt bakåt och sedan drillar fisken mot spöet. Skulle det ha stått en snipa på 15 pannor under hålet på 2 meters djup och Bengt hade krokad den med spöet, så hade spöet gått sönder troligtvis eller gäddan fått en dålig krokning. Den kunde ha dragit ner Bengt i det kalla vattnet och dem ljuden slipper jag gärna! Jag vill påtala att det är en Katt som Bengt har på huvudet och det som blänker är kattens ena öga, overallen kommer från en secund hand affär i Kalmar och den är tillverkad 1953 and is still going strong!

Du kan använda dina baitrunners till ismetet, du behöver bara lossna på baitrunnerfunktionen, så att den håller ditt bete på rätt nivå i vattnet och att gäddan kan ta lina utan allt för mycket motstånd. Använder du multiplikatorrullar, lossnar du bara kastbromsen och du har samma effekt.


Oavsett vad du tycker, tänker eller hör av andra, så fungerar Deadbaits från isen. Jag får många frågor kring detta och jag kan bara säga att du bör ha med dig både livebaits och deadbaits på isarna. Ena dagen är det döingar som gäller och nästa är det levande som gäller. Jag får oftast större gäddor med deadbaits, precis som under landfisket. Ha med dig flavours och oljor och experimentera under dem tröga dagarna. Glöm inte en liten håv och din syrepump till dina livebaits.



Min stora avkrokningsmatta tar alla mina grejor som jag behöver under en dag på isen. Stol och borren i ena handen och avkroknings mattan hängs över axlen på isbilen och den fria handen tar beteshinken. Jag har alla mina grejor på ett underlag under dagen och avkrokningsmattan är tom för att ta med sig till hålet var en gädda har tagit mitt bete.




lördag 26 december 2009

Get ready to Rumble.

Plusgrader och regn, är det över för denna vinter eller ska det slå om till vinterväder igen? Fan va jag hatar detta, jag vill fiska och inte sitta hemma, snart börjar man att klättra på väggarna. Dagens övning blir lite kring uppsättningen av dina spön mm, dem ska stå fast i isen och inte ramla eller dras ner i hålet.Jag borrar fast mina små korta banksticks i isen med en batteridriven borrmaskin och ett 14 mm borr. Borren ska passa diametern på dina bankstikcs eller vara en milimeter större än dessa. Som du ser på bilden, så har jag tejpad mina sticks och det gör att dem står stadigare längre fram på dagen, aluminiun har en otrolig förmåga att suga till sig minsta värmen och det kan få dina sticks att sakta luta under dagen. Tejpen fixar detta fenomen galant och dina sticks står rakt och fint hela dagen.
Jag använder Fox Micron M till det mesta av mitt gäddmete och så även från isen. Dessa larm klara alla temperturar och dem är otroligt pålitliga. Smörja in dem med lite Glycerol och du slipper isbildning på dem, lite Glycerol på din mono eller braid och den fryser aldrig. Glycerol hittar du i mindre flaskor på Apoteket till en billig peng.

Ha alltid rena och fina hål, det ska inte flyta en massa issörja i hålen och det ska inte finnas några vassa kantar som eventuellt kan skada din lina under en drillning av din drömfisk. Ha alltid spöet placerad, så din lina finns i mitten av hålet, då går eller står ditt bete mitt i ljuskeglan och syns bra, samtidigt har ditt livebait mera rörelsesfrihet.


Ha alltid din avkrokningsmatta klar med huggkrok, våg och verktyg, då är den klar att ta med sig till spöet som signalerade napp. Tänk på att om du absolut måste gaffa en stor gädda, så ska det vara längst ut i underkäken och ingen annanstans! Här tar dem minst skada, men med stora hål, gör det att landa dem med gällgreppet och det är att föredra, jag har bara en huggkrok i allra värsta nödfall och har inte använd den än!



Så gott folk, hålet är rent, larmet på plats och betet monterad. Nu återstår det bara att sänka ner betet till bottnen och sedan veva upp ca 50 cm och lägga spöet på dina banksticks och larm. We are now ready to Rumble!
Prova med spinnerblades, smileblades och experimentera med dina beten, live, deads, seabaits, flavours, oljor mm Använd så lite blyhagel som möjligt, det ger dina livebaits mera rörlighet. Fiska från bottnen och upp till halva djupet, det gäller att jobba för fisken om det inte händer något.




fredag 25 december 2009

How to make holes the Danish way!

Hej alla barn! Jag hoppas att ni hade en trevlig kväll i går och att ni är mätta och belåtna, jag hoppas även att Tomten kom till er alla, stora och små! Mina tankar går varje jul till alla hemlösa och ensamma, det är en svår stund för dem, det här med julen. Man sitter och frossar i sig 9 miljoner kalorier och andra försöker att sova under en kartongbit i en trappuppgång, lite att reflektera över i denna tid.
Hur blir man då av med en del av dessa kalorier? Jo, följ med ut på isen (där den hållar) och lär dig hur du gör dina hål på snabbaste sätt, the Danish way ; - ))Du behöver en borr och en isbil, borren här är en 150 mm och isbilen är egen tillverkning. Du behöver även dina isdubbar och en is som håller minst 5 - 6 cm och helst kärnis. Isskopan finns inte med på bilden och en sådan måste du ha för att kunna rensa hålen från issörja.
Ha alltid borren nerborrat i isen, när du inte använder den, så kan den inte skada någon, ha alltid en lina fastsatt på isbilen och den ska du ha runt handleden när du huggar. Det står flera tusen isbillar på våra bottnar i Sveriges sjöar, lite onödigt, en bit lina hade räddad dem.
Börja med att borra 3 stycken hål i en trekant och så nära varann som möjligt, du ser här hur jag menar. Ta bort issörjan, så du ser hålen och nu är det dags för isbilen.

Hugga av den tunna förbindelsen mellan hålen med isbilen och eventuella vassa kantar i hålet.


Rengör hela hålet nogrannt med en isskopa och rensa även upp på isen runt själva hålet, var ditt spö ska stå. Du har det rent och det kommer ner lite mera ljus, som gör att gäddan bättre ser ditt bete och under drillningen ser du fisken.



Så här ska det se ut när du är klar med hålet, rent och fint. Du har nu stor chans för att få upp en riktig stor gädda genom detta hål och jag vill påstå att ditt bete kan röra sig bättre genom hålets storlek. Gör mig en tjänst att markera dessa hål efter avslutad fiske, det kan hända att någon kliver ner i dem och bryter benet, djur kan ramla i dem och även små barn. Fyll dem med snösörja och markera dem med en grankvist, så slipper vi olyckor. Detta är en mycket fin övning för att få ner lite av övervikten man drar på sig under julfirandet och det går faktiskt rätt snabbt att göra sina hål på detta sättet. Att stå och hugga upp hela hålet med en isbill eller än värre med en yxa, det gjorde man i forntiden! Fiskar ni flera går det väldigt snabbt, en borrar, en huggar och en kan rensa. Ni sparar en massa tid på detta och man vill jo gärna ha ut sina spön tidigt på morgonen.




torsdag 24 december 2009

Jag önskar er alla en god jul och ett riktigt gott nytt fiskeår!

Årets sista snipa är landad, den fick Sill, men ingen nubbe!


Benkt tappade en av sina pingeltingeltangelbjällror innan jag hann att skjuta från höften och han letade i flera timmar efter den. Han var ledsen stackaren, först pingelingen och sen missade han halva Kalle Anka.
Ta det lugnt med julmaten och tillbehören, isen är tunn, vägarna hala och gäddorna är hungriga, visa svärmor vart skåpet ska stå én gång för alla!

onsdag 23 december 2009

Dagen före doppardagen.

Den snön som vräkte ner i går kväll gjorde det inte bättre för isarna! Jag var och kollade läget i dag och tyngden från snön har gjordt att det nu har blivit stora sprickor och det gör det än farligare att gå ut och för min del blir det till att invänta frosten igen. Det håller aldrig för mig med tanke på vad jag kommer att sätta i mig under julen!
Bengt har putsa upp sina pinglor till ismetespöna och han tror att det ska bli lite bjälleklang under första passet - No way my man! Husse har skaffat sig ett luftgevär och takterna från mina år i den Danska FN styrkan sitter kvar, så 2 skott från höften och man kan sedan bara njuta av naturens milda sång. Visst, jag kommer att vakna, när 2 av mina MMX drar i gång samtidigt och sen får man höra Bengt´s klagande läte..... Nu lär det inte dröja länge till innan dessa står utposterade och dem första ska upp på isarna, förre året blev det lite väl mycket fiske på ett och samma vatten, men det ska det ändras på och då kommer nog resultaten. Jag har även i planerna att ta min första karp från isen denna vinter och jag har varit ute på 4 - 5 cm gungande is och mäskad, men i dag gick det inte att ta sig ut.
Jag hittade Gunnar Guldfisk i Linnéasjön förra våren och tog hand om honom, han överlevde och fick ett nytt hem. En 50 liters med köksvrå och han var lyckligsom få, men allt har ett slut och Gunnar gick hädan under marsmånad i år. Jag tog med honom och ville ge honom ett värdigt avslut och efter att ha fiskad i en vik under hela dagen, fick han ge lite tillbaka och Liljan och jag sänkte ner honom genom isen och tog en tyst minut. 9 minuter senare tog en gäddsnipa honom och allt var över! Vad lite färg kan göra.....

En mindre gädda som togs på en mäskplats efter bara 3 dagar mäskning med fiskbitar och visst syns det att dem fyllar buken och späcket ökar. Mäska från isen och dina resultat ökar. Fiskar du i strömmande vatten kan du lägga ut hackad fisk i löksäckar, det dra till sig alla slag av rovfiskar. Gör det samma från isen och markera platsen, så du hittar tillbaka, du kommer ganska snabbt att ha lake, Abborre, Gös och Gädda runt dina så kallade rubby - dubby säckar.


Årets sista gäddmete i öppet vatten gav ett par mindre gäddor, inte vad jag hade tänkt mig precis. Hösten var inte riktigt på min sida, jag tappade 3 stora fiskar och man kan bara hoppas att detta oflyt vänder åt rätt håll.
För eller senare kommer den grisen som jag har väntad på under alla år och i år ska det fiskas hårdare från isen och sen under våren.



Glöm inte att små features som denna kan var en ståndplats för en stor gädda och dessa platser kan vara värda att prova med ett spö under dagen. Jag fick en del mejl kring flavours och Seabaits kontra svårfångade gäddor. Får du inte fisk på dem flavours jag har nämnd här på bloggen, vilket låter otroligt, men du kan tina upp Seabaits i en hink typ Sill och Makrill och i hinkens botten kommer det att finnas blod, slem mm.
Detta kan du injeksera i dina sötvattensbeten typ i en Mört, det luktar Makrill, men det är en Mört. Gäddor är inte blinda eller dumma, dem lär sig med tiden att man ska passa sig lite för vad man stoppar i sig och det finns åtskilliga sätt att lura dem på.
Doppardagen! Vem f-n uppfann den dagen? Jag kommer ihåg, när kärringens gammalmormor levde, då var det 7 sorters kakor och hon skrek ideligen dåppa o dåppa om, man fick svälja ner alla 7 sorter, inte att undra på att man är så smidig som man är! Och vad händer efter dem 7 sorters kakor, jodå, då kom tårtan in och lite bullar! Hon gick bort för si så där 12 år sedan och sedan den dagen har bilbältet passat mig perfekt! : -))




tisdag 22 december 2009

Indikator för ismetet!

Det är nära nu mina vännar, snart kommer han ni vet, men bara om ni har varit snälla! Bengt och Råger har hängt upp alla strumpor dem äger ihop på kaminen och det blev inte många vill jag lova. Strumporna ska vara rena och hela grabbar, men till vilken nytta gjorde dem det, hängde dem upp strumporna i tron att julemannen ska komma till dem, som dem har betett sig under det snart gångna året? Det skulle väl vara om han körde fel i mörkret! Sorry boyz! Han kommer med säcken full av råttfällor!
17 minus i går kväll och just nu är det mulet, 2 minus och dem 20 - 30 cm snö som utlovades har börjat att falla. Vilka isar det ska bli av detta! nu mera som ska isolera dem och än större fara för att gå ut på isen, se upp vad ni än gör. Dessa hemmagjorda Swingers gjordes egentligen för frilinafiske efter karp, men dem har visat sig vara bra indikatorer för Abborre mm, på dina ismetespön. Du kan använda dem som swingers, drop - offs eller som en form av quiver på spöna, valet är ditt!
Jag har dem som drop - offs under rullen vid Abborrmete från isen och fiskar dem med baitrunnerfunktionen på och en rätt så stram baitrunner eller spole som håller kroken kvar i sitt läge i rusningen. Du gör dem i önskad längd av rostfri pianotråd och även linclipset är av samma material.
Här ser du linclipsen på nära håll och det funkar perfekt med alla nämnda metoder, lina sitter i clipset till fisken huggar och drar loss linan. Jag har filad tråden flat var linan ligger an och det gör att linan släpper ganska lätt, men clipset håller för din Mört eller Löja.
Lite färgglad tubing som gör att du kan justera ditt linclips och ett par fluorofärgade öronproppar utgör kroppen, som syns på långt håll.

Som alltid, så finns gäddan längs vasskantarna och så under vintern, även Abborren stryker längs vassarna i jakt på en mumsbit. Vid ismete gäller det att vara snabbt på dem spöna som står nära eller inne bland glesa vasstrån, ibland går fisken in i vassen och lindar in sig och det kan bli svårt att landa dem, så var med hela tiden.


Det kommer bättre tider framöver!
Ta vara på dem korta stunderna i fisket och du ska se att denna vinter snart är ett minne blott!



Daiwa Sensor line är en lina jag använder till mycket av mitt fiske, där ibland för ismete efter Abborre mm och jag kan rekommendera den till alla som vill ha en billig, men väldig populär lina. Finns i brun och clear och i en massa dimensioner som passar vårt fiske.
Linan är otrolig nötningstålig, kastar bra, klarar betydligt mera belastningar än uppgivet och har low memory, vad mera kan man begära? Finns på Tacklebox i UK för ca 130 kronor per quater pound spool.



måndag 21 december 2009

Brrr! Vart ska detta sluta?

I går hade vi 15 minus i Nybro och på Kalmar flygplats hade man vid 19 - tiden minus 20,3 grader! Lite väl bra för julfirandet, men det har varit så förut på 80 - talet. Detta innebär inte att isarna håller och låt dig inte överraskas i tron att dem är tjocka nog för att fiska på än. Snön som kom isolerar isen och den ökar bara sakta, så se upp om du ska ut, det är inte värd att sätta livet på spel för ett par köldstela gäddor eller annan fisk. Gå aldrig ut på en is utan isdubbar oavsett hur tjock den än är, dem är din ända livsförsäkring och du vet aldrig när det händer och jag pratar av erfarenhet. 3 gånger har jag haft den sköna upplevelsen att gå genom isen och det är ingen rolig upplevelse, din kropp fungerar inte som den ska och du balanserar på en väldig tunn lina mellan panik och din självbevakelse.
Om det händer dig kommer du att få en chock över vattnets temperatur, håll dig lugn och vänd dig i den riktning som du kom i från (där höll isen) och det är där du ska ta dig upp igen. Använd dina isdubbar genom att hugga fast den ena och drar upp dig en bit, sen huggar du fast den andra och gör simmtag. Fortsätt tills du är uppe och åla dig ett par meter från hålet och sen kan du resa dig och börja springa.
Behåll dina kläder på dig, dem skyddar, fast dem är kalla. Din mobil skall du ha i något vattentät, typ en eller två plastpåsar och nu kan du ringa efter hjälp för du behöver att få en varm dusch snabbt och få i gång blodomloppet i kroppen.
Oavsett hur trött du är måste du hålla dig i rörelse tills du får hjälp, det tar inte många minuter förrän du börjar känna en smygande trötthet och den måste du till varje pris övervinna tills hjälpen kommer. Skit fullständigt i dina grejor, du kan köpa nya, ditt liv och lemmar går inte att ersätta och förfrysningar kommer att följa dig livet ut!

Leta features och fiska av dem från isen, gäddan flyttar sig inte för att det blev locket på ett tag, dem hållar sina platsar. Buskar, brantar, grynnor, djuphålor mm. Här står dem och här ska du fiska. Flytta dina spön under dagen och du får mera fisk, sitter du bara och gör ingenting, när ingenting händer, så får du ingenting. It´s easy as that!

Använd samma mängd flavours och oljor som under höstfisket, 1 ml per fisk brukar räcka under hela dagen, om du fiskar med deadbaits. Glöm inte att använda lite spinnerblades på dina tackle, det gör att gäddan snabbare hör och ser dina livebaits under isen var det är mörkt. Lite pellets eller en liten mäskboll i hålet lockar till sig småfisken och gäddan följer efter.


Allt för många gör misstaget att placera sina spön långt ut i sjön bara för att det är is. Visst det kanske är rätt melodi, men många av gäddorna som fångas på ismete fångas oftast nära land. Lite vass och lagom djup är allt som behövs, händer det inget kan du flytta ut spöna och prova, eller ställa ut spön från land med 15 - 20 meters mellanrum. Då ser du snabbt vilket djup som är bäst och det brukar hålla hela dagen, troligen för att betesfisken flyttar på sig.



Avslutningsvis en stämningsbild och ett hopp om det inte ska vara allt för länge tills vi får öppet vatten igen. Det blir bättre tider, men det lär nog dröja denna vinter! Nu ska jag åka och hämta ett par julgranar, skinkan ska i ugnen och lite julgodis ska tillverkas. Senare ska jag smyga ner till närmsta vattenhål och kolla hur tjockt locket har blivit, det kanske går att dra en feting innan julegubben kommer? We´ll see!