Denna blogg visar hur jag fiskar efter olika predatorer (Rovfisk) Jag har mer än 50 års erfarenhet på Gäddmete bland annat. Abborre, Ål, Mal mm det mesta kommer att täckas upp med tiden. Det ska sägas att jag främst är en Karpmetare, men ibland får jag ett ryck och fiskar lite efter olika rovfiskar.Copyrights: Luis Rasmussen.
måndag 30 november 2009
Så här säckar du din Gädda på bästa sätt!
Gäddan ställer sig oftast på bottnen och om denna är mjuk kan och vill den suga upp en massa dy som lägger sig i nätmaskarna och den får dåligt med syre och den får också dypartiklar i sig och kan med dessa två faktorer gå döden till mötets genom kvävning.
Du kan lösa detta genom att montera 2 stora frigolitkulor på varje sida av säcken som visad på bilden längst ner i inlägget. Dessa kulor lyfter upp säcken från bottnen och även fisken och du minimera risken för att fisken får upp dyn från bottnen.
Att fisk rymmer om de har en möjlighet vet vi alla och även detta kan vi minimera genom att montera en liten nyckelring i den änden av säcken var dragkedjan stängs och i själva dragkedjan monterar du ett kraftigt beteslås eller köper dig en säck som har en bra låsning.
Säcka aldrig en fisk för bara säckandes skuld! Det finns olika anledningar till varför man säckar sin fisk. Det kan vara att den behöver ta igen sig lite, under tiden man fixa till kameran eller väntar på en fotograf. Tänk på att fisken piggnar till snabbt och blir väldig pigg och sprallig när du tar ut den från säcken och du ska ta dina bilder.
Lägg aldrig en fisk i en torr säck, fisken får slemskador med katastrofala efterverkningar och den kan faktisk dö av detta eller bli ett offer av svampangrepp som kan vara smittsamma. Håll hela processen kort från du landar din fisk tills den återutsätts igen.
Än en gång, tänk på att från det ögonblick du landar en fisk och tills du sätter den tillbaka, så är ansvaret för fisken ditt, ingen annans! Denna artikel har tidigare legat på min Carpiosajt, om du skulle känna igen materialet.
Lite tips och och årets julklapp!
Nja, riktigt så farligt är det inte än, men det är svart i mörka Småland just nu och vi måste ha lite snö som kan lysa upp vår tillvaro. Lite tips kanske kan lysa upp din tillvaro, vi provar och ser hur det lyckas.Du kan använda hangers från karpfisket som indikator till ditt gäddmete, eller göra dem själv som denna på bilden. En bit toakedja, en liten plastkula och ett linclips med ett par pärlor och en hårnål, är allt du behöver. Den måste dock vara tillräckligt tung, så den visar drop - back bites, när gäddan går emot dig med betet.
söndag 29 november 2009
Tackel för flötmete, Floatlgering, Stora flöten, E.T Flavours och en lätt stol.
Som du ser, inget avanserad tackel. Så enkelt att alla kan få ihop det på rätt sätt, hemmagjord flöte med en bärkraft på 10 gram klarar en hel Sill eller en normalstor Mört. Jag använder alltid ett glidande bly på huvudlinan och skulle jag behöva att justera flötet, så gör jag det genom att montera blyhagel på wiretafsen. Alla mina spön är upptacklade med ett beteslås och då går det snabbt att komma i gång på morgonen eller byta en wiretafs.
Dessa flöten gör jag själv, antingen modifiera jag några billiga köpta eller så är det egen tillverkning som gäller. Till vänster på bilden ett flöte som klara beten upp till 400 gram och jag använder det också till Floatledgering i hårt blåsigt väder och fiskar då med ett stort bly typ 3 - 4 oz som är glidande, flötets längd gör det synligt även bland vågor.
Dem 2 flöten i mitten är billiga köpta röd/vita frigolitflöten som jag har modifierad genom att montara en en extra flytkropp som ger mera bärkraft och det andra har fått en vinge som dels tar upp lite vind och dels gör flötet mera synligt. Båda dessa flöten har en ögla i botten och gör att dem ligger lite mera stabilt på vattenytan. Det sista flötet klarar beten upp till 500 gram och den storleken använder jag inte allt för ofta, men det händer och då vill jag ha et flöte som klarar dessa betesstorlekar.
En liten och smidig stol som är perfekt för gäddfiskaren, visst den har inga inställbara ben, men lutningen är perfekt för denm flesta ställen. Blir helt platt och väger bara 2,7 kilo. Kan även användas i båt, om du fällar in benen, ryggstödet gör att du sitter bra på båtens toftar och din tyngd gör att du inte ramlar baklänges. Jag äger tyvärr ingen själv, men det ska jag ändra på, såpass bra är den.
lördag 28 november 2009
Pikethoughts on a small water with some big fish.
Prova närmre huset och i området runt utloppet och även längre upp i dammen. Reka mera och kolla djup och eventuella platser, leta rena bottenpartier och andra features.
Jag har sett stor Gädda jaga på andra sidan av det jag kallar lekviken och den var inte lite, det blir lite längre att gå med prylarna och jag måste spana lite först, så att det går att få ut några spön däruppe.
Jag har hört dem jaga och jag kommer bara att fiska med 2 x 6 trekrokar och Power Pro i 0, 23 mm som skär genom allt växtlighet som finns där under den kalla årstiden.
Jag skulle få tag på en liten plastbåt för en billig peng och lägga nere vid huset, jag har pratad med dem och det är okay att ha den liggande där. Problemet är vart hittar man en billig plastbåt runt Nybro? Det är inte lätt, men det är ett måste för att kunna bedriva ett effektivt fiske i dammen. Det skulle nog gå med en Carphunter 280 med en platta i bottnen som är täckt med en bit heltäckningsmatta.
Vid fiske från land gäller det att ha så okänsliga tackel som möjligt, då hela dammens botten är täckt av gräs och i detta gräs står fisken och lurar. Beståndet av Gädda är stort och det finns en och annan stor krokodil bland dessa, det gäller att hitta dessa ståndplatser och även här är det viktigt att använda Smart – Cast lodet när man är däruppe. Största problemet är mängden av mindre fisk i 1 – 3 kilo som hinner före de stora, jag har dock märkt att får man inga mindre, är det något större på gång.
Något annat som ska utforskas är viken på andra sidan, här är det mycket svårt att komma till vattnet, men med lite röjning går det nog att få ut några spön, man tog en Gädda på över 17 kilo i denna vik på slutet av 70 – talet, så vattnet har potential att producera grov fisk. Jag glömmer aldrig så länge jag lever den jakten på en Sutare som en stor gädda hade där, det var något av det värsta jag har sett!
Jag tror att fiske från båt med ett par flöten eller ett Sunken - Paternostertackel med flötet i ytan som fiskas på en ren plats kommer att ge utdelning förr eller senare i form av en stor fisk. Något fiske med spinn är nog inte lönt med tanke på mängden gräs som finns i dammen. Det enda jag kan tänka mig, är fiske med Poppers i ytan eller skyddade vassdrag.
Jag har inte fiskad särskild mycket med livebaits i vattnet, vilket troligen har sänkt mina resultat något, men det ska det ändras på i framtiden. Det kan bli svårt med livebaits på grund av allt gräs som finns. Kanske går det att meta upp betesfisk vid dammluckorna, här borde det står en del fisk tycker man. Det kanske är ett Kebab vatten, den metoden har aldrig provats och bör kunna ge en bra utdelning?
Prylarna blir 4 – 5 spön med 2 flötmete, 2 floatledger och ett Sunken – Paternoster tackel samma prylar som används ute i Skabro, då båda dessa vatten har exakt samma bottenförhållanden, sen får vi se vad man lyckas med i framtiden. Det gäller nog att variera bland dem olika metoderna. Jag har en på 9,2 kg från dammen, men det skall bli en över 10 kilo, jag vet att de finns däruppe och väntar på mig och mina beten…
Kanske är det nattfiske som gäller, med tanke på alla mindre gäddor, så har dem stora alltid ett öga på sig! Dem rör sig på nätterna, det vet jag genom det man har hört under nattfiske efter Sarv och Sutare. Jag blev faktiskt av med en ganska så stor Ål för 4 år sedan, en enorm gädda tog Ålen under drillningen och fimpade min lina i hugget, jag såg detta monster i pannlampans sken och jag håller mer än gärna upp, denna fisk för en behjälplig fotograf!
Mete från isen borde ge resultat också, men gräset är största problemet, det gäller att hitta dem små öppna partier som är rena. Jag var och pimpelfiskade där för 8 år sedan, men tre hål i rad var min Vim – pirk försvann, blev lite för mycket av det goda, dem är i stöten jämt och tar det mesta som erbjuds.
Cigar sunk - floats, booms, pod och ett bra skydd.
fredag 27 november 2009
The Queens of Linnéa.
Gäddmetet ligger mig varmt om hjärtat under den kalla årstiden, jag var ifrån detta roliga och spännande fiske under en längre period, men har sedan hösten 2007 tagit upp kampen igen mot vår inhemska Krokodil: Esox Lucius. Gäddan är en av vår största predatorer och fisket är inte alltid så lätt som många påstår, men det kommer perioder var man lyckas nästan med vad som helst. En sådan period hade jag under 3 helger i Linnéasjön och här har du fångsterna och vilka metoder som användes. Det började med att jag fiskade en lördag inne på en badplats med deadbaits och livebaits, vädret var soligt och lagom blåsigt, med andra ord kanonväder för gäddfiske. Fisket var dock trögt precis som vanligt med pilliga napp, släppta beten och i de flesta fall bara mindre fiskar, så hade det varit sedan starten i november – 07.
Denna dag var likadan, en liten gäddsnipa på 8 hekto hade hittat ett skrovmål i form av min halva Sill ute på en djupbrant och sedan var det stendött. Vid middagstid skulle jag kasta om ett spö som låg inne på sandbottnen och när jag hade vevat in halvvägs kommer en större Gädda farande och skulle hugga mitt bete, som var en halv Makrill. Gäddan ser mig och tvärvänder och lämnar platsen i en rusning som gav svalvågor. Jag placerar betet igen lite längre ut på djupare vatten och hoppas den ska komma tillbaka under dagen.
Om det var samma Gädda som kom igen vet jag inte, men jag får napp igen efter ungefär 2 timmars väntan. Vilket napp! Ingen Karp kunde ha gjord det snabbare, inga bleep, bara en lång ton och jag springer fram till spöet. Linan flås av rullen och jag måste kroka innan den når ut till bojen och kanske går fast i denna. När jag krokar känner jag ingenting, inget motstånd. Nada! Linan, en 0,28 mm Power Pro går av, troligen av någon snag som ligger på bottnen.
Det kan vara allt mellan himmel och jord i och med att man fiskar inne i en stad! Helt knäckt sätter jag med och tar en kopp kaffe och svär ve och fan över det inträffade, jag tycker inte synd om mig själv utan för fisken som går med ett 2 – krokstackel och kanske dör! Efter en stund med diverse tankar om att bara var en liten Gädda, lugnar jag ner mig lite. Vadå liten Gädda!? Skärp dig Luis det spelar väl ingen roll om den var stor eller liten!
Faktum är att fisken går med en tafs i munnen, jag funderar vidare och kommer fram till ett lite mera lugnande tänk: En halv Makrill är ett rätt så tungt bete och jag hade 2 stycken trekrok i storlek 10 i betet, jag kände inget i krokningen – Så kanske den inte blev krokad och kunde spotta ut betet och krokarna! Alla som har satt tillbaka en Gädda med en betesfisk i munnen vet hur snabbt de kan spotta ut! Jag blev lite lugnare efter detta och jag får plötsligt ett par bleep på spöet ute vid Udden, men mera än så blev det inte, fisken släpper betet och jag kan vid 16-tiden dra mig hemåt.
Under kvällen gick hela tiden tankarna kring det som hände under dagen och jag beslöt mig för att prova där igen dagen efter och med lite nya teorier i bakhuvudet. Jag ska ha spöna på samma ställen, men inte sitta där när fisken går nära land och jag ska byta runt lite på betesfiskarna, så där det låg en Sill på bottnen, skulle det bli en död Mört o s v.
Mina planer var att komma tidigt på söndagsmorgonen och placera ut mina beten i mörkret, detta sket sig fullständigt! Ni vet hur det är efter en natt med väldig lite sömn, klockan ringer vid 6 och man resonerar – bara 5 minuter till! Jag var vid sjön klockan 8! Snabbt fick jag ut spöna och lade andra beten på de platser jag fiskade på dagen innan. Ett spö ställde jag där jag hade stolen, nu skulle jag kunna slöa lite i solen och känna den friska vinden i nyllet, perfekt!
Det hade varit kallt under natten och det hade bildats en del is i kanterna som jag fick slå sönder innan en fisk nappade på några av mina beten. Kaffet och ett par mackor satt fint i morgonkylan och funderingarna om min taktik skulle fungera avbröts av ett drop-back på spöet som stod bredvid mig, något hade tagit min halva Makrill som låg ungefär 45 meter ut! Fisken tar lina mycket sakta och stannar, ett par kraftiga knyckar talar om för mig att den vänder betet och när den går igen krokar jag. Den känns fin och efter en lugn fight i det kalla vattnet omslutas den av håven.
Karin kommer ner och vi tar lite bilder och videofilmar fisken som sedan får sin frihet och en puss på pannan. Frugan och ungarna sticker hem och man fortsätter fisket, vinden tilltar, men solen ligger på och värmer dock lite de få stunder det är vindstilla. Efter en timme får jag en liten snipa inne på badplatsen, den tog en liten död Sarv och gäddan vägde kanske runt kilot. Det blir lite flötmete med döda betesfiskar och jag får en 3 kilos med denna metod.
Igen är det ett kinkigt napp och som sagt, så har det varit hela tiden sen jag började fisket i höstas och det är inte bara här utan det har varit så på flera platser i landet. Alla jag har pratad med har upplevt detta, vad det beror på vet jag inte, mild vinter, 7 isläggningar eller är det bara så att Gäddans värld är lite upp och nervänt på grund av klimatet? Vi kan bara konstatera att så är det och fortsätta att fiska.
På eftermiddagen hör jag mitt larm ute på Udden bleepa 1 gång, sen 3 gånger – Det är fan inte vinden! Och jag springer dit med håven, min indikator hänger halvvägs ner mellan backen och rullen, nog fan är det en besökare! Jag sätter mig på knä och titta på min indikator, inte en rörelse! Har den släppt betet eller? Jag drar försiktigt i linan för att känna efter, men känner ingenting! Jag drar ytterligare lite till och nu dra Gäddan upp indikatorn halvvägs igen, jag drar igen och nu drar den ut linan från clipset och jag tar upp spöet. Sakta börjar linan ringla ut genom ringarna och jag kan kroka, fisken är mycket slö, men det känns att det är en tyngre fisk och efter den sämsta fight av en Gädda kan jag håva den.
Platsen jag flötmetar på kallas ”Willow Swim” av den enkla anledningen att här står ett stort Pilträd som hänger ut över vattnet och många är de Karpar som har landads här. Platsen är under renovering genom att en kompis till mig har lagt en stor skopa grus och jämnat till den katastrofala lutningen som fanns på platsen och det gör att det är än mer svårt att kroka en fisk.
Så när jag under tredje driften med vindens hjälp, får napp på den flötmetade Mörten, får jag ligga på knä för att kunna kroka Gäddan. Spöet är lite mjukt, så jag dra på rejält i krokningen och Gäddan sitter där. Spöet jobbar fint och jag ser att det igen rör sig om en fin Gädda, men den sitter bara i den nedersta kroken som bara har fäste i en liten skinnflik, måtte det bara hålla och det klarar sig! Kroken släppte i håven och här stod jag med min gamla bekanting, nämligen Gäddan som jag tog förra helgen på 8,460 kg.
Hon var nere på 8,3 kg och jag tittade på spöet och prisade Jocke Bertilsson! Jag tror inte det hade klarad sig om jag hade haft ett styvare spö! Det nygamla North Western 12´ 2,25 lb is still going strong! Det blev inte mera denna dag, men jag var så nöjd man kan bli. Det har varit tjurigt fiske länge och sen börjar det att bli bra, det visar bara att man ska nöta på och inte ge upp! Man ska tro på sig själv och det man gör, samt göra det man tror kan fungera, följ gärna andras råd och tips, men inte slaviskt, ha dem i bakhuvudet och ta fram dem den dagen när de verkligen behövs!
Väl hemma planerades nästkommande helg och nu var det andra sidan av Linnéasjön som skulle fiskas av. Den lediga fredagen gick till lite hemma arbete och annat surt, vädret var soligt och kyligt, en dag jag hellre hade spenderad nere vid sjön än hemma, men så är det ibland!
Natten var kall! Hela 8 förbannade minusgrader på termometern vid köksfönstret och jag var tveksam till något fiske överhuvudtaget. Vid sjön såg jag bara ett par mindre ställen som var öppna och mitt sug blev för stort – Jag måste bara fiska här! 2 stycken spön med floatledgering och 1 flötmete var vad jag kunde få ut i dessa öppningar och det kanske skulle räcka? Det var länge sedan jag fiskade på dessa platsen och jag vill minnas att det blev en 6 kilos Gädda på hel Sill som jag tog i en snöstorm jag sent ska glömma.
Denna Gädda hade en orange Abu Hi-lo wobblare hängande i mungipan och troligen slitit av turistens lina! Jag tar lite bilder och funderar över dotterns rum som ska ha nya färger och nya möbler, allt ska gå i rött och vit – Ja! Hvad faen man föler sig jo hjemme i de danske farver! Gäddan ville ha orange! För den drog i alla fall i min ena indikator och efter en liten runda ut under isen låg hon välbevarad på mattan med en blöt säck över huvudet och tänkte nog vad fan hände – jag var bara hungrig!
Vågen visade 5.3 kg och det visar bara att det även på andra sida sjön finns hyfsade fiskar, hon var så tjock att jag började fundera på om rommen var färdig utvecklad, fast det lär dock dröja minst en månad om man tittar på tidigare års lekpostyr. Det känns onekligen inte bra att vara ledig 3 dagar och bara kunna fiska i 2 timmar, det var allt jag kunde fiska. Hela sjön frös över och under natten till söndagen mulnade det på och det kom kraftiga vindar från väst. Jag trodde att det skulle gå att fiska på söndagen. Det var totalt godnatt! Isen hade inte ens brutits upp någonstans och jag fick åka hem igen.
Jag ska dock utforska detta område lite mera noggrant, kanske går det en riktig gris där. Jag har även tankar på att köra lite flötestrolling längs sjöns djupbranter och i dem områden man inte når från land och hur det går kommer du nog att höra mera om i framtiden.
Hur jag började en gång i tidernas morgon. Under våren 2008 kommer jag att ha mitt 40 års jubileum som gäddfiskare, jag började våren 1968, nästan 9 år gammal med att först spinnfiska efter gädda som alla småpojkar gör och gjorde. Efter ett tag fick jag tag på en artikel som var skriven av engelsmannen Bill Chillingworth, han metade sina gäddor med levande och döda fiskar och jag var sålt!
Det stora problemet på den tiden var att skaffa flöten och wiretafsar, men med lite stora vinkorkar och en del gamla Gitarrsträngar, samt ett gäng trekrokar (som man än i dag kunde ha bogserad bilen med) så löste jag mina problem tills det började komma grejor fram i Danmark. Pengar var också ett problem som skolpojke, detta löstes med att dela ut tidningar efter skolans slut och snart hade jag fina rödvita flöten och ett 9 fots glasfiberspö i mina ägor. När jag fyllde 9 fick jag en fin haspelrulle i form av en Mitchell 300 och den har jag fortfarande kvar och den landar fortfarande en och annan stalkingfiskad Karp.
Fångst av levande betesfisk var enkelt, lite mjöl och vatten blandad till en deg och anskaffning av Sill och Makrill var aldrig något problem i hamnstaden Helsingör. Banksticks gjordes av träklykor från närmsta träd, indikatorer var mitt flöte eller en bit folie på linan när jag bottenmetade. Fisket bedrevs i sjöarna Hvidkilde sö, Kobberdammen, Bondedammen, Bögeholm sö, Hornbäk sö och i en del mindre dammar runt Hellebäk och Nygård, alla vatten norr om Helsingör och på den tiden cyklade man flera mil för att fiska! Senare i livet blev det vatten som Gurre sö, Esrum sö, Lange sö, Klare sö, Sorte damm och Nivå Lergrav. Mitt danska gäddfiske tog slut hösten 1981 var jag flyttade till Sverige, jag tog dock snabbt upp fisket igen och har fortsatt sedan dess.
En liten paus har det dock blivit, men jag insåg snabbt att mete efter gädda är alldeles för roligt och spännande för att lägga på hyllan och man är i farten igen. Jag är snart 49 och jag vet att man inte klarar 40 år till och jag har insett att man är inne i andra halvleken! Jag tycker dock att jag gjorde en bra första halvlek och jag satte dem målen som jag hade! Är du på resande fot i Danmark, så ta en runda och titta på några av dessa vatten, de ligger i en otrolig fin miljö med bokskogar och det finns stor gädda kvar och även en och annan Karp från gamla utsättningar. De flesta av dessa vatten ligger inom radie av 2 mil från min gamla hemstad Helsingör, fiskekort finns att köpa och glöm inte att lösa fisketegn på posten om du vill fiska, fisketegnet gäller i hela Danmark och gäller för ett år fr o m den dagen det löses.
Lite tips och lite gör det själv saker!
Du behöver: Sax, 1 meter Kardborreband 5 cm bred och en symaskin samt fru, sambo eller svärmor! Börja med att klippa till bitarna, dem ska vara 10 cm långa. Sedan lägger du dem så att dem ligger 2,5 cm på varandra och sen syr du eller vem det nu blir ett par raka sömmar så det sitter fast (titta på bilden, så ser du vad jag menar) och nu är den första klar!
När du monterar dem på dina spön, ska du lägga en liten del av den mjuka delen mellan spödelarna. På det viset blir det ingen kontakt mellan klingorna och därför inga repor i lacken. Sen är det bara att linda bandet runt klingan och fästa kardborren.
På tal om lackskador, så kan du skaffa dig en bit av ett säkerhetsbälte från bilskroten. Klippa ett gäng bitar som är 15 cm långa och värm/smälta båda änderna var du har klippt med en tändare så det inte trasas upp.Därefter viker du dina bitar exakt på mitten och syr en rak söm längs båda kanterna (långsidan), så du får en liten långsmal påse.
Du har nu ett gång små påsar som du trär över ditt bly t ex fasta bly används på Chod/Helicopter - riggs eller dina bly som du har vid långdistansfiske. Du skyddar dina klingor mot repor och lackskador från blyet och du kan göra dem nu i vintermörkret. Du kan göra dessa i 15 – 20 cm längd och ha dem som skydd för dina spötoppar, det är en billig investering för dina dyra spön!
torsdag 26 november 2009
Ta väl hand om fisken!
Råger tar priset med the fuckeyed Herring!
Smallest hooks in the world?
onsdag 25 november 2009
Gäddmete del 4.
Bilderna härunder är foton från min egen bok: Så fångar du Storgäddan och de visar vad jag skrev för 10 år sedan, inget har hänt med Gäddans beteende sedan dess, inte vad jag vet i alla fall! Jag vet dock att detta material fortfarande har stort värde för många som dels fiskar Gädda och dels har ett visst intresse för fakta och biologi kring denna art. Observera att dessa bilder ligger på annan plats på bloggen!
Beten för Gäddmete.Det är viktigt att du har bra beten till ditt fiske oavsett om det är live eller deadbaits och det finns lite att tänka på kring förvaringen och effektiviteten av dina betesfiskar. Vi börjar med deadbaits. Du kan använda alla typer av sötvattensfiskar, Gäddan äter allt när den väl är hungrig. De mest använda är Mört, Sarv, Abborre, Björkna och mindre Braxen, men mindre Gäddor, lake, Regnbågsöring, Sik och bitar från Ål är också bra beten. Bland saltvattensfiskar är Sill, Skarpsill och Makrill de mest använda och inte utan grund, dem lukter bra och det är feta fiskar.
Dina deadbaits måste förvaras i frysen tills du ska använda dem och det bästa sättet är att frysa in dem styckvis. Du rullar in varje betesfisk i plastfolie och lägger dem rakt och fint på ett fat tills de är frysta, därefter kan du lägga dem tillsammans i en påse. Det är lättare att kasta med en rak betesfisk än med en som har en lustig form. (Tänk på att Ål och Makrill har tuffa skinn, så du ska bara fästa dina krokar lätt i skinnet annars krokar du inte Gäddan! Klipp av stjärtfenan på Makrillen så spinner den inte runt och trasslar ditt tackel under kastet) Det samma gäller för betesfisk som du ska ge lite flavour eller olja, spruta in ditt doftmedel i fisken innan du fryser den och skriv på plastfolien vilken doft och bete det är.
Du kan kasta ut dina betesfiskar frysta, Gäddan bryr sig inte och de tinar ändå rätt fort och sprider sitt budskap. Bland flavours och olja för Gäddfisket ligger Richworth helt klart i topp tillsammans med Eddie Turners Pike Range, jag har testad en hel del flavours som är gjorda för karpfiske och haft bra resultat med en del av de olika fiskflavours som finns på marknaden och jag tycker att du ska börja experimentera lite om ditt fiske går trögt.
Gäddan har ett välutvecklat luktsinne och det räcker med 1 ml flavour i en hel Sill, man läser ibland att engelsmännen använder 5 ml, vilket är helt onödigt. Det visar bara att man kan nog inte överdossera ett gäddbete. När det gäller olika oljor är det igen Richworth och Eddie Turner som har dem absolut bästa och de oljor du bör prova är Sardine Oil, Lamprey Oil, Sandell Oil, Smelt och Mackerel Oil, de tillhör de mest effektiva på marknaden.
Jag har också har stora framgångar med Prologics Salmon Oil, Sandeel Oil och deras Mackerel Oil och de är framför allt lätta att få tag på. Min favorit olja är fortfarande Pilchard Oil från Nutrabait, den finns i en winterized variant som är lättlöslig även i nollgradigt vatten. För både flavours och oljor behöver du en injektionsspruta för att få in dina dofter i betesfisken och det räcker med en liten 5 – 10 ml spruta som går att köpa i de flesta butiker med gäddprylar. Ha alla dina doftämnen och sprutor i en liten plastbox som inte läcker och ha skyddet på sprutorna, det gör ont och du kan få allvarliga infektioner om du sticker dig. Som tidigare nämnd ska du ha dina livebaits i en hink under fisket och ha gärna med dig en syrepump som du kan sätta på lite då och då under dagen, byt gärna ut vattnet när du kommer fram till din fiskeplats. Syrepumpen bör vara en modell som fungerar både med batterier och med en sladd som går till bilens tändareuttag, du sparar en del batterier på det viset.
En större tank hemma med ett par billiga akvariepumpar är allt som behövs för att hålla dina betesfiskar fin och i toppform. Skulle någon fisk dö, kan du bara frysa in den och ha den som bete senare. Mata aldrig dina betesfiskar, de äter inte ändå och du förpestar bara vattnet och de kan dö. Se till att de får lite dagsljus antingen genom att ha dem vid ett fönster eller om du kan montera upp en liten lampa över tanken. Du behöver en liten håv för att fiska upp dina betesfiskar från tanken och du behöver också en liten håv till spannet som du har med dig under själva fisket, svårare än så är det inte!
Den absolut bästa boiliefärgen för detta är Mainline och Kevin Nash, båda är högkoncentrerade och kommer i pulverform och det finns många färger att välja på. Röd, Gul, Orange, Blå och Grönt är dem färgerna som jag har haft bäst resultat med genom årens lopp. Gäddan attraheras av färger och lukt, så ett bete med en annorlunda färg eller flavour tas ofta utan tvekan även under tröga dagar. Hur du färglägger dina beten är helt upp till dig, det finns inga regler, utan låt fantasin flöda och prova dig fram.
Dessa tar jag och skär ner till bitar i 5-6 cm storlek och slänger ut dem i sjön varannan dag under 1-2 veckors tid. Jag mäskar inte 2 dagar innan fisket och inte under fiskets gång, jag vill att Gäddan ska plocka upp mina beten och inte bitar som ligger ute utan krokar! Efter en längre tids mäskning blir Gäddan lite präglad på fiskbitar och det är en stor fördel att fiska med en större enkelkrok och en fiskbit än att fiska med en hel fisk på tacklet. Gäddorna du fångar är oftast feta som grisar efter ett par veckors mäskning.
Har du en fiskhandlare i din närhet, så be honom om fiskrenset, han blir bara lycklig över att bli av med det och oftast får du det gratis. Du kan om du mäskar nära land testa följande: lägg ut ett par fiskbitar var du har knutit fast en bit tunn nylonlina, lämna ett par meter lina på land och kolla med jämna mellanrum om dessa linor är utdragna. Är dem det är saken klar, du har lite besökare och bör få fisk nästa gång du fiskar på platsen! Jag har märkt att vid längre mäskning så kan Gäddor av alla storlekar plötsligt samsas på matbordet, vilket inte går i det naturliga livet var det råder kannibalism.
Tänk också på att mäskning kan ge lite andra arter som Abborre, Lake och en och annan köldstel Ål, så varför missa denna möjlighet?
Tipsen fortsätter.
Fortsätt gärna att skicka era frågor, jag ska besvara dem så gott jag kan och hoppas på att ni får den hjälp ni behövde, om inte, får ni återkomma.Vid flötmete är det viktigt att din lina flyter och inte sjunker mellan dig och flötet. Ett bra hjälpmedel för detta är Silicone Mucilin, som är en typ av fett som inte skader din lina, men ger den en enorm flytkraft.
Kasta ut och sätt på den lilla lappen du ser på bilden, mellan två fingrar och veva in linan genom lappen och det är klart. Din lina flyter nu hela dagen, vilket gör att du får betydligt lättare att ha en bra linkontroll.